Actul l

Șase membri CNA din 11 se adresează Parlamentului cerând revocarea Laurei Georgescu din funcția de președinte al Consiliului. Cei șase au votat astăzi retragerea sprijinului pentru președintele CNA, încercând să convingă Parlamentul că Laura Georgescu nu-i mai reprezintă. Cei șase membri sunt Monica Gubernat, Răsvan Popescu, Radu Călin Cristea – propuși de PSD, Valentin Jucan – PDL, Florin Gabrea – Președinție (Traian Băsescu) și Dorina Rusu – Președinție (Klaus Iohannis). Viorel Vasile Buda – PNL, Lorand Turos – UDMR și Gabriel Tufeanu – PSD s-au eschivat, ținând aproape de Laura Georgescu. Update-urile de mai jos au fost redactate pe parcursul şedinţei:

Update 1:  Radu Herjeu ia parte, pentru prima oară, astăzi,  la o ședință CNA, deși a fost numit la începutul lunii februarie întrucât nu ieșise dintr-un conflict de interese și, conform legii, nu are drept de vot. El nu semnează apelul către Parlament. Radu Herjeu este propus, de asemenea, de PSD. Laura Georgescu nu se află în sală. Astăzi e ziua ei de naștere.

Update 2: Spre surprinderea tuturor, salvarea Laurei Georgescu ar putea veni de la Florin Gabrea. Acesta era în concediu și a venit la ședință, dar s-a răzgândit între timp. El spune că nu poate vota, fiind în concediu. Se ridică întrebarea: dacă e prezent la ședință cum e în concediu? Teatru absurd.

Update 3: După o oră de dezbateri, Florin Gabrea a votat. Astfel, s-au strâns șase voturi din opt, adică cvorumul legal de ședință și de adoptare a unei decizii a CNA. Hotărârea va fi trimisă Parlamentului. În mod normal, după un asemenea act, orice om demn ar demisiona din funcția de președinte. Nu și Laura Georgescu.

Actul al ll-lea

Cei șase membri s-au străduit să-și convingă încă alți trei colegi dintre cei care o susțin în continuare pe Laura Georgescu să participe la ședința de astăzi pentru a putea alege un vicepreședinte al Consiliului. Legea audiovizualului prevede că vicepreședintele CNA se alege în prezența a cel puțin nouă membri. Așadar, cei șase membri care nu o mai susțin pe Laura Georgescu nu sunt suficienți. Funcția e vacantă de astă-toamnă, când Viorel Vasile Buda a demisionat, într-un joc la două capete: nici cu puterea Laurei Georgescu, nici cu opoziția față de ea. Vicepreședintele CNA are un rol cheie doar dacă CNA nu are președinte, pentru că preia toate atribuțiile acestuia. Așadar, în cazul în care Laura Georgescu va fi înlăturată, CNA va putea funcționa sub conducerea vicepreședintelui. S-a convenit ca funcția să revină lui Răsvan Popescu, fost președinte al CNA din 2007 până în decembrie 2012 și aflat în al treilea mandat de membru al Consiliului. Lorand Turos și-a manifestat dorința de a fi el vicepreședinte, dar nu are nicio șansă. El nu face acest joc decât pentru a demonstra public că nu face jocul nimănui când el, de fapt, este implicat până peste cap în protejarea Laurei Georgescu. E tactica specifică a UDMR și în Parlament, și în CNA: una arătăm public, alta votăm. El a ieșit din sală când a început ședința secretă, ce urma să stabilească textul apelului către Parlament și eventual alegerea vicepreședintelui, astfel făcând imposibilă acest demers. E și un fel de șantaj la adresa colegilor săi: nu mă votați vicepreședinte, nu vă ajut să alegeți pe altul. Viorel Vasile Buda e plecat din țară, așadar se speră ca el să ia parte într-o ședință viitoare la procesul de alegere a vicepreședintelui.

Parlamentul la mutare

Legea audiovizualului nu permite revocarea din funcție a niciunui membru, deci nici a președintelui CNA. Ce prevede aceasta:

ART. 13

(1) Membrii Consiliului pot fi demişi, la propunerea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, în următoarele situaţii:

a) în cazul incapacităţii de a-şi exercita funcţia pentru o perioadă mai mare de 6 luni;

b) în cazul unei condamnări penale aplicate printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.

(2) În scopul aplicării prevederilor alin. (1) Consiliul sesizează Parlamentul.

Așadar, strict în baza Legii audiovizualului, Parlamentul nu va putea face nimic. Acesta a fost și motivul invocat astă-vară parlamentarii PSD, în timpul scandalului înregistrărilor cu Laura Georgescu, de a ridica neputincioși din umeri. Totuși, se pare că există o variantă: Parlamentul să apeleze la dreptul său e a revoca o hotărâre de numire în funcție, pe baza pricipiului ”cine numește, poate și demite”. Parlamentul vor trebui să anuleze doar hotărârea de numire în funcția de președinte CNA al Laurei Georgescu, nu și pe cea de numire în calitatea de membru al Consiliului.

Ridic, totuși, o întrebare: dacă n-au putut astă-vară, cum de pot acum?

Laura Georgescu a umplut paharul cu Steaua și chemarea în instanță a CNA

Săptămâna trecută am scris aici că președintele CNA a dat în judecată instituția pe care ea însăși o conduce plus șase membri ai Consiliului din cauză că a fost modificat Regulamentul de Organizare și Funcționare și i-au fost reduse atribuțiile. Modificarea ROF s-a făcut tocmai pentru a opri abuzurile de care Laura Georgescu a fost acuzată inclusiv de către angajații CNA, iar ea a promis în fața senatorilor din comisia de cultură că nu se va opune acestei soluții de ieșire din blocaj a Consiliului. Acum s-a răzgândit. Pe lângă asta, Laura Georgescu a mai comis un abuz săptămâna trecută, când a transmis către RCS&RDS și PRO TV o adresă în care se substituia Consiliului și cerea celor două societăți să respecte decizia judecătorească din procesul MapN vs. Steaua. CNA nu luase însă nicio decizie în acest sens și nici nu avea cum să ia o asemenea decizie întrucât nu este de competența sa. Aici poate fi văzut documentul respectiv, pe care Laura Georgescu refuză să îl pună la dispoziția presei sportive. Aceste două decizii ale președintelui CNA se peare că au umplut paharul răbdării și celor mai toleranți susținători ai săi din Consiliu, precum Monica Gubernat și Radu Călin Cristea, dar și a parlamentarilor PSD, fani ai Stelei, să zicem!

Totuși, de partea Laurei Georgescu se află, în continuare, Gabriel Tufeanu, membru CNA începând din decembrie 2014 și la propunerea lui Victor Ponta. Gabriel Tufeanu este un cameraman de televiziune cu avere de un sfert de milion de euro ”în numerar”. Poate doar Adrian Sârbu să mai fi avut asemenea ”noroc”. Tufeanu a fost consilier al lui Victor Ponta la Guvern, după ce a fost pescuit din Consiliul Județean Constanța, unde era director sub conducerea lui Nicușor Constantinescu. Susținerea pe care i-o asigură Tufeanu mă determină să cred că președintele CNA, oricâte ar fi făcut, are încă în spate protecția solidă a premierului. Laura Georgescu e un fel de personificare a îndemnului ”Pe aici nu se trece!”.

Dacă va fi așa, CNA riscă să repete blocajul de astă-vară, când membrii CNA nu mai voiau să se asocieze cu imaginea ei și boicotau ședința, inclusiv cei aflați în zona PSD.

 

Sursa: cutiapandorei.net