romani-evacuati-din-yemen1

Zilele trecute citeam o stire. Pentru unii importanta, pentru altii… nu prea… Stirea in sine zicea cam asa:

conform sursei citate, un alt grup de 4 persoane — trei cetățeni români și un membru de familie, cetățean yemenit — au fost evacuate în siguranță, pe cale terestră, din Taizz către Arabia Saudită și pe tot parcursul traseului s-au aflat în legătură permanentă cu Ambasada României la Abu Dhabi. “Ambasada României la Riad și Ambasada României la Khartoum îi vor prelua pe cetățenii români și le vor asigura asistența și protecția consulară necesară. MAE continuă eforturile de evacuare în siguranță a cetățenilor români aflați în Yemen și rămâne în legătură permanentă atât cu aceștia, cât și cu toate autoritățile competente din regiune. Sursa

Pana aici, nimic rau. Ba chiar, e laudabila initiativa MAE, nu-i asa? Are grija de cetatenii romani, oriunde s-ar afla. Doar ca… lucrurile nu au stat chiar asa. Sau mai bine spus, nu au stat asa, DELOC! Si aici incepe povestea noastra, cea adevarata.

Marilena Awn (Neamtu), copii ei si doctorul yemenit Mohamed Al Kipsy au evadat din iadul de foc din Yemen, prin propriile puteri. Cei patru au calatorit singuri, cu un autobuz, de la Ta’izz pana la granita cu Arabia Saudita. Acolo au fost asteptati de catre consulul roman (nu stiu cum se numeste si sincer sa fiu, nici ma intereseaza), care, culmea! nu le-a acordat acea asistenta juridica, nu le-a facilitat intrarea in Arabia Saudita, nu le-a facut nimic. Ba mai mult, le-au fost ceruti bani pentru plata diverselor cheltuieli. Spre norocul lor, oamenii au avut bani la ei. Ce s-ar fi intamplat daca nu ar fi avut acesti bani? Hm… imi este greu sa imi inchipui scenariul…

Au fost zeci, sute de mesaje, oameni si foarte multa implicare. Va ganditi ca din partea autoritatilor romane? Pe naiba… Romanii din diferite colturi ale lumii au reactionat. S-au pistonat televiziuni, s-au pistonat diplomati si politicieni. Cazul a devenit cumva cunoscut. Politicienii si diplomatii s-au suparat pe televiziuni si pe cei care trebuiau evacuati. Incompetenta lor nu trebuia sa ajunga la urechile romanilor. Nu trebuie sa se stie ca refugiatii se descurca singuri ci ca MAE se ocupa de tot, ca un parinte grijuliu.

Redau cateva fragmente din conversatiile doamnei Awn-Neamtu, pentru ca doar asa o sa intelegeti despre ce vorbesc. Mie imi vine al naibii de dificil sa reproduc starea ei si a celorlalti refugiati. Nu pot spune ca ii inteleg perfect pentru ca nu am fost niciodata in situatia lor. Si nici voi, care cititi.

„Nu-si asuma responsabilitatea pentru siguranta noastra, nu rezolva formalitatile de la vama saudita, nu suporta costurile acestei multiple calatorii dar isi aroga merite!!”

„Am luat singura un bus si-am plecat catre granita saudita cu un curaj si o frica teribile!! M-a asteptat un vai mama lui de consul, care n-a fost capabil nici sa ne aranjeze vizele de intrare, acestea fiind rezolvate de responsabilul bus-ului, un saudit de origine yemenita, apoi cand nici bine n-am iesit din vama, (n.m – consulul) ne-a cerut banii pt biletele de avion. Fi-mi-ar scarba! Bleah!”

„I-am rugat, ne-am milogit, plans, implorat sa ne scoata de acolo timp de 2 saptamani! Zi de zi, zeci de telefoane, pana cand un consul onorific yemenit, ne-a spus ca trebuie sa incercam sa iesim singure pentrut ca stie sigur ca “ai nostri” nu-si vor asuma minimum de responsabilitate si/sau costuri… A avut perfecta dreptate! Si ii multumesc ca mi-a spus aceste lucruri pentrut ca altfel, acolo imi putrezeau oasele asteptand sa ma salveze celula de criza creata de domnul Aurescu la Bucuresti!”

„Ceea ce trebuie sa mai stiti este ca am iesit SINGURA din iad, fara ajutorul MAE care m-a dezamagit extrem! Le-am cerut asistenta de la granita saudita. Consulul ambasadei romane de la Riad-Arabia Saudita, m-a sunat cu o zi inainte de plecare si mi-a comunicat: “stati linistita ca voi fi prezent in granita saudita sa inlesnesc intrarea d-voastra pe teritoriul saudit, dupa care vom lua avionul pana la Riad, va veti odihni la hotel, apoi vedem ce conexiuni avem catre Romania.

„Domnul consul a fost intr-adevar la granita saudita, insa a asteptat impreuna cu noi intocmirea formalitatilor pentrut viza de intrare, nefiind nimic pregatit de dumnealui! Apoi ne-a condus pana in primul aeroport al orasului din apropiere si ne-a cerut banii pentru a plati biletele pana in Riad. Mi-a spus ca el a calatorit de la Riad pana la Gizan (orasul de langa granita) pe banii proprii. Am platit biletele si ne-am pus sa asteptam avionul vreo 2h si jum, timp in care managerul saudit al aeroportului m-a invitat acasa la sotia si fetitele sale, fapt care l-a lasat masca pe consulul nostru. Am cunoscut niste oameni minunati care m-au primit cu aceste cuvinte “al bet betek” in traducere “casa mea, este casa ta”. Cine a vizitat o tara araba e deja familiarizat cu aceste cuvinte. Consulul nostru, avea sa fie din nou surprins pentru ca o data intoarse la aeroport, managerul Abu Ali ne-a invitat in sala de asteptare pentru VIP, lasandu-si angajatii sa ne serveasca cu diverse. Apoi ne-a condus la avion. Ajunsi in Riad, pentru ca nu mai aveam riali sauditi, d-l consul al nostru a platit (acesta fiind de altfel singurul gest facut de catre consul) un hamal pt bagajele mele si dus in lumea sa a fost. Pe cand ne aflam in Gizan, sotul meu mi-a trimis biletele pentru calatoria din Riad la Hail. Maine daca nu chiar de azi, MAE se va lauda in presa cu inca 4 cetateni evacuati cu succes – (n.mexact ceea ce a aparut in comunicat!) Sunt scarbita maxim!”

Sursa: facebook – Marilena Awn.

Draga MAE, sper ca angajatii tai sa treaca, macar pentru o singura zi, prin ceea ce au trecut acesti oameni. Sa se roage de altii sa fie ajutati. Iar ceilalti sa-si puna palma in cur, exact cum au facut angajatii tai. Exact cum a facut “celula de criza” a domnului Aurescu. Ii doresc si domnului Aurescu sa fie la mana unei celule de criza, exact ca aia care a condus-o el. Da` nu muriti odata, oameni de paie ce sunteti?! Incompetenti fara limite si numai buni de dat din gura!

 

Sursa: roblog.net

1 COMENTARIU

  1. ”În clipa când înţelegi că poţi să te înalţi, chiar te înalţi şi nu mai există alte limite în afara celor pe care ţi le impui tu însuţi.” Asta scrie celebrul Colin Turner în cartea ”Născut
    pentru succes”.
    Dacă lași teama să-ți controleze viața, te va împiedeca să-ți împlinești rostul. Tema generează inactivitate, inactivitatea generează frică și ignoranță, luptătorii prin perseverență biruie, caracterul lor face nu numai ce este ușor și nu după buna dispoziție, la greu nu caută scuze, caută o soluție. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de
    comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul SUNT INTERESAT(A) la adresa de email: [email protected]

Comentariile sunt închise.