bancnote-euro

Un studiu al Organised Crimes Portfolio (OCP), proiect finanțat de Comisia Europeană, relevă că veniturile generate de crima organizată în UE sunt de cel puțin 110 miliarde euro. Din date reiese că România este o destinație favorită pentru mafioții care urmăresc să spele bani.

Potrivit studiului „De la piețele ilicite la afaceri legale: Portofoliul Crimei Organizate în Europa”, publicat de curând, România se află între primele trei țări din Europa (devansată doar de Italia și Spania) unde Cosa Nostra își spală banii, informează gazetaromaneasca.com

Cazul-școală amintit este cel al gropilor de gunoi de la Glina și din Tulcea, ai căror administratori au fost arestați anul trecut pentru că spălau banii mafiei siciliene. Atunci, procurorii și-au manifestat public nemulțumirea față de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) pentru că nu s-a pus sechestru decât pe activele societății de spălare a banilor și au fost lăsați cu câteva camioane de gunoi, în vreme ce mafioții și-au repatriat banii. Răspunsul DIICOT a fost că acestea erau procedurile românești, care nu permiteau confiscarea extinsă.

Afacerea cu gunoi nu este decât una dintre operațiunile de spălare a banilor crimei organizate în România. Cosa Nostra, dar și Camorra ar mai fi implicate și în construcții, jocuri de noroc și pariuri, baruri și restaurante și, desigur, returnări de TVA.

Un alt caz recent care indică activități mafiote italiene pe teritoriul României este cel al fabricii de bani falşi din Oradea. 14 milioane de euro, bani falşi fabricaţi la marginea oraşului urmau să ajungă la organizaţia mafiotă Camorra. Ancheta procurorilor români a durat mai bine de doi ani. Bancnotele erau fabricate în Oradea, apoi transportate cu mai multe tiruri spre Italia, unde ar fi urmat să intre în circuitul monetar. Afacerea mafioţilor italieni a fost stricată de procurorii români. Înainte să descindă în fabrica de bani angajaţii au încercat să scape de bancnotele false. O parte din ele au fost aruncate la o groapă de gunoi din apropiere, informează portalul digi24.

Potrivit studiului, veniturile ilicite generate de piața românească sunt estimate între 1 miliard și 3,6 miliarde euro anual, ceea ce nu este mult în comparație cu piețe mari, cum ar fi Franța, Germania, Italia sau Marea Britanie, în cifre absolute, dar sunt enorme în raport cu Produsul Intern Brut al țării. Altfel spus, raportat la PIB, crima organizată reprezintă un procent redus în economiile bogate din Vest, în vreme ce constituie un procent ridicat în țările sărace din Est. România se află printre țările unde crima organizată generează cele mai mari venituri ilicite, alături de Grecia, Bulgaria, Cipru și țările baltice, cu peste 1,35% din PIB, bani care merg în buzunarele mafioților.