Cei 12 elevi de la Colegiul „Unirea” din Ştei, printre care se află şi Alexandra Burtă, care a avut 10 pe linie în liceu, care eliminaţi de la Bacalaureat pentru că ar fi copiat şi-au făcut dreptate în instanţă. Tribunalul Bihor a decis în această după-amiază să suspende procesele-verbale prin care elevii au fost daţi afară din examen. Decizia nu este definitivă, Inspectoratul Şcolar Bihor are la dispoziţie cinci zile ca să atace decizia la Curtea de Apel din Oradea.
Drept urmare, Inspectoratul Şcolar este obligat să anuleze procesele verbale invocate, să accepte notele iniţiale şi să elibereze actele necesare pentru ca liceenii care au câştigat procesul să se poată înscrie la facultate.
Alexandra Burtă a fost şefă de promoţie a Colegiului Tehnic „Unirea” din Ştei. În liceu ea avut numai medii de 10, iar după Bacalaureat avea în plan să se înscrie la facultatea de farmacie la Timişoara. După ce, la proba de matematică, a fost eliminată din examen, Alexandra a declarat că nu a copiat și nici nu a vorbit cu alți colegi.
Instanţa „Admite acţiunea formulată de reclamanta BURTA ALEXANDRA MARIA în contradictoriu cu pârâtul INSPECTORATUL ŞCOLAR al JUDEŢULUI BIHOR prin COMISIA JUDEŢEANĂ de BACALAUREAT BIHOR şi COMISIA de BACALAUREAT din CENTRUL de EXAMEN COLEGIUL TEHNIC „UNIREA” ŞTEI, având ca obiect suspendare act administrativ şi în consecinţă: Dispune suspendarea efectelor Procesului verbal de sancţionare a candidatului nr. 032/07.07.2015 de la Centrul de examen nr. 309 din Unitatea de învăţământ Colegiul Tehnic „Unirea” Ştei, privind eliminarea reclamantului de la examenul de bacalaureat disciplina – matematică, până la pronunţarea instanţei de fond. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi 16.07.2015.”, se arată pe site-ul Tribunalului Bihor.
152 de elevi au dat proba la MATE în cele 10 săli
La centrul de examen Colegiul Tehnic „Unirea” din Ştei, judeţul Bihor, au susţinut examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2015 elevii respectivului colegiu, dar şi elevii Colegiului Naţional „Avram Iancu” din localitate. La proba E)c) au fost prezenţi 255 de candidaţi (184 la matematică şi 71 la istorie) din totalul celor 265 înscrişi (188 la matematică şi 77 la istorie).
În cele 10 săli în care nu a fost respectată întocmai metodologia de examen au susţinut proba de matematică un număr de 152 de elevi, iar proba de istorie a fost susţinută de 39 de elevi. Supravegherea candidaţilor a fost realizată de 20 de profesori asistenţi, distribuiţi câte doi în fiecare sală de examen. În toate sălile amenajate pentru susţinerea probelor a existat aparatură de supraveghere/înregistrare audio-video.
Profesorii-asistenți luați la întrebări
Comisia Naţională de Bacalaureat a solicitat constituirea unei comisii de cercetare disciplinară a profesorilor asistenţi din sălile în care examenul la proba de matematică a fost fraudat, dar şi a preşedintelui, vicepreşedintelui şi membrilor Comisiei de bacalaureat din Centrul de examen Colegiul Tehnic „Unirea” din Ştei, judeţul Bihor, conform Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat.
„În urma analizei înregistrărilor, s-a constatat că în 10 din cele 14 săli în care s-a desfăşurat proba E)c) – proba obligatorie a profilului matematică sau istorie, profesorii asistenţi nu au respectat toate atribuţiile prevăzute de metodologie, permiţând candidaţilor să comunice între ei şi să fraudeze examenul fie prin utilizarea unor înscrisuri interzise de metodologie, fie lăsându-i sau chiar ajutându-i să copieze unii de la alţii”, se arată în comunicatul MECȘ.
Articolul integral îl puteți citi pe evz.ro