Acțiunile ANAF din ultimele zile descurajează micii întreprinzători care abia și-au luat inima-n dinți să-și deschidă un butic la parterul blocului sau la colț de stradă că s-au și văzut nevoiți să tragă oblonul pentru 5 lei, 10 lei sau cine știe ce altă sumă derizorie pe care fiscul le-a imputat-o.

Dar pentru că ANAF vrea să ne demonstreze că este un recuperator agresiv, renunță la orice regulă de bun-simț, ba mai mult, le încalcă și pe cele scrise negru pe alb, într-o notă abuzivă.

În timp ce la noi a început „jihadul” urzicilor, biscuiților, florilor și a altor bunuri de larg consum, peștii mari înoată bine-mersi în oceanul cu bani, fără să le ceară nimeni socoteală pentru că știu întotdeauna să iasă așa cum trebuie la înaintare.

Dar ca să înțelegeți ce se întâmplă în România, vă dăm câteva exemple din alte țări care au o politică economică mult mai sudată și care înțeleg prin ajutor dat micilor întreprinzători un soi de avertisment cu rol educativ.

De pildă, un cetățean pe nume Ștefan Frîncu ne povestește cum a venit controlul peste un agent economic în Danemarca, „pedeapsa” aplicată fiind una motivațională, nicidecum sub înfățișarea unei sperietoare de ciori, așa cum se întâmplă în România anului 2015.

Iată ce scrie omul pe Facebook!

„Un prieten isi face firma de amenajari interioare in Copenhaga. Om fara facultate si cu atat mai putin cunostinte economice, management, know-how, how-how. Dar bun meserias. Dupa doua luni vine fiscul in control: amice, esti varza cu firma; uite aici o lista cu ce ai de pus la punct si la revedere. Pai cum, nici o amenda? Nu, ca noi vrem sa avem firme functionale si am venit sa te indrumam, intelegem ca esti la inceput; vezi-ti de treaba, noi revenim peste doua luni si vedem atunci ce mai e de pus la punct. Intre timp, daca ai ceva de lamurit, apeleaza la …”, notează cetățeanul pe rețeaua de socializare.

Un alt caz istorisit de aceeași persoană se referă la un cetățean român care a încercat să facă o afacere deschizându-și o fabrică de bere. Cinstit și cu o producție curată, omul nu a putut rezista pe piață. De ce? Iată ce s-a întâmplat!

„Am un prieten din Cluj care si-a facut micro fabrica de bere acum 4 ani. Pe fonduri europene. A platit partea lui, a primit banii de la UE. Dupa care a inceput sa vanda bere la butoi de 50l catre diverse baruri. Bere facuta de el, nepasteurizata, fara chimicale, fara aditivi si alte prostii. Si se pare ca dupa o vreme a suparat pe cativa distribuitori de bere. Ca a primit intr-o saptamana 3 controale. Amenzi, inchisa beraria, etc… . Tot aceeasi abordare ca si cea deschisa mai sus. Ulterior au continuat sa vina. Dupa 6 luni ii scazuse profitabilitatea aproape la zero. Asa ca la a patra inchidere a microfabricii de bere in decurs de 6 luni omul a lasat-o inchisa. A gasit o locatie langa Lyon in Franta si a mutat-o cu totul. Acum ii merge bine. Munca ca la puscarie, dar … pentru el , nu pentru altii. Din ce povestea reprezentantii statului francez au fost incantati ca si-a deschis o afacere acolo. Are 5 angajati francezi si acum vinde 1600 litri de bere pe saptamana”, scrie  Ștefan Frîncu pe Facebook.

Așadar, dacă în România afacerile curate ies mereu în pierdere, alte țări știu să câștige de pe urma întreprinzătorilor serioși.

Acestea sunt niște cazuri fericite, când oamenii au puterea să o ia de la capăt după un eșec economic care pe unii nu doar că îi lasă în sapă de lemn, ci și cu moralul la pământ.

Vă prezentăm cazul unui alt român din Slobozia care de asemenea a încercat să pună pe picioare o afacere, însă fiscul i-a dat peste bot și l-a mutat taman în Australia unde, culmea, chiar îi merge bine.

„Un alt prieten, specialist in finante, plecat de la un Big 4 de audit, isi deschide firma de consultanta. Cu sediul chiar in Slobozia, intr-o lipsa crunta de inspiratie. Dupa cateva luni, vine fiscul in „control de fond”: amice, esti varza cu firma; televizor pe firma nu aveai voie, cu masina ai exagerat, cheltuielile tale in general sunt cam nejustificate, poftim plateste urgent din TVA recalculat, impozit pe profit recalculat, impozit pe dividende recalculat, majorari, penalitati si accesorii sa te inveti minte. Cam toate veniturile firmei pe jumatate de an.
A incercat omul sa explice ca el absolvent ASE, ACCA, Big 4, ca firma are si ea cheltuieli. Raspuns: pa si la revedere, vezi ca daca nu le platesti cu maxima urgenta venim saptamana viitoare si gasim si altele.
Prietenul respectiv ne saluta pe toti din Australia, unde s-a relocat cu tot cu sotie si cei doi copii. Firma din Slobozia e demult inchisa”, notează Ștefan Frîncu pe rețeaua de socializare.

Acestea sunt doar câteva din exemplele pe care politicienii noștri și șefii ANAF-ului, Finanțelor precum și ceilalți răspunzători pentru bunul mers al economiei ar trebui să le ia în seamă și să le analizeze. Eventual să scoată un manual după care să învețe studenții la ASE ca să nu se mai facă aceleași greșeli pe viitor. Asta doar dacă vrem să avem o economie înfloritoare, nu una în care agenții economici să stea cu sabia lui Damocles deasupra capului. Într-un final, toată lumea pierde, România iese pe minus.