Inalta Curte a decis, luni, ca ridicarea masinilor parcate ilegal, in baza unor decizii adoptate de Consiliile Locale, este ilegala, o asemenea masura afectand dreptul la proprietate al cetateanului.
Decizia Inaltei Curti a fost luata ca urmare a recursului facut in interesul legii de Avocatul Poporului, informeaza B1TV.
Pana acum ridicarea masinilor se facea in baza unor decizii adoptate de Consiliile locale. Din acest moment, daca o masina parcata ilegal va fi ridicata, proprietarul ei va avea castig in instanta, in cazul in care se va adresa justitiei, informeaza sursa citata.
Conform deciziei Inaltei Curti pronuntate in sedinta publica luni, 25 mai, „procedura de aplicare a masurii tehnico-administrative constand in ridicarea vehiculelor stationate/oprite neregulamentar pe partea carosabila, prevazuta de art.64 si art.97 alin. (1) lit.d) si alin. (6) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195/2002, nu poate fi reglementata prin hotarari ale consiliilor locale„.
In recursul inaintat Inaltei Curti, Avocatul Poporului (AP) a atentionat asupra faptului ca aceasta problema de drept „a primit o solutionare diferita din partea instantelor judecatoresti”, motiv pentru care s-a cerut Curtii Supreme sa stabileasca un mod „unitar de interpretare si aplicare a dispozitiilor legale incidente”, informeaza Agerpres.
In sesizarea AP se mai arata ca „potrivit unei orientari jurisprudentiale majoritare, hotararile consiliilor locale adoptate in vederea reglementarii procedurii privind ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar, constatarea si aplicarea contraventiilor sunt lovite de nulitate, intrucat stabilesc si sanctioneaza contraventii in domeniul circulatiei rutiere”, mai arata sursa citata.
„Apreciem ca hotararile consiliilor locale adoptate in vederea reglementarii procedurii privind ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar depasesc competenta ce revine consiliilor locale in aceasta materie, fiind contrare prevederilor actelor normative cu forta juridica superioara”, se sustine in recursul formulat de AP.
sursa: ziare.com
Daca esti om important in oras masina nu-ti este ridicata, caz probat la Sibiu de 3 ori, macar sa aplice masura adoptata in Consiliul Local pentru toti! Se ridica masini care nu pun pe nimeni in pericol cand se poate da frumos doar o amenda! Ridicati-le fratilor pe alea care chiar sunt un pericol! Frumoasa tara…pacat ca romanii isi tolereaza conducatorii…
„veste buna” pentru bulangii care parcheaza aiurea…
„veste buna” pentru soferi, veste rea pentru pietoni: s-a dat liber la parcat pe trotuare…
Asa patim daca suntem codusi de avocati nu o sa se mai sfarseasca niciodata de schimbat legi, hotariri si ordonante.Au tot interesul ca judecatoriile si salile de judecata sa fie sufocate cu tot felul de prostii…asa fac ei bani…,,DREPTUL DE PROPRIETATE”???…un om poate fi dus in celula daca a incalcat o lege dar o masina nu poate fi mutata dintr-un loc pentru ca incalca o lege( incurca circulatia si poate fi generatoare de accidente).Ca tot le place ,,legiuitorilor” sa fie in concordanta cu alte state poate si-ar baga nasul si in… Spania de exemplu unde o parcare ilegala ajunge la 500E(amenda,transportul si depozitarea masinii)
Nu, ba , prostule! Daca e Hotarare sau Ordonanta de urgenta data de GUVERN, fara norme metodologice care sa specifice ca si Consiliile locale au dreptul sa stabileasca in dreptul lor ce se intampla, nu faci asta. pentru ca te trezesti ca si conducator auto ca la Buc. sec. 1 se ridica iar la Buc. sec. 2 nu. Iar dobbitocul de sec. 1 ar trebui sa plateasca in solidar cu firma care a ridicat masina. Daca esti idiot, stai in mortii mamii matii acasa.
Comentariile sunt închise.