mihai-viteazul
Supranumit de dușmani MALUS DACUS, adică Dacul cel Rău, teribilul bărbat de aproape doi metri, despre care izvoarele istorice spun că era „făcut pentru război”, a reușit să le bage turcilor frica în oase într-o asemenea manieră încât, în 1598, după campania militară prin care Mihai a ajuns la Adrianopol, o parte a populației Constantinopolului (actualul Istanbul) dorea să fugă din capitala Imperiului Otoman, de frica lui…

Din cei 8 ani de domnie, Mihai Viteazul i-a trăit pe 4 în cort, conducându-și campaniile militare excepționale, campanii care în anul 1600 au dus la Unirea celor trei țări românești, la Alba Iulia.

În acea vreme dificilă pentru întreaga Europă, ameninațată de dorința Imperiului Otoman de a cuceri întregul continent, Mihai Viteazul era văzut ca o speranță de eliberare de către greci și popoarele balcanice, folclorul balcanic dedicându-i multe cântece în care era prezentat ca salvator, cântece culese de specialiști, în decursul timpului.

Pentru noi, românii, ne este bine cunoscut “Cântecul lui Mihai Viteazul”, cântec popular cules de Vasile Alecsandri , care ne vorbește, peste secole, despre marele nostru domnitor:

“Auzit-aţi de-un oltean,
De-un oltean, de-un craiovean
Ce nu-i pasă de sultan?

Auzit-aţi de-un viteaz
Care veşnic şede treaz
Cât e ţara la necaz?

Auzit-aţi de un Mihai
Ce sare pe şapte cai
De strigă Stambulul vai?”

Chiar dacă versul “Ce sare pe șapte cai” pare o licență poetică populară în care Mihai este prezentat într-o manieră hiperbolizată, în realitate, după cum ne spune istoricul Marin Cristian, izvoarele vremii confirmă că acest vers are legătură cu realitatea; desigur, nu în sensul că Mihai încăleca mai mulți cai odată, ci că din cauza rănilor mortale, schimba mai mulți cai într-o singură bătălie, el, Teribilul Voievod, fiind adeseori pe câmpul de luptă, în confrunare directă cu dușmanul!!!

mihai-viteazul-2

Ei bine, imaginea de mare războinic, de mare strateg militar, ca și vitejia lui, l-au făcut chiar și pe Sultan să se teamă de Mihai Viteazul, mai mult decât de toți generalii și regii Europei Apusene. Teama a pătruns adânc și în sufletul poporului turc datorită campaniilor sale devastatoare care au pus în pericol chiar și capitala imperiului. Din acest motiv, mamele turcoaice obișnuiau să-și sperie copiii în acea vreme (și au făcut-o mult timp și după moartea lui Mihai) cu următoarele cuvinte: “Susa, susa, Mihai gheb belir!”, ceea ce în traducere înseamnă “Nu mai plânge, nu mai plânge, că vine domnul Mihai!” Acest lucru este unul remarcabil și fără precedent la otomani și merită să fie cunoscut de români!

Din păcate, trădarea a venit tot de la occidentalii europeni, cei pe care Mihai Viteazul și armatele lui i-au protejat de năvălirile otomane cu un preț uman extrem de mare!

Practic, dacă orgoliile și interesele Europei Occidentale nu ar fi fost altele, lucru care a dus la asasinarea lui Mihai și la dezmembrarea tânărului regat pe care l-a înființat, este posibil ca, sub conducerea lui Mihai Viteazul, armatele creștine să fi pus capăt Imperiului Otoman, încă de acum 400 de ani. Așa, acesta a mai supraviețuit încă 300 de ani, a ajuns la porțile Vienei și a transformat Ungaria în Pașalâc…

Ceea ce este mai trist, este faptul că astăzi, tot felul de caraghioși “români” se străduie să-l demonteze pe marele domnitor, pretinzând că era doar un aventurier fără vreo conștiință națională, că de fapt nici nu a prea câștigat războaiele cu turcii, că era fustangiu și așa mai departe. Așa se întâmplă când spiritele mici, incapabile de gesturi eroice, de sacrificiu, de viziune națională, comentează și contestă (pentru că ei nu le cred posibile) faptele spiritelor mari cum este cel al lui Mihai Viteazul.

Noi ceilalți îl avem în suflet și asta este tot ceea ce contează!

Daniel Roxin

P.S. Pentru mai multe informații, vă recomand cartea istoricului Cristian Marin, Mihai Viteazul – Restauratorul Daciei si al Bisericii Stramosesti”

mihai viteazul carte

6 COMENTARII

  1. «Filmele istorice româneşti sunt pline de minciuni!» Mai terminati cu minciunile si manipularile ieftine !

    A câştigat Mihai Viteazul bătălia de la Călugăreni? Toţi stim
    că da. A învins Mircea cel Bătrân în bătălia de la Rovine? Fără îndoială
    – afirmăm cu toţii la unison. Au fost prieteni Ştefan cel Mare şi Vlad
    Ţepeş? Toţi susţinem că da. Au ţinut piept Ţarile Române otomanilor în
    timp ce occidentalii îşi construiau catedrale? Da – ne spun manualele
    de istorie.

    Istoricul Marius Diaconescu a spulberat, în emisiunea „Ce este
    România?” realizată de Ovidiu Nahoi la RFI, toate aceste mituri istorice
    adânc înrădacinate în conştinţa poporului român.”

    • Marius Diaconescu, istoricul ala care si-a facut doctoratul la Budapesta si care spune ca romanii s-au format la sud de Dunare si au venit in Transilvania dupa ce ungurii ajunsesera aici? Esti imbecil sau doar un Porc cum te descrii?

    • Când ai fost la scoala…si ce-ai facut pe-acolo?!…zi un nume de profesor pe care l-ai avut sau l-ai cunoscut…si cine te-a vaccinat.. cu ce… si când…poate te pot ajuta cumva…

  2. De ce imi stergeti comentariile, nesimtitilor ? De cand ati reinstaurat voi cenzura in tara asta? nasul TV just sucks ! Pa, fraierilor .

  3. Daca ar mai fi macar 10% cum a fost acest patriot MIHAi VITEAZU, tara astazi si Natia Romana fost odinioara Traco-Geta, ar avea demnitate si nu am fi considerati niste nevertebrate am avea demnitate si coloana vertebrala, nu ar mai rade de noi atat vecinii, care ne-au luat cu japca teritorii populate cu concetate;ni de-ai nostri si obligati sa invete limba lor si sa uite filonul istoric adica cine sunt? Cine au fost stramosii lor.Asta a adus ascunderea adevaratei istorii. Cand am avut conducatori patrioti si devotati acestei natii, I-am tradat din acest motiv, ne-au stors resursel mereu, toti dusmanii acestui popor proto-Geto-Tracic ne-au ras in fata, batjocorit in fel si chip, mai avem un pic si cadem de pe harta in Marea Neagra, totul din cauza politicienilor Trdatori de Neam si Glie.Mai nou ne vindem resursele=materie prima pentru un pumn de € sau $, ca populatia sa emigreze fara un viitor al zilei de maine, iar ceilalti lucreaza cu sistemul de planificare,Noi ce am avut bun am distrus :radacinile culturale,industria, agricultura .Le-am transformat in moloz,iar pe ici pe colo in ruine, vandute la fier-vechi, deci tot in moloz.Doamne da-ne intelepciune si minte acestui Popor odinioara demn, cu o istorie frumoasa dar scrisa de altii cu sangele acestui brav Popor.

Comentariile sunt închise.