La 25 de ani de la Revoluţie, forțele de ordine din România continuă să facă abuzuri împotriva cetățenilor care protestează pașnic pentru drepturile lor. Jandarmii au făcut uz nejustificat de forță pentru a întrerupe un flash-mob paşnic organizat în faţa sediului Ministerului Afacerilor Interne, clădire care pe vremea comunismului găzduia Comitetul Central al PCR. În acest loc, în decembrie 1989, românii sperau că şi-au recâştigat libertatea şi dreptul la exprimare. Un sfert de secol mai târziu, însă, aceste drepturi par să fi rămas doar pe hârtie, pentru că forțele de ordine reprimă din fașă orice tentativă de exprimare liberă a nemulțumirilor cetățenilor.
Două persoane au fost luate pe sus de jandarmi, urcate cu forţa în dubă şi duse la Secţia 1 de Poliţie, iar reporterul și cameramanul Epoch Times România au fost agresaţi de jandarmi în timp ce își făceau meseria. Incidentele s-au produs în timpul uni flash-mob organizat de Comunitatea Uniți Salvăm pentru a atrage atenția asupra abuzurilor comise de forțele de ordine în numele așa-zisei legi 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice. Protestatarii au purtat bandă adezivă roşie lipită pe gură, pentru a atrage atenția asupra modului în care forţele de ordine ignoră liberatea de exprimare și reprimă brutal orice protest pașnic. Cetăţenilor li s-a comunicat că manifestația lor este ilegală și li s-a interzis să se apropie de sediul M.A.I. Doi dintre tinerii care au îndrăznit să se îndrepte spre monumentul Revoluției din din faţa ministerului au fost împinşi și luaţi pe sus de jandarmi, iar mai apoi urcați în dubă pentru a fi duși la Secția 1 de Poliție.
Imagine: Andi Laslău (Nașul TV)
Jandarmii s-au comportat abuziv și cu jurnaliștii care filmau protestul. Cameramanul Epoch Times România a fost împiedicat să filmeze urcarea în dubă a protestatarilor de către mai mulți jandarmi care i-au pus, punându-i mâna în faţa obiectivului camerei şi l-au împins în spatele dubei. Reporterul aceleiași publicații a fost îmbrâncit şi împins în spatele maşinii.
Imagine: Eugen Horoiu (Epoch Times România)
Evenimentul, organizat de comunitatea Uniţi Salvăm împreună cu mai multe asociaţii aliate, a avut drept scop tocmai să atragă atenţia asupra unor astfel de abuzuri, flahmob-ul având ca factor declanşator faptul că luni, Jandarmeria a întrerupt cu forţa un protest paşnic al jurnaliştilor ieşiţi în faţa ambasadei Azerbaidjanului în semn de solidarizare cu jurnalista azeră Khadija Ismayilova, arestată abuziv în ţara sa pe motiv că a scris despre corupţia regimului. La momentul respectiv, jurnalistul Mircea Barbu a fost dus cu forţa la secţie iar ulterior politia a dat 15 amenzi în cuantum de 7600 de lei.
Imagine: Sergiu Brega (RISE Project)
Jandarmeria: „O acțiune de protest ilegală”
Ulterior reţinerii celor două persoane, Alexandru Alexe şi Alex Cârstea, jandarmii i-au somat atât pe jurnalişti cât şi pe protestatari să plece din faţa ministerului, deşi se aflau pe domeniul public, fără să menţioneze vreun motiv legal. “Două persoane au fost conduse la Secţia 1 de Poliţie. Din informaţiile pe care mi le-au transmis colegii mei, desfăşurau o acţiune de protest ilegală. Urmează să vedem ce măsuri se vor lua împotriva lor”, a declarat pentru Epoch Times purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache (foto).
Cât despre atitutdinea agresivă a jandarmilor la adresa jurnaliștilor, Enache a declarat că legislaţia românească interzice desfărarea oricăror acţiuni de protest în lipsa unei autorizaţii prealabile iar desfăşurarea unor astfel de acţiuni în zona unor obiective de importanţă deosebită, precum ambasade şi ministere este interzisă. „Jandarmii au obligaţia prevăzută de lege să apere aceste obiective şi respectarea legii, cei ce o încalcă îşi asumă nişte riscuri pe care bănui că jandarmii le-au adus la cunoştinţă. Jandarmii au avertizat persoanele, le-au pus în vedere consecinţele acestei activităţi” , a declarat Georgian Enache.
UPDATE: Protestatarii, amendați cu câte 500 RON
Cei doi protestatari reținuți de jandarmi și condusi cu duba la secția de Poliție, Alexandru Alexe şi Alex Cârstea, au fost amendați cu câte 500 RON (foto) pentru că ar fi încălcat prevederile articolului 2, punctul 2, din Legea 61/1991. Acesta prevede că „constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni: (…) constituirea unui grup format din trei sau mai multe persoane, în scopul de a săvârşi acţiuni ilicite, contrare ordinii şi liniştii publice şi normelor de convieţuire socială, precum şi actele de încurajare sau sprijinire, sub orice formă, a unor astfel de grupuri de persoane, care incită la dezordine socială;”
Potrivit articolului 3, litera c din Legea 61/1991, „contraventiile prevazute la articolul 2 se sanctioneaza dupa cum urmeaza: (…) c) cu amenda de la 500 lei la 1.500 lei, cele prevazute la punctul 2) (…)”
UPDATE: Alexandru Alexe a declarat pentru Nașul TV că în timp ce a fost băgat cu forța în dubă i s-au pierdut ochelarii și a anunțat că îi va da în judecată pe jandarmii care l-au agresat și le va cere daune materiale și morale. De asemenea, Alexe a anunțat că va face plângeri penale nominale împotriva tuturor jandarmilor implicați în incidentul din fața sediului Ministerului Afacerilor Interne.
Jandarmii, mai presus de lege?
„Într-un stat democratic, protestele paşnice (organizate sau spontane) nu au nevoie de aprobare, iar rolul forţelor de ordine este să asigure protecţia celor care protestează, nu să-i hărţuiască. Acest principiu este însă frecvent încălcat în România, iar incidentele petrecute în faţa Ambasadei Azerbaidjanului nu fac decât să confirme că atitudinea forţelor de ordine este excesivă din cauza unei legislaţii care lasă loc de interpretări abuzive”, au scris inițiatorii flash-mob-ului pe pagina de Facebook a evenimentului.
Le reamintim jandarmilor faptul că protestele paşnice nu au nevoie de aprobare iar Constituţia României consfinţeşte dreptul de a protesta liber, în mod paşnic. Mai mult, articolul 3 din Legea 60/1991, pe care Jandarmeria o invocă frecvent pentru a opri manifestaţiile, prevede că: „nu trebuie declarate în prealabil adunarile publice al caror scop îl constituie manifestarile cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale, precum şi cele care se desăşoară în exteriorul sau în incinta sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. În cazul în care organizatorii adunărilor publice nesupuse declarării prealabile deţin indicii sau date că desfăşurarea lor s-ar putea solda cu acte de dezordine ori că ar putea să ducă la manifestări violente, au obligaţia ă solicite din timp primarilor, unităţilor de jandarmi competente teritorial şi poliţieilocale sprijin de specialitate”. Iar Ministerul Afacerilor Interne este insituţie de interes public iar protestul se desfăşura pe domeniul public.
ce jandarmi?
prostovani de doii bani!
cu insigna de tinichea!
Jandarmii? Jandarmii sunt huligani cu insigne platiti din banii nostri. Toti politicienii aia care ranjesc pretinzand ca reprezinta interesele tarii si ale poporului, n-au miscat un pai din ’90 incoace pentru a schimba asta.
… si daca spui ceva sau te aperi, e instigare la violenta si agresarea organului legii. Futu-le mortii…
Intr-un stat democratic …. bine spus, pt ca nu este cazul Romaniei.
„Democratia”, sau ceea ce ar trebui ea sa fie, este doar o vorba pt clasa politica si demnitarii de rang inalt care, chipurile, administreaza aceasta tara. Pentru restul populatiei, democratia reprezinta obligativitatea de a respecta legile strambe emanate de minti corupte, limitate si incolonate intereselor „personale” ale partidelor.
Comentariile sunt închise.