Dupa ce a luat combinatele de prelucrare a cuprului de la Baia Mare si Zalau, afaceristul Horia Schiopu-Simu a tintit si spre zacamintele de minereu de cupru ale statului roman. Gratie sprijinului acordat de fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, acest lucru i-a si reusit. Prin compania Energo Mineral SA, pe care o controla prin intermediul unui off-shore din Insulele Virgine Britanice, Horia Simu a obtinut in iulie 2007 dreptul de a exploata pentru o perioada de 10 ani zacamintele de cupru din Muntii Apuseni.

Contractul, semnat de Energo Mineral SA cu societatea de stat Cuprumin Abrud SA, il obliga pe Horia Simu sa investeasca suma de 155 de milioane de dolari pentru minereul extras si primit. Intelegerea nu doar ca nu a fost respectata, ci s-a transformat, ca si celelalte afaceri derulate de Simu, intr-o alta lovitura financiara data statului roman.

Frauda grosolana

In iulie 2007, dupa indelungi tatonari derulate de afaceristul Horia Simu pe langa ministrul de atunci al Economiei, Varujan Vosganian, compania de stat Cuprumin Abrud SA a cedat pentru o perioada de 10 ani intreaga productie de minereu de cupru firmei Energo Mineral SA. Potrivit contractului de asociere semnat atunci, in schimbul dreptului de exploatare a cuprului societatea Energo Mineral SA trebuia sa investeasca 155 milioane de euro in retehnologizarea exploatarii miniere, aici fiind incluse si cheltuielile de mediu.

Timp de doi ani de zile, fara sa faca investitiile asumate, firma lui Horia Simu a dispus de intreaga productie de minereu de cupru de la Cuprumin SA Abrud. Ba mai mult, nu platise nici suma de 50 de milioane de lei reprezentand costurile procesarii minereului de cupru, procesare efectuata de compania de stat. In schimb, in anul 2009, cu o mare indrazneala,  Horia Simu a cerut prin Energo Mineral SA ca SC Cuprumin SA Abrud sa ii returneze suma de 17 milioane de euro pe care ar fi investit-o pana atunci. Desi pretentiile lui Simu ar fi trebuit sa determine autoritatile statului sa demareze imediat actiuni pentru a demasca frauda grosolana a acestuia avand drept scop falimentarea companiei de stat, acest lucru nu s-a intamplat.

Judecatorul corupt Mircea Moldovan i-a oferit lui Simu despagubiri de 17 milioane de euro

Incurajat de lipsa de reactie a autoritatilor si bucurandu-se de sprijin din partea PSD-ului condus atunci de Mircea Geoana, Horia Simu si-a pus compania Energo Mineral SA sub protectia fiscala a insolventei. Pentru o datorie minora de 30.000 de lei, societatea Energo Mineral SA a fost declarata insolventa in iulie 2009. Judecatorul care a acceptat atunci protejarea Energo Mineral SA fata de creditori dipunand insolventa a fost Mircea Moldovan, magistrat condamnat anul acesta la 22 de ani de puscarie pentru infractiuni de luare de mita. Acelasi judecator Moldovan avea sa ii ofere lui Horia Simu tot sprijinul pentru a primi de la compania de stat Cuprumin SA Abrud despagubirile cerute cu mult tupeu in valoare de 17 milioane de euro.

Desi avea de recuperat de la firma lui Simu suma de 50 de milioane de lei pentru operatiunile de procesare, compania Cuprumin SA Abrud a fost de la bun inceput tinta magistratului Moldovan, dovedit corupt cativa ani mai tarziu. Intr-o prima etapa, mana in mana cu lichidatorul Monica Borza (condamnata si ea alaturi de Mircea Moldovan la 2 ani si sapte luni de puscarie, dar cu suspendare), magistratul a refuzat sa recunoasca datoria pe care compania Cuprumin SA Abrud o avea de incasat de la Energo Mineral SA. Din 50 de milioane de lei, a fost recunoscut drept datorie mai putin de un milion de lei. In schimb, lucrurile au stat cu totul altfel atunci cand a fost vorba de interesele lui Simu.

Desi se stia ca acceptarea pretentiilor lui Horia Simu de a obliga compania Cuprumin SA Abrud la plata unor despagubiri de 17 milioane de euro catre Energo Mineral SA va duce la falimentarea companiei de stat, judecatorul dovedit apoi corupt nu a mai tinut cont de nimic. Spre suprinderea tuturor, magistratul Mircea Moldovan a decis sa oblige Cuprumin SA Abrud la plata sumei de 77.838.503 lei (17 milioane de euro) catre firma lui Horia Simu, Energo Mineral SA.  Apoi s-a abtinut.

Cuprumin SA Abrud a ramas cu o gaura de 50 de milioane de lei

Dupa decizia initiala data in iulie 2011 prin care era obligata la plata sumei de 17 milioane de euro, compania Cuprumin Abrud SA s-a luptat timp de doi ani in instante pentru a dovedi starea de fapt. Si spre ghinionul lui Horia Simu, in martie 2014 a obtinut de la Curtea de Apel Bucuresti casarea sentintei prin care era obligata sa achite despagubirile amintite. Si totusi, din toata aceasta poveste de asociere cu Horia Simu, compania de stat tot a iesit pagubita cu suma de 50 de milioane de lei, bani pe care nu ii va mai incasa niciodata. Aflata in insolventa, asa cum am zis, din 2009, firma lui Simu, Energo Mineral SA, nu mai are ce active sa vanda pentru a-si achita datoriile. Nici macar principalul creditor, Erste Group Bank Ag Viena, nu si-a mai vazut decat o mica parte din cei 30 de milioane de dolari pe care i-a imprumutat firmei lui Simu.

 

Sursa: enational.ro

Comentariile sunt închise.