Pornind de la declarația de avere publicată de Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării, cea care a preluat portofoliul de la Liviu Dragnea, „martor” la cununia sa, reporterii „Cetățeanul.net” au descoperit că familia doamnei ministru se află în relații pecuniare cu personaje dubioase, din anturajul mafiei legumelor. Atât ministrul Shhaideh cât și soțul acesteia au refuzat să comenteze situația, în ciuda insistențelor noastre repetate.
Sevil Shhaideh a trecut în declaraţia de avere, din 2012, că a împrumutat cu 40.000 de euro o persoană numită Bachir Chhide. “Creditul” este trecut prima data în declaraţia de avere din decembrie, de acum trei ani.
Cei 40.000 de euro acordați celui numit Bachir Chhide sunt amintiţi şi în declarațiile de avere completată de soţul ministrului Dezvoltării, Akram Shaiddeh, consilier la cabinetul secretarului de stat de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Suma este explicată ca un împrumut dat în nume personal.
Contactaţi de repetate ori, telefonic și pe internet, cei doi soți Shhaideh nu au dorit să ofere detalii despre persoana împrumutată și motivul pentru care le-a cerut 40.000 de euro. Mai mult, nici în urma unei solicitări trimise la Biroul de Presă al ministerului, nu am primit nicio reacție.
De altfel, în ultima declarație de avere, depusă de Sevil Shhaideh după numirea în funcție de ministru, aceasta susține că a primit 20.000 de euro din împrumutul inițial de 40.000, datoria sirianului scăzând la jumătate.
Pe urmele „clientului” Bachir
Bachir Chhide (născut în 1968) este un sirian care a început mai multe afaceri, în special în Gara de Nord, deținând și o franciză pentru Fornetti, dar și reclame luminoase pe peronul gării și în apropierea Ministerului Transporturilor. Una dintre societățile controlate de Chaddir Bachir este Camfor SRL. În această firmă, sirianul împrumutat de Sevil Shhadeh a fost asociat, în 2010, cu egiptenii, Mohamend Mahmoud Ahmed Mohamed El Batrik (născut în 1978) și Gamal Abdel Shafy Mohamed Elmansy (bărbat, născut în 1961). Aceștia au intrat în firmă după ce au cumpărat acțiuni de la rude ale lui Bachir Chhide, este vorba de Yamen Chhide și Wissam Shhideh, aducând un aport de 10 lei fiecare în Camfor.
Acționariatul societății era următorul: Bachir Chhide – 40% , Yamen Chhide – 5%, Wissam Shiddeh – 5%, Gamal Abdel Shafy Mohamed Elmansy – 25% și Mohamend Mahmoud Ahmed Mohamed El Batrik – 25% (Sursa: Monitorul Oficial nr. 3398 din 2010).
Asociatul lui Bachir, paravanul kurdului Yuksek Sedat, cap al „Mafiei legumelor”
Ultimul dintre cei doi asociați ai lui Chhide, El Batrik, este un paravan, domiciliat în deşertul Sahara, în satul Ghribia. El Batrik a fost folosit ca paravan și de kurdul Yuksek Sedat, cunoscut pentru faptul că a pus bazele celei mai mari rețele de evaziune descoperite de procurorii români până acum, peste 200 de milioane de euro. Pentru această faptă, Yuksek a fost condamnat la șapte ani cu executare, de Tribunalul București. Decizia nu este executorie, așa că doar în urma Apelului se va decide dacă acesta va intra sau nu în închisoare. Una dintre firmele folosite de Yuksek a fost Piruze Com srl din Voluntari. Srl-ul a fost înființat în 2008, și deși nu avea niciun angajat a încasat în anul următor suma de 320 de milioane de euro. După ce banii au fost scoși din firmă, societatea a fost oferită de Yuksek pe 20 mai 2010 unor egipteni cu domiciliu în această țară. Este vorba de Mohamed Mahmoud Ahmed El Batrik (asociatul lui Chhide din Camafor) și Ahmed El Sayed Mohamed Radi (născut în 1977).
Dacă asociatul împrumutatului ministrului Dezvoltării este domiciliat în El Sharkia, iar Radi locuiește în capital Egiptului, Cairo. Nu au trecută nici reședința, nici domiciliul în țara noastră. Nu există informații, nici măcar la Centrul de Imigrări, că El Batrik ar fi fost vreodată în România.
Cei doi egipteni folosiți de „Regele legumelor”, Yuksek Sedat, apar de mai multe firme cărora li s-a pasat capitalul. Este vorba de Mira Tex srl, Releama Prod srl, Nicvas Conserv Trading.
Gamal Elmansy, al doilea asociat al partenerului ministrului Sevil Shhaideh, a vrut să fugă din România ascuns în frigider
Dacă despre El Batrik nu există nicio informație că acesta s-a aflat vreodată în România, al doilea asociat al sirianului împrumutat cu 40.000 de euro de ministrul Sevil Shhaideh a fost condamnat în 2010 la șase luni de închisoare cu suspendare.
În Dosarul 67/210/2010 al Judecătoriei Chișineu Criș, județul Arad, acesta a fost condamnat pentru săvârșirea infracțiunii de trecere ileagală a frontierei de stat a României. În data de 25 mai 2009, la ora 03.15 dimineața, un automarfar Volvo care tracta o remorcă , a încercat să treacă granița pe la punctul de trecere a frontierei Varșand, județul Arad. Șoferul a declarat că transporta în remorcă frigidere în Verona, Italia. Polițiștii de frontieră au descoperit că în spatele frigiderilor erau ascunse într-un spațiu de 3 mp zece transfugi. Era vorba de șapte pakistanezi, doi afghani și un egiptean. Acesta din urmă era Gamal, asociatul lui Chhide în firma Camfor.
Acesta avea pașaportul la el și a declarat că a dat 1.500 de euro unui necunoscut pentru a-l duce în Italia. Atât șoferul cât și cei zece transfugi și-au recunoscut fapta. Despre Gamal, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Chișineu Criș au aflat că a intrat legal în țară prin Aeroportul Otopeni. Restul partenerilor de fugă erau imigranți care ceruseră azil în România.
“Nu l-am întâlnit niciodată pe Chhide Bachir, cred că firma era una fantomă”
Sirianul împrumutat de Ministrul Dezvoltării a mai făcut parte din alte SRL-uri, este vorba de Cadfor Grup, Iarba Verde, Best Carma Patis, Pretco Synercgi și F&C Vital. Ultima este în insolvență și a fost cumpărată de la familia Coman. “Am vândut firma. Soțul meu a vândut firma, nu știu cum a găsit cumpărătorul. Din păcate soțul meu a murit și nu vă pot ajuta. Nu l-am întâlnit niciodată. Oricum nu știu de ce numerele soțului și al meu mai apar la datele de contact”, ne-a explicat Florentina Coman. Nici lichidatorii nu l-au întâlnit vreodată pe Bachir. “Am preluat firma de la o societate. Nu i-am întâlnit niciodată pe acționari sau administrator. A părut una dintre zecile de firmă fantomă”, ni s-a transmis de la Intercom Management srl.
Citiți articolul integral pe cetateanul.net