cardZiua de azi va marca ceea ce ar trebui sa fie un moment cheie pentru Sanatatea din Romania. Intarziat ani de zile, primit cu o imensa suspiciune si chiar cu adversitate, cardul national de sanatate devine obligatoriu.

Eu salut acest moment pentru ca introducerea cardului ar trebui sa reprezinte cu adevarat o importanta masura antifrauda. Niciun serviciu medical platit de Casa de Sanatate nu va mai putea fi acordat fara ca el sa apara in sistemul integrat numit SIUI.

Evidenta in cazul fiecarui pacient ar trebui sa fie clara si in timp real. De la simpla consultatie, la internare, analize medicale, totul va aparea in sistem si nu vor mai fi posibile suprapunerile.

Daca esti in spital, cum sa primesti concomitet consultatii in ambulatoriu sau sa iti faci analizele pe la vreun laborator?

Pentru prima data se poate face ordine in sistem si, foarte important, pot fi evaluate cu adevarat cheltuielile necesare in mod real in sistemul sanitar. De-abia dupa ce reusesti sa astupi cele mai multe dintre gaurile negre de pana acum, poti sa iti dai seama daca este vorba despre subfinantare si cu cat ar trebui majorate fondurile.

Dar asta e teoretic. Practic, eu am doua mari temeri pentru perioada care vine, legate de tot felul de probleme care pot aparea si pot crea un curent de respingere a acestei masuri altfel absolut necesare.

Pe de-o parte, nu cred ca e greu de inteles de ce o asemenea masura antifrauda enerveaza grav in zona acelor gauri negre.

Este motivul pentru care presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, spunea intr-un interviu pentru Ziare.com ca se asteapta la acte de sabotaj.

In mod normal, initializarea cardului in cititor dureaza maximum 30 de secunde. Dar cardul poate fi blocat si voluntar tocmai pentru a creste timpul de asteptare si pentru a canaliza enervarea pacientilor spre card.

Apoi, multe spitale se plangeau si in urma cu cateva zile ca nu au cititoare suficiente. Si cine le-a impiedicat sa le cumpere? Era obligatia lor de furnizori de servicii medicale sa evalueze necesarul si sa fac achizitia.

In plus, daca nu le-au cumparat, cum au probat sistemul, cum si-au instruit personalul sa opereze in noul sistem? Cand tu stii de luni de zile ca va veni ziua Z si cu o saptamana inainte nici macar nu ti-ai cumparat cititoarele, nu te pot suspecta de buna credinta.

Dar dincolo de aceste probabile de sabotaj, nu stiu cat de pregatit este in mod real sistemul pentru aceasta uriasa reforma.

Baza de date pe care o opereaza SIUI este una mamut. Sunt milioane de oameni, aproape toata populatia Romaniei. Si daca sistemul central se blocheaza, se blocheaza totul. Masinaria aceasta complexa cere un efort pe masura pe zona IT.

Presedintele CNAS recunoaste ca are doar 30 de IT-isti, admitand ca numarul e mic. Periculos de mic, as spune eu.

Sistemul inca da erori. Medicii spun ca in sistem apar decedati sau persoane cat se poate de vii apar ca decedate, CNP-ul nou-nascutilor este inregistrat abia dupa 2 luni de la nastere, timp in care nu poti pracic sa decontezi niciun serviciu pentru ei, schimbari de nume nu sunt actualizate etc.

CNAS insasi admite ca sunt probleme pe care le pune insa pe seama utilizarii altui soft decat cel recomandat de Casa.

Se pare ca totusi este vorba despre zeci de mii de carduri care s-au blocat in cititoare in ultimele zile. Aceasta pare a fi deja o problema de sistem, fie de soft, fie de instruire a personalului, o zona in care nu stiu daca CNAS a facut chiar tot ce trebuia sa faca. Si imi bazez indoiala tot pe discutiile cu oamenii din sistemul sanitar.

Apoi, sunt asigurati care se plang ca au fost nevoiti sa stea si cate 6 ore la coada pentru a primi cardul, care nu le-a venit prin posta. Da, pot fi intrebati de ce au au dat navala abia acum, la spartul targului, dar stiu ca si in cazul cardului european pe care oamenii trebuie sa-l reinnoiasca la 6 luni sunt aceleasi necazuri, deci avem din nou si o problema de fond.

Si, din cauza ei, CNAS este acum nevoita sa faca un pas inapoi. „Nu vreau sa existe mesaje de la furnizori – daca nu ai card, nu primesti servicii medicale. In orice situatie, pacientul primeste serviciile medicale, noi le decontam furnizorilor serviciile medicale, dar le inregistram pe o lista separata”.

Daca incepem cu liste speciale, pe langa card, cu portite, n-am facut nimic. Ca din portita, se face rapid ditamai gaura.

Eu sper ca, dincolo de inevitabile probleme, momentul acestei reforme sa fie depasit cu succes pentru ca, repet, fara eliminarea marilor fraude, banii Sanatatii nu vor ajunge niciodata si nu vom avea nicio sansa la servicii mai bune. Si sper sa nu fim din nou in situatia in care un proiect bun si absolut necesar este compromis prin felul in care este aplicat.

sursa: ziare.com

2 COMENTARII

  1. ….20 de cifre pentru cod! Vreti cumva sa fie memorat? Mai aveati un pic si ajungeati numarul GOOGLE (100 la puterea 100)! Sau l-ati facut pentru toata planeta; de 7 miliarde de locuitori! Ce cretinoizi! si ati mai adaugat si un alt numar de 16 cifre! si asta trebuie memorat in caz de „pierdere”?

Comentariile sunt închise.