rovana plumb

Rovana Plumb a dat indicatii pentru impozitarea retroactiva a diurnei

Inspectorii de la Antifrauda din cadrul ANAF au declansat o adevarata prigoana impotriva societatilor de munca temporara pentru obligarea acestora sa impoziteze, retroactiv, diurnele muncitorilor detasati la munca in Europa. Desigur, scopul actiunii pare si de aceasta data unul nobil, si anume disciplinarea suplimentara a fiscalitatii si aducerea de bani la buget.

Numai ca, asa cum se intampla de obicei in Romania zilelor noastre, totul pare a se fi transformat intr-un adevarat „hold up” prin care statul roman jupoaie si ultimele activitati private care mai aduceau, de bine, de rau, niste bani in tara. Culmea este insa ca, dupa cum sustin sursele noastre, itele acestei operatiuni de o complexitate fara precedent, care afecteaza direct peste jumatate de milion de familii de romani care isi castiga painea muncind in strainatate, duc la ministrul Muncii si Protectiei Sociale. Pentru ca Rovana Plumb ar fi dat, la mijlocul lunii ianuarie a acestui an, un ordin intern clasificat drept „secret de serviciu” care a dat semnalul impunerii acestui bir ascuns pe munca romanilor. Iar daca alti sefi de institutii au refuzat sa intre in aceste combinatii, controversatul lider al ANAF, Gelu Diaconu, si-a zis ca probabil ii prinde bine inca un stalp de sustinere in guvern, asa ca a aceptat declansarea „diurniadei”.

Isteria diurnei

gelu diaconu

Seful ANAF, Gelu Diaconu da din nou dovada de exces de zel

Dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, nimeni alta decat „ministra mamicilor”, Rovana Plumb, este cea care a dat pretioasele indicatii pe care inspectorii ANAF le urmeaza acum cu excesul de zel deja dovedit si in alte situatii. Iar nebunia careia i-au cazut victimele firmele specializate in recrutarea si plasarea fortei de munca in strainatate a inceput dupa ce, la sfarsitul anului trecut, ANAF mai daduse o „perie”, controland in luna decembrie tot ce misca pe acest segment de activitate. Insa probabil ca „initiatii” in tocarea fondurilor europene despre care exista suspiciuni ca s-ar afla in spatele actualei actiuni nu au fost multumiti de ritmul in care se elimina concurenta. Cert este doar ca, in jurul datei de15 ianuarie, a reinceput isteria, in urma unui ordin intern al Rovanei Plumb. Care a cerut sprijinul si altor institutii pentru a „defrisa” societatile romanesti care au ca obiect de activitate recrutarea si plasarea fortei de munca.

muncitori

Sute de mii de romani muncesc detasati in strainatate

Singurul care a pus imediat umarul a fost Gelu Diaconu, asa ca inspectorii ANAF au decis sa considere diurna drept venit de natura salariala, urmand astfel a calcula toate obligatiile aferente in cauza. Si, practic, de aici a inceput nebunia, firmelor imputandu-li-se plata a milioane de euro pe care nu le-au incasat practic niciodata! Astfel, li s-a blocat pur si simplu activitatea, punandu-se in pericol veniturile a sute de mii de romani care isi castiga painea cinstit in strainatate, prin detasare. Si cum firmele sunt obligate sa impoziteze retroactiv diurnele muncitorilor din strainatate, situatia pare de-a dreptul hilara, inclusiv pentru expertii in domeniu.

„Impozitare ilegala”

drumuri

Isteria diurnelor ii poate pune pe butuci pe transportatorii romani

Este suficient astati sa redam opinia unuia dintre cei mai in masura sa se exprime in acest sens, consultantul fiscal Adrian Benta, profesor doctor in economie:  ”Practic, prin deciziile ANAF se anuleaza dreptul de diurna al unor salariati! Iar limitarea acestui drept este ilegala, reincadrarea diurnei in venituri salariale fiind eronata”. Mai mult, consultantii fiscali avertizeaza si asupra faptului ca inspectorii ANAF pot raspunde solidar in instante pentru impozitarea ilegala a diurnelor angajatilor care muncesc in Europa. Si chiar daca, fie si neoficial, conducerea Ministerului Muncii si Protectiei Sociale arunca pisica in curtea unui ministru francez, care ar fi cerut limitarea accesului lucratorilor romani pe piata muncii din Hexagon, poate la mijloc nu este doar un nou exemplu de servilism fata de noua „Inalta Poarta” din Occident. Pentru ca aproape nu ne-ar mai mira daca altcineva va profita in curand din plin de eradicarea concurentei reprezentata de firmele care, platindu-si de ani de zile taxele legale, nu au mai facut insa fata si la acest nou bir, pe care expertii il considera ilegal. Chiar daca astfel victime colaterale ar fi sutele de mii de romani care muncesc cinstit prin toata Europa.

sursa: enational.ro

10 COMENTARII

  1. In calitate de avocat, si fiind in aceas in conjunctira anaf-diurna, va informez ca o actiune colectiva nu va putea sorti de izbinda, fiecare speta fiind diferita , avand doar in comun aspectul de detasare-diurna, detaliile fiecarei cauze variind de la firma la firma. Dealtfel in scrisoarea de raspuns a MFP din 30 decembrie , secretarul de stat a solicitat ANAF sa trateze fecare caz separat, pentru a nu crea o situatie de masa si deci un aspect de natura sociala .
    Va informez ca ne aflam in ROMANIA, unde justitia hotareste pe tehnicalitate , nu se cauta aflarea adevarului si pedepsirea vinovatilor.
    Dar speta este foarte simpla, si ANAF isi aroga rol de politist, procuror, judecator si executoe in acelas timp, in mod ilegal, tinind cont de separarea puterilor in stat Art 1 , alin 4 . Ei fac cercetari pe dreptul muncii (DETASARE), Dreptul afacerilor, drept international, unde nu au competenta.
    Detasarea personalului este in totalitate prerogativa administratorului, iar plata diurnei rezida din contractul de munca si contractul colectiv de munca.
    ANAF poate discuta strict pe CODUL FISCAL. In mod invariabil anaf face incadrarea juridica pe art 11 alin 1 , care a fost modificat la 1 Feb 2013, insa anaf merge cu verificarle 5 ani in urma, in mod ilegal, deoarece in Romania legea civila nu retroactiveaza.
    Mai mult , Art 11 alin 1 face referire la tranzactii, nu la relatii de minca, contracte de minca.
    In legislatia romana nu exista lege care permite ANAF recalificarea diutnei drept drepturi salariale, acestia mizind pe necunoasterea legii de catre marea masa de contibuabili si neintelegerea subtilitatilor legislative. mai jos , voi cita baza legala cu privire la INDEMNIZATIA DE DETASARE altfel spus DIURNA:
    Legea nr. 53 din 2003 – Codul Muncii actualizat 2015

    Art. 38
    Salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.

    Art. 39
    (1) Salariatul are, în principal, următoarele drepturi:
    a) dreptul la salarizare pentru munca depusă;
    b) dreptul la repaus zilnic şi săptămânal;
    c) dreptul la concediu de odihnă anual;
    d) dreptul la egalitate de şanse şi de tratament;
    e) dreptul la demnitate în muncă;
    f) dreptul la securitate şi sănătate în muncă;
    g) dreptul la acces la formarea profesională;
    h) dreptul la informare şi consultare;
    i) dreptul de a lua parte la determinarea şi ameliorarea condiţiilor de muncă şi a mediului de muncă;
    j) dreptul la protecţie în caz de concediere;
    k) dreptul la negociere colectivă şi individuală;
    l) dreptul de a participa la acţiuni colective;
    m) dreptul de a constitui sau de a adera la un sindicat;
    n) alte drepturi prevăzute de lege sau de contractele colective de muncă aplicabile.
    (2) Salariatului îi revin, în principal, următoarele obligaţii:
    a) obligaţia de a realiza norma de muncă sau, după caz, de a îndeplini atribuţiile ce îi revin conform fişei postului;
    b) obligaţia de a respecta disciplina muncii;
    c) obligaţia de a respecta prevederile cuprinse în regulamentul intern, în contractul colectiv de muncă aplicabil, precum şi în contractul individual de muncă;
    d) obligaţia de fidelitate faţă de angajator în executarea atribuţiilor de serviciu;
    e) obligaţia de a respecta măsurile de securitate şi sănătate a muncii în unitate;
    f) obligaţia de a respecta secretul de serviciu;
    g) alte obligaţii prevăzute de lege sau de contractele colective de muncă aplicabile.

    Art. 40
    (1) Angajatorul are, în principal, următoarele drepturi:
    a) să stabilească organizarea şi funcţionarea unităţii;
    b) să stabilească atribuţiile corespunzătoare fiecărui salariat, în condiţiile legii;
    c) să dea dispoziţii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalităţii lor;
    d) să exercite controlul asupra modului de îndeplinire a sarcinilor de serviciu;
    e) să constate săvârşirea abaterilor disciplinare şi să aplice sancţiunile corespunzătoare, potrivit legii, contractului colectiv de muncă aplicabil şi regulamentului intern;
    f) să stabilească obiectivele de performanţă individuală, precum şi criteriile de evaluare a realizării acestora.
    (2) Angajatorului îi revin, în principal, următoarele obligaţii:
    a) să informeze salariaţii asupra condiţiilor de muncă şi asupra elementelor care privesc desfăşurarea relaţiilor de muncă;
    b) să asigure permanent condiţiile tehnice şi organizatorice avute în vedere la elaborarea normelor de muncă şi condiţiile corespunzătoare de muncă;
    c) să acorde salariaţilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din contractele individuale de muncă;
    d) să comunice periodic salariaţilor situaţia economică şi financiară a unităţii, cu excepţia informaţiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natură să prejudicieze activitatea unităţii. Periodicitatea comunicărilor se stabileşte prin negociere în contractul colectiv de muncă aplicabil;
    e) să se consulte cu sindicatul sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor în privinţa deciziilor susceptibile să afecteze substanţial drepturile şi interesele acestora;
    f) să plătească toate contribuţiile şi impozitele aflate în sarcina sa, precum şi să reţină şi să vireze contribuţiile şi impozitele datorate de salariaţi, în condiţiile legii;
    g) să înfiinţeze registrul general de evidenţă a salariaţilor şi să opereze înregistrările prevăzute de lege;
    h) să elibereze, la cerere, toate documentele care atestă calitatea de salariat a solicitantului;
    i) să asigure confidenţialitatea datelor cu caracter personal ale salariaţilor.

    Art. 42
    (1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de către angajator prin delegarea sau detaşarea salariatului într-un alt loc de muncă decât cel prevăzut în contractul individual de muncă.
    (2) Pe durata delegării, respectiv a detaşării, salariatul îşi păstrează funcţia şi toate celelalte drepturi prevăzute în contractul individual de muncă.

    Art. 44
    (1) Delegarea poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult 60 de zile calendaristice în 12 luni şi se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegării nu poate constitui motiv pentru sancţionarea disciplinară a acestuia.
    (2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de delegare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.

    Art. 45
    Detaşarea este actul prin care se dispune schimbarea temporară a locului de muncă, din dispoziţia angajatorului, la un alt angajator, în scopul executării unor lucrări în interesul acestuia. În mod excepţional, prin detaşare se poate modifica şi felul muncii, dar numai cu consimţământul scris al salariatului.

    Art. 46
    (1) Detaşarea poate fi dispusă pe o perioadă de cel mult un an.
    (2) În mod excepţional, perioada detaşării poate fi prelungită pentru motive obiective ce impun prezenţa salariatului la angajatorul la care s-a dispus detaşarea, cu acordul ambelor părţi, din 6 în 6 luni.
    (3) Salariatul poate refuza detaşarea dispusă de angajatorul său numai în mod excepţional şi pentru motive personale temeinice.
    (4) Salariatul detaşat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de detaşare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.

    CODUL FISCAL
    CU NORMELE METODOLOGICE DE APLICARE

    ART. 21 Cheltuieli
    (1) Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare.

    ART. 55 Definirea veniturilor din salarii

    4) Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:

    ART 4 G indemnizaţiile şi orice alte sume de aceeaşi natură, primite de salariaţi, pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotărâre a Guvernului pentru personalul din instituţiile publice, precum şi cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport şi cazare;
    Norme metodologice

    ART. 55 al.4 g)
    85. În categoria cheltuielilor de delegare şi detaşare se cuprind cheltuielile cu transportul, cazarea, precum şi indemnizaţia de delegare şi de detaşare în ţară şi în străinătate, stabilite în condiţiile prevăzute de lege sau în contractul de muncă aplicabil.

    m) sumele sau avantajele primite de persoane fizice din activităţi dependente desfăşurate într-un stat străin, indiferent de tratamentul fiscal din statul respectiv. Fac excepţie veniturile salariale plătite de către sau în numele unui angajator care este rezident în România ori are sediul permanent în România, care sunt impozabile în România numai în situaţia în care România are drept de impunere;

  2. Mai nea Catalin Tache, cine te plateste si cu cat, ca sa spui niste minciuni pe care niste oameni simpli le ia ca atare, fara sa discearna informatia. In primul rand, informatia ta e neveridica, fiind bazata pe unele informatii, care oricand se pot dovedi ca fiind gresite sau neadevarate. In al doilea rand, ceeace spui tu ca s-ar putea intampla, s-ar adresa romanilor care lucreaza in strainatate pe mana unor samsari din Romania si care isi primesc salariu in tara, in strainatate primind doar diurna. DECI NU SE ADRESEAZA, ASA CUM MINTI TU ROMANILOR CARE LUCREAZA IN STRAINATATE. Esti o muhaia care faci parte din aparatul de dezinformare si destabilizare.

  3. .As inclina sa cred ca p este inca prim,tocmai pt aceste actiuni nepopulare(comandate de alticneva) pe care le face din 3 motive:

    1 razbunare pe ,,romani „-pt vot

    2 razbunare pe proprii ,,colegi” care l-au subminat si pe rivalii politici(nu neaparat ai lui)

    3 pt a pastra ,,osul” cat mai mult…posibil

    Argumente….

    pt 1 diurniada ,actiunile Anaf,,leul in prabusire fortata,

    pt 2 arestarile masive…pe banda si in viteza

    pt 3 nici cea mai mica urma de,,roseata sociala”la masurile extrem de galbene- liberal de acre.

    -masurile sunt executate ,,orbeste”fara ezitare chiar daca se vede clar…finalul

    Acesta este motivul pt care Guvernul rezista .

    Dupa ce vor fi luate masurile antipopulare ,…VA DISPAREA,..

    Se observa ,o alta gandire un alt stil- NEMTESC.

    mai multa tenacitate,precizie,sange rece(albastru)

    Inteligent miscare -faci curat cu/pe mana altuia,intre timp trece si efectul cheltuielilor populiste din campanie,efectul fiind incasat tot de ,,……..”

    un nou 1996,mai rau,mai bine

    La pomul laudat sa nu te duci cu caru,dar parca asta am facut.

    cine stie masinile Antifrauda ,cele de zici ca sunt ,,noul Gestapo” ,au fost comandate inainte sau dupa alegeri?..de fapt ,nu are importanta vor disparea si astea …intr-o zi

  4. gand la gand, cu bucurie..chiar ma intrebam ce s-a intamplat cu aceasta anomalie, de care auzisem ceva luni in urma. Iata si raspunsul, in sens negativ, evident:nimic! Solutia este „strada” baieti..mai devreme sau mai tarziu, acolo este rezolvarea!

  5. Niste nesimtiti, sunt siguri pe ei,…sa fie sanatosi, Dumnezeu sa le dea dupa fapte si sper ca romanii sa se trezeasca, altfel o vom duce si mai rau, desfintati de cei ce se cred a fi romani doar in perioada alegerilor,..sa ajuns prea departe nu mai stim cine sunt la conducerea Romaniei, ca urmare a dezvaluirilor de ultimul timp si a traiului tot mai rau a romanilor,…

  6. Tot
    ceea ce dăruim se întoarce mai devreme sau mai târziu la noi. Asta scrie
    celebrul Bob Proctor în cartea ”Te-ai născut bogat”. Căutăm urgent colaboratori
    part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la
    nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți
    mesajul PROIECT la adresa de email ; [email protected]

  7. Comunistii lui Poanta nu se lasa pana nu-i spanzura masele in piata publica!

    • Asa cred si eu! Parca vor chiar cu tot dinadinsul sa fie pusi in TEPE! Este singura pedeapsa legitima.

  8. OFERTA DE LUCRU!!!! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la 0! Nu este necesara niciun fel de experienta! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala.Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal .Se lucreaza part-time (in timpul liber ) sau full-time, la alegere.Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou de viitor, care va genera intr-o afacere profitabila daca veti fi hotarati si perseverenti.Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul „Info” la adresa de email [email protected]

Comentariile sunt închise.