Sute de studenţi de la Universitatea de Vest din Timişoara, de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi şi de la Universitatea Maritimă din Constanţa au ocupat începând de marţi seara amfiteatrele universităţilor în semn de protest faţă de prevederea din legea educaţiei care nu le permite studenţilor să participe în număr mare la alegerea rectorilor.
Scânteia a pornit de la studenţii din Timişoara, care s-au organizat şi au ocupat Amfiteatrul 13 al Universităţii de Vest sub deviza „Azi în Timişoara, mâine în toată ţara”. Vlad D. Cherecheş, student la Timişoara şi vicepreşedinte educaţional al Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din Romania (ANOSR) a povestit prin Skype pentru gândul care sunt motivele pentru care tinerii au decis să nu mai părăsească amfiteatrele.
„În ultimele săptămâni, am discutat cu studenţii ce ar trebui noi să facem astfel încât studenţii să reobţinem dreptul de a alege rectorul în proporţie de cel puţin 25%. Până în 2011, studenţii participau în proporţie de 25% la alegerea rectorului. După 2011, după schimbarea legii educaţiei am pierdut acest drept”, a spus Vlad D. Cherecheş. Deşi e cea mai importantă, aceasta nu e singura revendicare a studenţilor. Ei cer şi 6% din PIB pentru educaţie.
„Sloganul nostru este că universităţile sunt pentru studenţi şi aici încercăm să identificăm toate problemele noastre din sistemul educaţional, să venim cu propuneri, să venim cu soluţii pe care să le aducem în faţa opiniei publice şi a partenerilor decidenţi”, a spus Vlad D. Cherecheş pentru gândul.
Tinerii spun că nu vor să perturbe procesul de învăţământ, motiv pentru care au ocupat amfiteatrul A13, mai liber un pic, iar studenţii care vor să meargă la cursuri să poată face acest lucru.
„E foarte important să vină şi alţi studenţi alături de noi, noi am început aseară, au fost şi la Galaţi, sperăm să ni se alăture şi Iaşul, Clujul, Bucureştiul. Trebuie să arătăm decidenţilor că suntem uniţi, dacă suntem izolaţi şi se întâmplă doar în Timişoara nu se întâmplă nimic. Vrem să le demonstrăm decidenţilor că ne pasă de viitorul României, iar revendicările noastre nu sunt pentru noi, sunt pentru România”, arată Cherecheş.
Studenţii sunt hotărâţi să continue procesul până când decidenţii politici le vor răspunde la revendicări.
„Noi putem să stăm aici în amfiteatru o săptămână, o lună, două-trei, până ni se va răspunde . Putem să găsim şi alte forme creative de protest, deja în Timişoara vom organiza şi alte forme de protest pentru că vrem să menţinem presiune. Prima revendicare şi cea mai importantă este cea cu procentul pentru alegerea rectorului, ne aşteptăm ca legea educaţiei să fie modificată de urgenţă, iar pe partea bugetară să avem procentul cerut pentru educaţie. În fiecare an noi avem aceeaşi poveste, avem negocieri privind banii pentru educaţie, dar nu primim decât vorbe în vânt”, a mai arătat Cherecheş.
Studenţii nu s-au mulţumit numai cu ocuparea amfiteatrului, ci au mers miercuri şi la Prefectura Timişoara pentru a protesta. Ei şi-au banderole negre la gură şi au afişat pancarte cu mesaje precum „Vrem 25%”.
Protestului de la Timişoara s-au alăturat şi studenţii de la Galaţi. Aici, aproximativ 70 de studenţi ai Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi au ocupat şi ei, începând de marţi seară, unul dintre amfiteatrele instituţiei, unde vor sta până la sfârşitul săptămânii şi unde şi-au adus pături, cafea şi apă. reprezentanţii universităţii spunând că îi sprijină în soluţionarea problemelor.
Preşedintele Ligii Studenţilor Galaţi, Ionuţ Dumitraşcu, a declarat că, pe parcursul zilei de miercuri, prin rotaţie, în amfiteatru s-au aflat câte 15 studenţi.
În continuare, până la sfârşitul acestei săptămâni, a precizat Dumitraşcu, studenţi ai Universităţii „Dunărea de Jos” vor sta în amfiteatru, inclusiv peste noapte.
„Este prima dată când se desfăşoară un astfel de protest. S-a început marţi seara, la ora 19.00. Am ocupat un amfiteatru din universitate şi nu îl vom părăsi până la sfârşitul săptămânii. Aseară (marţi seară – n.r.) au fost 70 de studenţi la început, au rămas aproximativ 20 peste noapte; şi-au adus pături, cafea, apă. Acum sunt tot cam aşa, pentru că sunt cursuri la care ei trebuie să ajungă”, a afirmat Ionuţ Dumitraşcu.
Potrivit ANOSR, proteste ale studenţilor au loc şi la Universitatea Maritimă din Constanţa.
Studenţii au făcut un grup pe Facebook Studenţii ocupă universităţile! unde pun fotografii cu se ce întâmplă în universităţile care aderă la protest. Aici, au postat forografii din care reiese că au ocupat Facultatea de Istorie şi studenţii de la Universitatea din Bucureşti.
Dacă la protestele trecute ale studenţilor rectorii nu erau de acord cu astfel de manifestări, de această dată conducerea universităţilor îi susţine pe studenţi. Rectorul Universităţii de Vest, Gabriel Pîrtea a declarat că e alături de studenţi şi că le susţine revendicările lor.
„Suntem alături de studenţii noştri, precum şi de cei din întreaga ţară, în rezolvarea unor deziderate comune. Ne dorim acel procent de 6% din PIB pentru educaţie, îl considerăm absolut necesar pentru viitorul educaţiei româneşti şi al tinerilor noştri. Am ieşit de nenumărate ori public, dar şi în întâlnirile de lucru la nivel de organisme decizionale, cu această solicitare. Nu este o problemă uşor de rezolvat, dar împreună avem mai multe şanse”, a spus Gabriel Pîrtea într-o declaraţie de presă.
IATĂ CARE SUNT REVENDICĂRILE STUDENŢILOR:
– Creşterea finanţării educaţiei şi asumarea reală de către Parlamentul şi Guvernul României a alocării a 6% din PIB pentru Educaţie, aşa cum prevede legea;
– Includerea studenţilor în proporţie de 25% din electori în alegerea rectorilor, a decanilor şi includerea acestora în aceeaşi proporţie în Consiliile Departamentelor din facultăţi – locul în care se iau decizii cu privire la curricula şi planurile de învăţământ;
– Creşterea investiţiilor în servicii pentru studenţi: creşterea burselor, în special a burselor sociale, investiţii în construcţii de noi cămine şi cantine şi investiţii în repararea şi modernizarea celor existente;
– Implementarea reală a unui învăţământ centrat pe student, profesorii nemaifiind simpli oratori a unor cursuri prăfuite de timp, ci cei care creează medii de învăţare pentru studenţi pentru ca aceştia să dobândească abilităţi şi competenţe, învăţând cum să folosescă informaţiile de la curs, nu doar să le reproducă;
– Reforma curriculară din universităţi, pentru a face programele de învăţământ relevante pentru piaţa muncii şi pentru nevoile şi interesele studenţilor de azi;
– Implicarea studenţilor în toate procesele de asiguare a calităţii, la nivel intern şi extern, atât la evaluari ale instituţiilor de învăţământ superior, cât şi în evaluări ale programelor de studii;
– Respectarea de către universităţi şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a „Statutului Studentului”, care conţine toate drepturile şi obligaţiile studenţilor, şi depunerea de eforturi pentru sancţionarea universităţilor care încalcă flagrant drepturile studenţilor;
– Respectarea dreptului la liberă exprimare a studenţilor de către universităţi şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, prin asumarea rolului de cultivator al spiritului critic în rândul noilor generaţii, în contextul în care tot mai mulţi studenţi care au curajul să spună problemele din universităţi sau mediul universitar românesc sunt sancţionaţi.
sursa: gandul.info
Dragilor de voi depinde viitorul Romaniei ca sa mai fie tara noastra a romimilor patrioti . Dumnezeu si Maica Domnului sa va ajute sa o salvat din miinile LACUSTELOR MAFIOTE>.
Comentariile sunt închise.