Așa încep scrisorile expediate de președinta CNA, Laura Georgescu, șefilor ProTV, Digi TV, Look TV și Dolce TV în legătură cu felul în care comentatorii rostesc pe post numele echipei de fotbal Steaua.
Ziarul a cerut oficial scrisoarea de la Consiliul Național al Audiovizualului. E un document public. Ce Dumnezeului ar putea fi secret? CNA n-a răspuns. E încă bine. La cum lucrează Consiliul în ultimul timp, în loc de răspuns putea să ne trimită o rachetă nord-coreeană, o cutie de lemn de cireş cu trabucuri cubaneze şi un grup de colindători cu sorcova în acelaşi timp, fără să aibă prea mare succes cu nici una.
Am obținut scrisorile din surse. Secretul lui pește.
Pe 10 martie 2015, Georgescu le comunică directorilor generali că denumirea oficială a clubului din Ghencea este FC STEAUA SA. Șefa CNA avertizează că ”echipa editorială a programelor de știri sportive are obligația de a actualiza datele pe care le deține, în funcție de situația la zi”.
Televiziunile au tratat scrisoarea ca pe o foaie desprinsă de ploaie și soare din Cartea Devoţională a CNA.
Şi, în loc de Steaua, au spus pe post FC STEAUA SA. Telespectatorii s-au crăcănat de rîs. FC STEAUA SA atacă viguros… FC STEAUA SA centrează…
Două zile mai tîrziu, posturile TV au aflat că mailul nu sosise de la Marea Moartă, ci dintr-o pornire a preşedintei Laura Georgescu. Redacţiile au făcut ce trebuia să facă din prima. Au aruncat scrisoarea la coş. CNA a revenit și le-a comunicat să spună cum vor. ”A fost o neînțelegere”. Mai exact?
Mai exact, Laura Georgescu nici măcar nu consultase Consiliul.
Poate, dacă o făcea, cineva de la vreun departament de specialitate sau dintre colegii săi din jurul mesei ar fi sesizat situația. E împotriva liberei exprimări să avertizezi un departament editorial să numească într-un fel sau altul o echipă de fotbal, o broască ţestoasă, o țară sau un grup de oameni.
Dacă le-ar spune steliştilor roş-albaştri sau extratereştri, ar vrea Costel Gâlcă!, ar fi dreptul ziariștilor. Dacă ar da numere sau litere în loc de nume, ar putea să o facă. Oricum o fac. Pe ecran, de pildă, scrie STE – DIN 0-0.
Ce să vezi, chiar şi ROM desemnează naţionala României cînd joacă în preliminariile Campionatului European! Că nu stă UEFA să i se indice cum să ne numească. Iar la Jocurile Olimpice ne zice ROU, după abrevierea în limba franceză. Anevoios e să pledezi pentru normalitate!
Recent, 6 membri ai CNA, sătui de blocajul propriei instituții, s-au adresat Parlamentului, cerînd să o schimbe pe șefa Consiliului, cu care pur și simplu, spun ei, nimeni nu se poate înțelege.
Ca și cum acesta n-ar fi un motiv rezonabil pentru o demisie, Laura Georgescu este urmărită penal de DNA în dosarul acordării licenței pentru televiziunea Giga TV a lui Gheorghe Ștefan.
În dosarul trimis la Parlament, sînt prinse și depeșele către distinșii domni directori de televiziuni, în legătură cu Steaua.
O fostă producătoare de succes la ProTV, Laura Georgescu se poartă ca şi cum toţi cei din jur ar fi invitaţii ultimativ scoşi din pijama, îmbarcaţi în autocare şi plantaţi în tribunele unui gigantic reality-show menit să demonstreze inutilul existenţei umane.
Pentru angajaţii CNA e un calvar. Pentru presă, frustrant. Iar pentru telespectatori este, direct zis, degeaba. Cine mai are chef de o confuzie suplimentară?
Consecinţa. În cel mai alienant moment al ultimilor 25 de ani pe micul ecran, CNA s-a contaminat de la televiziuni, în loc să se tempereze televiziunile de la CNA. Consiliul a ajuns să fie ocolit sistematic şi compătimit global. Poftim! În ce cheie putea fi scris acest text? Nicidecum serios.
Cînd, dintr-un capriciu, transformi Liga 1 în competiția cu CS Pandurii-Lignitul Târgu Jiu sau cu SCS FC CFR 1907 Cluj SA e mai greu să fii tratat cu seriozitate.
Nimeni nu se aşteaptă de la o instituţie din România să fie brici. Fiecare dintre noi şontîcăie în aceste vremuri. Ne urmăm cărarea cu siguranţă de sine şi aprigă nepăsare faţă de ceilalţi. Cam patetic scris, sîntem milioane de avataruri TV ale zapciului Constandin, trăgîndu-ne aproape insesizabil piciorul beteag prin decorul pixelat al unui ”Aferim!” cotidian.
Însă în privinţa CNA nu mai e vorba de performanţă, de exigenţe imposibile, ci de alfabetul funcţionării normale. Marți vor avea loc în Parlament audierile ”exilaților”. Ce s-a întîmplat cu Liga 1 e doar un fapt divers. Libertatea de expresie pare un moft, dar gestul rămîne.
Noi, sportivii de performanţă ai televizorului, le-am văzut pe toate. Trăitori între nihilism şi microbism, sîntem obişnuiţi cu asemenea întîmplări. Straniul vine şi pleacă.
Vorba lui Alin Buzărin în Gazetă. A fost o semifinală de Cupa Ligii în care, în loc de echipe, au defilat societăţi comerciale. Camera de Comerţ, minut cu minut. Între vestiar, gazon şi OSIM. Profitul net şi EBITDA-ul, mai bune după pauză.
Ne uităm încă o dată la hîrtia emisă de Laura Georgescu. ”Echipa editorială are obligația…”. Distinși domni și doamne, multe obligații are echipa editorială, dar nici una de a actualiza capriciile președintelui CNA.
sursa: tolo.ro
Comentariile sunt închise.