rus transplantO persoană supusă unui transplant de cap poate experimenta ceva „mult mai rău decât moartea”, a declarat unul dintre cei mai importanti experti in domeniul neurochirurgiei, citat de Independent.

„Eu nu aş dori nimanui aşa ceva. Problema este că transplantul unui cap uman pe un alt corp (inclusiv măduva spinării, vena jugulară, etc.) poate duce la nebunie de nivel si natura anterior necunoscute” – a spus dr. Hunt Batjer, presedintele Asociatiei Americane a Neurochirurgilor. Colegul său, Arthur Caplan, specialist la Universitatea din New York, este de acord cu el, ba mai mult, afirma ca dr. Canavero, cel care vrea sa realizeze operatia „este complet nebun”.

În vârstă de 30 de ani, rusul Valeri Spiridonov s-a oferit voluntar pentru a deveni prima persoana din lume supuna unui transplant de cap. Literalmente, capul sau ar urma sa fie transplantat pe un corp diferit.
Operația care va dura 36 de ore va fi efectuată de către chirurgul italian Dr. Sergio Canavero, asistat de 150 de medici si asistente medicale.

Programatorul rus Valeri Spiridonov din Vladimir ar putea deveni prima persoana al cărei cap va fi transplantat pe un alt corp. Rusul suferă de atrofie musculară spinală si inca din luna martie si-a dat acordul pentru aceasta operație experimentală, pregătita de omul de știință italian Sergio Canavero.

„Am o boală rară. Dezvoltarea acestor tipuri de transplanturi sunt singura șansă pentru sute de mii de oameni”, – a scris pe blogul sau Spiridonov. „Acest lucru este asemănător cu primul zbor al omului în spațiu. Cineva trebuie sa facă primul pas în abis” – a declarat rusul, menționând că nu are de gand sa renunte la acest plan.

Spiridonov are o boala genetica rara – amiotrofia Werding-Hoffmann. Din cauza ei, rusului nu ii mai cresc mușchi, iar scheletul sau s-a deformat. „Eu acum am 30 de ani. Deși, cu acest diagnostic, oamenii rareori traiesc mai mult de 20 de ani” – a spus Spiridonov.

El a explicat că l-a contactat pe profesorul italian in urmă cu doi ani și continua sa tina legatura cu el prin Skype. Pacientul știe că, după operație, șansele sale de supraviețuire nu sunt deosebit de mari. Transplanturile de acest fel facute anterior nu s-au terminat cu bine.

„Capul profesorului Canavero”

Operații similare au fost efectuate pe animale. În anii 70, oamenii de stiinta au reusit sa faca un transplant de cap de maimuță, dar animalul a murit dupa 10 zile. Profesorul sovietic Vladimir Demihov a experimentat pe câini, dar hibrizii lui au trăit cel mult 20 de zile.

„Noi mai întâi vom răci creierul până la 10-15 grade Celsius, apoi vom taia ambele capete”, – a relatat profesorul Canavero. Ulterior, va incepe operatia de transplant al corpului de la donator la capul pacientului. Întreaga operație va dura 36 de ore.

In timpul operației vor fi cusute patru vase de sange, două artere carotide si două vene jugulare. Din pacate, fibrele nervoase din maduva spinarii vor fi imposibil de conectat. De aceea, chiar daca pacientul supravietuieste, nu va putea mișca mâinile și picioarele.

Între timp, profesorul Canavero spune că acest lucru nu este inca sigur. El intenționează să lipeasca neuronii cu un lipici biologic și sa stimuleze regenerarea cu curent electric de tensiune slaba. Pacientul în tot acest timp se va afla în comă indusă.

Data operatiei urmează sa fie stabilită. In prezent, Canavero cauta finanțare. De asemenea, trebuie să găsească un donator: acesta poate fi o persoana care a suferit daune incurabile ale creierului sau un criminal condamnat la moarte.

 

sursa: paginaderusia.ro

 

 

2 COMENTARII

Comentariile sunt închise.