Parlamentarii vin cu o noua idee in incercarea de a-i tine pe romani cat mai departe de supermarketuri, o noua propunere legislativa precizand nu doar ca acestea sa fie inchise duminica, dar si sa fie mutate la cel putin 5 kilometri in afara oraselor.
In proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii 321/2009, privind comercializarea produselor alimentare, se precizeaza inclusiv definitia supermarketului, respectiv „unitate de vanzare cu amanuntul, cu autoservire, care ofera o larga selectie de produse alimentare si nealimentare si care are o suprafata de minimum 800 mp”.
De asemenea, sunt definiti si termenii de „produs alimentar proaspat” si „produs alimentar congelat”.
In proiect se mai prevede si programul saptamanal dupa care ar trebui sa functioneze supermarketurile, respectiv de luni pana vineri, intre orele 8-22, sambata intre orele 8-14 si duminica sa fie inchise.
Nu in ultimul rand, parlamentarii mai sustin ca supermarketurile „sunt obligate sa isi desfasoare activitatea in afara oraselor, la o distanta de minimum 5 km fata de marginea acestora”.
La articolul urmator, in proiectul de lege se mai specifica faptul ca „supermarketurile sunt obligate sa puna la dispozitia producatorilor romani zone speciale de desfacere a produselor alimentare, separat de produsele de import si sa asigure spatii speciale producatorilor romani pentru contractarea produselor romanesti, sub forma unor birouri specializate”.
Deputatii PNL Nini Sapunaru si Tinel Gheorghe au initiat o propunere legislativa, prin care supermarketurile sa fie inchise duminica si in zilele de sarbatori legale. Reprezentantii marilor magazine sustin insa ca initiativa legislativa va conduce la concedieri masive si la pierderi uriase la bugetul de stat.
Tinel Gheorghe a spus, pentru Ziare.com, ca inchiderea supermarketurilor in zilele de duminica ar ajuta producatorul roman sa-si vanda produsele: „Parca dintr-o data toti ne-am nascut in supermarket. Am uitat cand cumparam din piata”.
In urma unui sondaj realizat in luna februarie 2014, de Ziare.com, 71 la suta dintre respondenti au sustinut ca nu sunt de acord cu inchiderea supermarketurilor in weekend, in timp ce doar 25 la suta s-au declarat de acord.
sursa: ziare.com
Toate aceste masuri vor mari pretul deplasarii pana la supermarket si vor mari pretul pe unitate de produs, pentru ca dintr-o luna supermarketul va pierde vanzarea din patru zile , zile in care se vinde chiar bine. Patru zile din treizeci inseamna o pierdere de cel putin 13,3 % din vanzari. Toate aceste costuri suplimentare le vom plati tot noi , prostii. Mai apoi retailerii vor avea o multime de procese cu Statul Roman pentru ca retailerii si-au facut propriile lanturi de magazine in locuri din orase unde au vad si nimeni nu va fi de acord sa se mute pe centura unde foarte putina lume are acces iar unele localitati nici centura n-au.. Bineinteles ca toate aceste procese pe care statul Roman le va pierde vor fi platite tot de la buget adica din banii nostrii ai prostilor care platim taxe si impozite nenumarate. Probabil ca locurile si cladirile respective sunt vizate de o alta mafie care tinde sa le ocupe si folosesc aceste tertipuri ca sa puna mana pe ele. Concluzia : ,,Vin ai nostri, pleaca-ai nostrii, noi ramanem tot ca prostii, si flamanzi si cu banii luati. Sfatul meu e sa va mutati la tara la casa cu gradina, sa va cultivati singuri legumele si animalele si sa-i lasati dracului de retaileri si de politicieni ca nu fac altceva decat sa ne fure ca-n codru. Na ; ca si codrul l-au furat!
Nu este corecta aceasta „idee” si da, „ninel si tinel” trebuie sa afle ca am uitat de vremurile cand marii „ganditori” faceau legi pentru binele „popolului”. Sa lasam concurenta sa-si rezolve singura problema, cel mai bun si mai corect sa vanda, celalalt, sa invete cum se face asta. Supermarketurile trebuie sa ramana unde sunt acum! Sunt sigura ca am terminat cu trecutul pentru totdeauna!
Ce puteau sa propuna doi indivizi cu nume de „ninel si tinel” … doar prostii de handicapati cu pretentii de „legiuitori” … Hai si.k.tir, microcefalilor !
Este mult mai simplu. Incercati sa aflati participatia domnilor parlamentari sau a rudelor lor la pietele publice, dar private din localitati, cu osebire in Bucuresti.
Isi mai aduce cineva aminte se „s.s.m.d.” ? ( pentru astia- mai „pui” pe vremea lui Ceasca exista o „formula” folosita la mai toate deciziile de restrangeri care se numea „crearea Societatii Socialiste Multilateral Dezvoltate” ( completate mai apoi si ci sintagma ” Si Inaintarea Romaniei catre Comunism)
Deciziile astea legislative de ingradire a initiativelor ( si aici ma refer nu neaparat la „scoaterea supermarket-urilor din piata” ci si la reglementarile generale de economie, schimbarea regulilor pentru PFA, I.I., si a celorlalte categorii de „mici producatori” sunt nu numai populiste dar si daunatoare ( si-mi miros a comunism greu: taica Ilici e – probabil- mandru de corifeii sai disimulati in toate partidele…)
societatea de consum a fost implementata cu succes! Bineinteles ca incep sa latre 71% daca incerci sa ii scoti din zona de confort (zona de consumerism)….este o initiativa buna!
este adevarat ca supermark…. usureaza munca unei familii ,acolo gasesc si pot sa cumpere tot ce am nevoie in casa …..dar acolo gasesc si mancare ieftina si proasta ,plina de euri „moartea in farfurie „,de multe ori necontrolata , unele la preturi mai mari decat in CE,desi salariul la noi este aproape 200 de euro pe luna …..stim ca pe primul loc cu vanzarile si cel mai mare profit in tara sunt suprermarketurile….transfera banii cu duiumul in afara fara ca statul sa-i impoziteze ….cine are interese la aceste supermarketuri si trec cu vederea evaziunea ? …institutiile care dorm trezitiva si anchetati cazul…..si cercetati guvernul si depistati pe cei care fac trafic vadit de influenta …..aici sunt cele mai mari evaziuni fiscale….producatorul roman este platit la misto ,(numai anul acesta au disparut sute de mii de firme de producatori autohtoni )inselat si batut joc de productia noastra ….mancam numai kakaturi mortale aduse din afara …..aici cumpara numai saracimea care nu are bani ….sunt convins ca ponta nu mananca mâncarea din supermarket ….stim,sa nu uitam ca nastase a semnt un contract ca noi sa fim o tara monitorizata care vinde populatiei mancaruri pline de otravuri ,de euri …..începând de la paine pana la crenvustii din praf de oase cu tot felul de aditivi periculosi sanatatiii……pe o parte ne vindeti mancare proasta sa ne imbolnavin ca sa cumparam medicamente aduse de firmele parlamentarilor nostrii,de nevestele ,amantele sau copii lor ….aici cercetati evaziunea nu la bacsisul ospatarilor ca vati facut de tot rasul in Europa …..
Deputatii PNL Nini Sapunaru si Tinel Gheorghe sa mai mearga si ei pe la cumparaturi….
Deputatii PNL Nini Sapunaru si Tinel Gheorghe sa maimeargfa si ei pe la cumparaturi, sa vada cum este si apoi sa deschida gura.
D-na Alina Gorghiu stie ce tampenii scot pe gura membrii PNL ?
„Parca dintr-o data toti ne-am nascut in supermarket. Am uitat cand cumparam din piata”.
De acord! Poate asa incepem sa dam banii la romani nu la straini si
poate incepem sa mancam mai sanatos cumparand din piete (cu conditia ca
acolo sa gasim producatori, nu smecheri). Multe supermarketuri au fost
construite pe locul fostelor fabrici (cel putin in Timisoara). Poate
vine vremea in care sa se darame magazinele si sa se reconstruiasca
fabricile. Se rezolva si problema locurilor de munca…. Sa faca la fel
si cu Mall-urile… 🙂
” Poate vine vremea in care sa se darame magazinele si sa se reconstruiasca
fabricile.”ca sa produca…ce ???? …ceva nevandabil ???…sa le dam leafa din impozitele noastre ???
Nu, idiotule, sa produca ceea ce avem nevoie si ce au si altii nevoie, sa exportam.
D-le Greceanu Dan, stiti ca exista in Arad, o parte dintr-o fabrica de vagoane (atat cat a putut fi salvata), care a supravietuit „privatizarii” de dupa ’89, adica a distrugerii industriei. O fabrica considerata la fel de „nerentabila” ca si alte mii de fabrici din tara, demult desfintate. Interesant este insa, ca aceasta fabrica produce vagoane la standarde europene si vinde la preturi extrem de concurentiale, in raport cu ofertele altor tari. Deci exportam si o facem cu brio. Este doar un exemplu, ca se poate. La cate minti luminate avem si cati ingineri si meseriasi de tot felul (ca nu ma poate convinge nimeni ca au disparut toti), eu sunt convins, ca daca ar exista interes, s-ar gasi si ce tip de industrie ar putea fi „reinviata” si s-ar gasi si un management la nivelul cerintelor actuale. Unora insa le este tare teama ca acest lucru ar putea sa se intample… Daca s-ar intampla, va asigur ca ei ar asigura multora pensiile si nu noi i-am tine pe posturi din impozitele noastre, asa cum o facem cu politicienii, care chiar nu au facut 25 de ani, decat sa distruga tara si sa ne saraceasca, iar noi continuam sa ii platim din taxele noastre si ii mai si votam, in loc sa refuzam sa o facem…
,,poate incepem sa mancam mai sanatos cumparand din piete”.Poate nu stiti ca unii tarani pun ingrasaminte cu galeata. In piete nu verifica nimeni produsele, in supermarketuri cat de cat sunt mai verificate. De multe ori in piete nu esti lasat sa alegi marfa, pe banii tai.
D-na Carmen, stiu ce fac unii tarani, dar si asta se poate rezolva, e drept nu peste noapte, dar de undeva insa trebuie inceput. Si noi cumparatorii am avut o contributie, multi ani in urma, cand am inceput sa preferam legumele si fructele mari, frumoase si cu mai putin gust, dar care ne-au furat privirile, si astfel taranii au incercat sa se „adapteze” cum au stiu, intrecand in final masura, asa este. Nu este insa un proces ireveresibil. Ar fi o discutie lunga si legat de educatie aici… Dar pe scurt, eu cred ca noi cumparatorii suntem cei care putem tine in viata sau duce la falimentare orice ramura a consumismului, prin alegerile pe care le facem, vis-a-vis de ce anume cumparam. E mai greu acum cand multa lume se uita la fiecare banuit, dar daca s-ar dori, rand pe rand, toate problemele economice ale acestei tari s-ar putea rezolva. Nu insa fara aportul opiniei publice. Eu asa vad lucrurile, pe termen mediu si lung, nu pe termen scurt.
In sfarsit o initiativa buna a parlamentului. Si mai bine ar fi daca s-ar desfiinta aceste supermarket-uri care sug de la romani si isi exporta profitul platind taxe simbolice in Romania. Deasemenea au distrus tot comertul mic si mijlociu autohton.
Aiurea trăncăni !
Producatorii nostri fac produse minunat de bune, se vede si dupa pret….si daca sunt asa de bune, este cazul sa si le pastreze, sa nu le risipeasca pe noi poporul muncitor.
De asemenea in piata, trebuie marit numnarul intermediarilor dintre producator si consumator, caci numai un pret ridicat da dovada calitatii marfii….in timp ce la supermarket lipsesc intermediarii.
A se vedea ceea ce se intampla dimineata in zori la intrarea in Piata Obor….si speculantii trebuiesc intretinuti, d’aia este necesara desfintarea supermarketurilor.
In supermarket poti vedea limpede la fructe, pt. acelasi pret calitatea inferioara a produselor romanesti in comparatie cu celelalte produse similare.
Produsele lactate sunt in majoritate romanesti…si cele produse in Ardeal (Albalact, Napolact, etc. ) se diferentiaza prin buna calitate.
Bunicuto Ayahusca, sustine-i matale pe shmekerii autohtoni, cumpara matale mizeria de pe tarabe la pret de lucru bun.
Numai supermarketurile mai tin preturile scazute, umfla-le matale buzunarele escrocilor AUTOHTONI !, dar nu ma obliga pe mine sa ma prostituez financiar oricarui jegos balaoaches din piata.
nu mai insira baliverne aici , sti ca Almalact aduce laptele din Ungaria si Polonia
Daca esti din Bucuresti si ai trecut pe Pantelimon ai sa vezi ce inseamna un supermarchet in oras , probabil esti un postac care demigreaza produsele romanesi in schimbul importurilor , eu lucrez in bransa si stiu ce vorbesc
sunt deacord cu scoterea a tuturor supermarcheturilor din orase , in ce capitala ati mai vazut voi supermarchet in centru lor ?
DRAGI COLEGI AVETI GRIJA LA ASTEFEL DE OAMENI
la un lapte de 2.78 lei de import si unul de 5.4 lei autohton pe care crezi ca am sa-l cumpar la o pensie de 540 lei,cand pretul produselor romanesti este mult mai mare decat cel din import cine poarta vina ca eu nu.
Nu escrocilor trebuie umplute buzunarele, cine face piata stie sa deosebeasca un interemediar de un producator individual real. Este greu intr-adevar, dar daca am vrea sa sustinem o asemenea actiune, ar fi posibil si in timp ar avea si efecte benefice pt. toata lumea. Din pacate saracia este tot mai mare, e drept, iar opinia publica nu este o voce si este tot mai neincrezatoare ca se poate rezolva ceva, astfel ca ramanem sa ne complacem in situatua data. Nu realizam insa ca vom plati curand pt. inertia de care dam dovada. Habar nu avem ce va urma… 🙁 Gandim similar multi, dar fiecare isi spune in gand: „cu o floare nu se face primavara”. Insa surprinsi am fi daca ne-am aduna la un loc toti cei care spunem asta… 🙂
comertul mic si mijlociu face aprovizionarea tot din supermarket ca doar nu-i creste in curte in pom marfa.distrugerea firmelor mici o putem multumi politicii fiscale a guvernului care in afare de taxe si impozite marite si schimbarea legislatiei in plin an fiscal nu stie alceva.Daca nu stiti cum merge treaba mai bine nu comentati aiurea numai dintr-un fals patriotism ca daca vine si verifica cineva sunt sigura ca majoritatea produselor din casa voastra e din import si nu autohton.
Daca nu mai exista productie si comert romanesc de unde vrei sa fie, desteapt-o?
Bunica Ayahuasca: Subscriu comentariului !
Comentariile sunt închise.