Presedintele Consiliului Consultativ al Institutului Cultural Roman, scriitorul Nicolae Breban, a spus despre Gabriel Liiceanu si Horia-Roman Patapievici ca „ar trebui impuscati”, ceea ce a generat reactia celor doi, a lui Theodor Paleologu si a presedintelui ICR, Radu Boroianu.
„Nu sunt de acord sa fiu impuscat” este titlul scrisorii trimise de Liiceanu presedintelui Academiei Romane, Ionel Valentin Vlad, relateaza Mediafax.
Declaratia lui Breban la care se refera Liiceanu a fost facuta intr-o sedinta a Sectiei de Filologie si Literatura a Academiei Romane.
„Aflu ca, in urma cu mai bine de o saptamana, a avut loc in institutia pe care o conduceti o sedinta a Sectiei de Filologie si Literatura, in care un membru al Academiei, Nicolae Breban, a argumentat in fata colegilor sai de ce, spre binele culturii romane si al tarii in general, ar fi de dorit ca Horia Patapievici si cu mine sa fim impuscati. (‘Derbedeii astia ar trebui impuscati!’)
Am subliniat cuvantul pentru a marca folosirea lui expresa: impuscati. Constat astfel ca, dupa alocutiunea rostita cu ocazia inscaunarii sale ca presedinte onorific al Consiliului ICR, alocutiune in care eram numiti ‘haimanale’, discursul lui Nicolae Breban s-a radicalizat”, sustine Gabriel Liiceanu.
Acesta aminteste despre faptul ca, pe 13 iunie 1990, cand a inceput mineriada, s-a scandat „Moarte lui Paler!” si „Moarte lui Liiceanu”.
„Apoi, doua-trei luni mai tarziu, in Romania Mare, a aparut o lista (erau pe ea vreo zece nume) cu persoanele care trebuiau impuscate pe stadion ‘pentru ca in Romania sa fie liniste’. Numele meu era printre ele, de altminteri in cea mai placuta companie. Iar acum, dupa douazeci si cinci de ani, reapar, iata, alaturi de Patapievici, pe lista ‘de impuscat’ a lui Breban”, mai sustine Liiceanu.
Breban, despre afirmatia „sa fie impuscati”: O metafora, poate nefericita
Vineri, Nicolae Breban a spus ca expresia folosita la Academia Romana a fost o metafora „poate nefericita”: „Am spus ca, daca omul asta, Patapievici, ar fi fost in Polonia si ar fi murdarit si injurat istoria poloneza, probabil ca polonezii l-ar fi impuscat, nu eu. A fost o metafora, poate nefericita, dar arata faptul ca eu dispretuiesc atacurile la adresa neamului romanesc si a istoriei acestui neam. Vroiam sa spun ca probabil polonezii ar fi reactionat foarte dur. Asta vroiam sa spun. Pe cand in Romania nu a reactionat nimeni. Dispretuiesc pe cei care ataca istoria si limba romaneasca. Asta e tot ce am spus. N-am spus nimic de Liiceanu”.
Gabriel Liiceanu a reactionat si la aceasta explicatie, precizand ca „Cuvantul ‘a impusca’, cand se aplica la oameni, nu poate fi o metafora, cum am auzit ca a incercat sa se explice ulterior Breban. Poti, metaforic, sa impusti un ban, dar niciodata un om. Care e metafora cand ceri, dintr-un fotoliu al Academiei, impuscarea cuiva numai pentru faptul ca n-a ajuns sa te vada cum te vezi tu pe tine in visele tale de smintita marire?”.
Patapievici, „consternat” de declaratiile lui Breban
La randul sau, Horia-Roman Patapievici a declarat, pentru Mediafax, ca este consternat „de faptul ca in interiorul Academiei cineva poate cere impuscarea a doi oameni pe motiv de diferend cultural intre ei”.
„El spune ca, daca eu as fi trait in Polonia si as fi scris in Polonia, pana acum as fi fost deja impuscat. Si regreta faptul ca romanii nu reactioneaza. Altfel spus, el regreta ca romanii nu m-au impuscat inca. E ceva incredibil. Sunt consternat. Astept explicatiile nu numai ale presedintelui Academiei, dar si ale presedintelui care a prezidat sectiunea de literatura si filologie. E vorba de academicianul Eugen Simion, care nu a spus nimic in timpul sedintei”, a spus scriitorul.
„Va marturisesc ca pana acum nu m-a mai amenintat nimeni cu impuscarea, asa ca sunt luat pe nepregatite”, a mai precizat Patapievici.
Si deputatul Theodor Paleologu a criticat declaratiile facute de Nicolae Breban, aratand ca il felicita pe presedintele ICR, Radu Boroianu, „pentru delimitarea neechivoca de scandaloasele declaratii ale lui Nicolae Breban din ultima vreme”.
„Astept acelasi gest din partea conducerii Academiei Romane dupa apelul la asasinat lansat in plina sedinta a sectiei de filologie si literatura: Patapievici si Liiceanu, a spus el, ar trebui impuscati. Daca Nicolae Breban ar delira pe cont propriu, ar fi un caz relativ banal de dementa senila cu puseuri de violenta verbala dusa la extrem. Dar nu e acceptabil sa angajeze institutii precum Institutul Cultural si Academia Romana”, a scris pe Facebook Theodor Paleologu.
Acesta face referire la un mesaj postat de Radu Boroianu pe site-ul ICR: „M-a marcat iesirea curmezise a marelui romancier si carturar Nicolae Breban, iesire gresit temperamentala, vulgara, fara rost”.
Fostul senator liberal Radu Boroianu a fost votat, pe 28 aprilie, in plenul Senatului, pentru functia de presedinte al Institutului Cultural Roman, dupa demisia lui Lilian Zamfiroiu, iar Nicolae Breban, presedintele Consiliului Consultativ.
Pe 5 mai, scriitorul Nicolae Breban a spus despre Horia Roman Patapievici ca „a injurat ca o haimana ordinara istoria acestui popor” si a criticat conducerea ICR din perioada 2005 – 2012, cand presedintele institutului a fost Horia Roman Patapievici: „Patapievici nu era un om prost, din pacate s-a intamplat cu el ce se intampla cu unii care sunt umflati excesiv, i s-a parut ca este un fel de guru al culturii romanesti”. De asemenea, despre Gabriel Liiceanu, Breban a spus ca este „unul care promitea sa fie filosof si intre timp i s-a stricat caruta pe drum”.
sursa: ziare.com
Tembeli …Cultura … cucu …
Nici un criminal nu ar fi de acord sa fie impuscat. Oricum, nimeni nu va impusca pt. ca legea nu permite. Dar asta MERITATI javrelor, cozi de topor sorosiste, slugoi ai MAFIEI jhidano-sionista-masonica-satanista.
S-a pus in miscare mecanismul propagandistic care transforma lichelele in victime.
Comentariile sunt închise.