Guvernul elen a capitulat joi in fata cererilor creditorilor sai si accepta masurile de austeritate. Ironic, Guvernul Tspiras propune masuri de austeritate mai dure decat cele solicitate de creditori inainte de referendum, in speranta ca se va semna acordul.
Desi dur, nu este sigur ca pachetul de masuri va fi acceptat de creditorii internationali, la summit-ul extins al UE de duminica. Cu un deznodamant incert, rabdarea grecilor a ajuns la limita, declara pentru Ziare.com Daniela Popescu, o romanca stabilita in Elada.
Jurnalista la publicatia „All for Romania”, Daniela Popescu ne-a facut un tablou al atmosferei din Grecia si al modului in care elenii, precum si romanii stabiliti acolo vad actuala criza.
„Dupa referendum, atmosfera din Grecia oscileaza intre agitatia clasei politice, care-si expune necontenit punctele de vedere, si rabdarea cetatenilor eleni care a cam ajuns la limita. In aceste zile tensiunea este maxima, mai ales ca se decide soarta unei natiuni, soarta generatiei de astazi si de maine”, puncteaza romanca.
Grecii, spune aceasta, au dat un dublu mandat Guvernului Tsipras, votand in majoritate covarsitoare „nu” la referendumul de pe 5 iulie.
„Tradati insa se simt de guvernarile anterioare, care n-au facut nimic pentru a nu se ajunge aici. Datoria Greciei a ajuns la 180% din PIB, o datorie enorma, care nu s-a adunat in cele cinci luni de guvernare a premierului Tsipras. Criza in Grecia a inceput acum cinci ani si jumatate. Guvernele trecute au cerut bani, dar masurile nu s-au implementat. (…)
Da, s-au simtit umiliti si tradati in tara lor de catre conducatorii lor. In momentul in care, ani la randul, au asteptat o schimbare in bine, dar de fapt nu a fost nimic adevarat, s-a trait in minciuna ca va fi bine: criza a trecut, economia este in ascensiune. Aceasta rasturnare de situatie i-a prins pe nepregatite. Sunt buimaciti, iar in aceasta buimaceala nu le-a ramas decat o singura dorinta: schimbarea!
Au incredere in guvernul ales in ianuarie, au incredere ca acesta ii va duce pe un drum bun, corect si diferit fata de cel de pana acum. Grecii sunt dispusi sa faca concesii, doar pentru a se schimba ceva: Democratia inseamna corectitudine, incredere si dreptate”, ne-a declarat romanca stabilita in Grecia.
Cozi la bancomate, nu mai sunt bancnote de 10 euro
In Grecia, bancile vor ramane inchise pana luni. Daniela Popescu ne spune ca pensionarii isi pot ridica doar suma de 120 de euro din pensii. Fotografia cu pensionarul prabusit langa un bancomat, care a facut inconjorul lumii, reprezinta de altfel cel mai bine drama prin care trece acum poporul elen.
„S-a anuntat ca pensionarii care si-au ridicat sumele de 120 de euro de la ghiseele sucursalelor bancare deschise isi vor putea ridica o a doua parte din pensii, adica alti 120 de euro. A existat o cerere foarte mare de emiteri.
In continuare se inregistreaza cozi la bancomate, unele raman fara bani, altele nu mai dau cei 60 de euro, ci 50 de euro, pentru ca nu mai sunt bancnote de 10 euro”, adauga romanca.
Ea precizeaza ca cei care inca isi mai scot acesti bani sunt cei care au avut economii in conturi, cei care si-au primit salariile (un numar destul de mic) sau pensionarii care au carduri. Exista, insa, oameni care nu si-au primit salariile, unele firme si fabrici si-au inchis portile. E o perioada moarta: nimic nu se vinde, nimic nu se cumpara.
„Bineinteles ca cetatenii greci sunt ingrijorati ca nu vor fi platite salariile si pensiile. Agonia se prelungeste pe zi ce trece, e un film trist in care actorii principali joaca cele mai dure roluri. Guvernul elen si UE trebuie sa joace corect, sa gaseasca masuri viabile, astfel incat sa avem un happy-end nu doar in Grecia, ci in intreaga Europa”, spune romanca.
Solidaritate greceasca
Daniela puncteaza ca grecii au fost si vor fi intotdeauna un popor solidar: „Stiu sa te intampine asa cum se cuvine, mai ales atunci cand primesc respect, iti vor raspunde cu respect.
In ultimii ani, si o spun cu un pic de amar in suflet, am vazut cu totii decaderea Greciei. Este o mare diferenta intre Grecia dintre anii 2000 si 2009 si Grecia de dupa.
Cu toate astea, grecii sunt comercianti. Ei stiu cum sa valorifice bunurile in asa fel incat sa se poata redresa in situatii de criza. Am remarcat multe magazine second-hand in ultimii ani, fapt nemaivazut in perioada de glorie a Greciei, pe Internet exista multe grupuri in care se vand produsele pe care unii nu le mai folosesc, se ofera produs contra produs sau chiar se doneaza”.
Cine face un pas inapoi?
Daniela Popescu subliniaza ca acum nu se mai pune problema de cine ar trebui sa faca un pas in spate: Tspiras sau creditorii internationali.
„Acum nu se vorbeste de pasi inainte si inapoi, vorbim de un drum care trebuie inceput impreuna. Totusi se pare ca astazi (joi – n.red.) Grecia si-a schimbat atitudinea si a promis ca-si va respecta promisiunile de a-si achita datoriile si de a incepe reformele.
In Parlamentul European, si-a reiterat angajamentul de a ramane membru al zonei euro”, continua romanca.
In ceea ce priveste deznodamantul pentru duminica, Daniela Popescu spune ca grecii spera intr-un „acord viabil pentru poporul elen” si „un mare da! Da, ramanem in UE, da, ramanem in zona euro”.
Ce spun romanii din Grecia
Romanii din Grecia sunt la fel de ingrijorati ca elenii de situatia creata: „Unii dintre ei spun ca un GREXIT inseamna biletul lor de intoarcere in Romania, unde nu-i asteapta deocamdata nimic. Cu totii spera ca situatia se va rezolva si lucrurile vor intra in normal, sunt alaturi de cetatenii greci, pentru ca aceasta situatie nu cere separatism, critici, ea cere unitate”.
In opinia Danielei Popescu, acelasi concept de unitate ar trebui aplicat si in negocieri: „Uniunea Europeana nu trebuie divizata. Partenerii europeni trebuie sa ajute Grecia sa depaseasca acest impas; E datoria tuturor, a celor care fac parte din aceasta mare familie, sa nu lase un membru sa se prabuseasca, sa dovedeasca solidaritate si sa ajunga la un acord comun. Atat guvernul grec, cat si creditorii europeni trebuie sa intelega un mesaj: Unitatea este pionul principal intr-o uniune democratica, asa cum este UE”.
Orice s-ar intampla duminica, va fi un moment decisiv in istoria Greciei. „E ora adevarului: Europa sau Grexit”, conchide Daniela Popescu.
sursa: ziare.com
Comentariile sunt închise.