misu_negritoiu

Miercuri, 8 aprilie, CNADNR a anunţat că a blocat conturile ASTRA Asigurări pentru o datorie de 95 milioane de lei (circa 21 milioane de euro) reprezentând garanţia acordată firmei ROMSTRADE în contractul pentru modernizarea Şoselei Transalpina. Contractul a fost încheiat în anul 2008, pentru 1,3 miliarde de lei, şi a fost abandonat de constructor în 2012. De atunci, reprezentanţii Companiei de Drumuri nu au reuşit să rezilieze contractul cu ROMSTRADE.„CNADNR a luat decizia de blocare a conturilor după ce a obţinut în justiţie o hotărâre judecătorească definitivă şi executorie care obligă ASTRA la plata sumei de 95 milioane de lei, în baza unei poliţe”, a declarat prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Cornel Coca-Constantinescu.

Negriţoiu roboteşte pentru ASTRA

Vă reamintim că în februarie 2014, ASF a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială la ASTRA Asigurări, a suspendat dreptul de vot al acţionarilor şi a numit KPMG Advisory ca administrator special. Asta se întâmpla la doar două luni după ce compania ocupa, la finele anului 2013, primul loc pe piaţa de profil din România, cu subscrieri de 921,5 milioane de lei şi pierderi de 917,3 milioane de lei!

ASTRA Asigurări este deţinută de arestatul la domiciliu Dan Adamescu, deja condamnat de instanţa de fond la 4 ani şi 4 luni de închisoare pentru mituirea mai multor magistraţi în dosarele sale de insolvenţă, unul dintre ei, judecătorul Mircea Moldovan, primind pedeapsa-record de 22 de ani de închisoare!

În comunicatul ASF emis în 8 aprilie a.c. se arată că „KPMG a informat ASF despre declanşarea urmăririi silite de către BEJ Bogdan Ovidiu Trancă în favoarea creditorului CNADNR, respectiv declanşarea procedurii de executare silită prin înfiinţarea popririi asupra tuturor conturilor”. Ei bine, din acel moment telefoanele ministrului Ioan Rus, ale directorului general CNADNR, Narcis Neaga, şi ale executorului judecătoresc Bogdan Ovidiu Trancă au fost înroşite de „membrii fan clubului” ASTRA. Cei care fac presiuni asupra domnilor Rus, Neaga şi Trancă speră că aceştia vor ceda şi se va ridica sechestrul pus asupra conturilor ASTRA – sau, în cel mai rău caz, vor accepta o eşalonare a datoriilor. În fruntea acestor „amici” ai companiei ASTRA s-a aşezat, de foarte mult timp, Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF.

Datorii imense!

În acest moment, „situaţiunea” este foarte simplă pentru CNADNR: prin „înfiinţarea popririi asupra tuturor conturilor ASTRA”, directorul general Narcis Neaga reuşeşte să pună la adăpost o eventuală spoliere a banului public în sumă totală de 95 de milioane de lei. Pentru că, dacă ridică sechestrul, CNADNR o să piardă prim-planul de la recuperarea imenselor datorii pe care le are ASTRA – circa 1,08 miliarde de lei.

Ar fi o surpriză colosală pentru opinia publică să afle că ministrul Transporturilor, Ioan Rus, directorul general CNADNR, Narcis Neaga, şi executorul judecătoresc Bogdan Ovidiu Trancă au cedat presiunilor amicilor ASTRA, în frunte cu şeful ASF Mişu Negriţoiou, şi au ridicat sechestrul. Oare vreunul dintre cei trei – Rus, Neaga sau Trancă – este atât de nebun încât să comită abuz în serviciu în formă agravantă?

Merită să vă mai spunem că ASTRA are în prezent un coeficient de lichiditate de 0,02 raportat la 490 de milioane de lei necesari pentru o infuzie de capital. Adică nimic! Având aceste informaţii la dispoziţie, care demonstrează cât se poate de clar că ASTRA este falită, oare Rus, Neaga şi Trancă vor avea curajul să-şi asume riscul de devalizare a CNADNR?

De un an de zile KPMG Advisory este administratorul special al ASTRA. De atunci şi până în prezent, KPMG a reuşit să aducă în vistieria ASTRA o infuzie de capital de doar 65 de milioane de lei. Adică 13,3% din suma necesară pentru a aduce ASTRA la cota de plutire concepută de KPMG cu acordul preşedintelui ASF.

Cu toate acestea, ASTRA Asigurări  s-a clasat în anul 2014 pe locul 3, după Allianz-Ţiriac şi Omniasig, în topul asigurătorilor locali după nivelul subscrierilor!

Întrebări cu iz penal

După cum vedeţi, abundă întrebările cu iz penal! De ce a tras de timp KPMG? De ce Mişu Negriţoiu munceşte pentru patronul ASTRA, arestat-condamnatul în primă instanţă Dan Adamescu? De ce se fac presiuni uriaşe asupra ministrului Transporturilor Ioan Rus, directorului general CNADNR, Narcis Neaga, şi executorului judecătoresc Bogdan Ovidiu Trancă? Care este mobilul celor care fac presiuni în numele lui Dan Adamescu, patronul ASTRA? Vor ceda acestor constrângeri Rus, Neaga şi Trancă şi vor comite abuz în serviciu în formă agravantă? Vor avea oare cei trei curajul nebun să devalizeze CNADNR şi să spolieze banul public acum, când DNA face pârtie printre escrocii fiscali? Va reuşi preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, să capitalizeze ilegal ASTRA pe banii CNADNR?

Informaţii pentru Mişu

Reamintim două informaţii pentru procurorii DNA: ASTRA trebuie să achite către CNADNR suma de 93,93 milioane de lei în baza unei poliţe emise în favoarea Romstrade, companie intrată în insolvenţă în urma deturnării fondurilor europene primite pentru realizarea primului lot al Autostrăzii Nădlac-Arad, şi al cărei patron, Nelu Iordache, a fost arestat preventiv un an şi jumătate pentru aceasta.

Culmea este că cei 93,93 milioane lei sunt pentru contractul Transalpina, acordaţi de ASTRA Asigurări drept garanţie firmei lui Nelu Iordache. În 5 iunie 2012, la 4 ani de la semnarea contractului pentru reabilitarea şi modernizarea acestei şosele ce şerpuieşte prin munte, ministrul de atunci al Transporturilor din Guvernul Ponta 1, Ovidiu Silaghi, anunţa că lucrările sunt executate 81,5%, asigurând că finalizarea lor va avea loc în septembrie acelaşi an. Nu s-a mai auzit însă nimic la termenul anunţat, iar peste 3 luni, în 2 decembrie 2012, Nelu Iordache a fost arestat, nu înainte însă ca reprezentanţii CNADNR să dea ordin pentru oprirea lucrărilor de către ROMSTRADE (în octombrie 2012). Ulterior, Iordache l-a denunţat pe ministrul Silaghi că a primit de la el o şpagă de 200.000 de euro pentru a-i salva contractele.

În 2014, Nelu Iordache a fost trimis în judecată de DNA pentru instigare la abuz în serviciu, trăgând după el – evident, prin denunţurile făcute cât a stat în arest preventiv – 7 directori şi şefi de serviciu de la DRDP Craiova, structura din cadrul CNADNR care a semnat contractul pentru Transalpina. Aceşti directori au decontat pentru ROMSTRADE facturi cu lucrări neexecutate şi materiale achiziţionate în valoare totală de 23 milioane de lei.

P.S.: Pretenţiile solicitate ASTRA Asigurări în 2.886 de dosare se ridică la 1,08 miliarde de lei, din care 151 milioane de lei pentru două poliţe emise pentru Romstrade în favoarea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.

 

Sursa: puterea.ro