oprea-gabriel-610x300În cursul serii de ieri, au apărut pe surse informații potrivit cărora o sesizare de plagiat cu privire la teza de doctorat a premierului interimar Gabriel Oprea a fost depusă la Comisia de Etică a Universității din București.

Informația ne-a fost confirmată oficial de către profesorul Marian Popescu, șeful Comisiei de Etică din cadrul Universității București, care a detaliat în ce constă sesizarea făcută în cazul vicepremierului Gabriel Oprea: “Într-adevăr există o sesizare care se referă nu doar la suspiciunile de plagiat în legătură cu lucrarea de doctorat a domnului Gabriel Oprea, ci și la parcursul doctoral al acestuia. Pentru că în respectiva sesizare nu s-a produs nici un fel de dovadă legată de posibilitatea unui plagiat, potrivit legii, noi nu putem declanșa o examinare în acest sens. În schimb, examinăm dacă Gabriel Oprea a respectat întocmai parcursul doctoral care este unul foarte riguros și care prevede ca, într-un interval de timp de trei ani, candidatul să realizeze trei referate și să susțină trei examene. Calendarul doctoral era, la acea vreme, aprobat de coordonatorul lucrării, iar facultatea urma să își dea avizul pentru el. De asemenea, trebuie să vedem dacă s-au respectat procedurile în urma cărora Gabriel Oprea a dobândit și calitatea de conducător de doctorate. Răspunsul examinării noastre la sesizarea depusă îl vom face public”, ne-a precizat în exclusivitate profesorul Marian Popescu.

Potrivit propriului său CV, Oprea a realizat studii de doctorat la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, iar diploma de doctorat a fost obținută în domeniul Procedurii Penale, coordonator fiind profesorul universitar doctor Ion Neagu.

La scurt timp după apariția informațiilor legate de posibile nereguli în ceea ce privește modul în care a dobândit titlul de doctor, Gabriel Oprea a anunțat că respinge orice acuzație, el fiind un om corect.

De asemenea, el a lăsat să se înțeleagă că a fost vorba de o răzbunare indicând persoana care a făcut acestă sesizare. “Sesizarea de plagiat, ca și sesizarea depusă la ANI (pentru verificarea declarațiilor mele de avere din ultimii 10 ani), precum și multe alte încercări de a-mi denigra numele, îl au ca autor pe Ioan Sârbu. Ioan Sârbu este cel care a fost demis de la conducerea Direcției Medicale a ministerului în timpul mandatului meu ca ministru al Apărării Naționale, pentru faptele comise în funcția pe care a deținut-o și pentru lipsa de corectitudine pe care a arătat-o față de militari…. Sunt un om corect, am respectat și respect legile țării”, se arată în comunicat.

Istoria plagiatelor guvernamentale

Din 2012, anul venirii la guvernare a premierului Ponta, trei miniștri au fost acuzați de plagiat. În luna mai 2012, imediat după ce Ioan Mang a fost anunțat drept propunerea premierului Ponta pentru postul de ministru al Educației, Rl a publicat documente care atestau faptul că acesta a plagiat. Una din lucrările în cauză, care are doar 3 pagini şi jumătate, conţine mai multe pasaje (spre exemplu există o bucată integrală de trei sferturi de pagină), fraze şi grafice care sunt luate dintr-un articol ştiinţific mult mai vechi. O altă lucrare a lui Ioan Mang, scrisă împreună cu Erica Mang şi Constantin Popescu-Rotoiu, reproducea pasaje fără nici o menţionare a sursei. În cele din urmă, Ioan Mang a părăsit portofoliul Educației.

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a introdus în dosarul pe care l-a depus în vederea dobândirii titlului de conferenţiar universitar la Universitatea Dimitrie Cantemir o carte de drept ce reproduce integral o altă lucrare, de sute de pagini, pe care tot el o publicase cu un an în urmă. Corlăţean a mai trecut în fişa sa de evaluare pentru poziţia de conferenţiar şi o serie de articole. În cazul a trei articole de pe listă, analizate de noi, se observă modul în care Corlăţean jonglează cu 19 pasaje ce se regăsesc identic în cel puţin două dintre articole. Corlăţean menţionează, o singură dată, într-o singură notă de subsol, faptul că a copiat aceste pasaje. Deși am sesizat acest aspect în octombrie 2013, Corlățean nu a fost demis atunci.

În fine, scandalul anului 2012 a fost declanșat de acuzațiile de plagiat care i-au fost aduse premierului de către prestigioasa publicație Nature. Ulterior, s-a constatat că premierul Ponta a intrat în Baroul București pe baza titlului de doctor pe care aceeași Comisie de Etică a Universității București – care investighează acum cazul Oprea – a declarat-o un plagiat. Plagiatul premierului Ponta este unul dincolo de orice dubiu. De altfel, Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti (UB) a hotărât că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat, o treime din lucrare fiind copiată, „prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele”.

sursa: romanialibera.ro

3 COMENTARII

  1. …..doctoranzii nostri au primit lectii bune de la doctorandul leana ceausescu….pai cum a luat cabinetul 2 diploma asa a luat-o si ponta si gabi si cati or mai fi din gasca mafiota …..ar trebui infintata o comisie ca sa cerceteze toate diplomele si cataloagele cum au facut pulifreii din parlament facultatea si doctorandele ..,,cred ca numai pentru asta ar trebui arestati toti cei cu diplome false care au trecut ca rata prin apa pragul facultatii ….si uite asa scapam tara de impostorii care nu mai vor sa paraseasca parlamentul…..toti prostii pamantului populeaza parlamentul …spun asta caci daca ar fi fost destepti si sa-i duca mintea tara asta trebuia sa fie infloritoare si cu un grad de civilizatie ridicat .

  2. …..alt „doctor” de recunoastere „mondiala”!

    Tema doctoratului a fost:
    ….curatarea izmenelor in urma „vinturilor cu stropi” date de fasolele partial fierte!

Comentariile sunt închise.