alimenteScăderea TVA la alimente de la 1 iunie riscă să nu aducă niciun câştig în buzunarele românilor. Preţurile în unele supermarketuri au început să crească uşor, după anunţul Guvernului privind reducerea taxei pe valoarea adăugată, spun reprezentanţi ai Sindicatelor din Industria Alimentară. Mai mult, unele lanţuri de magazine încearcă acum să majoreze taxele pe care producătorii le plătesc pentru a-şi putea vinde mărfurile în supermarketuri şi care pot ajunge la 30% din preţul produsului.

Schema e simplă. Dacă vor reuşi să încaseze de la furnizori taxe mai mari, supermarketurile vor avea de câştigat. Mai ales că, după ce Guvernul a anunţat reducerea TVA, reprezentanţii retailerilor promiteau că la rafturi se va vedea o ieftinire de 12% a produselor. Însă, în actualele condiţii, ieftinirea promisă ar putea fi “înghiţită“ de noile scumpiri. Iniţial, calculele sindicaliştilor arătau că românii vor face în medie economii de 200-300 de lei lunar, din reducerea preţurilor ca urmare a diminuării TVA la alimente.

Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, care reuneşte circa 25.000 de firme şi care a sărbătorit recent 21 de ani de la înfiinţare, atrage atenţia că în prezent unele sortimente de carne şi de lapte s-au scumpit uşor. Pe de altă parte, tot el spune că sunt două supermarketuri care încearcă în prezent să renegocieze în favoarea lor taxele pe care producătorii le plătesc pentru a-şi vinde mărfurile în marile lanţuri de magazine.

“În această perioadă sunt două situaţii. Sunt anumite produse la care hipermarketurile au început să crească preţurile, anumite sortimente de carne, şi anumite sortimente de lapte. Acesta poate fi un semnal de alarmă. Carnea nu a mai suportat modificări de preţ de multă vreme şi acum ei nu pot spune “ştiţi, am făcut nişte calcule şi am găsit că acesta este preţul corect““, a declarat  pentrugândul Dragoş Frumosu.

“Avem semnale că există vreo două hipermarketuri, nu este exclus să apară şi altele, care vor să modifice taxele pe care ei le impun furnizorilor – taxe de raft, taxa de magazin, taxa de curăţenie, taxa de revistă – şi care reprezintă cam 30% din preţul produsului. De exemplu, pentru un salam care costă să spunem 10 lei la poarta fabricii, hipermarketul negociază şi-i şi îi pune produsul la raft cu 13 lei. Diferenţa de 3 lei reprezintă toate taxele practicate de hipermarket. Prin contract, se include o clauză în care respectivul furnizor se angajează ca 13 lei să fie preţul minim cu care va vinde acelaşi produs oricui altcuiva. Dacă hipermarketul te prinde că îl vinzi mai ieftin altcuiva, te delistează şi intri în faliment, pentru că e greu să găseşti repede cui să vinzi 70% din producţie, să zicem“, a explicat Dragoş Frumosu.

Frumosu spune că hipermarketurile îşi pun 0,1% adaos comercial.  “Cei 3 lei intră în bugetul de marketing, se cheltuie, nu sunt impozitaţi, şi ei plătesc taxe la stat pentru adaosul de 0,1%. Iar preţurile din hipermarket vor fi mai mici decât în altă parte, la acelaşi produs “, a adăugat Dragoş Frumosu.

Reprezentantul Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară spune că un supermarket ajunge să ceară unui producător o sumă de 10.000 de euro pentru fiecare magazin din lanţ unde vinde o anumită marfă.

“Pe vremea ministrului Cioloş s-a încheiat un protocol (între retaileri şi producători n.n.). Unele taxe (ale supermarketurilor n.n.) au fost redenumite. Însă o parte din reprezentanţii patronatelor au încheiat cu supermarketurile contracte avantajoase pentru ei şi au trădat interesul celorlalţi. De aceea patronatele azi nu ţipă“, a mai arătat Dragoş Frumosu.

Economii lunare de 200-300 de lei în bugetele românilor

Reprezentantul Federaţiei Industriei Alimentare susţine că reducerea TVA la alimente de la 24% la 9% ar fi putut aduce o ieftinire a produselor la raft cu 10-12 %, ceea ce ar fi echivalat cu economii în bugetul fiecărei familii. “Cei 10-12% în coşul mediu ar fi însemnat 200-300 de lei lunar economii în buzunarele românilor. Ceea ce ar fi însemnat o creştere a veniturilor, fără creşterea salariilor“, spune Frumosu.

Rompan – “ Este o şmecherie aici şi trebuie să nu o acceptăm“

Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), spune şi el că unele hipermarketuri încearcă să renegocieze taxele cu furnizorii pentru a suplini viitoarele reduceri de preţ, ca urmare a scăderii TVA de la 24% la 9% la alimente de la 1 iunie.

„Unele hipermarketuri încearcă să renegocieze taxele cu furnizorii, ceea ce e o şmecherie aici şi trebuie să nu o acceptăm. Adică ei se afişează că reduc preţul la raft cu 12% sau cu cât o fi din TVA, iar, în schimb, cer taxe suplimentare şi majorarea taxelor existente ca să suplinească această diferenţă. Deja avem două semnale foarte importante şi o să sesizăm Consiliul Concurenţei şi toate organele statului pentru că nu este posibil să facă aşa ceva. Ne vom bate serios pe tema aceasta“, a spus Aurel Popescu, prezent la o conferinţă organizată de Federaţia Sindicatelor din Industria Alimentară, potrivit Agerpres.

Popescu a subliniat că există şi câteva semnale că unele magazine încearcă să mărească preţurile, premergător reducerilor de TVA de la 1 iunie. „Să ştiţi că noi facem o măsurare foarte atentă a pieţei. De la data de când a apărut ordonanţa, săptămânal fotografiem toate preţurile, fiecare pe domeniul lui“, a afirmat Aurel Popescu.

Potrivit b1.ro, preţurile la unele alimente au crescut cu până la 30% din 7 aprilie  – când guvernul a anunţat că TVA la produsele alimentare va scădea de la 1 iunie – şi până în prezent. De exemplu, dacă în data de 7 aprilie, preţul pentru 1 kg de pulpă de porc fără os era de aproape 14 lei, acum, preţul a ajuns la 18 lei, un kilogram de mere din Polonia  costă acum 4 lei, faţă de 3 lei în urmă cu două săptămâni.

Retailerii – “Un balon de săpun “

Delia Nica, vicepreşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale (AMRC), neagă acuzaţiile şi spune că acestea sunt doar un “balon de săpun“.

“Este un balon de săpun. Nu am văzut să vină cineva cu eticheta de la un produs care poate era la promoţie săptămâna trecută şi să îl compare cu preţul de acum. Trebuie comparate mere cu mere şi pere cu pere. Cât priveşte negocierea contractelor, bineînţeles că se negociază contractele care s-au încheiat. Dar nu este cineva care a forţat pe altcineva să facă într-un anumit fel. Preţurile vor mai suferi într-o lună de zile tot soiul de modificări, fără nici o legătură cu viitoarea reducere a TVA, ci este vorba despre sezonalitate, de exemplu. Vor apărea legumele şi fructele româneşti, care vor fi mai ieftine. Preţurile la carne, pui, ouă se negociează de la săptămână la săptămână“, a spus pentru gândul Delia Nica.

După anunţul privind reducerea TVA, Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) a precizat că reducerea TVA la alimente, băuturi nealcoolice şi servicii de alimentaţie publică de la 24% la 9%, din 1 iunie, se va regăsi în totalitate în preţurile de la raft.

„AMRCR consideră că reducerea TVA trebuie să ajungă în buzunarul consumatorului şi membrii asociaţiei şi-au manifestat disponibilitatea de a transferă această reducere în preţul final al produselor. Prin urmare, acesta va scădea cu cota aferentă redusă”, a declarat pe 8 aprilie Dan Şucu, preşedintele AMRCR.

Membrii asociaţiei au precizat că vor încerca să colaboreze cu prioritate cu acei producători care au înţeles importanţa aplicării acestor măsuri pentru consumatorul final şi arată că cei care nu vor proceda la scăderea cotei de TVA se vor autoexclude din piaţă.

Ponta – „Este imposibil să nu se vadă în preţ”

Premierul Victor Ponta a declarat recent că Guvernul va verifica din luna iunie, împreună cu Consiliul Concurenţei, dacă reducerea TVA la produse alimentare de la 24% la 9% se reflectă şi în preţul la raft şi va folosi toate pârghiile legale pentru a combate eventuale nereguli.

„O scădere atât de mare a TVA este imposibil să nu se vadă în preţ. Vom fi foarte atenţi după 1 iunie“, a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a solicitat săptămâna trecută sprijinul Consiliului Concurenţei pentru primele luni după aplicarea TVA de 9% la alimente, pentru a preveni apariţia unor noi carteluri pe piaţă, arătând că măsura aplicată anterior de reducere a TVA la pâine a avut şi „părţi mai puţin positive“.

„Vreau să vă rog să ne sprijiniţi în ceea ce va fi, după 1 iunie, o perioadă de o lună, două, trei, de aplicare a regulilor competiţiei şi ale pieţei după reducerea TVA la toate produsele agro-alimentare. Experienţa de la pâine are părţi pozitive şi părţi mai puţin pozitive. Acuma, însă, va fi la tot şi vreau să cred că regulile competiţiei şi regulile pieţei libere vor funcţiona cu adevărat, nu o să ne trezim cu noi carteluri la carne, la pâine, la alte produse, care, de fapt, să oprească ceea ce ne-am dorit cel mai mult, şi anume o competiţie deschisă, preţuri mai mici şi calitate mai mare“, a spus Ponta, prezent la bilanţul Consiliului Concurenţei.

Guvernul a decis ca, din luna iunie, TVA să fie redusă la 9% la toate produsele agro-alimentare.

Articolul integral pe gandul.info

Comentariile sunt închise.