armata rusiaŢările europene care vor găzdui sisteme antirachetă ale NATO vor fi ţinte prioritare ale Rusiei, avertizează generalul Valeri Gherasimov, şeful Statului Major al armatei ruse.

„Puterile non-nucleare care vor găzdui elemente antirachetă au devenit obiective prioritare ale reacţiei militare a Rusiei”, atrage atenţia Valeri Gherasimov, potrivit Wall Street Journal, explicând că sistemele antibalistice care vor fi montate în România şi Bulgaria reprezintă o ameninţare pentru ţara sa.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a confirmat că planurile Statelor Unite de a instala sisteme antirachetã în ţări europene continuă să fie o sursă de „preocupare gravă” pentru Rusia.

„Programul american de apărare antirachetă rămâne o sursă de preocupare gravă. Considerăm aceste acţiuni parte a unui proiect global de a crea riscuri pentru forţele strategice ruse, perturbând echilibrul strategic şi securitatea la nivel regional”, a afirmat Lavrov, citat de site-ul agenţiei Sputnik.

În urmă cu o săptămână, purtătorul de cuvânt al Ministerului Rus de Externe, Aleksandr Lukaşevici, spunea că planurile Alianţei Nord-Atlantice de a suplimenta capacităţile militare din România sunt „conflictuale” şi că Bucureştiul „sacrifică stabilitatea regională” „de dragul strategilor” din alte părţi ale lumii.

„Practic, este vorba de o transformare etapizată a acestei ţări într-un pivot de susţinere pentru NATO şi SUA aproape de frontierele Rusiei. Noi am comentat în mod repetat măsurile luate de state membre NATO, observând atitudinea conflictuală şi evidenţiind caracterul inadecvat şi redundant, atât din punct de vedere militar, cât şi financiar”, a spus Lukaşevici, citat de agenţia Sputnik.

În opinia oficialului rus, România sacrifică securitatea regională prin decizia de suplimentare a efectivelor NATO. „Există tendinţa de a concluziona că actualele autorităţi din România, de dragul creşterii importanţei în ochii strategilor din alte părţi ale lumii, sunt dispuse să sacrifice menţinerea stabilităţii în regiunea Mării Negre pentru raţiuni tactice”, a spus Lukaşevici.

Într-o reacţie remisă ziarului gândul, Carmen Romero, adjunctul purtătorului de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice, a catalogat comentariile lui Lukaşevici drept „declaraţii provocatoare care sunt nefondate şi inadecvate şi care nu contribuie la stabilitatea în Europa”.

„Prin actele sale de agresiune din Ucraina, Rusia a încălcat legislaţia internaţională şi angajamentele asumate sub actul fondator NATO-Rusia. NATO este o alianţă defensivă şi va continua să acţioneze în conformitate cu angajamentele sale din actul fondator”, a transmis Alianţa.

„Ca răspuns la acţiunile agresive ale Rusiei din Ucraina, ne-am consolidat prezenţa militară pe flancul estic al alianţei noastre. Această prezenţă este una rotaţională şi mult sub orice ar putea trece drept forţe combatante consistente. Toate măsurile noastre sunt defensive, proporţionale şi în conformitate cu angajamentele noastre internaţionale”, a mai spus Romero.

sursa: gandul.info

19 COMENTARII

  1. Gargara comunistilor rusi continua!.. Ce sa faca astia? Sa atace? Vai mama lor ca n-au nici o sansa! =))))

  2. „NATO alianta defensiva”?
    S-a vazut in Iraq, Afganistan, Libia, Serbia, etc.
    Este „defensiva” doar pt. idiotii spalati pe creier de propaganda MAFIEI jhidano-sionista-masonica-satanista care stapaneste SUA (si Romania) si doreste instalarea Noii Ordini Mondiale.

    • Hai spune comunisto, mai au stapanii tai ruble sa te plateasca sa postezi pe aici? Inca n-a intrat in colaps economia imbecilului Putin? :)))

        • Cretinoida mica, n-ai raspuns la intrebare: mai au bani stapanii tai sa te plateasca in ruble? Vezi sa nu postezi aici pe datorie ca nu-ti mai vezi rublele de la Putinica micul dictator! 😉

          • Toti „sectantii” spalati pe creier (ca tine) au inchipuiri si fantezii bezmetice care nu au legatura cu realitatea.

          • Hai cretinoida mica, chiar ti-e rusine sa spui daca mai au ruble stapanii tai sa te plateasca? Sau o faci cu plata in natura? O faci gratis? :)))

  3. Orice tara care vede ca este inconjurata cu arme si armate pt. a fi atacata ar proceda la fel. Oare cum ar proceda SUA daca Rusia ar instala „sisteme antiracheta” (mai degraba cu rachete) in Mexic sau in Canada si ar organiza „maidane” in aceste tari?

    • Auzi, intreaba-ti stapanii cu ce drept au ocupat Crimeea si estul Ucrainei! Hai sa ne amuzam de ce mai mintiti comunistilor!

      • Cetatenii din Crimeea si din estul Ukrainei, fiind in majoritate rusi, nu au fost de acord sa fie sub cizma MAFIEI jhidano-sionista-masonica-satanista care au realizat lovitura de stat de la Kiev si au optat (referendum in Crimeea) sa se desprinda de Ukraina. Pe acelasi principiu ca si in Kosovo.

        • BunicaAyahuasca:
          Ai preluat o idee distribuita de altii pe toate canalele media pentru a-si justifica luptele din Ucraina si o sustii cu idiotenie. Este foarte grav cand prostia ajunge la grad de inteligenta,… ! Apropo despre Republica Moldova la fel ai sa spui?

          • TEMBELIZAC spalat pe creier, nu am preluat nimic, am spus adevarul. Ca voua, „sectantilor” tembelizaci spalati pe creier de propaganda MAFIEI jhidano-sionista-masonica-satanista, nu va convine e problema voastra. Cine te-a prostit ca Moldovenii doresc alipirea la Rusia? Tot propaganda MAFIEI, nu?

          • E clar. La tine chiar A AJUNS PROSTIA LA RANG DE INTELIGENTA ! Nu meriti efortul de a purta o discutie in contradictoriu . O seara buna !

          • Ai dreptate prostia mea s-a transformat in INTELIGENTA ceea ce iti doresc si tie. Slabe sanse dar se poate.

          • Mda..apropo,bai bunica lu stalin vad ca te agati d irak, yugoslavia, bla bla bla..! Zi ceva si de milioanele de romani impuscati si deportati de sovieticii tai mult iubiti! Poate ca si asta e propaganda sionista si rusnacii sunt curati ca lacrima! Decat cizma ruseasca , mai bine racheta americaneasca,chit ca nu tin nici cu americanii prea mult.Da daca o incepe razboiul prima data lichidam tradatorii asa ca daca nu postezi din Vladivostok io zic sa-ti reconsideri atitudinea!

        • :))))))) Asa zice propaganda comunisto-rusa? :))))) Dupa capsorul tau, daca maine romanii din Ungaria si Serbia nu mai vor sa stea sub statul in care traiesc, sa intre Romania sa le ia din teritoriu? Baga-ti in tartacuta: Rusia micului dictator Putinica a incalcat tratatele internationale si a ocupat o parte din alta tara! Restul e gargara comunisto-rusa!

          • Esti atat de idiot incat cu greu se poate discuta cu tine. Putin nu a ocupat nimic (poate doar pe mata). Cei care au ocupat si ucis sute de mii de oameni sunt cei care ti-au spalat creierul si te-au hipnotizat (MAFIA jhidano-sionista-masonica-satanista). Aminteste-ti de Iraq, Afganistan, Serbia, Libia, etc., TEMBELIZACULE.

          • Cretinoida mica, scuza-ma ca te intrerup de la munca pe centura… Cand vorbesti cu mine inghite tot si apoi spala-te pe gura. Ai inteles comunista centurista? Hai marsh ca n-am ce vorbi cu prostituatele rusnacilor comunisti!

    • Pai dupa creierul tau, la cat de mare este maica Rusia, ar trebui ca tot restul lumii sa se considere inconjurat de arme si armate bolshevice.

Comentariile sunt închise.