baniActorii politici au discutat, la cel mai inalt nivel, despre urmatorul mare proiect de tara: aderarea Romaniei la zona euro. Procesul este, insa, unul dificil, iar fiecare pas trebuie sa fie calculat atent, pentru ca daca vom calca stramb, atunci am putea adopta moneda unica fara sa fim pregatiti cu adevarat. Si nu vrem sa facem aceeasi eroare pe care a facut-o Grecia.

Saptamana trecuta, presedintele Klaus Iohannis a discutat cu premierul Victor Ponta si cu guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu. Concluzia a fost ca e nevoie de un consens politic si de adoptarea unui calendar riguros pentru a pregati tara de intrarea in uniunea monetara.

Guvernul a stabilit anul 2019 ca obiectiv pentru adoptarea monedei euro, insa pare a fi o vorba aruncata in vant, avand in vedere ca mai avem multe etape de parcurs.

„Este o tinta prea optimista, avand in vedere ca Romania trebuie sa intre mai intai in Mecanismul Cursului de Schimb (ERM II), iar experienta prin care au trecut Grecia si alte state arata ca procesul va fi unul migalos si trebuie facut cu mare atentie”, a avertizat Andrew MacDowall, analist specializat in pietele emergente si corespondent al pulicatiei Financial Times.
„Tind sa fiu de acord cu Mugur Isarescu, care a spus ca tara trebuie sa mentina un ritm bun si nimeni nu trebuie sa se grabeasca in a avansa termene. Asta nu inseamna ca Romania nu e pregatita sa adere la zona euro – nu se afla la milioane de km departare de a indeplini criteriile. Insa acest proces nu trebuie facut pe graba”, a explicat specialistul pentru Ziare.com.

Ce criterii trebuie sa indeplinim

ERM II este unul din punctele pe care trebuie sa le bifam inainte de a adopta moneda euro si se refera la stabilitatea cursului de schimb, care nu trebuie sa inregistreze fluctuatii prea mari.

Celelalte criterii de convergenta nominala (criteriile de la Maastricht) sunt: inflatia si dobanzile trebuie sa fie apropiate de cele ale tarilor din zona euro, dar e nevoie si de un nivel redus al deficitului bugetar (maxim 3%) si al datoriei publice (maxim 60% din PIB).

Pe hartie, lucrurile stau bine pentru Romania, avand in vedere ca indeplinim aceste tinte. Doar ca realitatea din teren conteaza mult mai mult.

Astfel, BNR aminteste ca determinarea gradului de sustenabilitate a procesului de convergenta este posibila prin analiza unor indicatori de aliniere structurala (convergenta reala), precum nivelul PIB pe locuitor, gradul de deschidere a economiei, structura economiei, finantarea deficitului de cont curent, costul fortei de munca, gradul de intermediere financiara etc.

De asemenea, o alta cerinta este continuarea procesului de preluare si transpunere in legislatia nationala a reglementarilor comunitare (convergenta juridica).

Bucurestiul e in, restul tarii e out

Cu cateva ocazii, Mugur Isarescu a precizat ca Bucurestiul ar putea intra fara probleme in zona euro, insa in restul tarii situatia e cu totul alta.

In timp ce in Capitala produsul intern brut pe cap de locuitor depaseste 30.000 de euro, cu 5.000 de euro peste media europeana, Moldova si Dobrogea sunt cele mai sarace regiuni ale tarii – acest indice e sub 10.000 de euro.

Comparativ, Banatul, Crisana si Maramures stau ceva mai bine, cu un PIB pe cap de locuitor de peste 10.000 de euro, dar si acestea sunt departe de media UE, de 25.000 de euro.

„N-ai cum sa stai sa te simti bine intr-un club bogat daca nu ai un anumit nivel de dezvoltare. Bucurestiul e deja in zona euro… Problema este ca trebuie sa intre toata tara”, a spus Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, in aprilie 2015.

La randul sau, Valentin Lazea, economistul-sef al bancii centrale, a subliniat faptul ca la cum arata economia in momentul de fata, Romania mai are 7 ani pana la intrarea in zona euro.

Vom reproduce tragedia elena?

E important ca Romania sa isi pregateasca minutios temele legate de aderarea la euro, pentru a nu reproduce tragedia elena.

In 2008, Grecia a fost grav afectata de criza datoriilor suverane, care a declansat si o criza economica. De atunci, statul peninsular s-a aflat intr-o recesiune continua, iar acum se chinuie de luni de zile sa ajunga la un acord cu creditorii internationali pentru a obtine o noua linie de finantare.

Intrebat daca tara noastra ar putea avea aceeasi soarta, Andrew MacDowall a raspuns negativ.

„Romania nu are o datorie foarte mare, ca procent din PIB. Mai mult, a dat dovada de o constrangere fiscala remarcabila pe timpul crizei, cu toate ca acum Guvernul pregateste o relaxare fiscala, care a alarmat cumva Fondul Monetar International.

In orice caz, Romania trebuie sa fie atenta si sa nu intre in uniunea monetara cu un leu supraevaluat si fara reformele care sa stimuleze competitivitatea”, a mai spus analistul.

Problema cu Grecia a fost ca a intrat nepregatita in zona euro, sustin multe voci din domeniul economico-financiar, iar UE a inchis ochii la unele probleme ale statului elen. In consecinta, chiar daca Romania va tine cu dintii de anul 2019 ca obiectiv, in cazul in care nu va fi pregatita cel putin 99%, sunt slabe sanse ca sa adere la zona euro.

Unii romani ar putea avea parte de un soc

Adoptarea monedei euro ar putea conduce la cresteri de preturi, asa cum s-a vazut in unele parti ale Europei, iar acest lucru ii va deranja pe multi romani, sustine Andrew MacDowall.

Mai mult, e posibil ca pentru a atinge nivelul dorit de competitivitate sa se impuna unele reforme dure, astfel ca va fi vorba de un soc sistemic.

„Nu e un proces usor, dar macar exista multe modele – atat pozitive, cat si negative – de la care Romania are ce invata”, a conchis analistul.

sursa: ziare.com

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.