protest diaspora

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a lansat recent o licitaţie publică pentru extinderea funcţionalităţii registrului electoral şi la nivelul diasporei. Practic, autorităţile române încearcă să afle câţi români cu drept de vot se află în străinătate, lucru însă greu de realizat de vreme ce nici ambasadele noastre nu au vreo idee despre acest lucru.

Contractul, în valoare de 6,6 milioane euro fără TVA, este destinat să dezvolte actualul sistem informatic al registrului electoral (SIRE). Acesta cuprinde toţi cetăţenii români care au împlinit 18 ani şi au drept de vot.

Teoretic, primarii au responsabilitatea de actualiza datele de identificare ale alegătorilor şi arondarea lor pe secţii de votare. Tot teoretic, registrul este actualizat permanent prin adăugarea alegătorilor care au împlinit 18 ani sau au dobândit cetăţenia română, dar şi prin radierea alegătorilor care au decedat, şi-au pierdut cetăţenia română ori au diverse interdicţii de a vota.

În practică, s-a demonstrat că autorităţile nu ştiu nici măcar câţi români cu drept de vot mai sunt în ţară, fiind destule cazuri în care morţii sau cei plecaţi în străinătate au apărut pe liste că au votat la diversele tipuri de alegeri.

SIRE oferă posibilitatea cetăţenilor români să acceseze site-ul www.registrulelectoral.ro şi să-şi introducă CNP-ul şi numele, pentru a afla secţia de votare la care sunt arondaţi, iar eventualele inadvertenţe pot fi semnalate primăriilor sau AEP.

Durata acestui contract este însă pe o perioadă de 4 ani, astfel încât, cel mai probabil, el nu se va aplica la alegerile parlamentare din 2016.

Cum se vor înregistra votanţii din Diaspora

Prin dezvoltarea SIRE se doreşte ca, într-o primă  fază, să se facă o reînregistrare a tuturor cetăţenilor români aflaţi în străinătate, pentru a avea o situaţie foarte clară a numărului şi locaţiei unde se află aceştia.

AEP crede că acest lucru se va realiza în două moduri:

1.Pe hârtie, respectiv prin prezentarea românilor la sediul unei ambasade, consulat, birou AEP sau primărie pentru a depune o cerere de înregistrare.

2.Electronic, accesând portalul Registrul Electoral în zona desemnată introducerii cererii de înregistrare. Procedura prevede încărcarea documentelor care atestă domiciliul sau reşedinţa în format scanat, dar şi transmiterea cererii în original prin poştă la ambasadă sau consulat.

Autentificarea în Registrul Electoral pentru cetăţeni se va putea realiza altfel decât cu user şi parola, şi anume prin: token, autentificare în 2 paşi, înregistrare, autentificare prin semnătură electronică (atât pentru instituţii cât şi pentru cetăţeni).

De asemenea, va exista o procedură de înregistrare şi pentru cetăţenii români care au reşedinţa în străinătate, însă ceva mai complicată: completarea unei aplicaţii electronice, care să permită adăugarea mai multor adrese de reşedinţă, ataşarea de documente scanate, autentificarea după nume şi CNP, dialog prin email.

Atât pentru cetăţenii cu domiciliul în străinătate, cât şi pentru cei cu reşedinţa în afara ţării trebuie să existe o funcţionalitate prin care aceştia să depună o cerere doar online, în care să precizeze oraşul în care vor să voteze, strict pentru organizarea secţiilor de vot cât mai corect.

AEP spune că această cerere nu are impact asupra listelor permanente întocmite în ţară.

Pentru toţi utilizatorii înregistraţi în sistem va exista un modul de notificări prin email prin care aceştia vor primi informaţii referitoare la scrutinul ce urmează să aibă loc (newsletter).

Modificări şi la votul cu urna mobilă

Modernizarea registrului electoral trebuie să cuprindă şi cazurile de vot cu urna mobilă. Pentru votul cu urna mobilă, proiectul prevede că cetăţenii trebuie să facă o cerere înainte de vot.

Cu o zi înainte de alegeri, se introduc CNP-urile oamenilor care vor vota cu urna mobilă.

În ziua votului, se vor bloca CNP-urile în funcţie de plecările echipelor, după care se vor introduce informaţiile despre votanţi la întoarcerea echipelor.

 

Sursa: romaniacurata.ro

1 COMENTARIU

  1. Nu o sa se afle nimic. Pentru ca nu se vrea.
    In schimb sa fiti atenti cine va cistga licitatia si unde se vor sifona banii.
    Asta este identica cu nebunia recensamintului.
    Primariile n-au interes sa stie citi sunt pentru ca ar avea mai putini consilieri, judetele la fel, iar tara idem. Ar fi mai putini deputati si senatori…

Comentariile sunt închise.