Elena David, o românca ce trăiește în Vâlcea, este considerată cel mai bun inventator din lume! Deţine, în ultimii 10 ani, 14 invenţii şi cereri de brevete în domeniul mediului şi energiei, multipremiate internaţional.
Invenţiile sale au obţinut, de exemplu, numai la Salonul de Inventică de la Geneva, 13 medalii de aur, la 8 ediţii consecutive, iar la ediţia jubileului 40, din aprilie 2012, Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale WIPO i-a acordat cea mai înaltă distincţie, de “Cea mai bună inventatoare” într-o competiţie cu peste 1200 lucrări ştiinţifice din 64 ţări.
Este singurul cercetător din ţară care a obţinut, din partea Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale, cea mai înaltă distincţie, premiul WIPO, atât la Geneva, Elveţia(în anul 2012), cât şi la Bruxelles, Belgia (în anul 2014).
Aceste premii reprezintă o recunoaştere pe plan internaţional a activităţii sale de cercetare şi este un strălucit răspuns românesc la două din cele mai stringente întrebări cu care se confruntă omenirea, necesitatea descoperirii de noi surse de energie şi saturaţia de deşeuri.
Rezultatele obţinute şi experienţa câştigată au fost concretizate prin valoroase tehnologii şi produse obţinute, toate cu elemente de originalitate care sunt validate în seria de publicaţii şi brevete care protejează proprietatea intelectuală a cunoştinţelor şi care o au ca autoare.
Este nominalizată la premiile ENI-Italia şi KIA- Iran pentru anul 2015, premii ce vor fi decernate în cursul acestui an.
O persoană extrem de caldă, doamna Elena David ne-a spus că „nu este persoana care să dorească să fie pusă pe paginile ziarelor”, dar a acceptat într-un mod foarte amabil să răspundă la câteva din întrebările noastre.
– Stimată doamnă, vă mulțumim pentru că ați răspuns pozitiv invitației noastre de a vă cunoaște și aş vrea să vă întreb pentru început de ce aţi ales chimia şi nu altceva?
– Pentru că a fost o întâmplare petrecută în anii de gimnaziu care m-a marcat foarte tare. Când eram în clasa a VIII-a, veneau repartizaţi profesori, proaspăt absolvenţi pentru perioada de stagiatură. Aşa a ajuns la şcoala la care învăţam un profesor de chimie–fizică. În momentul în care a venit, a făcut o recapitulare a materiei din clasa a VII-a şi bineînţeles m-a ascultat şi pe mine. M-a pus să reprezint structura unui element chimic din tabelul periodic cu numărul 23, dar când să-l identific, probabil din cauza emoţiilor, în loc să zic vanadiu, am zis wolfram. Domnul profesor, dorind să mă stimuleze, mi-a pus o notă de 7 în carnet, cât pătrăţica de mare. Am plâns o săptămână şi am vrut să îi demonstrez că nu sunt un elev de nota 7. După un an, dânsul a plecat, dar ne-am reîntâlnit la Pârâul Rece, într-o tabără studenţească. Eu eram studentă în anul 3 la chimie, iar dumnealui, profesor la Predeal. Am făcut această facultate din pasiune şi mult drag.
– Deci, vă consideraţi un rezultat al destinului, nu al şcolii?
– Nu mă consider un rezultat numai al destinului, pentru că ulterior a contat foarte mult şi ceea ce am făcut la şcoală. Profesorii mei din liceu şi facultate au contribuit foarte mult la formarea mea în domeniul pe care l-am ales. Deci, nu neapărat destinul…
– Sunteţi cel mai bun inventator-femeie din lume. Cum se naşte ideea unei invenţii? Din curiozitate, conştientizarea unei nevoi sau joacă?
– Am avut ocazia, prin repartiţia pe care am primit-o la Institut, pe atunci Uzina de Apă Grea, să avem un director extraordinar, care acum este membru al Academiei Române. Dânsul a susţinut ideea că orice produs, dacă nu-l şi cercetezi, nu poate să fie dezvoltat. Datorită temelor care erau impuse şi mai ales dificultăţilor pe care le întâmpinam, te gândeai la tot felul de soluţii. În momentul în care găseai ceva care să soluţioneze problema cu care tu te confruntai, pe lângă faptul că aveai o mulţumire sufletească foarte mare, erai şi răsplătit cumva pentru idee şi puteai să şi continui îmbunătăţirea produsului respectiv.
– Aveţi un proiect de suflet?
– Da. Am un proiect de suflet. Eram foarte tânără, absolventă a facultăţii, când domnul director Marius Peculea, despre care v-am vorbit, mi-a încredinţat o temă extrem de importantă, şi anume să încercăm să obţinem şi în România heliu din resursele de care dispunem noi ca şi ţară. Pentru aceasta a fost nevoie de studii şi conexiuni din foarte multe domenii ale criogeniei, dezvoltării de materiale, procesul şi tehnologii de separări de gaze etc. În urma rezultatelor care s-au stabilit la nivel de laborator, s-a făcut la Hunedoara pentru prima dată în România, un pilot care a produs heliu, iar rezultatele transpuse la pilot au fost verificate cu diferenţe de 3-4 minute, ca perioada de funcţionare, iar pentru partea de materiale aproape identic cu ce obţinusem în laborator. După care a urmat teza de doctorat în acelaşi domeniu (separarea heliului şi hidrogenului), un alt proiect pe care l-am făcut cu drag şi pasiune.
– Care este ultimul mare premiu pe care l-aţi luat? Şi în ce constă?
– Ultimul premiu pe care l-am luat este cel obţinut acum la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva, unde m-am prezentat cu o invenţie pe parte de energie regenerabilă, care să poată să alimenteze direct autovehiculele, în vederea utilizării hidrogenului ca sursă de energie în locul combustibilului actual, pentru care am obţinut medalia de aur şi premiul special din partea juriului, împreună cu un premiu din partea Chinei, ţara care a obţinut marele premiu la acest salon.
– Invenţiile dumneavoastră au fost aplicate? Necesită investiţii importante aplicarea lor?
– În momentul de faţă este dificil să spunem că invenţiile mele au fost aplicate într-o producţie de serie sau cu o tehnologie care să producă în continuu. Mai degrabă, de la scara de laborator au fost transpuse la scara de utilizare, ca şi date de proiectare, pentru o potenţială unitate, care ar dori să preia proiectul, datorită faptului că Institutul nu are bani, iar eu personal nici atât. Au fost mai multe solicitări, sunt puse în discuţie două dintre brevetele actuale (cea pentru care am obţinut premiul Organizaţiei Mondiale de Proprietate Intelectuală de la Geneva şi cel care a obţinut acelaşi premiu la Bruxelles în 2012).
– Statul nu vă sprijină?
– Fondurile de la stat sunt limitate în domeniul dezvoltării şi transpunerii invenţiilor. Se practică un transfer tehnologic sau cedare de brevet către firmele interesate să preia proiectul sau daca instituţia la care lucrezi dispune de o parte din fonduri.
– Aţi cutreierat lumea, aţi cunoscut succesul. Aţi fost vreodată tentată să părăsiţi România?
– Nu pot să spun că nu am fost tentată. Dar în momentul în care a apărut oportunitatea de a putea pleca, situaţia în care eram la momentul respectiv nu mi-a permis. Aveam 2 copii care erau foarte mici şi am considerat că este mai important să rămân lângă ei, sa le asigur o creştere şi o educaţie adecvată în primii ani de viaţă, decât să le asigur o situaţie financiară mai bună. Mai târziu au trecut anii, au apărut alte probleme legate de familie şi am considerat că pot să-mi fac treaba şi aici, cu condiţia să nu consider partea financiară cea mai importantă pentru mine. Le-am îmbinat şi am găsit un echilibru între ele.
– Vă consideraţi un om împlinit?
– Da. Dar cred că aş fi putut să fac mult mai mult dacă aş fi avut în jurul meu mai mulţi oameni cu care să împărtăşesc aceeaşi pasiune. Din punctul meu de vedere am făcut tot ce am considerat că pot, să ofer atât pentru Institut, cât şi pentru prestigiul nostru ca ţară în afara graniţelor.
– Bănuiesc că nu vă opriţi aici. Vă mai gândiţi şi la alte proiecte?
– Intenţionez în viitor, dacă reuşesc, datorită condiţiilor destul de severe şi datorită faptului că trebuie să ai în spatele tău o echipă, un proiect în colaborare. Pentru că de-a lungul anilor am creat foarte multe legături cu oameni foarte valoroşi din afara ţării care m-au sprijinit, cu publicaţii de specialitate din care multe sunt din afara graniţelor tării, şi ar fi păcat să nu profităm de toate aceste oportunităţi. Dar ca să reuşeşti într-un proiect împreună cu o echipă, e mai dificil în momentul de faţă. Eu încerc şi sper să şi reuşesc.
– Cum îşi petrece timpul liber cel mai bun inventator femeie din lume? Mai are timp şi pentru ea?
– Da. De obicei fac orice fel de lucruri. Nu consider că dacă nu am pregătirea necesară sau nu am făcut lucrul respectiv nu pot să îl fac. Gătesc, fac prăjituri, ascult muzică, fac sport dacă am timp, merg la ţară şi mă ocup de gradină. Deci, pentru mine nu sunt activităţi de la care m-aş da la o parte.
– Doamna Elena David, mi-a făcut plăcere să vă cunosc, vă mulţumesc pentru interviu şi pentru timpul alocat.
– Cu multă plăcere!!!
Aşa a luat sfârşit discuţia cu una dintre „doamnele de poveste” ale oraşului nostru, o femeie de un rafinament incontestabil, pe care cu siguranţă îmi doresc să o reîntâlnesc.
sursa: infopuls.ro
avem gubern avem valoare si nici in gluma nu ne doare, de ce voi astazi inventati,doar noi suntem primii kkti!!!?
Dacă vei consacra, zilnic, o oră sau două înaintării în
direcţia stabilită, te vei apropia de ţelul tău, la fel cum se spune pe drept
cuvânt că o călătorie lungă este alcătuită dintr-o mulţime de paşi. Fiecare pas
are însemnătatea sa – este pozitiv; fiecare oprire este negativă. Totul
contează – nu există jumătăţi de măsură. Asta scrie celebrul Colin Turner în
cartea ”Născut pentru succes”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să
câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim
contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la
adresa de email : [email protected]
Doamna David ca si Dl. Capra. Cistiga premii peste premii de inventica si se irosesc aici. Performanta care sa justifice titlul articolului, acea performanta sustinuta intr-o viata si valorificata, se obtine intr-un stat unde cercetarea este de top, ca in SUA, Japonia, etc. Cercetarea de virf costa f multi bani, cere anumite conditii si implica multa comunicare internationala si multe confruntari. Poti sa afirmi ca esti cel mai bun cind incepi sa stringi Nobelul la piept si vezi ca lumea foloseste cel putin jumate din inventiile tale. Altfel, vorbim discutii. Romanii cistiga concursul de la Geneva de decenii. Ati auzit de ei sau aveti habar ce au inventat? Se face un mic val cind vin acasa medaliati, un val muuuuuullllt mai mic, minuscul comparativ cu moartea Marioarei Zavoranu, de ex. Si asta e tot.
Tot aşa cum o casă este construită cărămidă cu cărămidă
şi progresul tău va fi realizat pas cu pas. Asta scrie celebrul Colin Turner în
cartea ”Născut pentru succes”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să
câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim
contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la
adresa de email: [email protected]
Parlamentarii? Cand aud oamenii ca-si pun nadejdea in parlamentari ma ia cu greata. Ia cei mai incompetenti oameni din tara asta. Aia-s parlamentarii. Aia-s incompetenti, ce sfaturi sa ceara de la un competent?
daca nimeni nu i-a cumparat inventiile inseamna ca nu au valoare cred ca santem un popor majoritar de doua parale .
Noi ce mai furăm dacă dăm ascultare doamnei Elena David?!
”Acuz.
Acuz generaţia mea de nevolnicie morală şi de turpitudine gnostică. Precum
personajul Cincinnatus al lui Nabokov, noi, toţi care ne-am format în ultimii
20 de ani, când ne-am depus jurământul de medic, de fapt am fost invitaţi la o
decapitare. Pentru că am consimţit nu doar să lucrăm într-o ţară în care
Medicina e văzută ca un fel de serviciu de salubrizare. Nu. Am consimţit şi că
în mijlocul nostru, în interiorul comunităţii medicale, e un „fel“ de-a face
lucrurile care e flagrant bolnav, e putrid, e pestilent.”
Drag
domn doctor Gabriel Diaconu, îmi încep comentariul cu un citat din afirmațiile
dumneavoastră atît de reale, neacuzîndu-vă de fraudă în condițiile în care 1.
gîndiți și 2.vă exprimați IDENTIC cu mine în acest context la fel ca în multe
altele, probabil.
Cu
toate acestea, sunt nedumerită pe bună dreptate, deoarece eu am exact aceeași
vîrstă pe care o aveți și dumneavoastră dar am un număr mai mult decît dublu
față de cît ați acumulat dumneavoastră după terminarea liceului(și am și cîteva
studii anatomice și medicale confirmate technocrat, pe lîngă cele în domenii
economice și politice foarte diverse pe care eu le dețin și pe care le-am
acumulat atît la Universitatea noastră Internațională din Capitală, cît și prin
experiența mea nu foarte scurtă, cu străinătatea, dar diferită de a
dumneavoastră, din pricina finanțelor și a susținerii lipsă, în cazul meu,
întotdeauna.
Cu
toate acestea, observ că amîndoi constatăm în fiecare zi fără întrerupere, de
ani de zile, că sunt mulțimi de oameni care se grăbesc să ne aprobe pentru
perioade fixate, din simplul motiv că vorba este atît de ieftină și de
răspîndită, atît în Romînia cît și în lume. Iar în contextul în care folosirea
ei în mod fals și mincinos nu este nici pe departe pedepsită(așa cum prevăd
atît Constituția cît și unele Coduri Penale), ce șansă credeți că poate avea
comerțul meu technocrat, prin cuvinte, în condițiile în care numai și numai
consilierele și consilierii ori politicienii și secretarele acestora ori șefii
și angajații companiilor private, ne preiau nouă celor EXTRAORDINAR DE PUȚINI
REAL EDUCAȚI, CULȚI ȘI PROFESIONIȘTI ÎN DIFERITE DOMENII, absolut toate
cuvintele de multe ori, îmbogățindu-se și căpătînd joburi înalte de pe urma
lor, în timp ce eu d.e. rămîn în umbra;
și, pe lîngă faptul că nu mă cheamă nimeni să mă angajeze, atît angajații cît
și angajatorii nu înțeleg ori nu recunosc absolut nimic din ceea ce scrie atît
în diplomele mele explicate detaliat de către oficialii în domeniu, dar nici
măcar ceea ce scrie în scrisorile mele de recomandare din partea patronilor.
Și, în eventualitatea în care ori mai
găsesc eu fie mă mai cheamă pe mine(‘din an în Paști’) să mă angajeze pt.un job
‘de
mîna a 5a’ în comparatie cu pregătirile mele ultra-verificate, fie mă pun să
dau examene suplimentare deși eu le-am dat deja pe acestea de multe ori (fie
în aceeași formă identică ori într-una extrem de apropiată, in perioada
multelor mele studii si internshipuri si practica)laolaltă cu toate și toți
tembelii, fie mă pun să fac internshipuri ori stagii de pregătire neplătite ori
pur și simplu mă plătesc prost pe mine personal ori refuză să mă plătească(ceea
ce mie mi s-a întîmplat continuu începînd cu anul 2008, la toți foștii
angajatori privați(Romîni și străini )pe care eu I-am avut.
În timp ce absolut toate posturile
decizionale din Guvern și Administrație sunt la fel de politizate precum sunt
de altfel, și multe din justiție.(Avocatul Poporului e un exemplu minor, intre
acestea).
Iar
eu, în ciuda multor comunicări avute în trecut precum și în detrimentul
studiilor mele strict diplomatice și politice din multitudinea celor pe care eu
le dețin(și pe care le-am băgat la cap și practicat fie și numai prin faptul că
am participat la numeroase seminarii și am dat numeroase examene complexe și
atent verificate în toți anii, la acestea) eu nu am făcut politică absolut
niciodată, sub nicio formă.
Cu toate acestea, în acest moment am
aproape 36 ani împliniți și nu am mai găsit absolut nici un loc de muncă de ani
de zile, ceea ce nu mi se pare ciudat în condițiile în care de ani încoace se
repetă CU NERUȘINARE ȘI CU TUPEU NEIMAGINABIL absolut toate anunțurile de
angajare din ziare, precum și aceleași oferte pe care Ministerul Muncii le
propune, periodic.
Și știți, drag tînăr medic, cu toate că nu
mi se pare nimic ciudat pentru această țară în care trăim, cu reala sa
descriere statistică(pe siteurile international și pe cele ale serviciilor de
informații, care nu au voie să mintă cu astfel de lucruri) și cu sutele ei de
mii de dosare care încă își așteaptă rezolvarea de către puținele instituții
veridice(precum D.N.A. si A.N.I.) din multitudinea de nou-create de către mafia
politică în toți anii și cel mai mult începînd cu 2012(vă dau cuvîntul!!!!!!): cu toate acestea nu înțeleg comportamentul
străinătății și al oficialilor străini față de mine, de ani de zile.
Fiindcă, în ciuda faptului că am fost
victima inocentă a unui accident urban, acum o jumătate de viață, iar asta m-a
obligat ca mai mult de jumătate din tinerețe să mi-o petrec numai prin spitale
și facultăți în timp ce restul anilor i-am pierdut numai căutîndu-mi de muncă
și făcînd mai mult internshipuri și voluntariate decît avînd un loc de muncă
stabil, plătit decent și de durată, din urmă cu mulți ani de zile acele teste
medicale complexe și speciale mă atestă permanent a fi sănătoasă, în timp ce
sunt obligată mereu ba de angajatorii(retardați și inculți și mincinoși penali
cu toate si cu toții), să le aduc periodic dovada sănătății mele de la medicul
de familie, ba acum să le dovedesc că sunt asigurată ducîndu-le un card de
sănătate(ceea ce este o aberație).Și care card, deși eu sunt înregistrată în
sistem(chiar azi m-a verificat in public, dra angajată la Medicover din clădirea în
incinta cu Ambasada Elveției pe str.Gr.Alexandrescu), mie mi s-a trimis în
fiecare din anii precedenți acasă, numai după ce îmi găsisem un loc de
muncă(motiv pentru care l-am aruncat ultima oară, deoarece eu mă voi opune
întotdeauna Administrațiilor și gîndirilor ăstora Comuniste/Socialiste și altele
‘de Stînga’).
Asadar, dragul meu domn profesionist, la
fel ca mine, nu stiu de ce dumneavoastra nu ati rămas în Canada, așa cum ar fi
trebuit să o faceți, dar știți, dumneavoastră nu sunteți nici Președinte, iar
eu nu sunt nici doamna Carmen Iohannis sau orice altă nevastă de politician
Romîn ori străin(oficial al Ambasadelor străine aici, d.e.)și nu pot face nimic
altceva decît să vă susțin în încercările dumneavoastră de anihilare a
membrilor predominant ‘de
Stinga’ ai acestui Guvern si Administratii ultra-mafioate din Rominia, in baza
multitudinii mele de studii plus experiente si experimente profesioniste pe
care găgăuzele
acestor Guverne și cel mai mult ai acestora ‘3 si 4’ din Guvernarea Poantă,
au tupeul de neimaginat să le compare(întocmai
ca niște derbedei iresponsabili și cretini de ambe sexe și de toate vîrstele și
etniile și naționalitățile) cu lipsurile imense (pe toate planurile existenței,
în special acele comportamentale și mentale)cu pregătirea(ori lipsa de
pregătire mentală, mai degrabă)a majorităților. Și asta, fie în virtutea unei
așa-numite(și fals înțelese) ‘corectitudini
politice’ sau in virtutea altora, precum sunt d.e. culturile, religiile, contractile
de muncă, statuturi familiale, sociale și altele.
Hmm, dragul meu domn Doctor, cu toate că eu
dețin atît diplome căt și experiențe jurnalistice și de comunicare plus
experiențe, printer celelalte deja amintite la începutul textului, să știți că
nu am găsit și nici nu m-a căutat vreodată vreo persoană profesionistă(fie
strain fie de aceeași naționalitate cu mine), care 1.să vrea cu adevărat și 2. să
știe să îmi ofere ceea ce eu am dovedit că mi se va cuveni mereu, mai mult
decît majorităților. Și singura condiție pe care eu ca fată apoi ca femeie
intelectuală cu experiență dură de viață, a fost să înceapă cu oferirea
încrederii(aproape depline).
Și
între noi fie vorba acum, despre pacientul=consumatorul Romin cunoastem ca este
neschimbat de ani de zile(de cind mai
ales politicienii, țigănimea, handicapatii și derbedoii de ambe sexe își mai
întemeiază familii, în Romînia), dar eu personal corespondez si comunic de
ani de zile, cu străinătatea(chiar ieri am trimis un fel de ‘Scrisoarea a 3a’
Ambasadelor Elveției plus cîtorva prieteni..Iar azi am
verificat personal primirea acestora..)
Si cred ca a venit timpul sa o afirm
cinstit: daca este real
ce am invatat si ce vedem la televiziuni si pe internet despre statutul
intelectualelor profesioniste(ca mine) si al profesionistilor de top(ca
dumneavoastra), in strainatate; si făcînd abstracție de
politiciene si politicieni ori oameni de duzină emigrați în străinătate, de ani
de zile): de ce eu
personal Nu am primit si nici nu am fost vreodata chemata de vreun Minister ori
Ambasada care să aprecieze mult că, deși eu sunt foarte deșteaptă de
la natură așa cum am dovedit și pot dovedi întotdeauna, corectitudinea mea
integră mi-a cauzat doar greutăți și nedreptăți din partea celorlalți de orice
statut, întotdeauna.
Iar disprețul pe care îl am pt.orice fel
de partid ori organizație politică(cu toate că am scris adevărul aseară că
apreciez activitatea dnei Alina Gorghiu si a celor de la Rominia Curata printre
alții, cu toate că nu în procent de peste 85%)îmi crează numai probleme, în timp
ce acei și acele dovediți că nu o merită deoarece încalcă orice principiu al
justiției simțite, căștigă salarii imense.
Ce să mai facem, dragul meu prieten, că am
comunicat întîi diplomatic apoi jurnalistic si apoi strict diplomatic si
economic, de ani de zile si NU NI S-A DAT VREODATA VOIE SA CISTIGAM DE PE URMA
ACESTORA, nici de catre societatea civila si nici de catre politica ??????????
Iar tehnocratia mea de top si
profesionismul inalt al dumneavoastra, insemneaza ‘NIENTE’ pt.aceste creiere tembele si perfide de care
e plina atit politica cit si societatea-societatile..(Dar un medic Spaniol e
leader in politica Europeana de citiva ani de zile de cind nu se schimba in
bine absolut nimica). Păcat că nu prea cunosc istorie(ne-Antică)…Iar
cursurile de istorie pe care le-am făcut 1 an de zile la Master, in 2011, mi-au
lăsat o scîrbă cumplită față de educația strict politizată din orice școală…
Cu bine !!
CONCLUSIONE:
DOUBLE MASTER, 36, INTERNATIONAL ECONOMIC
RELATIONS IN ENGLISH, BUSINESS COMMUNICATIONS in ENGLISH/ROMANIAN, DIPLOMACY,
EXPERT IN EUROPEN FUNDS, DESIGN AND ADVERTISING, I MEDITATE OR COACH FOREIGN PEOPLE INTO ROMANIA , 40Ron / hour: +40 0722601525
Dublu Master, 36, Relații Economice
internaționale în limba Engleză, Comunicare de Afaceri în limba Engleză/Romînă,
Diplomație, Expertă în Fonduri Europene și de coeziune; Design și Advertising; consiliez străini în Romînia,
40Ron/oră: +40 0722601525
un singur lucru, daca-mi permiteti: pe la noi se obisnuieste sa se scrie „România”…cu tot respectul pentru toate diplomele si ce mai aveti dvs.
Am remarcat si eu………
Comentariile sunt închise.