VACAROIU - SENAT - PRESEDINTE

Vasile Blaga a indicat recent că „matematica parlamentară” nu dă şanse foarte mari moţiunii de cenzură, dar liberalii se bazează „pe buna-credinţă faţă de propriul electorat a unora de la PSD şi UNPR” şi speră totuşi să răstoarne Guvernul Ponta. Dar moțiunea antiguvernamentală, intitulată „Victor Ponta – demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu este o lozincă!” se va dezbate și se va vota vineri în plenul reunit al Senatului și Camerei Deputaților, în condiţiile în care PSD şi UNPR au anunţat că nu vor vota. Liberalul Ludovic Orban spune că liderilor majorității le este frică de trădare și preferă să își țină parlamentarii sub control (în bănci, cum a spus chiar Gabriel Oprea).

Parlamentarii PSD au transmis că vor fi prezenţi la moţiunea de cenzură, dar nu vor vota, fiindcă sunt de părere că este treaba opoziţiei să obţină voturile necesare. Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Rovana Plumb: „Din respect pentru Parlament, PSD va fi prezent în sală, dar nu va vota.” Aceasta a mai arătat că demersul opoziţiei nu poate fi luat în calcul, fiind doar „generator de haos şi instabilitate politică”.

La rândul lui, preşedintele UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea, a declarat că partidul său nu va vota la moţiunea de cenzură. „Cred că nu ne ridicăm din bancă, m-aţi înţeles? Eu am patentat treaba asta şi vă spun un secret, şi atunci (n.r. – 2012, demiterea Guvernului Ungureanu prin moţiune de cenzură) ţin minte că s-au supărat şi alţi şefi de stat, atunci era majoritatea la vreo 5 voturi. Dacă unul sau doi parlamentari erau răciţi, guvernul deja dădea semne… Acum e altă diferenţă. Nu, nu cred că ne ridicăm din bancă. Este o procedură, prezent, nu votez. Cel care vrea să te dărâme trebuie să-şi arate forţa atunci, la urna de vot, cam asta este”, a declarat Oprea la Adevărul Live.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, este sceptic faţă de şansele moţiunii de cenzură şi crede că este „exclus” ca voturile lipsă să vină de la parlamentari ai puterii, el precizând totodată că, în ceea ce-i priveşte pe reprezentanţii UDMR, „probabil că unii vor vota moţiunea, alţii se vor abţine”. Preşedintele Uniunii a susţinut că UDMR „nu ar fi ezitat nici un moment” să voteze moţiunea, dacă ar fi avut împreună cu PNL toate voturile necesare schimbării Guvernului.

Orban simte neîncredere la Ponta

Prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat că îi este „clar” faptul că premierul Victor Ponta nu mai are încredere în parlamentarii din arcul guvernamental, având în vedere decizia PSD şi UNPR de a nu vota la moţiunea de cenzură.

„(…) O astfel de decizie este o decizie care, în mod evident, arată frica domnului Ponta şi neîncrederea în aceşti  parlamentari. Pot să vă spun, din discuţiile personale pe care le-am avut cu mai mulţi parlamentari din arcul guvernamental – PSD, UNPR, PC şi PLR, că există o înclinaţie extrem de puternică de a vota împotriva Cabinetului Ponta”, a declarat Orban, la Senat.

Orban a mai precizat că este foarte surprins de hotărârea celor două formaţiuni de a nu vota vineri. „M-ar surprinde o astfel de decizie, fiindcă vă aduceţi aminte declaraţiile preşedintelui PSD Victor Ponta, când la moţiunile de cenzură iniţiate de opoziţie în mandatul 2009-2012, parlamentarii din arcul guvernamental erau ţinuţi în bănci şi nu erau lăsaţi să voteze, şi domnul Ponta îi asemăna cu oile pe parlamentarii puterii din acea perioadă. Probabil consideră că şi parlamentarii care sprijină actuala putere trebuie trataţi tot ca nişte oi, aşa cum se exprima domnul Ponta”, a mai spus Orban.

Liderul liberal a apreciat că în urma acestei decizii numărul parlamentarilor din arcul guvernamental care vor vota se „va diminua”, însă crede că „Victor Ponta se umple de o ruşine pe care nu mai are cum să o spele”.

Orban a indicat că PNL va încerca să convingă cât mai mulţi parlamentari să voteze moţiunea de cenzură, subliniind că negocierile se poartă şi cu parlamentarii puterii: „Dacă ei vor lua, până la urmă, decizia să facă publică susţinerea pentru moţiunea de cenzură, depinde în mare măsură de cei cu care am discutat, de curajul pe care îl au şi de determinarea acestora de a-şi face publică opţiunea. În mod evident, avem negocieri cu mulți parlamentari din arcul guvernamental. (…) În momentul votului, noi suntem implicați într-o acțiune de convingere cu argumente, cu tot ceea ce putem să susținem în discuțiile și în negocierile cu parlamentarii din Parlamentul României. Vom încerca să aducem numărul necesar de voturi. Noi o să vorbim, luăm legătura, o să încercăm să convingem cât mai mulți parlamentari din arcul guvernamental să vină alături de noi să voteze moțiunea de cenzură. (…) De asemenea, suntem în discuții cu parlamentarii neafiliați, cu parlamentarii din grupul democrat-popular”, a mai spus liberalul.

În ceea ce privește prezența liberalilor la ședința plenului comun al Parlamentului de vineri, Orban a precizat că „la Camera Deputaților vom avea trei absențe, din care doi colegi sunt într-o situație medicală care îi aduce în imposibilitatea de a se deplasa” și „încă un deputat, din niște motive care țin de chestiuni familiale”.

Sursa: puterea.ro

2 COMENTARII

  1. … chiar daca aceasta motiune a avut doar efectul biziitului unui tintar pt Ponta si PSD … cred ca trebuie sa se mai incerce pina cind tintarul devine pt guvernantii infractori un adevarat ANOFEL!!

  2. Fluxul
    abundentei curge intotdeauna catre mintile cele mai deschise, care se asteapta
    sa primeasca. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea Te-ai nascut bogat.
    Cautam urgent colaboratori part-time care vor sa castige bani în timpul liber,
    intr-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai
    multe detalii, trimiteti mesajul PROIECT la adresa de email [email protected]

Comentariile sunt închise.