ponta tony blair

O serie de coincidente stranii arata ca fostul premier britanic Tony Blair ar putea fi implicat in anularea de catre Guvernul Victor Ponta a unei datorii de 400 de milioane de dolari pe care compania KazMunayGas o avea fata de statul roman. Blair a avut mai multe intalniri cu Victor Ponta chiar in preajma adoptarii unor decizii esentiale privind stergerea datoriilor celor din Kazahstan, in aceeasi perioada in care britanicul oferea consultanta tocmai presedintelui Kazahstanului.

KazMunayGas este detinuta de statul kazah, care la randul sau este condus autoritar de presedintele Nursultan Nazarbaev de peste 25 de ani, din 1989. KazMunayGas este atat de importanta pentru Nazarbaev incat, in 2002, l-a impus ca prim-vicepresedinte al companiei pe ginerele sau, Timur Kulibaev, devenit ulterior al treilea cel mai bogat om din tara.

Potrivit publicatiei britanice The Guardian, Tony Blair a inceput sa lucreze pentru presedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, in octombrie 2011.

La sfarsitul lui martie 2012, Blair isi facea o prima aparitie surpriza la Bucuresti, in cadrul unui eveniment organizat de Universitatea Romano-Americana, unde s-a intretinut cordial cu liderul PSD, Victor Ponta, aflat atunci in Opozitie. „Aflat la Bucuresti pentru sustinerea unui discurs in cadrul unui eveniment al societatii civile, domnul Blair a dorit in mod special sa se intalneasca si cu liderul socialistilor din Romania„, se mentiona pe pagina de Facebook a lui Victor Ponta.

Foarte incantat, Ponta a declarat ca “reprezinta o ocazie extraordinara pentru orice lider social-democrat” intalnirea cu Blair. „Am discutat si m-a incurajat in ideea de a pastra in acest an, si dupa aceea la putere, cu atat mai mult, un discurs pe teme economice extrem de pragmatic si de serios”, a dezvaluit Ponta mai apoi. Dupa numai o luna, guvernul Ungureanu pica prin motiune de cenzura iar Victor Ponta ajungea la putere, asa cum anticipase.

Pana in momentul venirii lui Ponta la Palatul Victoria, abordarea oficiala a statului roman, prin presedintele Traian Basescu si guvernele Boc, a fost ca The Rompetrol Grup N.V., detinuta de KazMunayGas, sa-si plateasca integral datoriile fata de Romania, adica 570,3 de milioane de euro. Potrivit unui comunicat de presa al Presedintiei, la summitul OSCE de la Astana, din 1-2 decembrie 2010, Basescu i-a solicitat direct lui Nazarbaev “onorarea integrala a creantei bugetare a Companiei Rompetrol-Rafinare fata de statul roman”. De asemenea, pe rolul instantelor de judecata se afla un proces prin care ANAF solicita The Rompetrol Goup N.V. achitarea datoriilor.

Primele miscari ale Guvernului Ponta

Dupa numai o luna de la instalarea lui Victor Ponta la Palatul Victoria incep primele miscari dintr-o serie de actiuni ce aveau sa se finalizeze cu anularea datoriei kazahilor catre statul roman. Pe 12 iunie 2012, Guvernul emite o ordonanta de urgenta prin care actiunile detinute de stat la SC Rompetrol Rafinare SA treceau din administrarea Ministerului Finantelor Publice in administrarea Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI).

Mai apoi, pe 1 septembrie 2012, Guvernul emite ordonanta 45, prin care se modifica atributiile OPSPI, astfel incat aceasta institutie “va putea avansa sumele aferente pregatirii si derularii procedurii de valorificare a creantelor”. Pe scurt, procedura prin care statul putea sa-si negocieze recuperarea creantelor a fost simplificata la maxim, eliminandu-se filtrele si avizele pe care ar fi trebuit sa le dea Ministerul Finantelor, singura institutie abilitata sa reprezinte statul roman in toate operatiunile financiare.

Prin urmare, pasul logic urmator a fost ca OPSPI sa incheie acel faimos memorandum cu Rompetrol, in 15 februarie 2013, prin care in schimbul a 200 de milioane de dolari, statul roman renunta la restul de 400 de milioane de dolari din datoria pe care KazMunayGas o avea fata de Romania. Memorandumul a fost tinut secret pana in luna mai, cand Guvernul a decis sa il trimita in Parlament spre aprobare. In scurt timp, majoritatea USL se executa si memorandumul era adoptat cu majoritate de voturi. Pe 29 mai insa, reprezentantii PDL, UDMR si PPDD sesizeaza Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea acestei legi. In scurt timp, Tony Blair isi face iar aparitia la Bucuresti.

Ponta se intalneste cu Nazarbaev

Pe 9 iunie 2013, exact la o luna de cand Guvernul a trimis memorandumul Rompetrol la Parlament, Tony Blair apare la Bucuresti intr-o noua vizita surpriza, calificata se presa ca “neasteptata”. El a avut o intalnire “privata” cu Victor Ponta, dupa care cei doi au luat cina intr-un restaurant select. Din nou, premierul a spus ca a primit “sfaturi utile”.

Dupa nici doua saptamani, pe 27 iunie, Victor Ponta mergea intr-o vizita oficiala in Kazahstan, unde s-a intalnit cu angajatorul lui Blair, presedintele Nursultan Nazarbaev. Subiectul datoriilor Rompetrol nu a lipsit din discutii. “Am fost foarte bucuros ca am reusit, prin decizia politica a guvernului pe care il conduc, sa rezolvam diferendul intre guvernul Romaniei si Rompetrol”, a spus Ponta in cadrul intrevederii cu presedintele Kazahstanului.

Pin-pong cu legea Rompetrol, multiple intalniri Ponta-Blair

Nici nu se intoarce bine Ponta din Kazahstan si presedintele Basescu anunta, pe 2 iulie, ca a cerut Parlamentului sa reexamineze legea Rompetrol. Pe 18 septembrie, deputatii resping solicitarea Presedintiei, iar pe 3 octombrie apare iar Blair la Bucuresti. Din nou o intalnire “discreta”, asa cum avea sa remarce presa. Pe 16 octombrie, senatorii respingeau si ei cererea de reeexaminare a legii Rompetrol. Tot in octombrie 2013 a expirat si contractul de doi ani pe care Blair il avea cu presedintele Kazahstanului. The Guardian nota, insa, ca este posibil ca acesta sa fi fost extins.

Pe 21 noiembrie 2013 vine o lovitura puternica pentru Victor Ponta si KazMunayGas. Curtea Constitutionala, la sesizarea lui Traian Basescu, declara ca neconstitutionala legea Rompetrol. Dupa trei saptamani, pe 14 decembrie, Ponta si cu Blair se intalnesc in Africa de Sud, la funeraliile lui Nelson Mandela. Cu gura pana la urechi, premierul roman face cunostinta cu presedintele american. The Telegraph comenta sarcastic acea celebra imagine, spunand ca Tony Blair ii prezinta lui Obama un “potential client”.

ponta blair obama

 

O luna mai tarziu, pe 22 ianuarie 2014, Victor Ponta inchide cercul si adopta prin hotarare de Guvern memorandumul cu The Rompetrol Group pentru stingerea datoriilor catre kazahi. In schimbul a 200 de milioane de dolari si a unui ipotetic fond de investitii de un miliard de dolari, Romania renunta la 400 de milioane de dolari.

La un an de la acea decizie, fondul de investitii a ramas tot pe hartie, iar din cei 200 de milioane de dolari nici macar un cent nu a ajuns in visteria tarii.

Toata lumea a castigat din afacerea Rompetrol, mai putin Romania

Principalii beneficiari sunt, desigur, kazahii. Au reusit sa scape de o datorie de peste o jumatate de miliard de dolari in schimbul a numai 200 de milioane, asta daca ii vor plati si pe acestia.

In ce-l priveste pe Tony Blair, este putin probabil ca atat el cat si Victor Ponta sa confirme ca subiectul KazMunayGas s-a regasit in discutiile lor private.

KazMunayGas este un subiect foarte familiar pentru Blair. In calitate de “lobbyst al lui Nursultan Nazarbaev”, asa cum a fost caracterizat de Aliya Turusbekova, sotia liderului Opozitiei din Kazahstan, aflat la inchisoare, Blair l-a sfatuit pe liderul kazah cum sa schimbe perceptia publica in urma masacrului din 16 decembrie 2011 de la o filiala a KazMunayGas. Atunci au fost ucisi de politie 17 muncitori aflati in greva, iar alti 800 au fost raniti. Intr-o scrisoare data publicitatii de The Telegraph, Blair il invata pe Nazarbaev cum sa manipuleze presa occidentala: “Desi aceste evenimente au fost tragice, ele nu trebuie sa puna in umbra imensele progrese pe care le-a facut Kazahstanul. Asta este cel mai bun mod pentru presa occidentala, de a trata subiectul asa cum va sugerez”.

blair

Potrivit presei britanice, pentru activitatile de “consultanta”, Tony Blair Associates a primit nu mai putin de 7,6 milioane de lire sterline pe an. In total, peste 15 milioane de lire sterline.

Victor Ponta a declarat aproape dupa fiecare intalnire cu Tony Blair ca a primit “sfaturi bune”. “Ponta apeleaza de multe ori la sfaturile lui Blair, ca si consultant”, au declarat surse oficiale pentru Mediafax, in urma celei mai recente intalniri Ponta-Blair, care a avut loc pe 25 februarie 2015. Greu de crezut ca Victor Ponta sau PSD sau chiar vreunul dintre afaceristii/sponsorii partidului isi permit sa achite onorarii de consultanta de aproape un milion de euro pe luna, cat este tariful fostului premier britanic. Confruntat cu o imagine externa execrabila dupa evenimentele din vara lui 2012 si acuzat in tara ca i-a speriat pe liderii europeni, Victor Ponta avea foarte mult de castigat de pe urma prezentei lui Blair la Bucuresti.

Cronologia evenimentelor, pe scurt

Noiembrie 2011: Tony Blair devine consultant al presedintelui Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev.

27 martie 2012: Prima vizita la Bucuresti a lui Tony Blair. Prima intalnire cu Victor Ponta.

7 mai 2012: Victor Ponta devine premier.

12 iunie 2012: Ordonanta de urgenta a Guvernului, actiunile detinute de stat la SC Rompetrol Rafinare SA trec din administrarea Ministerului Finantelor Publice in administrarea Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie.

1 septembrie 2012: Ordonanta de urgenta prin care se modifica atributiile OPSPI

15 februarie 2013: Memorandum de intelegere intre OPSPI si Rompetrol Group N.V. Privind anularea datoriei de 400 milioane de dolari

21-28 mai 2013: Camera Deputatilor si Senatul adopta legea privind aprobarea Memorandumului

9 iunie 2013: Tony Blair, vizita neanuntata la Bucuresti. Intalnire cu Victor Ponta.

27 iunie 2013: Victor Ponta viziteaza Kazahstanul. Intalnire cu Nursultan Nazarbaev.

3 octombrie 2013: Tony Blair, vizita la Bucuresti. Intalnire cu Victor Ponta.

16 octombrie 2013: Senatul, camera decizionala, respinge cererea de reeexaminare inaintata de Presedintie privind legea de aprobare a Memorandumului Rompetrol

21 noiembrie 2013: Legea de aprobare a Memorandumului Rompetrol este declarata neconstitutionala.

14 decembrie 2014: Intalnire Tony Blair – Victor Ponta in Africa de Sud.

22 ianuarie 2014: Memorandumul Rompetrol este adoptat prin hotarare de guvern.

Indignare in Marea Britanie privind “consultatiile” acordate de Tony Blair: “Spune-ne cine te plateste”

La inceputul acestui an, conservatorii din Marea Britanie au adus subiectul contractelor de consultanta ale lui Blair in Parlament. Ei l-au acuzat ca, in calitate de fost prim-ministru,prejudiciaza imaginea si prestigiul Mariii Britanii prin relatiile de afaceri pe care le-a avut sau le are cu guverne totalitare, precum cele din Kazahstan, Azerbaijan si Arabia Saudita.

“Tony Blair s-a lansat intr-o cariera de inavutire personala, facand ca linia care departajeaza interesul public de cel privat sa dispara. Niciun alt fost prim-ministru nu a ajuns sa lucreze pentru guverne straine”, a acuzat parlamentarul Andrew Bridgen, citat de The Independent.

De cand a parasit biroul de pe Downing Street, Blair ar fi obtinut milioane de lire sterline din contractele de consultanta. Sunt speculatii ca averea lui a ajuns la 100 de milioane, insa el sustine ca nu are mai mult de 20 de milioane de lire sterline.

Totusi, doar avionul personal al lui Blair a fost 30 de milioane de lire, fiecare ora de zbor costand 7.000 de lire.

 

sursa: aktual24.ro

2 COMENTARII

  1. Teama de eşec
    este exprimată în atitudini de genul: „Nu pot, nu pot, nu pot”. Ele se învaţă
    devreme în copilărie, ca rezultat al criticii distructive şi al pedepsei pentru
    unele acţiuni dezaprobate de părinţi. Odată intrată în subconştient, această
    teamă paralizează speranţele şi ucide ambiţia, mai mult decât oricare altă
    emoţie negativă din experienţa umană. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea
    ”Succesul în viață”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige
    bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de
    comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de
    email: [email protected]

  2. Si pe 20 ianuarie a dat la presa lucruri mult mai interesante de discutat ca de exemplu ‘ACCIDENTUL’ DIN APUSENI !

Comentariile sunt închise.