varou-merkel-holYanis Varoufakis a devenit centrul atenției presei și analiștilor economici din Europa și întreaga lume după ce, așa cum spune chiar el, în cele 6 luni de mandat a reușit să schimbe percepția Europei despre Uniune și zona Euro. Fostul ministru de Finanțe l-a primit în weekend pe Claudi Perez, jurnalist El Pais, în casa sa din Atena pentru a se destăinui și adresa cititorilor spanioli, tot mai dragi lui Varoufakis, după ce Podemos, partid de stânga la fel de controversat ca Syriza, pare să aibă prima șansă la alegerile parlamentare din acest an. Recunoaște că s-a pregătit de scoaterea Greciei din Euro și vorbește dezinvolt despre planul mai mare al creditorilor de a supune Franța, o țară care respinge austeritatea și susține guvernul de la Atena. Fostul ministru de Finanțe este convins că noul acord cu instituțiile internaționale este sortit eșecului și că Grecia va ajunge în același punct ca în luna iunie.

„El Pais: Spuneți că e necesar să schimbi lucruri. În aceste ultime 6 luni, simțiți că ați schimbat ceva?

Varoufakis: Absolut. De ce sunteți aici? Sunteți aici pentru că ceva s-a schimbat. A existat un guvern ales pentru a negocia dur în baza unor argumente care nu erau considerate acceptabile în eurozonă. În acelați timp, istoria avea nevoie de asta. Deci, ai o forță de neoprit care lovește un obiect de neclintit. Logica de neclintit este lipsa de rațiune a Eurogrupului și forța de neoprit a istoriei. Rezultatul este multă presiune și zgomot. Să sperăm că va fi și puțină lumină. (…)

El Pais: Nu ați omorât Troika?

Varoufakis: Ei bine, am scăpat de ei în Atena. Acum au revenit. Troika a revenit. Ar fi putut să se comporte ca instituții legitime. Dar par să aibă o evidentă predilecție în a se comporta precum creditorii de la Troika. Este opțiunea lor.

El Pais: Dar vor fi aici până în 2050, când nepoții dumneavoastră vor fi adulți.

Varoufakis: Ba nu. Pentru că acest acord nu are viitor. Continuă și prelungesc șarada: prelungesc criza cu un nou împrumut nesustenabil, și pretind că asta rezolvă problema. Dar nu poate merge la nesfârșit. Poți păcăli oamenii și piețele pentru o perioadă scurtă de timp, dar nu vei putea să îi păcălești 50 de ani. Ori Europa se schimbă, iar acest proces va fi încoluit cu altul mai democratic, durabil, managerial, uman. Sau Europa nu va mai exista sub forma unei uniuni monetare.

El Pais: Ce vă așteptați de la următoarele 6 luni? Noi așteptăm un nou împrumut la jumătatea lui august.

Varoufakis: Este un program făcut să eșueze. Și va eșua. Nu este ușor pentru un arhitect să construiască o clădire durabilă, dar îi este ușor să construiască o clădire care se va prăbuși. Oricine o poate face. A fost planificată să eșueze, pentru că, să recunoaștem: Wolfgang Schauble (n.r. ministrul german de Finanțe) nu este interesant în a găsi un acord care să funcționeze. A spus în mod categoric că vrea să redeseneze zona Euro, iar parte din asta este ca Grecia să fie aruncată din zona Euro. Cred că greșește complet, dar oricum acesta este planul său, iar el este un jucător foarte puternic. Una dintre cele mai mari erori ale momentului este să prezinți acordul impus pe 12 iulie guvernului ca o alternativă la planul lui Schauble. Eu văd lucrurile diferit. Acordul face parte din planul lui Schauble. Evident, nu este percepția convențională.

El Pais: Deci vă așteptați la un Grexit?

Varoufakis: Sper că nu. Dar aștept mult zgomot și, ala cum am mai spus, întârzieri, incapacitatea de a atinge țintele, mai multă recesiune și fundături politice. Apoi Europa va ajunge la un impas și va trebui să decidă dacă va merge mai departe cu planul lui Schauble sau nu.

El Pais: Dar care este scenariul dumneavoastră? Condamnă Schauble Grecia la ieșirea din Euro?

Varoufakis: Este evident că există un plan care este în implementare. Am citit că Schauble vrea să dea la o parte Comisia Europeană și să creeze ceva de genul unui Comisar al Bugetului care să supravegheze „regulile” care afectează bugetele naționale, chiar dacă o țară nu face parte dintr-un anumit program. Cu alte cuvinte, să transforme fiecare țară într-o țară care are acord de salvare. Unul dintre marile succese ale Spaniei a fost că în mijlocul crizei a evitat un acord complet și a avut doar unul limitat pentru recapitalizarea băncilor. Planului lui Schauble este să pună Trioka peste tot, chiar și în Madrid, dar mai ales în…Paris

El Pais: Deci scopul este Parisul.

Varoufakis: Parisul este premiul cel mare. Este destinația finală pentru Troika. Grexitul a fost folosit să creeze teama de care era nevoie pentru a forța Paris, Roma sau Madridul să fie ascultătoare.

El Pais: Planul este ca Grecia să fie sacrificată pentru a salva Europa?

Varoufakis: Gândiți-vă la asta ca la un „efect de demonstrație”. Asta este ceea ce se va întâmpla dacă nu vă supuneți în întregime Troikăi. Ceea ce s-a întâmplat în Grecia a fost în mod evident o lovitură de stat.  Asfixierea guvernului prin micșorarea lichidităților, mai multe refuzuri ale restructurării datoriei. Ceea ce a fost incredibil a fost că noi veneam cu propuneri pe care ei refuzau să le discute, au insistat să nu le facem publice sub nicio formă, și în același timp, au dat pe surse că nu aveam nicio propunere. Orice observator independent ar fi de acord că nu au fost niciodată interesați într-un acord reciproc benefic. Prin impunerea restricțiilor de lichiditate, ne-au forțat economia să se comprime, și apoi au dat vina pe noi. Eram permanent obligați să facem plăți către FMI, care erau programate odată cu plăți care nu mai veneau. Am continuat să facă asta, întârziind orice fel de acord, până am rămas fără lichidități. Apoi ne-au dat un ultimatum sub amenințarea închiderii băncilor. A fost exact o lovitură de stat. În 1967 au venit cu tancurile, iar în 2015 cu băncile. Dar rezultatul e același.

El Pais: Dar Europa ca întreg, cum este?

Varoufakis: Nimeni nu poate fi liber dacă o singură persoană e sclav. Acesta este binecunoscutul paradox al lui Hegel. Europa trebuie să fie atentă la asta. Spania nu poate fi prosperă, sau liberă, suverană sau democratică, dar prosperitatea sa depinde de refuzul creșterii economice unui alt stat. (…) Spaniolii trebuie să se uite la situația economică și socială a țării și să se gândească de ce anume are nevoie societatea lor, independent de ceea ce se îmtâmplă în Grecia sau Franța…Pericolul de ajunge precum Grecia este mereu prezent și se va materializa dacă se vor repeta aceleași greșeli care au fost impuse Greciei. Să pedepsești o națiune mândră pentru a provoca teamă alteia…nu asta ar trebui să fie Europa.

El Pais: Cred că este incontestabil. Ideile dumneavoastră despre austeritate și restructurare a datoriilor sunt acceptate de toată lumea.

Varoufakis: Dacă vorbeați cu mine în ianuarie, nu ar fi fost așa. Singurul motiv pentru care aceste lucruri nu sunt controversate este pentru că noi ne-am luptat din greu 6 luni. Celor care îmi spun că am eșuat, că cele 6 luni au fost în zadar, le spune că nu, nu am eșuat. Acum avem o dezbatere în Europa care nu mai este doar despre Grecia, este despre întregul continent. O dezbatere pe care nu am fi avut-o altfel. O dezbatere care valoarează greutatea în aur a Greciei, a continentului.

El Pais: Dar politica este despre rezultate. Ați numit primul și al doilea acord al Grecia, tratate de la Versailles. Cum ați defini un al treilea?

Varoufakis: Viața zonei Euro a început în anul 2000. A fost concepută prost și am realizat, sau trebuia sa realizăm asta în 2008, odată cu prăbușirea Lehman Brothers. Din 2009 până în 2010 am negat că Europa face exact lucrul greșit. Este un fenomen european, este o problemă europeană. Micuța Grecie, 2% din PIBul zonei Euro, a ales un guvern care a ridicat problemele cruciale ale întregii Europe. După 6 luni de luptă am avut o mare înfrângere, am pierdut o bătălie. Dar am câștigat războiul și am schimbat tema dezbaterii. Iar acesta este rezultatul.

El Pais: Dezbaterea este rezultatul?

Varoufakis: În mod evident. Nici nu pot să vă cuantific acest rezultat pentru dumneavoastră. Nici nu vă pot spune că miliarde valorează. Dar unele lucruri nu pot fi măsurate ca preț, ci ca valoare.

El Pais: Ați avut un plan B, cu o monedă paralelă, dar Tsipras nu a vrut să apese butonul, ca să facem rezumatul poveștii.

Varoufakis: El este premierul, nu a fost decizia mea. Sarcina mea, ca ministru de Finanțe, a fost să ofer cele mai bune unelte posibile și era decizia lui dacă decide să le folosească sau nu. Asta contează. Erau foarte bune argumente să folosim acele unelte și erau argumente și să nu apăsăm butonul.

El Pais: Când s-au închis băncile, v-ați gândit că acela era momentul să apăsați butonul?

Varoufakis: M-am gândit în mod evident că ar fi trebuit să reacționăm pe măsură când Eurogrup a închis băncile grecești și am recunoscut asta. Dar asta înseamnă decizie colectivă. Înseamnă că ai un cabinet care decide. Eu am făcut recomandarea, dar am fost în minoritate. Am respectat decizia majorității și am acționat în consecință, așa cum trebuie să facă in jucător de echipă. Asta este modul în care funcționează democrația și guvernele și accept asta în totalitate. (…)

El Pais: De ce nu aveți aliați în Eurogrup? Adică nici Franța, nici Italia, Spania, Irlanda. Țări care la început, alături de Syriza, au gândit la fel, dar care la final au fost 18 contra 1.

Varoufakis: Ce trebuie să înțelegeți este că acest 18 contra 1 în Eurogrup este o iluzie. Cei 18 sunt separați în 3 mari grupuri. Cei mai puțini, minoritatea care crede în austeritate. Cel mai mare grup este format din țările care nu cred în austeritate, dar au impus-o propriilor oameni. Apoi este un alt grup de state care nici nu cred în austeritate, nici nu o practică. De exemplu Franța. Dar le este teamă că dacă ne susține deschis, austeritatea și Troika va vor veni în direcția lor.

El Pais: Care este relația cu Schauble(Germania), de Guindos(Spania) și cu Dijsselbloem(Olanda)?

Varoufakis: Nicio relație nu poate exista cu Dijsselbloem. Și asta nu pentru că este de o inteligență de categorie ușoare, dar, în primul rând, pentru că nu este de încredere. De exemplu, a ales să mă mintă în privința procedurilor în prima ședință a Eurogrup. Una este să nu fii de acord cu președintele Eurogrup și este altceva să fii mințit în ceea ce privește procedurile de o importanță capitală. De cealaltă parte, Schauble și De Guindos sunt doi colegi cu care mi-a făcut plăcere să discut, la nivel personal. Discuțiile noastre erau de multe ori dure, dar au fost schimburi de interesante de replici. Ca un intelectual, nu este nimic mai interesant decât să ai schimburi interesante de opinii. Neînțelegerile erau serioase, la nivel personal, dar exista respect reciproc. Problema este că atunci când pui toți acești oameni împreună în Eurogrup, din cauza modul catastrofal în care este conceput, ajungi la eșec de guvernare care face rău Europei. Așa că, într-un context diferit, la nivel instituțional, sunt sigur că relația noastră de lucru ar fi reușit cu colegi precum Schauble și De Guindos să producă rezultate mult mai bune”, spus fostul ministru de Finanțe pentru El Pais.

Așa cum arăta și Euractiv recent, Germania este și în cifre adevărata putere decizională în instituțiile europene, având pozițiile cheie în cadrul Comisiei Europene, singura instituție cu drept de formulare de propuneri legislative. Cetățenii germani ocupă 1382 de posturi de conducere politică sau administrativă în Comisia Europeană și însumează 10,7% din aparatul birocratic comunitar. Este cea mai mare grupă de angajați, pe locurile următoare situându-se cei din Franța și Belgia. Nouă din cei 28 de comisari, inclusiv președintele Juncker, au șefi de cabinet nemți. În doar 3 cabinete nu lucrează niciun neamț.

Curtea supremă de Justiţie din Grecia a cerut Parlamentului de la Atena anularea imunităţii deputatului Yanis Varoufakis, fost ministru al Finanţelor, acuzat de „înaltă trădare” după ce a dezvăluit informaţii despre un presupus plan secret de ieşire a ţării din zona euro.

sursa: bn24.ro

7 COMENTARII

  1. Omul are dreptate si ca orice om care este incomod marilor puteri trebuie inlaturat si denigrat.

  2. Acest Varoufakis e un comunist sluga a rusnacilor! Pe comunisti nu trebuie sa-i crezi nici 5 minute! Minciuna, deturnarea atentiei, manipularea si dezinformarea sunt caracteristici de baza ale strategiei de comunicare comunista!

      • Bre Putza, esti prea prostovan ca sa-mi zici mie ce am inteles si ce nu! Cand esti atat de prostovan, macar nu mai semnaliza sa iesi in evidenta! Clar?

    • Trebuie sa recunosti ca regimul comunist de la noi in cei aproximativ35 de ani a construit o industrie unde avea de lucru forta eliberata de industrializarea agriculturii,eram propietarii materiilor prime,a bancilor,in 89 nu aveam datorii ci din contra peste 2 miliarde de dolari in banca plus altii de incasat. Majoritatea spatiilor locative au fost construite atunci. Si ţara noastra a primit imprumuturi,ca prin forţarea inapoierii acestora sa-i fie preluata economia. Uitativa in ce situatie sintem acuma . Cred ca stam mai prost decit Grecia,am avut o industrie care a fost vinduta la fier vechi,nu mai avem materii prime,petrol,gaze,banci,vindem si pamintul,chiar si libertatea de exprimare. Grecilor nimeni nu le va putea lua,cerul senin,marea albastra,cultura si istoria lor. Din ce stiu industrie nu prea au avut.

      • Regimul comunist de la noi a distrus adevaratele elite romanesti care ori au exilat ori au fost inchise in puscarii ori au lucrat la canal! Comunismul a alungat si distrus adevaratii intreprinzatori romani, adevaratii tarani harnici (cei numiti de comunisti chiaburi), etc! Blocuri (mult mai frumoase) s-ar fi construit oricum in 50 de ani. Datoriile s-au platit infometand populatia, tinand-o in intuneric, terorizand-o, etc! Nu in ultimul rand, comunismul a inlocuit elitele cu imbecili cu 4 clase care s-au inmultit si au dat nastere la copii lor (hoti de mici) care ne conduc si azi! Asta e comunismul!

      • De acord, dar: cine i-a adus pe FSN,FDSN,PSDR,PSD, si pe aliatii lor? Cine i-a votat in proprtie de 85%? Eu nu, Dvs. poate nu…. dar …. de atunci a inceput dezastrul, totul s-a vandut, iar acum se repeta istoria….
        Cine i-a lasat sa-si faca mendrele (Doamne fereste de mai rau…etc), cine prefera sa bea bere, sa stea cu tigara in coltul gurii si sa injure pe ritm de manele si sa se uite in alta parte si sa incasesze ceva ulei si o cana contra unui vot, in loc sa-si puna nitel mintea la contributie…. vorba lui Creanga: cap ai, minte ce-ti mai teebuie???????????????……………….!!!!!!!!!!!!!

Comentariile sunt închise.