veronica dondas

Veronica Dondaş este o româncă stabilită în Canada de mulţi ani. Are trei fetiţe pe care le-a învăţat limba română şi dragostea de România, pentru care a ales în campania electorală  îl penalizeze pe Victor Ponta prinr-un text care a devenit viral: Domnule Ponta, sunt o „duşmancă a Românieişi va scriu povestesc cum îmi denigrez ţara, atât eu, cât şi ceilalţi români!

Veronica nu l-a iertat pe Ponta nici când a îndrăznit propună ca fiecare român din Diaspora plătească 10 euro pentru bugetul social al României. „Dacă tăceaţi, plagiator rămâneaţi. comportaţi ca un bandit”, a fost replica Veronicăi.

Astăzi, Veronica trăieşte o tragedie. Deşi are o carieră de succes în Canada, dorul de acasă o copleşeşte. Citiţi un text tulburător scris de Veronica Dondaş despre cum e fii român în Diaspora.

Cu sufletul sfasiat intre doua lumi

Noapte… Insomnii de smirghel… Furtuna de ganduri… Neliniste, anxietate, oboseala…

Noaptea aceasta va fi cea mai grea si cea mai lunga; va trebui sa iau poate cea mai grea decizie din viata mea… si nu voi decide numai pentru mine. Va trebui sa hotarasc daca imi voi creste copiii in Canada sau ne vom intoarce acasa.

Mereu am crezut ca atunci cand esti in pozitia de a alege, esti in control si, ca urmare, esti in avantaj. Unele decizii sunt, insa, atat de greu de luat, incat ai prefera sa transferi aceasta greutate pe umerii/constiinta altcuiva. Cum sa aleg? Cum sa compar? Cum sa cuantific avantaje/dezavantaje/riscuri/oportunitati atunci cand compar merele cu perele? Pentru Canada am motivatii de ordin pragmatic, pentru Romania motivatiile sunt aproape imateriale…

Cum pui in balanta amintirile si ceea ce ma leaga pentru totdeauna de Romania cu civilizatia Canadei de exemplu? Cum sa pun in balanta traiul copiilor mei alaturi de familia largita si identitatea lor nationala cu oportunitatile lor dupa terminarea studiilor aici.

Se spune ubi  bene, ibi patria (unde este bine, acolo este patria)  dar mie imi e bine si nu imi e bine in acelasi timp in ambele tari. Cand sunt in Canada, ma sfasie dorul de Romania, cand sunt in Romania, imi lipseste Canada. Doare! Doare peste tot si nu stiu unde sa pun pansament pe rana. Nu, nu este pentru ca sunt o fire indecisa, nu este pentru ca nu stiu ce vreau. Eu stiu ce vreau, doar ca ce vreau eu nu se poate. Eu vreau Canada in Romania sau Romania in Canada.

Acum ceva vreme am realizat ca daca nu esti hotarat 100% ca vrei sa pleci si sa nu te mai intorci (decat in vizita), este mai bine sa nu emigrezi. De ce? Pentru ca apoi vei fi exact in papucii mei, vei cunoaste noptile de nesomn, tornada gandurilor, te vei intreba necontenit “dar daca?”… crede-ma, nu este DELOC usor.

Prietenii romani ma intreaba daca am innebunit atunci cand ma gandesc sa ma intorc. Nu, nu am innebunit… dar e greu sa le explici ca “afara” nu e atat de roz cum isi inchipuie si ca Romania chiar nu e atat de neagra cum o vad ei. Oamenii care nu au trait mai multi ani departe de tara, nu pot intelege dorul sfasietor care te apuca sau dragostea de tara pe care o descoperi in tine abia cand esti departe, abia cand doar cu ochii mintii poti vizualiza cu exactitate fiecare pietricica de pe cararea de munte pe care urcai cu prietenii, culmea de pe care ai strigat odinioara “I’m the queen/king of the world”, nisipul de pe plaja de la Mamaia, faleza Dunarii si un rasarit de soare, porumbeii carora mama le pune grau pe pervazul geamului din bucatarie.

Decizia de a ma intoarce sau nu, realizez abia acum, depinde nu de cum este Romania sau de cum este Canada… depinde de cum sunt EU. Depinde de ceea ce pretuiesc eu mai mult. Pretuiesc mai mult cariera si oportunitatile de avansare profesionala, sau pretuiesc mai mult timpul petrecut cu cei dragi? Conteaza mai mult pentru mine ca fetitele mele sa traiasca alaturi de familia largita si sa inteleaga exact cine sunt si de unde vin, sau conteaza mai mult sa creasca invatand nativ 2 limbi straine si avand in jur alte valori sociale decat cele care sunt promovate (din nefericire!) in Romania?

Cand compari doua societati, trebuie sa intelegi de la inceput ca, indiferent de alegerea pe care o vei face, alegand ceva, vei pierde altceva. NU exista societatea perfecta, nu exista taramul fagaduintei, nicaieri nu este numai lapte si miere…. ca urmare, decizia pe care o vei lua, nu va fi o reflectie a acelei societati, cat va fi mai degraba, o reflectie a ceea ce esti tu… Iar eu sunt o romantica, o idealista si o nostalgica… si imi vine sa imi fac bagajele si vin acasa…. dar sunt in acelasi timp MAMA… si ca mama, trebuie sa renunt la subiectivism si sa aleg rational.

Nu va voi intreba ce ati alege voi pentru ca suntem diferiti si avem situatii diferite, aspiratii, vise, obiective diferite… dar as vrea sa va intreb, cat de tare va lipsesc cei dragi din jurul mesei, acum, de Paste, de exemplu?

PS Cand domnul Cartianu m-a intrebat in emisiunea dumnealui daca am o decizie, am crezut ca voi decide inainte de a pleca din Bucuresti… au trecut deja 2 saptamani de cand m-am intors in Canada si inca ma chinuie gandurile. Pentru cei care nu au reusit sa urmareasca emisiunea, aici este ingregistrarea”.

9 COMENTARII

  1. Sint persoane care nu se pot adapta niciodata intr-o alta tara; ei ramin romani si nu au puterea de asimilare a unor noi situatii , locuri, limbi, culturi in ciuda tuturor eforturilor. Din punct de vedere mental, aceste persoane ramin pentru totdeaunea in acelasi loc/timp din Romania. Oricit de mult viata le pune in fata, ei /ele ramin uluiti ca in fata unui zid peste care nu pot trece (eu vad astfel de persoane destul de des). Dupa parerea mea, ei/ele nu ar fi trebuit sa plece din Romania niciodata.
    Pe de alta parte, sint oameni care (ca si mine) pot absorbi tot ceea ce ii inconjoara cu mare usurinta si placere si care se simt EXTRAORDINAR de bine si fericiti intr-o tara ca si Canada din ziua # 1.
    A ramine sau a parasi Canada, este o decizie complexa si mai ales FOARTE PERSONALA.

  2. am fost in situatia de a alege intre un job extrem de bine platit, undeva overseas si un post oarecare, intr-un loc banal, insa – intr-un oras pe care-l iubesc mai mult decit orice pe lumea asta (pina si Bucurestiul, in care am lucrat ceva ani si inca pe bani adevarati, mi se parea un fel de ‘domiciliu obligatoriu). Mai mult de jumatate de an m-am perpelit ce/cum sa fac. O coala A 4, 2 coloane de ce as pleca/ramine. Mi-a fost extrem de greu sa gasesc puncte comune cu posibilii noi compatrioti. Drept urmare, sunt tot in cel mai frumos oras din lume, intr-un loc banal, cu acelasi job, care e oricum, doar banal nu e Adevarat ca, sub banii care s-ar cuveni pt rezultate, dar nu poti sa le ai pe toate. In schimb, am prieteni, suflete, oameni dar si locuri dragi la doi pasi distanta.

  3. La urma
    urmelor, ce contează dacă dai greş? Un „eşec” nu transformă pe nimeni
    într-un „ratat”. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea ”Te-ai
    născut bogat”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în
    timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de
    comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de
    email: [email protected]

    Multumesc.

  4. Decizia este grea si iti apartine. Cine nu ar vrea acasa, dar: De ce ai venit si de ce pleci?
    Cred ca trebuie in primul rand sa multumim celor ce ne-au adoptat. Cred ca in situatia actuala, cand tara noastra este in demolare are nevoie de noi, dar TU ai trei fetite (sa-ti traiasca si sa te bucuri de fericirea lor, Tatal??), vezi inainte de plecare filmul difuzat despre relatia profesor elev, la noi. Lasa dorurile si nostalgia, oferale fetitelor tale ce inca nu poti daca te intorci acasa. TRAIESTE PENTRU COPII TAI!Tare bine ar fi daca, am fi mai uniti si am face o punte intre tara noastra si ce de aici, incat la capete sa nu existe deosebiri! PASTE FERICIT!
    Constantin Dusescu-Montreal.

  5. Dacă aveţi
    20-30 de motive pentru a vă atinge scopul, veţi deveni irezistibil. Nimic nu vă
    va descuraja sau împiedica să continuaţi, până când veţi realiza ceea ce v-aţi
    pus în gând. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea ”Succesul în viață”.
    Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber,
    într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai
    multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: [email protected]

  6. …sunt total alaturi de tine Veronica si ceea ce spui este total ADEVARAT! Eu sunt de 20 de ani in Canada – partea de vest – si NU voi regreta niciodata ca am ales sa plec din tara. Daca NU as fi facut-o, as fi regretat toata viata!; asa ca NU-MI pare rau si voi regreta niciodata deoarece fara element de comparatie – simplu – nu poti compara ceva cu acelasi ceva…sunt sigur ca cu cit vei trai mai mult in Canada, cu atit vei intelege lucriri – NEGATIVE – pe care acum inca NU ai cum sa le intelegei!
    NU pot as accept ca voi fi „ingropat/ ars” aici in Canada! Prefer sa ramin alaturi si pe veci linga parintii mei ingropati crestineste intr-un cimitir dintr-un mic orasel din Moldova! Asa ca DA! Mai voi intoarce in tara: „by all means!”
    Tot binele Veronica!; tie si familiei tale!

  7. Nu stiu cum este in Canada,dar fata de Europa,Romania este de nivel mediu,insa daca poti trece peste unele lucruri care nu sunt inca asezate,in plan politic si social,nu exista curaj destul pentru schimbare si ordine,vei gasi intotdeauna pe cineva care sa ti spuna o vorba buna,sa fie prieten,vei gasi cumva o rezolvare a lucrurilor.In ce priveste partea materiala,nu- ti fa sperante,se traieste la limita daca iei doar salariu.Numai bine!

  8. Veronica iti doresc Pasti Fericit tie si la familia ta. Invierea Domnului sa va gaseasca cu bine si fericire . Baba Novac Hamilton . Canada.

  9. Cum ar fi de bine la vecinul ,dar tot mai bine este la tine acasa. Sint de multi ani in Canada dar tot in Romania vreau sa traesc si sa mor cu ai mei.
    Ivierea Domnulu sa fie cu voi toti. Sa aveti un Pasti Fericit toti Romini din tara si din diaspora . Im cer ertare daca am scris ceva gtesit.

Comentariile sunt închise.