Medicii sunt considerati functionari publici, iar Inalta Curte de Casatie si Justitie a luat o decizie, potrivit careia doctorii din sistemul public de sanatate nu au voie sa primeasca plati suplimentare sau donatii din partea pacientilor.
Cei tratati in spitale au insa dreptul, conferit de legea din prezent, sa recompenseze medicii.
Dar, iata ca doctorii au interdictie de a lua „atentiile”.
Hotararea judecatorilor a fost publicata in Monitorul Oficial.
Daca doctorii incalca legea, pot raspunde penal.
La sfarsitul anului 2014, Colegiul Medicilor anuntaca va cere in Parlament modificarea Codului Penal, astfel incat medicii sa fie considerati liber profesionisti si nu functionari publici.
In prezent, sunt considerati functionari publici toti medicii angajati la stat sau cei din cabinete private care au contracte cu casa de asigurari.
Sorin Paveliu, medic primar boli interne: „Un medic chirurg matur, dupa o viata de invatatura, ajunge sa castige un plafon maxim de 860 de euro sau, daca vreti, 40 de euro pe zi, daca face 4 operatii.”
Decizia Inaltei Curti a venit in urma unui proces penal de luare de mita, de la Curtea de Apel Mures, in cadrul caruia avocatii unui medic inculpat au sustinut ca medicul nu e functionar public, conform noilor prevederi ale legii sanatatii. Noua judecatori de la Curtea Suprema au decis insa invers, ca doctorii sunt functionari publici, iar orice ban primit, fara chitanta, inseamna mita.
Vasile Astarastoae, presedinte Colegiului Medicilor din Romania: „Eu stiu ca judecatorii de la Inalta Curte se vor trata in strainatate tot cu medici romani, nu cu medici de alta nationalitate, dar ce va face populatia din Romania, care nu isi permite sa plece in strainatate?”
sursa: stirileprotv.ro
DE CE NU SANT SI PREOTI-PRELATI-CLERICI SI EI FUNCTIONARI PUBLICI.
Buna intrebare! Sa raspunda plagiatorul si tata-socru-popa-ilie sarbu! Sa raspunda si ptr sumele uriase allocate de la buget ptr constructive catedrale prostirii neamului!
Comentariile sunt închise.