mircea-geoana-klaus-iohannis

Mircea Geoană a remis presei, duminică, 23 august 2015, un Document semnificativ intitulat Apel către adevărații oameni de Stînga din Parlamentul României.

În ce constă Apelul?
În cererea adresată „adevăraților oameni de Stînga din Parlamentul României” de a ține cont, în dezbaterea și votarea Codului fiscal de ceea de autorul numește „interesele celor mulți”:
„Colegi și prieteni de crez politic și ideologic,
Fac un apel ca votul nostru, al adevăraților oameni de stînga din Parlamentul României, să înceteze să mai fie o simplă formalitate. Votul din Senat și Camera Deputaților privind Codul Fiscal este un adevărat test al identității noastre ca oameni politici și reprezentanți ai celor care ne-au votat pentru a le apăra interesele în astfel de momente cruciale. În forma convenită între liderii voștri și cei din dreapta eșichierului politic, Codul Fiscal nu este decît o prelungire a unei filosofii fiscale și a unui model economic care de mai bine de un deceniu răsplătește pe cei puțini și pedepsește pe cei mulți și care perpetuează o societate a inegalităților, polarizării și excluziunii sociale. Indiferent dacă economia crește sau se contractă, răsplata este pentru cei bogați, iar
«strânsul curelei», pentru cei mulți.
Arătați cine sînteți, care vă sînt adevăratele convingeri și pe cine reprezentați în Parlamentul țării!
Al vostru, dincolo de politică și false dispute,
Mircea Geoană”.

„Colegii și prietenii de crez politic și ideologic” sînt pentru Mircea Geoană „parlamentarii PSD și UNPR”, parlamentari care, după opinia liderul PSRO, ar trebui să respingă Codul fiscal, cîtă vreme acesta reprezintă „interesele marelui capital” în detrimentul intereselor „celor mulți”:
„Cum poate fi acest Cod fiscal votat de parlamentarii PSD și UNPR, cel puțin în acte politiceni«progresiști», cînd aprobarea Codului Fiscal ar antrena o scădere a salariilor lunare și a pensiilor cu între 10 și 26 de lei/lună? Cum ar putea fi votat un cod fiscal care perpetuează o politică ultra-liberală de supra-impozitare a muncii și de relaxare fiscală exclusiv asupra capitalului, cînd România are cea mai înaltă rată de impozitare a muncii din Europa, iar aportul salariilor este abia la o treime din PIB, față de o medie europeană de aproape de 50%?”

Mircea Geoană propune colegilor săi de Stînga și modificările care ar putea face din Codul fiscal un Document care să țină cont și de interesele „celor mulți”:
„Reducerea CAS cu cîte 2,5% în mod egal pentru angajați și angajatori ‎și anularea eliminării deductibilităților pentru salariați, pensionari și persoane cu activități independente”.

Gestul liderului PSRO a trecut practic neobservat, chiar și din partea site-urilor care și-au făcut din umflarea cu pompa senzaționalismului a oricărei întîmplări prin practicarea unui titlu începînd de regulă cu cuvîntul Lovitură și continuînd cu Năucitoare. Site-urile cu pricina fiind prezidențiale, se înțelege de la sine că titlurile nu vor cuprinde niciodată cuvîntul Răvășitoare, acesta fiindu-i rezervat exclusiv Primei Doamne, pe numele ei de buletin, Carmen Iohannis.

Explicațiile pentru neatenția presei față de momentul pe care Mircea Geoană a vrut să-l creeze sînt multe și nu cred că e locul să le trecem în revistă.

Oricum, în cazul de față și-a spus cuvîntul și poziția de pînă acum a lui Mircea Geoană. Deși desprins din PSD, partidul creat de fostul candidat la Președinție s-a aliat de îndată cu PNL, partid de Dreapta. Pe o scenă politică marcată de obsesia partidelor și a instituțiilor media de a fi de Dreapta, a fi de Stînga trecînd drept a nu fi trendy, politica dusă pînă acum de PSRO n-a interesat multă lume, din simplul motiv că nu ieșea din corul partidelor de Dreapta.

Prin Apelul de mai sus, venit, totuși, cam prea tîrziu, Mircea Geoană atacă Documentul numit Cod fiscal de pe o poziție nouă, nemaintîlnită pînă acum în controversa iscată de Codul fiscal:
Poziția de partid aflat la Stînga PSD.

O spune răspicat chiar Apelul încă din primele rînduri:
„Dezbaterea prelungită din jurul Codului Fiscal s-a concentrat în principal asupra problemei deficitului pe care aprobarea acestuia ar antrena-o. Din păcate, propunerea de Cod Fiscal, ca și coregrafia politică din jurul reexaminării, au exclus argumentele de natură socială și economică. Într-o deja lungă tradiție, interesele marelui capital devin ortodoxie economică, iar orice încercare de a aduce argumente în favoarea celor care își cîștigă existența din muncă, este ignorată aproape complet.”

Nu numai argumentele cu care e pus la îndoială Codul, dar și limbajul folosit de Mircea Geoană sînt menite să surprindă într-o țară care, după decembrie 1989, n-a cunoscut viziunea de Stînga autentică față de lume și viață:
„Interesele marelui capital”, „model economic care de mai bine de un deceniu răsplătește pe cei puțini și pedepsește pe cei mulți și care perpetuează o societate a inegalităților, polarizării și excluziunii sociale”, „răsplata este pentru cei bogați, iar «strînsul curelei», pentru cei mulți”.

Lansarea acestui Apel poate primi interpretări diferite.

  1. Poate fi văzută, de exemplu, ca un moment de cotitură în politica de pînă acum a PSRO, mai precis, ca asumarea fățișă, fără echivoc, a unui Program politic de partid aflat la stînga PSD și, prin asta, atacînd partidul de Guvernămînt ca formațiune care nu mai reprezintă interesele„celor care-și cîștigă existența prin muncă”, ci „interesele marelui capital”.
    Dacă e așa, PSRO, partidul care a lăsat impresia c-a fost înființat pentru a-i îndeplini lui Klaus Iohannis dorința de a avea un Guvern al Meu cu mult înainte de alegerile din 2016, ar deveni, din aliat al PNL, adversar politic, prin atacarea tuturor partidelor de Dreapta, sau a celor deplasate spre Dreapta, precum PSD și UNPR. Pentru aceasta, ar trebui ca, indiferent de rezultatele reexaminării în Parlament a Codul fiscal, PSRO să treacă de acum încolo la o ofensivă spectaculoasă de pe poziții de Stînga.
  2. Poate fi văzută, la fel de bine, și ca un șiretlic, prin care, Mircea Geoană, în numele forțelor interesate în debarcarea Guvernului Victor Ponta și înlocuirea cu Guvernul PNL, zis și Guvernul Meu al lui Klaus Iohannis, vrea să semene dihonie în rîndurile parlamentarilor PSD și UNPR, astfel încît aceștia să voteze împotriva Codului și prin asta pentru căderea Guvernului. Dacă e așa, Apelul lansat de Mircea Geoană rămîne doar un simplu pretext de a vota împotriva Codului al unor parlamentari PSD și UNPR strînși cu ușa de către Binomul SRI-DNA. În aceste condiții, ar trebui ca în zilele următoare, invocînd Apelul, parlamentari ai PSD și ai UNPR să anunțe că sînt împotriva Codului întrucît el reprezintă interesele Dreptei din România, or ei se consideră politicieni de Stînga.

Analistul politic trebuie să dea dovadă de prudență în fața unor momente precum cel creat duminică, 23 august 2015, de Mircea Geoană.
Pînă cînd liderul PSRO nu dă semne că Apelul e urmarea unei schimbări cruciale în materie de Program politic, înclin să cred în varianta cu șiretlicul.
Dvs ce credeți? E un moment de schimbare a Programului politic sau un simplu șiretlic?!

 

Sursa: cristoiublog.ro

3 COMENTARII

  1. A intrat in panica Tonomatul comunist molfaitor de rahat Cristoiu! E in pericol unul dintre stapanii lui – mitomanul comunist plagiator hot si evazionist Poanta! :)))

  2. Pentru prima data în 25 de ani Geoana spune ceva concret și dacă va continua în aceasta direcție poate va însemna ceva pt romani la viitoarele alegeri.

Comentariile sunt închise.