kiribati-combo1-700x425Într-o vizită pe care am făcut-o în Finlanda în urmă cu câțiva ani, am fost uimit să descopăr modestia primarului unui orășel din Laponia, Kittila. De atunci, am tot căutat exemple de modestie a oficialilor de stat de pe Glob. În acest articol, sunt cele mai bune trei exemple.

Islanda

Țara cu 325.000 de locuitori din Atlanticul de Nord este renumită pentru apetitul pentru lectură al oamenilor săi. Iar islandezii nu se mărginesc la a citi. 10% dintre ei publică măcar o carte de-a lungul vieții, statul insular fiind lider mondial la acest capitol. Islanda este, bineînțeles, și țara cu cele mai multe librării pe cap de locuitor.

Lectura le-a dat islandezilor înțelepciunea de a alege ce-i mai bine pentru țara lor, locuitorii conducând țara spre o ieșire din criză cu totul și cu totul neașteptată. După ce a refuzat să returneze datoria către FMI, islandezii i-au urmărit pe bancherii care îi băgaseră în criză și i-au pedepsit. Dar nu s-au oprit aici. Locuitorii au decis să elaboreze o nouă constituţie, care să elibereze ţara de puterea financiară internaţională exagerată şi de banii virtuali. Pentru a scrie o nouă constituţie, cetăţenii au ales 25 de locuitori dintre 522 de adulţi ce nu făceau parte din niciun partid politic, dar recomandaţi de cel puţin 30 de alţi cetăţeni. Acest document nu a fost rezultatul muncii politicienilor, ci a fost scris pe internet. Întâlnirile dintre cei 25 de membri ai comisiei erau difuzate în mediul online, iar cetăţenii puteau trimite comentarii şi sugestii, fiind martori în timp ce Constituţia prindea formă.

Dincolo de o minte limpede și hotărâtă, lectura le-a mai dat insularilor – statul cu cea mai mică infracționalitate din lume – o adevărată cultură a modestiei. Iar sediul Guvernului este ilustrativ în acest sens.

 

Kiribati

Reședința prezidențială din Kiribati seamănă cu o casă din stațiunea 2 Mai. Modestul imobil este înconjurat de flori și palmieri, iar un arbore înalt asigură umbră pentru o mare parte din zi.

Președintele statului din centrul Oceanului Pacific – format din 34 de insule, dintre care doar 21 sunt locuite – este un om politic cu origini chineze, Anote Tong. El a fost ales pentru prima dată în iulie 2003, când a câștigat alegerile chiar în fața fratelui său, dr. Harry Tong. Acum, președintele Anote Tong se află la al treilea mandat. Potrivit constituției, el nu mai poate candida la următoarele alegeri.

Tong este recunoscut pentru eforturile sale de a atrage atenția asupra transformărilor climatice, dar și pentru curajul de a înfrunta guvernul comunist chinez. Opoziția președintelui Tong (al cărui tată a fost un chinez ajuns pe aceste insule după Al Doilea Război Mondial) a făcut ca Beijingul să se vadă nevoit să își retragă o bază de monitorizare prin satelit de pe teritoriul acestui stat.

KiribatiPresidential_Residence

Uruguay

Părăsim peticele de pământ din Atlantic și Pacific și ajungem pe continentul sud-american, unde primim o lecție de modestie de la fostul președinte al Uruguayului, Jose Mujica.

mujicaMujica e cunoscut din 2010 drept „cel mai sărac președinte din lume”. Acesta a refuzat locuința de serviciu și a ales să-și ducă viața în casa sa sărăcăcioasă, la periferia capitalei Montevideo, pe o stradă neasfaltată.

90% din salariul său de președinte a decis să-l doneze. „Așa am trăit toată viața mea. Pot să trăiesc foarte bine cu ce am. Sunt numit sărac, dar nu mă simt sărac. Sunt săraci cei care ţin cu dinţii de un stil de viaţă luxos şi care vor tot timpul mai multe lucruri”, a declarat președintele.

Acesta spune că și-a reevaluat modul de a trăi după experiențele pe care le-a trăit în anii `60. Mujica a făcut parte din guerilla uruguayană Tupamatos, un grup armat de stânga inspirat de revoluţia din Cuba. A fost împuşcat de şase ori şi a petrecut 14 ani în închisoare, fiind eliberat în 1985, când Uruguayul s-a întors la democrație.

sursa: greatnews.ro