România, malpraxisul medical se traduce prin suferință, lege permisivă, medici care sunt apărați de alți medici puși să le judece actul medical și pacienți ignorați. Trăim în continuare într-o țară care nu-și repectă bolnavii, în care termenul de malpraxis nu înseamnă mai nimic iar asta nu duce la schimbarea atitudinii medicului față de pacient și mai ales față de meseria lui. Legea malpraxisului este mai mult de formă și făcută parcă să-i apere pe medici, dar nu este singurul obstacol.
În cazurile de malpraxis medical victimele nu se luptă doar cu cei care, din neglijență sau nepricepere, i-au nenorocit pe viață! Ei se luptă cu un întreg sistem care încearcă, uneori timid, alteori fățiș, să îi protejeze pe autorii erorilor medicale! În cele mai multe dintre cazuri, primul bastion de „apărare” al medicilor vinovați este institutul de medicină legală, locul unde instanța sau organele de cercetare penală îl trimit pe orice pacient, victimă a erorii sau neglijenței medicilor, să obțină un certificat medico-legal.
Un raport de expertiză medico-legală corect și obiectiv întocmit poate contribui la aflarea adevărului și la soluționarea dosarului. Din păcate însă, corectitudinea și obiectivitatea nu prea există în cadrul acestei proceduri. De cele mai multe ori îi iau loc prieteniile între medici, tergiversările și chiar bătaia de joc.
Copil condamnat de două ori – „expertize medico legale soluționate prin prietenie”
Au trecut mai mult de doi ani de când la Spitalul de Urgență Petroșani s-a născut un copil, cu absența congenitală a ambelor picioare și a antebrațului drept. O simplă ecografie abdominală efectuată în mod corect de către medici în primele săptămâni de sarcină ar fi permis evaluarea completă a dezvoltării fătului și chiar aspectul diverselor organe. În acest caz s-a dispus expertiza în octombrie 2013, care a a fost finalizată abia în septembrie 2014, fiind depusă la dosarul penal în octombrie 2014, la exact un an de la dispunerea ei spre efectuate de către organele de urmărire penală. Pentru că prima expertiză a lăsat neclarificate o serie de aspecte, în iunie 2015 a fost dispusă spre efectuare o nouă expertiză medico-legală, pentru finalizarea căreia se va mai aștepta, probabil, cel puțin încă un an. În tot acest timp, copilașul, care provine și dintr-o familie modestă, fără posibilități financiare, nu poate beneficia de tratamentele medicale de care are nevoie.Așteptând rapoartele de expertiză și finalizarea anchetei penale, prin tragerea la răspundere penală și civilă a cadrelor medicale vinovate, micuțul și familia sa nu pot primi despăgubirile la care au dreptul și care le sunt atât de necesare.
Opinia generală este aceea că, în loc să contribuie la aflarea adevărului și la identificarea erorilor medicale săvârșite în exercitarea actului medical, expertiza încearcă să disculpe și chiar să acopere cadrele medicale, chiar și atunci când eroarea este una evidentă, grosolană, susține Kristian Winzer, avocat partener la S.C.P. “Winzer, Martinescu, Apârcioaie și Asociații”. El spune că, la nivelul unui județ, medicii legiști se cunosc, aproape întotdeauna, cu posibilii autori ai erorilor medicale. „Găsesc profund inadmisibilă soluționarea expertizei prin prisma acestor relații de prietenie. Nu este posibil ca răspunsurile expertului să fie date în bătaie de joc, uneori pe lângă subiect, iar alte ori selectiv, în sensul în care nu se răspunde la toate obiectivele.Avem clienți care, dincolo de vătămarea produsă în urma erorii medicale, pe fondul stresului continuu cauzat de această efectivă bătaie de joc reprezentată de felul în care se realizează expertizarea medico-legală, au suferit accidente vasculare cerebrale sau au fost diagnosticați cu afecțiuni cardiace, diabet și alte boli sau care suferă în formă progresivă urmările culpelor medicale”, spune Winzer.
Neglijența chirurgilor, „păzită” de medicii legiști
Într-un dosar de malpraxis medical toate părțile, de la victime până la medici, de la avocați până la polițiști și procurori, așteaptă ca la dosar să fie depus raportul de expertiză medico-legală de specialitate. Acel raport de expertiză medico-legală va clarifica, mai mult decât o pot face alte mijloace de probă, existența sau nu a unei medicale și persoanele care se fac vinovate de săvârșirea ei. Pentru clienți este un stres continuu și o perioadă chinuitoare. Unui pacient operat în anul 2013 la un cunoscut spital din București pentru o banală îndepărtare a veziculei biliare, i-a fost pusă în primejdie viața și i-a fost cauzată o infirmitate fizică permanentă în urma ”uitării” în abdomen, de către cadrele medicale, a două comprese sterile de dimensiuni mari (20 cm/ 20 cm) care i-au provocat o infecție gravă la nivelul colonului și i-au perforat stomacul. „În cazul său, expertiza medico-legală a fost dispusă, la cererea Casei noastre de avocatură, în iulie 2014. Deși nu a fost o expertiză complexă, elementele necesare a fi clarificate fiind extrem de bine determinate, raportul a fost finalizat abia în iunie 2015, la acest moment nefiind încă trimis de către I.N.M.L. Mina Minovici la dosarul aflat pe rolul organelor de urmărire penală. Pe fondul așteptării concluziilor de la I.N.M.L., clientul nostru a suferit un accident vascular cerebral, în prezent fiind într-o procedură complexă și greoaie de recuperare”, spune Winzer.
Citiți articolul integral pe cetateanul.net