Andreeea Pora analizeaza intr-un editorial in Revista 22 starea PDL dupa alegerile locale din 2012. Nu victoria USL surprinde – era previzibila –, ci dimensiunea dezastrului PDL.

Cazut binisor sub pragul psihologic de 20% la votul politic, spulberat in Bu­cu­resti si din mai toate marile orase, cu baronii locali trasi pe tusa, PDL a suferit o infrangere care poate fi cro­nica unei morti anuntate pentru parlamentarele din toamna. Intelege oare par­tidul de ce i se intampla as­ta? Nu stim, pentru ca toti liderii, pana deunazi ex­trem de vocali, s-au vola­ti­lizat, lasandu-l pe Videanu sa faca raportarile. Cel mai la indemana ar fi sa ar­gu­menteze, precum presedintele, ca auste­ritatea, taierile, criza sunt motivele pentru care populatia l-a penalizat, asa cum s-a intamplat cu guvernele din alte tari eu­ropene. Ar fi prea simplu, dar anticipez ca PDL va imbraca haina victimei pe altarul crizei si al reformei. Valul de ura care a maturat PDL – sa nu se imbete nimeni cu apa rece ca votul nu a fost unul de pe­nalizare – depaseste insa cu mult pre­ju­diciile concrete, individuale aduse de ma­surile nepopulare, ci tine in primul rand de stilistica, coruptia si sfidarea care le-au insotit. De dublul limbaj si dubla actiune. Promovand declarativ valorile dreptei, re­forma statului, profesionalismul si euro­pe­nizarea, acuzand nemunca si bugetofagia, PDL si-a imbogatit clientela de partid, a plasat tot felul de incompetenti si rechini in pozitii-cheie, a furat vartos sub ochii celor carora li se cereau sacrificii in nu­me­le binelui national si al salvarii tarii. Mai rau, principiile se revarsau din gura unor oa­meni compromisi, lipsiti nu doar de cre­dibilitate, dar si de un elementar bun-simt, incapabili macar sa mimeze onestitatea si compasiunea. Mai exact, ura populatiei si, in particular, revolta unei parti a pro­priului electorat i-a vizat pe promotorii acestor prac­tici si mesaje. Adica, acel grup aflat la conducerea PDL, in cap cu Elena Udrea, Roberta Anastase, Ioan Ol­tean, Vasile Blaga. Sunt doar cateva exemple, ca­ro­ra li se pot adauga numerosii baroni lo­cali. Cu totii patronati parinteste de Emil Boc.

Si aici ajungem la fondul problemei. Va avea PDL capacitatea sa se debaraseze de acestia, sa se reinventeze si sa-si cons­truiasca o strategie pana la parlamentare? Intelege PDL ca, dincolo de austeritate, exista ceva mult mai grav care a tarat partidul in prapastie? PDL a incaput pe mana unor indivizi lipsiti de viziune, de inteligenta politica, specialisti doar in ma­nevre oculte si coterii. Intreaga campanie a PDL s-a plasat sub aceste inalte auspicii. Prostia renuntarii la sigla partidului, a camuflarii in verde, a aliantelor dubioase, candidatii insignifianti, penali sau ba­ro­nizati, lipsa mesajelor si a asumarii rolului de opozitie au contribuit la dezastru. O creatie colectiva a grupului de la varful PDL, pusa in scena de „organizatorul“ Bla­ga, al carui mit s-a prabusit si el. Decizia de a baga PDL in tot felul de miscari si aliante dupa cum i-a taiat capul pe baronii locali, mari strategi si cititori de po­li­to­logie, isi dovedeste acum enormitatea: sub propria sigla, partidul a luat doar vreo 7%, desi, in aliante, scorul se ridica la aproximativ 21%. Mesajul celor 7%, uni­cul care ajunge la public, este insa fatal. Nimic din toate acestea nu ar fi fost po­sibil, daca Boc ar fi avut ceva autoritate si viziune politica sau macar ar fi ascultat nu doar de baroni si Udrea. Faptul ca Boc a castigat Clujul conteaza mai mult in plan psihologic, dar nu schimba ansamblul de­zastruos, iar pentru partid face mai di­ficila inlaturarea sa.

Pierderea completa a Bucurestiului se da­toreaza insa direct Elenei Udrea. Aproape nici nu mai are rost sa analizam lungul sir de prostii, incepand cu Prigoana – per­so­naj caricatural, care si-a pus pliciul in sluj­ba lui Oprescu si Ponta, reusind perfor­manta sa traga partidul in jos – si ter­mi­nand cu aranjamentele paguboase cu UNPR si Piedone. Vedem acum ca sus­ti­nerea lui Nicusor Dan, care de unul singur a reusit sa ia aproape 10 procente, cu doar 6 mai putin decat Prigoana, ar fi putut ma­car aduce un scor onorabil. Dar pentru asta iti trebuie ceva minte in cap. Va plati Elena Udrea, a carei demisie trebuia sa fie pana la ora asta pe masa? Probabil ca nu, din moment ce insusi Prigoana considera ca scorul a fost un „succes“, iar ceilalti lideri tac malc. Vor plati Anastase, al carei fief din Prahova pluteste acum pe apele USL, sau Ioan Oltean, un alt lider de filiala decimata de USL?

Problema nu e de a reteza simbolic capete, ci de a constientiza faptul ca actuala con­ducere s-a dovedit falimentara si trebuie schimbata impreuna cu intreaga strategie si pozitionare in contextul dominatiei USL. Nu poti sa faci o opozitie credibila la USL, criticand coruptia, politizarea sau populismele cu oameni care au patronat exact aceste lucruri sub domnia PDL. Cand Elena Udrea acuza „lacustele“ USL sau Anastase „furaciunile“ din campanie ai un sentiment de jena. Or, in perioada urmatoare, pozitionarea PDL ca veritabil partid de opozitie este esentiala, mai ales dupa aceste locale, cand inrosirea excesiva a hartii va incepe sa produca temeri. Cu aceasta conducere insa demersul este imposibil, e necredibil si ipocrit. Mai rau, orice combinatie cu segmente din so­cietatea civila, de genul „alianta Un­gu­reanu“ sau cu Noua Republica vor fi si ele compromise de aceleasi personaje. Altfel spus, out Udrea, Oltean, Anastase. Lista ramane deschisa.

Chiar daca ar intelege necesitatea unei schimbari de garda (desi cred ca in loc de „out Udrea“ i se vor gasi merite pentru ca Bucurestiul nu a ajuns la 5%), problema e ca PDL nu are resurse interne pentru astfel de inlocuiri. E prizonierul propriei constructii. Asa cum au fost, la vremea lor, FSN, PDSR, CDR. Si asa cum risca sa ajunga PNL si PSD. Cum nimeni nu invata nimic, ciclul se repeta la fiecare 4 ani.

Puteti citi intregul editorial aici

22 COMENTARII

  1. Nimeni n-ar trebuisa nege meritele PDL-ului si mai cu seama ale lui Basescu si Boc. Asta este o nuanta. Ce ne facem insa la capitolul imagine. Asta incontestabil este proasta din diverse motiv. Din nefericire pacatele sunt judecate cu dubla masura. PSD-istii au un statut special. e ca si cum ei ar avea dreptul sa fure si sa spolieze.
    http://conco.ro/pdl-ul-intre-solutie-si-disolutie/

  2. acum inteleg de ce tinerii parasesc tara…nu intelegeam, mi se parea o nebunie sa nu traiesti cu ai tai, cu familia si tot neamul tau…pentru mine e o mare durere ce se intampla in ROMANIA noastra! Doamne, cat ii mai rabda DUMNEZEU!
    este atat de mare dusmania pe criterii politice (de ciolan), incat am impresia ca traim in 3 ROMANII!

  3. Cu cine nu ne putem intelege dintre rosii e lesne de spus: nu ne putem intelege u aceia care sunt rosii nu pentru ca sunt convinsi ci pentru ca nu au nimic si nu stiu nimic, pentru care stapanirea rosie e singura cale de a-si intretine exstenta, cu elementele economiceste si social nesanatoase, cu cumularzii, semidoctii, avocatii fara pricini, vnatorii de posturi si de mosii ale statului, cu toti cei ce nu pot trai decat din buget, fie direct, fie indirect.
    Cauza acestei oganizari stricte e interesul banesc, nu comunitatea de idei. Organizarea egala cu cea a partidei ilustre Mafia si Camorra, care mirose de departe a puscarie.
    Ceea ce voi numiti organizarea voastra nu insemneaza decat disciplina oarba a unei societati de exploatatie sub comunii sefi de banda. Voi sunteti, inainte de toate, o societate secreta si dupa aceea un partid politic. Timpul, 27 aprilie 1879.eminescu

  4. foarte corecta anliza. Cred ca a surprins toate elementele. MRU trebuie de „IERI” cum se spune sa se apuce de treaba. Si si asa timpul e foarte scurt dar, trebuie schimbat totul. Chiar daca se pierd si parlamentarele, sa fim seriosi putina opozitie nu strica (din pacate). Poate ca tocmai aici e esenta!! O miscare cu adevarat de dreapta, valoroasa, muncita si batucita in opozitie, purificata cu totul, cred ca va arunca uslamismul in uitare foarte multi ani de acum in colo. Oare „social-liberarul” Antonescu Crin se va caii? Cred ca mai degraba ii va trage ” PORCURORUL” o copita sa n-o poata duce, cat de curand.

  5. d-na pora,
    e greu sa-i convingeti pe luptatorii de pe aceasta pagina.
    chiar si d-vs pareti,mahnita de disparitia pdl.
    ca si cum ati fi pierdut ceva.
    da, doamna ati fost inselata in asteptari si se vede ca v-ati inselat in sperantele pe care vi le-ati pus in tagma de dreapta.
    poate a venit timpul sa renuntati la efortul de a ne impinge in bratele dreptei.dupa 23 de ani,ati observat unde am ajuns,tot ascultandu-i pe toti desteptii bine dresati in a ne inarma bratul pentru a lovi in noi?eu zic ca nu-i departe ziua cand veti realiza ca si dvs,ati pus umarul la prabusire…as putea admite ca toti bursierii sunt,si au fost si ei,naivi.ca de fapt au muscat…lista celor care ar trebui sa-si toarne cenusa-n cap va fi lunga.ce bine ar fi daca respectivii s-ar grabi s-o deschida si sa se autoplaseze pe ea,democratic,autocritic,si cu speranta in viitor.am pute-o lua toti de la capat…

  6. Realitatea e ca,jumatate din membrii PDL,Mai ales dintre cei aflati la carma cestuia,sunt niste arivisti notorii.Cand au simtit dincotro bate vantul,au parasit corabia ,la fel cum fac toti cei de teapa lor.Cand au fost pe cai mari n-au dat voie celor care credeau cu advarat in acest partid sa acceada la functii de conducere.Ba mai mult,cred c-au facut tot posibilul ca vocile acestora sa nu fie auzite.O viitoare formatiune politica grupata in jurul lui Basescu,MRU,Neamtu ar trebui sa-i verifice pe cei ce doresc sa li se alature.Daca se vor inconjura de fripturisti,vor avea soarta PDLului. Imi pare rau de esecul acestui partid in care imi pusesem mari sperante.Asa-i majoritatea romanilor,ca ne place sau nu

  7. Nu cred ca voi credeti cu adevarat ca nu a furat usl-sii voturi,atunci sinteti copii de tita’nu mai in CRaiova,daca intrebi pe syrada cu cine a votata majoritatea spun ca nu sint cu usl’oare stiti voi citi romani au avut insomnii in noaptea alegerilor cind au vazut ca s-a inrosit iarasi harta tarii’nu exista opozitie la ora actuala in tara’pdl parca sint muti’sint orbi,eu daca as fi in locul lui Base! le as da si presidentia la usl, ca dupa votul de duminica,asata rezulta,si sa va stapiniti sanatosi politicienii vostri rosi,se vede clar ca viitorul copiilor vostri este pe miini bune,cind vad la tv ca pdl,vorbeste parca are mamaliga; n gura am impresia ca acesti oameni nu mai vor sa faca politica.

  8. Nr 3/ 12 06 2012

    Documente programatice

    Scrisoare, manifest de intentie

    Astazi, intr-o criza economica profunda, datorata legilor economice si globalizarii finantelor, a pietelor si a productiei, in Romania, este necesar, sa apara un partid, care sa apere, cetatenii dinamici ai clasei mijlocii, de efectele acesteia .
    Clasa mijlocie, in opinia mea, este clasa care se situeaza , din punct de vedere functional-social, la mijlocul activitatilor in piramida deciziilor si activitatilor, precum si, din punctul de vedere al veniturilor legal realizate, in marja de 2-3 salarii minime pe economie castigate lunar, pina la 5-10 salarii minime pe economie, castigate lunar, functie de sistemul actual de salarizare din Romania, sau de cel propus de mine, prin acest manifest. In acesasta categorie se regasesc clar: functionarii publici, functionarii, bugetarii, echivalentul bugetarilor din piata privata ( ca pregatire si munca depusa ), liberii profesionistii si liberii intreprinzatori, administratorii intreprinderilor individuale si a microintreprinderilor , membrii de familie ai functionarilor publici, ai bugetarilor si ai celorlalte categorii enumerate , pensionarii proveniti din aceste categorii a functionarilor publici si bugetarilor precum si orice persoana care se inscrie cumva in aceasta definitie si se revendica ca membru al clasei mijlocii.
    Criza economica, aparuta in Romania la sfirsitul anului 2008, pe de o parte, datorita reglementarilor populiste, ale clasei politice si in special al guvernului liberal care a dorit sa se asigure ca daca pierde puterea, macar tara este neguvernabila , ,nivelurile de salarizare, reglementate la unii bugetari nefiind sustenabile financiar de catre stat, iar pe de alta parte, prin transferul crizei financiare americane, prin burse, pe piata europei si pe piata romaneasca. Astfel, intreprinzatorul roman s-a trezit ca produsul sau, are la bursa de marfuri un prêt la jumatate si trebuia sa ia urgent masuri sa produca la costuri la jumatate si sa vinda stocurile la noile preturi. Acesta, a facut , fie restructurari masive, crescind productivitatea muncii( intensitatea muncii), fie, unde nu a putut altfel, a redus salariiile, sau ambele . In aceste conditii, statul s-a trezit ca, desi economia producea, in cel mai bun caz, in acelasi ritm ,pretul marfii si al muncii, era diminuat si impozitele si taxele strinse de acesta, erau diminuate, intrind in criza financiara.Urgent si statul trebuia sa-si diminuieze cheltuielile functie de noile venituri sau sa astepte incetarea de plati. Pentru a nu se realiza o incetare de plati, a fost nevoie ca acesta, sa se imprumute urgent la organismele financiare internationale si sa faca platile promise pina isi va realiza restructurarea. Alianta de guvernare din aceea vreme, cred ca a luat cea mai buna decizie, pentru clasa mijlocie si pentru societate, diminuind salariile, asfel incit sa se alinieze noilor preturi scazute ( cel putin teoretic), si sa nu creeze dezechilibre majore intre stat si privat, ca munca in economia reala sa fie incurajata. Problema de fond este ca, desi legile economice definesc cresterea economica ca ciclica si sinusoidala, constitutia tarii zice ca poporul trebuie sa prospere continuu si constant. Eu ca exponent al clasei de mijloc doresc sa fiu protejat de constitutie si legile statului , astfel incit , sa ma pot adapta usor la perioadele de criza si sa fiu convins ca aceasta , in Romania , este suportata echitabil de toata lumea. In acest sens cind partidele politice clasice, nu ne reprezinta si folosesc populismul desantat sa cistige voturi si ia masuri de sustinere a unor clase sociale care nu muncesc, clasa de mijloc, are nevoie de un partid manifest, declarat al acesteia, care sa le promoveze interesele pe scena politica, cu fermitate si onestitate, fara a fi in detrimental altor clase sociale, pentru ca daca nu este o afacere pentru toata lumea, orice masura, mai devreme sau mai tirziu , produce efecte adverse, care pot duce la pierderi mai mari.
    In urma alegerilor din 10 06 2012, clasa de mijloc si centru- dreapta, al spectrului politic, este foarte slab reprezentantata, nemairaminind decit maxim 25%, luind in calcul PDL si eventuale raspunsuri punctuale ale altor partide. Astfel ma intreb, interesele noastere, ale Romaniei si in fond si a celorlalte clase, cine le mai reprezinta?. Cine mai sustine si organizeaza munca, cine mai echilibreaza redistribuirea rezultatelor muncii, ca sa nu cheltuim tot acum si de miine sa murim de foame, s-o patim ca alte state din afara UE sau statele UE , mai putin echilibrate, la distribuirea spre stinga, din sudul uniunii?.
    In opinia mea acum, nu ne mai reprezinta nimeni, PDL este inca slab si nu poate creste astfel incit sa ne reprezinte la guvernare nemaifiind credibil, in rindurile noastre, la un nivel care sa-i asigure guvernarea iar USL este dator fortelor de stinga, cu ajutoare sociale, somaj, pensii, care i-au sustinut si carora nu poate sa nu le dea, taindu-ne pe noi.
    Manifestul acesta pentru clasa de mijloc, in special pentru, functionari, bugetari si liberii intreprinzatori, se vrea, un strigat de alarma , de la o constiinta treaza , care cunoaste economia reala si rolul statului si al bugetarului, care stie, ca munca folositoare se face de catre implementatorii de proiecte, care apartin clasei de mijloc si ca fara organizare, se ajunge la stagnare si recesiune.
    Vreau sa creez un partid care sa ne reprezinte , sa ne regasim in viata politica, sa scoatem in fata maresalul, generalii, coloneii, capitanii si locotenentii din rindurile noastre , ca aicea sunt, si sa nu mai fim condusi de caprari, ajunsi pe functiile enumerate mai sus. Haideti sa ne creem partidul nostru, sa scoatem valori in fata , sa scoatem adevaratii conducatori care pot sa implementeze programe nationale si UE si care pot fi o garantie, catre populatie, ca stiu si pot sa faca administratie competitiva.
    Mai jos este inserat programul politic al clasei mijlocii, propus de mine, care poate fi inbunatatit. astfel incit fiecare dintre noi sa gasim un imbold pentru implicare si un stimul pentru munca.
    Programul este astfel gindit, pornind de la premiza ca 80% din PIB , este realizat din finantare externa si n-ar fi nici o problema pentru un investitor strain sa sustina un loc de munca cu 500 de euro din care 45% sa fie taxare pe munca , iar daca produsele se exporta , pretul muncii , este chiar foarte mic. Astfel un salariu minim de 1000 de lei este perfect sustenabil si creind marja de dezvoltare, creditare si consum, deblocam creditarea populatiei. Acum aste momentul ideal de a ne restructura, prin cresteri salariale , cind costul muncii, in euro, este de 5-10 ori mai mic decit in alte state UE. Trebuie, astfel, sa facem loc si pentru finantarea interna a deficitului bugetar de 3% , sa nu ne mai imprumutam pe pietele financiare, in euro, cind ne putem sustine singuri economia si statul sa fie dator la noi si nu noi sa platim fara rost dobinzi in euro la straini. In acest sens , propunerea revolutionara de plata a intregii contributii individuale la pilonul II de pensii , cu portofoliul de plasare facut obligatoriu in Romania , va duce la finanatarea deficitului bugetar din fonduri proprii, iar bancile pot finanta economia reala si populatia, care cu salariul marit va putea sa se imprumute, asigurind totodata si o pensie mai mare la batrinete.
    Inserez, mai jos, programul partidului, care puncteaza mai clar, o serie de masuri cu termene si date.
    ……………………………………………………………………………
    Programul partidului:
    1) Aprecierea la justa valoare sociala a clasei de mijloc prin urmatoarele, pentru:
    a) – functionarii din orice mediu si bugetarii:
    – cresterea salariului cu 15% la 01 01 2013 iar la 01 august 2013 cu 40 % si triplarea acestuia pina in 01 10 2016 in cite trei rate anuale.
    -restructurarea functiilor bugetare incepind cu 01 01 2014 cu salariul minim de 2500 lei si salariul maxim de 10 000 de lei .
    -desemnarea de catre fisc, a unui contabil si a unui jurist, fiecarui agent economic si persoana care plateste impzite si taxe si raspunderea acestora alaturi de titular pentru realizarea obligatiilor fata de statul roman. Aceaste persoane vor fi platite de platitorii de impozite si taxe , functie de conventia dintre parti, dar nu mai putin decit un bugetar echivalent la care se aplica o marire de 25% functie de timpul efectiv lucrat.
    b)- liberii intreprinzatori si – liber profesionistii
    -excluderea din domeniul de aplicare a impozitului pe venit pina la 01 10 2016 si aplicarea contributiilor sociale la indicatorul social de referinta.
    c)- administratorii intreprinderilor individuale, administratorii microintreprinderilor
    – excuderea din domeniul de aplicare a impozitului pe profit a acestei forme de organizare economica
    – salariul minim in Romania incepind cu 01 01 2013 va fi de 1000 de lei si cresterea acestuia la 2000 de lei pina la 01 10 2016 crescind consumul si posibilitatile de indatorare a cetatenilor..
    – toata contributia individuala la contributiile sociale vor merge la pilonul 2 de pensii creindu-se premizele cresterii pensiilor si finantarii deficitului bugetar din surse interne de finantare colectate lunar. Astfel se reduce presiunea de finantare a deficitului bugetar pe banci si creste posibilitatile de creditare a economiei reale.
    d)-membrii de familie ai functionarilor publici si bugetarilor
    – posibilitatea de a desfasura orice activitate economica , salariala si de alta natura fara restrictii legate de o functie publica sau bugetara a unui membru de familie.
    – cresterea consumului in familie si asigurarea de facilitate functionarilor functie de membrii de familie si calitatea lor ( prime de vacanta, prime pentru nasterea unui copil,…)
    e)- pensionarii proveniti din aceste categorii a functionarilor publici si bugetarilor
    -pensia la aceste categorii nu va fi mai mica decit 2 salarii minime pe economie, limitarea reglindu-se automat la fiecare marire a salariului minim
    2) Stabilirea unui mecanism in constitutie ( ca principiu) si legiferarea prin lege organica ,care sa asigure, replierea economica in caz de recesiune sau criza economica, astfel incit sa se respecte principiul suportarii juste a crizei si restructurarii echitabile a functiilor publice si bugetare( ca nivel de salarizare si/sau numar de functii) precum si a gradului si nivelului suportarii dobinzii, in criza economica declarata de stat , de catre creditor si debitor .
    3) -Legiferarea functiilor care se ocupa politic si limitarea acestora la nivel central si regional.
    4) Partidul garanteaza, prin calitatea membrilor sai ( aici fiind elita dinamica si de implementare a statului si societatii), succesul masurilor luate de orice guvern , membrii ai partidului participind la orice act de administrare si functionare a statului si societatii precum si la activitatile de demnitate publica castigate prin alegeri.
    5) Eliminarea oricaror restrictii de ordin politic si legislativ cu privire la activitatea politica a oricarui cetatean roman.
    6) Colaboreaza cu orice forta politica pentru a asigura guvernarea si administrarea statului roman.
    7) Sustine performanta si recompensa conform acesteia, in atragerea fondurilor europene. Orice functionar si bugetar primind o cerestere de 50% a salariului pentru activitatea desfasurata intr-un proiect european si un bonus de succes la terminarea proiectului care va fi de inca 50% din salariu . Salariatii autoritatilor de management vor avea acelasi mod de salarizare si recompensare. Personalul de conducere implicat in fondurile europene vor primi o indemnizatie de 50% pentru fiecare proiect satategic implementat si 25% pentru fiecare alt tip de proiect.. La terminarea proiectului, vor primi acelesi sume ca la implementare , drept prime de succes, proportional cu gradul de absorbtie. Impementarea unui sistem de asigurare pentru malpraxix a participantilor in proiecte europene. Plata cu 5% din valoarea proiectului a persoanelor care l-au scris si cu inca 5% la finalizarea acestuia ca prima de succes, proportionala cu gradul de implementare . Persoana (nele), care a scris un proiect european, va participa sau vor desemna o persoana, care sa asigure implementarea proiectului, contra unei remuneratii lunare obtinute, prin impartirea valorii proiectului la durata in luni a proiectului.
    8) Identificarea oricarei probleme a clasei de mijloc si transpunerea in reglemntari care sa regleze sistemul economic si social.
    9) Schimbarea paradigmei de gindire a legilor, in sensul ca acestea trebuie gindite, ca sa se implementeze, pe baza unor documente electronice integrate ale statului, cu acesarea acestora de functionarii publici desemnati, fara a mai fi nevoie sa se deplaseze cetateanul la stat pentru a dovedi anumite calitati oficeale, necesare obtinerii unor drepturi de la stat.
    10) Recunoasterea oficiala a calitatii muncii exercitate de unii membrii ai societatii prin acordarea de distinctii ale statului roman ,care sa rasplateasca, ideile viabile implementate si stabilirea implementatorului ca principalul factor de realizare a progresului.
    ……………………………………………………………………………………

    In concluzie ,vreau ca cei dintre dumneavoastra, care se simt atrasi de o astfel de idée si demers politic, sa imi scrie pe e-mail la adresa [email protected] si impreuna, sa punem bazele acestui partid, care sa ne reprezinte si sa arate ca noi suntem oamenii prosperitatii.
    Va multumesc si va astept cu vesti.

    Neacsu Fanel
    Economist, functionar .
    Alexandria, Teleorman
    12 06 2012

  9. Oare, chiar el e salvatorul Romaniei?
    Tanar si totusi atat de batran comunist. Cat de bine l-a instruit Iliescu si Nastase!

  10. Toti se grabesc sa minimalizeze, reusita lui Boc.
    Stiti ca foarte multi spun ca a fost cel mai bun premier de dupa ’89, dar n-a fost sustinuit de ai sai si a fost sapat de toti.
    Faptul ca astiut cu presedintele sa tina o relatie institutionala buna, toti s-au grabit sa-i minimalize munca. Pe aceeasi gandire, ar trebui toti sa spuna si sa vada, ca Ponta e sub papucul lui Iliescu si Nastase, chiar daca face pe independentul.
    El e mai subtil, uns cu alifia manipularilor si arogantei nesimtite.
    Spunea ca el nu va ataca pe presedinte si va avea o relatie institutionala, dar striga in gura mare ca-i trebuie bastonul de maresal.

  11. D-na Pora, asa in general aveti dreptate, dar ati omis ceea ce de fapt a dus la pierderi majore. Faptul ca PDL, a dat munitie USL-ului, prin ignorarea faptelor reprobabile a unor patati, desi au in statut un cod etic, asta e minora dar ipocritii de USL-isti si antenele, au manipulat marea masa nemultumita, prin minciuni de tot felul atingand coarda sensibila a omului, iar PDL, n-a folosit munitia data de USL, in scurta perioada de guvernare, ignorand o motiune referitor la masurile de numire si schimbare in Guvern, care mai aducea in plin plan niste adevaruri. Ba, mai mult, au stat in noncombat, dorindu-si parca esecul. Zvonurile ca masurile de austeritate sunt vina, e falsa, omul poate intelege astfel de masuri, dar au fost destule televiziuni si jurnalisti care si-au tot dat cu parerea ca si cum s-au priceput mai bine ce trebuie facut, asa isi inchipuiau ei, privind in urma si vazand ce se face acum de o luna, se constata o restauratie. Cine mai poate opri acum un dezastru si mai mare, care vine spre noi cu pasi uriasi, si asta numai pentru ca toti se pricep la toate. Copilul ramene nemosit cand e asistat la nastere de mai multe moase.
    Boc a fost omul cu prea mult bun simt, el stie sa lucreze in echipa, stie sa colaboreze, dar buna functionare. depinde si de mandria si corectitudinea colaboratorilor.
    In general PDL-isti au fost incalecati de guralivii, ipocritii, nesimtitii PSD, PNL, care au avut grija sa nu razbata pana la electorat lucrurile si ideile bune. Amintiti-va cat de greu putea-ti tine piept acestora chiar si dvs. Au avut grija sa nu razbata adevarul care facea bine PDL-ului, ci doar minciunile si adevarurile care lestrica imaginea acestora, trebuiau sa razbata.
    Manipularea D-na Pora, e cel mai eficace instrument in mana USL. (Propaganda comunista)

  12. A propos,

    „Le lion n’est pas mort !!!”

    En politique récente de la ROUMANIE, on succède à des imbéciles et on est remplacé par des incapables.

    Qu’on soit de droite ou qu’on soit de gauche, en ROUMANIE on est toujours hémiplégique.

    Les promesses des hommes politiques n’engagent que ceux qui les reçoivent.

    Un traitre est un homme politique qui quitte son parti pour s’inscrire à un autre.

    Par contre, un converti est un homme politique qui quitte son parti pour s’inscrire au votre !!!

    Salutand Mme. PORA inchei par la phrase de François Mitterand,

    Dans la politique, il faut être offensif.
    Si on se defend, on a déjà perdu !!!

    Bien Cordialement

  13. Comentariul de mai sus mi se pare cel mai prost din cate am citit, aici, pana acum! Nici un argument, o mie de concluzii! O oglinda fidela a comentariilor de la Antena 3! Da, Voiculescu a castigat, Antena 3 a infrant : a avut, iata, dreptate! O haita de lupi lacomi, patati, in frunte cu Udrea, a incercuit poporul roman si l-a praduit sistematic! O, Badea, o, Ciuvica…! Si poporul a reactionat imbratisindu-si ciobanul cu bata-n mana! Nimic despre onorabila salvare a unei economii dezechilibrate (cea mai dezechilibrta!), despre criza si constrangeri, despre sacrificarea carierelor politice pentru binele tarii! Nimic despre bugetarii din administratie si pensionarii inraiti de soarta si de crapul la carton al lui nea Nelu! Despre sa mi se dea, despre pomenile locale (un pui!)!
    Da, au fost greseli, probabil ca s-a si furat! Dar a spune asta e ca si cum ai spune ca a fost soare dar a si plouat! Nu e vorba de nici un ciclu, e vorba de noi cei care, dezamagiti, ne retragem in teoriile despre noua dreapta! In ast timp, tancul rosu strabate strazile orasului si calca totul sub senile : ne meritam soarta, ne-am ascuns dupa vorbe!

    • Da ne-am ascuns dupa vorbe – mi se pare cat se poate de corect – asta facem si acum – aruncam cu noroi in PDL – dar uitam cine este in USL

      Vi se pare foarte schimbat Iliescu fata de marea gogoasa din 1989?!
      E din nou la putere, ne da lectii, ne invata, nu conteaza ce, e plin de el si sigur pe intelepciunea sa. Razbunarea pe Basescu i se vede in ochi
      Noi calcam in picioare PDL-ul nu zic sa plateasca dar ceilalti de ce sa mearga pe gratis?
      Avem o constitutie facuta de acesti mari invingatori!
      Vi se pare una buna?
      Poate da si nu inteleg eu!
      Aveti incredere ca pot face una moderna acum?

      Sa nu ne imbatam cu apa rece
      Ar fi bine sa fie bine dar …….sunt multe lucruri ramase nelamurite din viata politica a acestor partide invingatoare si ale personajelor care le compun…..
      Cred ca mult prea usor tragem acum in PDL dupa ce este plin de sange…..
      Are timp sa se gandeasca singur la ce are de facut…..
      Dar noi , noi ce facem!? cand toate vor trece prin parlament fluierand , votate de reprezentantii poporului.
      Tare imi e ca si alegatorii au facut blat cu politicienii
      Le place asa, iar politicienii stiu asta

      • Aici am ajuns, asa e! Si mai cred ceva : abia scapase, cu parul valvoi si hainele rupte, cu urme pe gat, dreapta din coltii FSN-ului ca analistilor subtiri a inceput sa le puta! Ei viseaza la ungurenii blonzi pe cai suri dar, vai, poporul asteapta doar doi mici si-o bere!

    • Nu stiu daca ne-am ascuns dupa vorbe,noi,ca popor,in rest ai perfecta dreptate.Nici Pora nu a atins esentialitatea.Poate ca nu e capabila,nu stiu.
      Un lucru stiu sigur.Ca popor,n-am votat hotii! Voturile noastre n-au fost si nu sint decit statistica! Pentru ca,hai sa fim seriosi,legea electorala a lui stalin nu a fost abrogata, NU CONTEAZA DECIT CINE NUMARA VOTURILE. Degeaba ne acuzam unii pe altii ca am votat cu nu stiu cine,degeaba s-au despartit familii din aceleasi motive,conflicte la servici si prietenii distruse din cauza voturilor!Degeaba aceste teatre ieftine cu buletine de vot furate,cu saci de stampile,cu show-uri decadente la televiziuni mai mult sau mai putin particulare.DEGEABA,legea lui stalin e in vigoare! Uitati-va doar in Bucuresti.Bucurestenii sint cum sint,dar l-au votat pe Nicusor Dan!Procentul cu care a iesit „invingator” Oprescu este al lui! Si nu e singurul exemplu…
      Zilele astea se injura la greu pdl-ul.Iesirea de azi a Presedintelui a demonstrat un lucru,printre altele.Care pdl,care psd,care unpr sau pnl,sau…? Politician a devenit sinonim cu hot,singura ideologie este cea spusa de un mason,Olimpian Ungherea,CIOLANUL.
      Numai un exemplu,de ce azi pedelei nu au parasit sala de sedinte,asa cum a facut usl-ul,cind era in opozitie? Concluzia e clara – TOTI ciolanarii se simt deranjati de Presedinte.Asa ca,jos Basescu!

  14. Analiza Doamnei Pora este reala dupa parerea mea dar sa nu uitam totusi
    USL-ul are in spate exact aceleasi metehne,
    daca s-au schumba ar fi foarte bine – ma indoiesc insa. Personajele politice ale acestei grupari politice sunt la fel de controversate sau mai rau decat cei din PDL-
    Da PDL plateste si poate o sa plateasca de tot pana la urma nu mai conteaza, dar noi cu ce ramanem?!
    Cu oameni de talia lui Fenechiu, Marga, Rusanu, Iliescu, Antonescu, Hrebenciuc, Nastase, Diacanu, Voicu, ….si lista poate continua.
    Vi se pare ca e foarte bine? V ise pare ca o sa se corecteze tot ceea ce PDL-ul a gresit?
    Daca se intampla asa eu sunt de acord sa-i votez mereu , dar daca nu se intampla si majoritatea aproape ceausista o sa le permita sa faca orice ….?!
    De bucuresteni nu comentez caci aveau alternativa macar la Primaria Generala si au mers la fel pe mana lui Oprescu . Vreau sa spun simplu ca electoratul nu are educatie politica, pretentie civica si ce mi se pare cel mai grav nu are dorinta de schimbare reala ci de o imbalmajire in care sa se descurce cumva si el(electoratul)…..
    Poate gresesc dar asa vad eu lucrurile!

  15. doamna pora,rationamentul dvs. este corect luat in ansamblu,dar ati vorbit la modul general,ati amestecat lucrurile.sa ma explic:coruptie,furt,clientela de partid,aroganta,necredibilitate,aliante proaste,si in general toate relele SOCIETATII ROMANESTI,in ansamblul ei.ptr. ca nu ma poate contrazice nimeni:oamenii acestui popor asa au fost educati din 1945 pana acum,sa li se spuna tot timpul ce li se da,ce castiga ei(poporul),ca sa stie cu cine voteaza.eu nu-mi fac iluzii ca daca vine nicusor dan independent,m.r.ungureanu cu o organizatie de dreapta,mihai neamtu cu miscarea populara,vor avea o sustinere de (macar)30%(fiecare separat cate 7,8%).opinia mea,daca vor sa reuseasca ceva,trebuie sa se uneasca toti acestia+altii ca ei si sa faca un partid,nu organizatie sau asociatie,si asta sa o faca impreuna,nu separat.multa lume vorbeste la modul idealist,care nu exista nicaieri,indiferent de tara!eu,berceanu,traiesc in lumea reala,prin natura activitati mele,vad si aud multe(nu lucrez in serviciile secrete,sunt pensionar,lucrez in asigurari si zilnic sunt in contact cu multa lume,de conditii diverse,cu pregatiri diverse,de toate varstele,cu salarii sau pensii mai mici sau mai mari,care lucreaza (sau au lucrat)la stat sau la particular,am prieteni,fosti colegi de seviciu,asadar cunosc pareri multe.concluzia este ca cel mai tare se plang cei cu bani multi,cei care au un trai f. bun obtinut pe cai obscure si care vor tot mai mult,ceicare n-au muncit(cu carte de munca)nici macar o zi in viata lor,cei care au castigat bani multi(nu conteaza cum)si care i-au risipit pe bautura,distractii si alte placeri si nu se vor impaca niciodata cu ideea ca la un moment dat vor trebui sa munceasca cinstit ca sa traiasca macar decent,sa aiba o pensie la batranete.de cate ori am vazut noi toti la TV oameni la50,60,70 de ani,spunand ca n-au nimic.n-au servici,n-au casa,n-au pensie n-au nimic.si nu va e clar ca ptr.astia(care sunt destul de multi),votul este o licitatie:votez pe cei care imi dau mai mult(mai ales fara munca)?bun sa dispara pdl-ul.ce ne ramane?usl-ul.vedeti alternativa la usl?eu n-o vad.daca o vede cineva sa-mi spuna si mie.NIMENI NU VREA SA SPUNA REALITATEA:deocamdata(nu stiu cat timp)nu avem decat o varianta:sa alegemraul cel mai mic!!!!daca continuam sa amestecam cele 2(doua)rele,in noiembrie usl-ul va avea 90%!va garantez!

    • Corect dle Berceanu! Toata lumea canta prohodul PDL-ului, de parca toti netrebuitii s-au adunat intr-un singur loc! I-au balacarit pe toti cu asupra de masura, nu putea unul deschide gura ca sareau 10 sa i-o umple de rahat, cum naiba sa nu gresesti cand stau cu ochii pe tine si se leaga de orice? E adevarat ca au multi oameni slabi, caractere execrabile-cum zice dl Cristoiu „oaste de stransura”, dar sunt si oameni de calitate care merita sustinuti si nu terfeliti non-stop!Ce sa spun de USL- ar trebui sa simtim ca s-a coborat raiul pe pamant, cand mie mi se pare ca au pornit lacustele rosii la cotropit tara contracronometru!

      • Ma poate lamuri cineva de ce este asa de urata de atatia dna Udrea? Eu o vad altfel decat se tot strofoaca sa ne-o prezinte chiar si dna Pora!

Comentariile sunt închise.