s2.ziareromania.roDe la aderarea la Uniunea Europeana, in anul 2007, Romania a devenit o piata importanta a industriei sexuale, in Europa. Multe tinere, mai ales de la tara, sunt atrase in aceasta lume a prostitutiei si a traficului de persoane cu mult inainte de implini 18 ani, in cea mai mare parte din cauza saraciei.

Este si cazul Cristinei, o tanara de 17 ani, care se prostitueaza de la 14 ani, se arata intr-un amplu reportaj gazduit de Al Jazeera, cu titlul „Fetele care dispar ale Romaniei” si in care se subliniaza faptul ca saracia si disperarea le fac pe tinere sa plece de acasa si sa cada in plasa traficantilor sexuali.

In timp ce fata se pregateste pentru a merge noaptea pe strazile Bucurestiului, mama sa ii pregateste hainele si are grija ca tanara sa aiba la ea prezervative, pentru a se proteja.

Astfel, scrie sursa citata, Cristina isi sustine financiar familia si, potrivit Al Jazeera, ar fi ajuns pe mainile traficantilor de persoane, in ultimele luni, dupa realizarea reportajului.

Bacaul, raiul traficantilor sexuali

Judetul Bacau este unul dintre zonele din Uniunea Europeana cu cel mai mare numar de adolescente care sunt date disparute, dupa ce au cazut in mainile traficantilor de persoane.

Stefania Nastrut, in varsta de 18 ani, este un caz aparte, ea fiind printre putinele tinere care au reusit sa ramana intr-un sat bacauan si sa mearga in continuare la scoala, intr-o saracie lucie, cu ulite desfundate si cu o baterie de masina care tine loc de alimentare cu electricitate.

Pana sa ajunga la varsta ei, cele mai multe fete au parasit de mult timp scoala si destule au ajuns sa fie obligate sa se prostitueze. Potrivit unui raport american din 2014, privind traficul de persoane, o treime dintre victimele traficului de persoane din Romania sunt minore.

Cat „costa” o fata si cat poate „produce”

Traficantii observa cu usurinta tinerele vulnerabile si disperarea acestora de a pleca de acasa, aceste fete fiind victimele ideale. De altfel, Romania se afla in topul destinatiilor pe site-urile care promoveaza si clasifica turismul sexual.

Unele fete sunt sechestrate si trimise in Spania, Italia sau in alte locuri, insa cele mai multe sunt duse in Bucuresti, datorita atractiei tot mai mari a orasului si usurintei de transport.

In ce priveste raspunsul Romaniei la traficarea tinerelor, acesta este printre cele mai slabe din Uniunea Europeana, se arata in material.

In Romania, celor care depun marturie impotriva traficantilor nu li se protejeaza identitatea de catre politie, astfel ca este si mai dificil de combatut traficul de persoane – care are puternice legaturi cu crima organizata. In plus, parlamentarii romani au redus, in 2014, pedepsele pentru traficantii de persoane, de la 5-15 ani, la 3-10 ani.

Traficantii „cumpara” fetele de la tara cu sume in jurul valorii de 500 de euro, iar unul dintre cei condamnati pentru aceasta infractiune spune ca, in cea mai slaba noapte, o femeie „produce” 300 de euro, iar in unele nopti poate obtine chiar si 2.000 de euro.

Politia si traficul de persoane

Sursa citata noteaza ca politia locala este desori implicata in traficul de persoane, iar fetele nu au nicio protectie din partea autoritatilor. Politia romana a evitat sa acorde un raspuns oficial la cererile de interviu ale Al Jazeera.

Pentru politia din Bucuresti si din restul tarii, traficul sexual este deseori confundat cu prostitutia, daca nu apare o dovada fizica evidenta de constrangere sau obligare. In timp ce ambele sunt ilegale, prostitutia implica consensul tuturor participantilor, de regula adulti, in timp ce la traficul de persoane si deseori sunt implicati minori.

sursa: ziare.com

1 COMENTARIU

  1. ar fi fost culmea sa declare specialii nostri ceva ce ii incrimineaza pe multi dintre ei

Comentariile sunt închise.