2015_07_09_ap_633871025483-676x450(1)_rsz_crpBula bursei chineze este pe cale să se spargă, milioane de chinezi obişnuiţi fiind la un pas să rămână fără bani. În afară de durerea evidentă care vine odată cu pierderea economiilor de o viaţă, ceea ce face acest dezastru economic unic este faptul că a fost creat şi încurajat chiar de Partidul Comunist Chinez.

Intrând în noul an, China s-a confruntat cu una dintre cele mai grave situaţii economice din ultima vreme. Scăderile repetate ale indicelui de creştere şi instabilitatea pieţei din ultimul an au şocat pieţele globale care se obişnuiseră cu creşterile impresionante ale Chinei şi a instalat teama în cadrul regimul comunist, care se bazează pe această creştere, dublat[ de controlul sever al ordinii sociale, pentru a menţine puterea.

Partidul a crezut că o piaţă de valori în creştere este o modalitate bună de a spori încrederea în economia sa. Aceasta ar putea atenua criza de finanţare a companiilor, îmbogăţi investitori, distrage atenţia şomerilor şi permite guvernelor locale şi băncilor să-şi umple din nou cuferele.

Partidul a făcut apel la patriotismul cetăţenilor şi la dorinţa lor de îmbogăţire direcţionând mass-media să laude avantajele cumpărării de acţiuni la bursă.

Metoda Partidului a mers pentru o vreme. Numărul de noi conturi deschise la firmele de brokeraj în primele patru luni din 2015 a fost mai mare decât din anii 2012 şi 2013 la un loc. Practic PCC a încurajat cetăţenii să investească în acţiuni.

În primul rând, a relaxat legislaţia astfel încât chinezilor să le fie mai uşor să împrumute bani pentru investiţii. În al doilea rând, a apelat la patriotismul oamenilor şi la dorinţa lor de a face avere direcţionând mass-media să laude cumpărarea de acţiuni şi să o prezinte ca o modalitate îmbogăţire în timp este sprijinit şi regimul.

„Dezvoltarea economică şi socială va aduce încredere şi sprijin puternic în piaţa de valori,” scria Xinhua într-un editorial publicat pe 31 august 2014.

Pe 28 noiembrie 2014, cifra de afaceri medie zilnică la Bursa din Shanghai depăşea 33 miliarde de dolari. Şase luni mai târziu, la sfârşitul lunii aprilie a acestui an, cifra de afaceri zilnică s-a ridicat până la 161 miliarde de dolari. Shanghai Composite, indicele bursier al tuturor acţiunilor tranzacţionate la Bursa din Shanghai, s-a dublat în ultimul an.

Dar această creştere a fost alimentată de chinezii obişnuiţi cu experienţă foarte puţină în domeniul finanţelor – fermieri, pensionari, muncitori de fabrică – care au urmat apelul liderilor comunişti de a investi, şi care, la rândul lor, aşteaptă să fie protejaţi de partid.

Astăzi, aceşti noi investitori s-au strâns în număr mare la firmele de brokeraj uitându-se cu groază pe ecranele de tranzacţionare, potrivit unui raport CNBC din Beijing.

„Guvernul a manipulat piaţa de valori în tot acest timp”, a declarat un investitor care nu a vrut să fie numit, pentru CNBC. „Autorităţile ne-au făcut să credem că putem face bani la bursă, dar cădem într-un abis şi pierdem mare parte din economiile noastre de viaţă.”

Bani împrumutaţi

Lucrurile s-au schimbat cu adevărat în momentul în care autorităţile de reglementare din China au introdus şi au încurajat tranzacţionarea în marjă – un instrument riscant – ca parte a eforturilor sale de a deschide pieţele si de a schimba direcţia investiţiilor de la piaţa imobiliară, unde investiţiile speculative au atins proporţii uriaşe. Încă din anul 2007, autorităţile de reglementare din China au interzis tranzacţionarea în marjă şi aveau toate motivele să ia o astfel de decizie.

Practica de tranzacţionare în marjă le oferă chinezilor obişnuiţi acces la bani la care nu ar fi avut acces în mod normal, pe care trebuie să-i investească în acţiuni, permiţând astfel tranzacţionarea pe bani împrumutaţi.

Dar metoda, deşi are mize mari, are şi un grad de risc ridicat.

Stimulaţi de maşina de propaganda media a Partidului Comunist, aproape cinci milioane de investitori şi-au deschis conturi în marjă până în octombrie 2014. Cu doi ani înainte numărul era de mai puţin de un milion. În ultimele luni, volumul tranzacţionărilor în marjă a înregistrat record după record.

„Peste un sfert din capitalizarea pieţei de valori a Chinei este susţinut acum de tranzacţionarea în marjă, transformând o piaţă de capital într-o piaţă a datoriilor, de facto”, susţine Scott Kennedy, un expert pe China din cadrul Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS).

Fiind o parte atât de semnificativă din piaţă, orice instabilitate în tranzacţionarea în marjă va avea un impact puternic asupra pieţei globale. La începutul lunii iulie, indicele Composite Shanghai a demonstrat o volatilitate extremă atunci când a scăzut cu 7,7 procente, cea mai mare scădere din ultimii şase ani, după o represiune temporară a autorităţilor care a vizat trei brokeri mari ce se ocupau de tranzacţionarea în marjă.

Tranzacţionarea în marjă este cu miză mare şi grad de risc ridicat pentru că, în cazul în care o investiţie dă greş, clienţii îşi pierd şi banii, dar şi activele care au fost puse ca garanţie pentru împrumutul în marjă.

Răspunsul Partidului: mai multă tranzacţionare în marjă

Când piaţa de capital a început să se prăbuşească, conducerea Chinei a apelat la China Securities Finanţe Corp. (CSF) să gestioneze modul în care banca centrală chineză ar trebui să intervină şi să injecteze bani în piaţă.

CSC, înfiinţată în 2010, cu aprobare de la Consiliul de Stat, este singura instituţie care furnizează servicii de împrumut pentru tranzacţionările în marjă firmelor de brokeraj care vând acţiuni în marjă.

Partidul a încercat de asemenea şi alte măsuri, dar nimic nu pare să fi avut un impact destul de mare încât să combă fluxul de investitori panicaţi. Au fost operate reduceri ale ratei dobânzii şi au fost utilizate fondurile de pensii ale Guvernului pentru a sprijini piaţa.

„Avem încrederea şi capacitatea de a face faţă la tot felul de riscuri şi provocări, precum şi de a avansa, în mod susţinut, o dezvoltare economie sănătoasă,” a declarat premierul Li Keqiang la o reuniune la Beijing, potrivit Xinhua, agenţia oficială de ştiri.

În acelaşi timp, unii dintre investitorii obişnuiţi se întreabă de ce liderii lor nu fac mai mult. „Sunt sigur că dacă Partidul Comunist Chinez este cu adevărat hotărât să salveze piaţă, ar putea să o facă de pe o zi pe alta”, a declarat un investitor din Beijing, conform CNBC.

Miercurea trecută, noile politici mult aşteptate au fost lansate în grabă de către autorităţile chineze. Răspunsul lor: se permite chiar mai multă tranzacţionare în marjă. Acum îţi poţi folosi casa ca garanţie pentru împrumuturi în marjă – în mod evident un nou pericol, în special pentru investitorii amatori, care alcătuiesc 80% din total.

Autorităţile au relaxat, de asemenea, cerinţele garanţiilor, nu mai obligă investitorii să pună garanţii suplimentare în termen de două zile dacă aceasta sunt mai mici de 1,3 ori decât suma de bani împrumutată, potrivit Bloomberg.

Casele de brokeraj pot oferi acum extinderi de şase luni pentru contracte în marjă Mişcarea le mai dă un pic de timp investitorilor în tranzacţiile în marjă şi le oferă posibilitatea să rişte mai mult.

Cei care pot ieşi din joc, ies. Panica a lovit miercuri şi pieţele globale, indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut la un minim record în ultimele cinci luni, S&P 500 a scăzut cu 1,7 la sută, în timp ce Nasdaq Composite a scăzut cu 1,8 la sută.

Indicele Shanghai Composite a scăzut cu 5,9 la sută, în ciuda faptului că aproximativ 40 la sută din acţiunile chineze au fost blocate de la tranzacţionare. Indicele a scăzut cu 32,1 la sută de la mijlocul lunii iunie, cam tot atât cu cât a crescut în mod incredibil din luna aprilie.

sursa: epochtimes-romania.ro

2 COMENTARII

  1. Bancile si bursele sunt cancerul omenirii. Bancile si bursele sunt instrumentele prin care omenirea este sclavizata.

  2. ….cacat! Creata si administrata – ca si in UE – de Troica de pe Wall Street, Elvetia si Germania!

Comentariile sunt închise.