oprescuSorin Oprescu a fost suspendat din funcţia de primar general al Capitalei, după decizia definitivă de arestare preventivă, ordinul de suspendare emis de prefect fiind trimis Consiliului General al Municipiului Bucureşti, care se va întruni în şedinţă, pentru desemnarea primarului interimar.

Prefectul Capitalei, Paul Petrovan, a emis, marţi, ordinul prin care s-a constatat suspendarea de drept a mandatului de primar general al lui Sorin Oprescu, a anunţat instituţia, într-un comunicat de presă.

Ordinul de suspendare din funcţie a lui Sorin Oprescu a fost emis după ce Curtea de Apel Bucureşti şi Tribunalul Bucureşti au comunicat, prin fax, Instituţiei Prefectului Municipiului Bucureşti, că în 6 septembrie s-a dispus arestarea preventivă a primarului general al Capitalei, iar măsura a rămas definitivă în 14 septembrie, după respingerea, ca nefondată, a contestaţiei formulate de Sorin Oprescu.

Prefectura Capitalei a precizat că ordinul de suspendare i-a fost comunicat lui Sorin Oprescu.

De asemenea, Prefectul Municipiului Bucureşti a transmis Consiliului General al Municipiului Bucureşti ordinul de constatare a suspendării de drept a mandatului primarului general.

După decizia de suspendare din funcţie a lui Sorin Oprescu, Consiliul General al Muncipiului Bucureşti trebuie să se întrunească în şedinţă de îndată pentru a alege un primar interimar, dintre cei doi viceprimari ai Capitalei – Cornel Pieptea (PNL) şi Dan Darabont (PSD).

Viceprimarul Cornel Pieptea a scris, pe pagina sa de Facebook, că municipalitatea a primit oficial de la Prefectul Capitalei ordinul de constatare a suspendării lui Sorin Oprescu din funcţia de primar, şedinţa CGMB urmând să aibă loc marţi, la ora 17.00.

„Din acest moment începe procedura de convocare a Consiliului General pentru şedinţa de îndată al cărei scop este numirea unui primar interimar. Blocajul instituţional în care se află Primăria Capitalei trebuie îndepărtat urgent. Şedinţa va avea loc în cursul zilei de azi – ora 17”, a arătat Pieptea.

Viceprimarul liberal, Cornel Pieptea, a scris, în 9 septembrie, pe pagina de Facebook, că obţinerea mandatului de primar general nu este un obiectiv personal şi, având în vedere că situaţia dificilă a Primăriei Capitalei impune atenţia totală a viitorului primar general interimar, prezenţa sa fiind necesară 24 din 24 de ore, nu poate îndeplini cu succes aceste atribuţii.

Prim-vicepreşedintele PNL Cristian Buşoi a declarat că înţelege decizia viceprimarului liberal Cornel Pieptea de a refuza să preia un interimat la Primăria Capitalei, arătând că PNL va decide pe cine va sprijini, variante fiind fie viceprimarul PSD, fie un consilier liberal.

Edilul şef al Capitalei a fost arestat preventiv în 6 septembrie, de Tribunalul Bucureşti, la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care îl acuză de luare de mită.

Decizia de arestare preventivă a fost contestată de Sorin Oprescu şi judecată luni la Curtea de Apel Bucureşti, de magistratul Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Magistratul a menţinut decizia din 6 septembrie a Tribunalului Bucureşti, Sorin Oprescu rămânând în arest preventiv.

Procurorii DNA îl acuză pe Sorin Oprescu de luare de mită, susţinând că în 5 septembrie, în baza unei înţelegeri prealabile cu şeful unei instituţii publice din subordinea sa şi o persoană de încredere, a primit de la primul suma de 25.000 euro din 60.000 euro ceruţi de cei doi pentru edil, de la patru persoane care ulterior l-au denunţat.

Surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX că persoana care i-a dus banii lui Sorin Oprescu ar fi şeful Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa.

Sorin Oprescu a fost ulterior oprit în trafic, în noaptea de 5 spre 6 septembrie, iar asupra sa ar fi fost găsită suma de 5.000 de euro din banii care ar fi fost primiţi ca mită, au mai spus sursele citate.

În acest dosar au mai fost arestaţi, în 7 septembrie, de Tribunalul Bucureşti, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae şi Florin Şupeală, directorul general şi respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, şi omul de afaceri Claudiu Bengalici.

Instanţa a dispus şi luarea măsurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administraţiei Cimitirelor, şi pentru Romeo Albu.

Bogdan Cornel Popa, directorul Administraţiei Cimitirelor, ar fi cel care cerea şi intermedia mita între firmele care doreau contracte din partea instituţiilor publice conduse de el, iar banii ar fi fost împărţiţi între el, primarul Sorin Oprescu şi directorul economic din Primărie, conform anchetatorilor.

„Executantul păstra pentru sine între 30 şi 33 la sută din profitul brut, diferenţa de profit reprezenta mită şi/sau preţ al influenţei, după caz, având trei destinaţii: 10 la sută din valoarea contractului pentru Oprescu Sorin Mircea, ca primar al municipiului Bucureşti (Primarul), 5 la sută din valoarea contractului pentru Constantinescu Mircea Octavian, director economic în cadrul aparatului primarului municipiului Bucureşti (Directorul economic), iar restul era mita pentru Popa Bogdan Cornel, director la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului în perioada 2013-ianuarie 2014 şi la Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane în perioada ianuarie 2014-prezent”, au arătat procurorii.

 

sursa: mediafax.ro

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.