Combinatele Phoenix Baia Mare si Elcond Zalau au traversat un prim proces de privatizare in anii 1998-1999, cand au fost cumparate de niste investitori indieni. Preluate atunci pe bani foarte putini (Phoenix Baia Mare s-a vandut pentru 111.111 dolari, iar Elcond Zalau pentru 6 milioane dolari) cele doua intreprinderi de prelucrare a cuprului au inceput a fi devalizate imediat. Noii actionari indieni au prelucrat si vandut repede stocurile deja existente, iar sub pretextul eficientizarii au inceput sa taie linii de productie si sa le valorifice drept fier vechi.
Desi in contractele de privatizare existau obligatii privind plata datoriilor istorice ale celor doua combinate, acestea nu au mai fost achitate. Implicati in fraude financiare de proportii, fiind anchetati in SUA pentru escrocherii, patronii indieni si-au falimentat in anul 2002 firma-mama, RGB Romania BV Olanda, prin care detineau combinatele romanesti de cupru. Urmare a acestei situatii, Phoenix Baia Mare si Elcond Zalau au ajuns sa fie scoase la vanzare de creditorii indienilor si de statul roman care instituise deja sechestre.
Phoenix Baia Mare, cumparata pentru Simu de o firma “sageata”
Pe firele afacerilor cu cupru de la Baia Mare si Zalau a intrat atunci Horia Schiopu-Simu, vicepresedinte al Citibank Romania. Desi vazut initial drept salvator al celor doua foste intreprinderi, Schiopu-Simu s-a dovedit a fi pana la urma artizanul unor falimente mult mai nocive, de pe urma carora au ramas sute de someri, datorii la stat si credite nerambursate de zeci de milioane de euro.
Ajuns la doar 27 de ani in conducerea Citibank Romania, Horia Schiopu-Simu a speculat la maximum situatia creata de falimentul investitorilor indieni de la Phoenix Baia Mare si Elcond Zalau. La inceputul anului 2003, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB), care pusese sechestru pe activele combinatului Phoenix Baia Mare in contul datoriilor acumulate de investitorii indieni, a decis sa vanda respectivele bunuri prin licitatie. La data de 25 aprilie 2003, in cadrul licitatiei, toate activele Phoenix SA (insemnand terenuri, hale, echipamente etc.) au fost cumparate de SC Expert Servicii SRL, o firma de contabilitate abia infiintata care a achitat un pret de 3,5 milioane de dolari fara sa trezeasca suspiciunea autoritatilor. Controlata de un anume Mihailescu Sergiu, firma Expert Servicii SRL s-a dovedit a fi de fapt “sageata” lui Schiopu-Simu. Societatea a fost “inghitita” in cadrul unui proces de fuziune, trei luni mai tarziu, in iunie 2003, de SC Cuprom SA – instrumentul prin care Horia Schiopu-Simu si Horia Pitulea aveau sa controleze apoi aproape toata industria romaneasca a cuprului.
Activele Elcond Zalau transferate prin inginerii financiare
Tot in acelasi an, in 2003, Cuprom SA a actionat pentru a prelua si combinatul Elcond Zalau. In intelegere cu lichidatorul actionarului indian, firma lui Horia Schiopu-Simu si Horia Pitulea a creditat intreprinderea de la Zalau cu circa 2,5 milioane de dolari. Imprumutul acordat de Cuprom SA a fost garantat atunci cu o parte din activele Elcond Zalau. Tot in schimbul acestor bani, o alta firma a cuplului Horia Schiopu-Simu si Horia Pitulea – Nordexo Manufacturing SRL – a fost numita administrator la Zalau. Dupa cateva luni, in septembrie 2004, Adunarea Generala Extraordinara a Elcond Zalau a decis sa ofere firmei Cuprom SA, in schimbul creditului nerambursat, TOATE activele combinatului! In mod scandalos, desi garantia initiala avea in vedere doar active in valoare de 78 de miliarde de lei vechi, Cuprom SA a primit atunci toate activele in valoare de 242 de miliarde de lei vechi. Practic, pentru un imprumut de 2,5 milioane de dolari, Horia Schiopu-Simu si Horia Pitulea au reusit atunci sa obtina tot combinatul de la Zalau.
Beneficiarii reali ai afacerilor, firme off-shore din Cipru si Insulele Virgine Britanice
Cu o investitie aproximativa de doar 6 milioane de dolari si prin diverse artificii plasate dincolo de limita legii, Horia Schiopu-Simu a ajuns asadar stapan, inca de la jumatatea anului 2003, peste cele doua combinate de prelucrare a cuprului de la Baia Mare si Zalau. Din punct de vedere legal, toata constructia business-ului lui Schiopu-Simu s-a bazat pe o schema bine pusa la punct de firme off-shore si grupuri de investitii infiintate in paradisuri fiscale. In toate preluarile de combinate si in intelegerile asumate cu companiile de stat de la care avea sa preia mai tarziu minereu de cupru, companii ce la final au fost pagubite, Schiopu-Simu s-a folosit exclusiv de protectia si anonimatul off-shore-urilor. Iar acest lucru l-a ajutat, fara nici o indoiala, sa isi transfere in strainatate si profiturile de zeci de milioane de euro. In acest timp, firmele partenere din Romania si bancile creditoare au fost lasate sa isi numere pierderile de sute de milioane de euro.
Compania Energo Mineral SA, prin care Schiopu-Simu a derulat contractele de achizitie de minereu de cupru necesar rafinarii la Baia Mare, a avut de la bun inceput actionar ascuns in paradisuri fiscale, fiind detinuta in proportie de 99,99% de Energo Mineral Trading LTD din Insulele Virgine Britanice.
Cuprom SA, firma infiintata in 2003 special pentru a prelua laolalta combinatele de la Baia Mare si Zalau, a avut de la bun inceput actionariat 100% cipriot. Wesbroom Limited, Astra Consultancy Limited, Kelveich Limited, Teletrex Limited, Consel Consultancy Limited si Runcom Limited sunt firmele actionare pe banii carora, teoretic, s-au cumparat combinatele de la Baia Mare si Zalau. Evident, insa, desi infiintate in Cipru, toate aceste firme au avut legaturi directe cu Horia Schiopu-Simu si Horia Pitulea. Asa cum vom arata in urmatoarele articole, circuitele financiare dezvoltate prin Cipru si Insulele Virgine l-au ajutat pe Simu sa isi transfere in aceste locatii milioane de euro, in timp ce in Romania au fost lasate datorii de zeci de milioane de euro.
Sursa: enational.ro
Comentariile sunt închise.