italia-alunga-emigrantii-acasa_274251Imigranţii care vor pătrunde în provincia italiană Savona vor fi opriţi la frontieră dacă nu vor demonstra, în baza unor certificate medicale, că nu sunt purtători de boli, conform unui decret semnat de primarii a şase localităţi din Savona, relatează ediţia italiană a publicaţiei The Local.

Decretul semnat pentru prima dată de Enzo Canepa, primarul localităţii Alassio, interzice pătrunderea imigranţilor pe teritoriul regiunii de coastă a Liguriei dacă nu vor prezenta un certificat medical care să demonstreze că nu sunt purtătorii niciunei boli.

Decizia de a constitui o astfel de lege a fost luată după ce sute de imigranţi au sosit în oraşul Ventimiglia, situată în regiunea Liguria, chiar la frontiera Italiei cu Franţa.

În contextul în care Italia se confruntă cu problema migraţiei, primarul a fost acuzat că se foloseşte de îngrijorările din domeniul sănătăţii publice pentru a împiedica pătrunderea imigraţilor pe teritoriul localităţii Alassio.

Andrea Chiappori, managerul regional al Fundaţiei de caritate Sant’Egidio din Roma, a declarat, pentru publicaţia italiană Il Secolo XIX că această mişcare este „ridicolă”, adăugând că „modalitatea corectă de a reacţiona (faţă de problema migraţiei – n.red.) constă în stabilirea unui sistem care să accepte refugiaţii la fel ca cel din sănătate care să protejeze ambele părţi, şi pe noi şi pe ei”.

Abdelaziz Sofi, directorul Centrului Cultural Islamic din apropierea oraşului Albenga, din provincia Savona, a denunţat decretul, considerându-l „rasist”.

Cu toate acestea, alţi cinci primari ai unor localităţi din provincia Savona au urmat exemplul lui Enzo Canepa. „Ce putem să facem?”, a declarat Claudio Paliotto, primarul oraşului Zuccarello, pentru publicaţia Il Secolo XIX. „Suntem un oraş mic, cu 300 de locuitori. Dacă cineva, purtător al unei boli rare, vine în oraş, atunci va trebui să declarăm stare de carantină în tot oraşul?”

Îngrijorările lui Paliotto au fost confirmate de primarul localităţii Casanova, Micheal Volpati. „Trebuie să pot să-mi protejez cetăţenii, de aceea, am spus «nu» primirii imigranţilor aici. Nu este o dovadă de rasism: odată ce vom avea un plan clar şi bine organizat, vom putea să ne oferim ajutorul”, a declarat acesta.

Dar Rafaella Paita, membru al Partidului Democrat, este de părere că decretul nu va funcţiona prea mult timp. „Legea nu poate fi folosită într-un mod discriminatoriu, ceea ce liderii locali ar trebui să ştie”, a spus ea.

Cazurile de tuberculoză şi scabie sunt întâlnite printre imigranţi, dar, cu toate că nu au existat astfel de cazuri până în prezent în Italia, există mari îngrijorări privind posibilităţile de răspândire a bolilor pe care le pot aduce imigranţii în ţară. Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Migraţiei (OIM), aproximativ 68.000 de imigranţi au sosit în Italia de la începutul anului.

În luna iunie, anumite provincii din nordul Italiei au refuzat să mai primească imigranţi pe teritoriile lor, în timp ce şoferii de autobuze din Milano au anunţat autorităţile locale că nu vor mai transporta imigranţi dacă nu vor fi luate măsuri de consolidare a securităţii sanitare.

sursa: mediafax.ro

2 COMENTARII

  1. Tuberculoza si scabie in Europa mileniului III ?!
    Mai revoltator de atat nu se poate. Sau … da ?
    Singura modalitate corectă si etica (a unor europeni NORMALI la cap!) de a reacţiona faţă de problema migraţiei africane este OPRIREA acesteia de urgenta. De maxima urgenta.
    Orice alte „modalitati” diabolice la adresa europenilor neaosi, modalitati gen „gestionare a migrarii si a migrantilor”-bla-bla, nu pot fi concepute si puse in practica decat de niste GUNOAIE europene, nicidecum de cetateni europeni care mai au si functii de raspundere !

Comentariile sunt închise.