Introducerea voucherelor de vacanta este in continuare blocata din motive care depasesc de mult timp cadrul legal. Practic, implementarea sistemului de emitere a voucherelor de vacanta este tergiversata cu buna stiinta prin jocurile de interese regizate de catre presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), Simona Man.

Insa, ieri, la Comisia de industrii si servicii condusa de catre pesedistul Iulian Iancu, s- a avut loc un scandal privind voucherele de vacanta generat tot jocul dublu al Simonei Man. Practic, presedintele ANT le-a cerut deputatilor sa amane emiterea voucherelor de vacanta pana la 1 ianuarie 2016, dupa ce, in mai multe randuri, l-a asigurat pe prim ministrul Victor Ponta ca sistemul va deveni functional de la 1 ianuarie 2015. Mai mult, la sfarsitul anului trecut, Simona Man a precizat ca primul voucher cu emitere online pentru pachetele turistice romanesti a fost tiparit.

Ulterior, Simona Man s-a razgandit si a anuntat ca ca a cerut prelungirea termenului de emitere cu inca doua luni adica pentru 1 martie, cu toate ca din punct de vedere tehnic autoritatea este pregatita. Patronatele din turism sustin ca industria turismului din România a pierdut de la începutul acestui an aproximativ 50 de milioane de euro pentru că nu se aplică legea voucherelor de vacanţă, care ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 ianuarie 2015.
Dezinformări şi sabotări pe bandă rulantă

ZIUAnews a semnalat de mai multe ori ca eforturile premierului Victor Ponta de a revigora turismului românesc, prin scaderea TVA la pachetele all-inclusive, dar si prin introducerea, de la 1 ianuarie 2015, a voucherelor de vacanţă sunt la ora actuală sabotate de mai mulţi senatori PSD, dintre care doi sunt chiar preşedinti de comisii senatoriale. Practic, un grup de senatorii PSD, in frunte cu Viorel Arcaş şi Liviu Pop, se opun introducerii voucherelor de vacanţă pentru angajaţii insitituţiilor si societăţilor de stat, dar, în schimb, solicită acordarea de prime de vacanţă.

În realitate, senatori PSD se opun introducerii voucherelor de vacanţă pentru că soţiile şi rudele lor sunt angajate la societăţii de stat unde pot să beneficieze de prime pentru concediul de odihnă mult mai mari decât valoarea voucherelor. Acum, numarul celor care-l saboteaza pe prim ministru a crescut si le-a dat satisfactie cocelor care se opun, prin jocurie de culise, minciunile si aranjamentele regizate de catre sefa ANT- Simona Man.

Cum asa? Simplu. La targul de turism, Simona Man i-a spus premierului ca sistemul de emiterea este imposibil sa functionezeze, desi, inca din noiembrie 2014, era gata, urmand doar sa se cumpere softul in valoare de 14.000 de euro. In schimb, Man a blocat, fara nicio explicatie, achizitionarea softului. Mai mult, ea a continuta dezinformarile sustinand ca impreuna cu Ministerul de Finante a facut modificari si completari la legea privind voucherele de vacanta.

„Voucherele de vacanta se emit numai in sistem on-line, incepand cu data de 1 ianuarie 2016″

In realitate, Simona Man nu a facut nicun amendament sau vreun demers in acest sens, fapt de demonstrat de adresa nr 425.721/11.03.2015, trimisa catre ANT de catre secretarul de stat de la Ministrul Finantelor Publice, Daniela Pescaru, care ii precieaza foarte clar Simonei Man ce trebuie sa faca pentru emiterea voucherelor de vacanta. Ulterior, printr-o alta adresa (nr.425759/16.03.2015), secretarul de stat Daniela Pescaru ii comunica Simonei Man ce amendamente trebuiesc introduse in vederea depunerii acestora la Comisia pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor.

Insa, Simona Man, nu depusese niciun amendament pana ieri la comisia condusa de Iulian Iancu, si a incropit cateva amendamente care au fost depuse chiar in timpul lucrarilor comisiei. Insa, surprinzator, al doilea amendament depus si propus de sefa ANT, prevede modificarea unui articol din lege, prin introducerea urmatorului continut: „voucherele de vacanta se emit numai in sistem on-line, incepand cu data de 1 ianuarie 2016″.

Practic, Simona Man cere sa se amane implementarea voucherelor pana anul viitor, fapt pentru care, deputatii au adoptat o solutie de compromis care este paguboasa pentru turisti, dar in schimb, unfla conturile unor baieti destepti din zona sindicala. Astfel, voucherele de vacanta vor tiparite si distribuite, in baza Ordonanţei nr.8 din 31 iulie 2014 prin care s-a amânat emiterea acestor vouchere până la 1 ianuarie 2015, de catre firmele care emit si bonurile de masa. Pentru aceste operatiuni se percepe un comision de 2,5% din valoarea voucherelor distribuite.

„Autoritatea Naţională pentru Turism a lăsat loc şmechereşte unor firme să emită în continuare acele tichete de vacanţă”

Insa, anul trecut, imediat dupa emiterea acestei ordonante, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, ca aceasta solutie nu este chiar ok, susţinand că la prima vedere introducerea voucherelor de vacanţă este un instrument bun pentru angajaţi şi angajatori. „Însă, prin emiterea unei alte ordonanţe în august prin care voucherele pot fi achiziţionate online începând de la 1 ianuarie 2015, Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT) a lăsat loc şmechereşte unor firme să emită în continuare acele tichete de vacanţă.

Este vorba de o piaţă de circa 20 de milioane de euro de care beneficiază doar trei firme. Practic, sunt cele trei firme care se ocupă şi cu tipărirea şi distribuirea bonurile de masă: Cheque Dejeuner, Sodexho Pass şi Edenred (fostă Acoor Services) deţinută de către Cartel Alfa. Aceste firme au făcut un lobby puternic în anumite zone pentru a putea emite vouchere în cele cinci luni câte au mai rămas până la sfârşitul anului. Modul de acordare a acestor vouchere este o bătaie de joc şi cred că vom ajunge la începutul anului viitor tot cu o situaţie incertă. Din păcate, introducerea sistemului online de emitere a voucherelor este întârziat”, a declarat Dumitru Costin pentru ZIUAnews.

300.000.000 de euro, piaţa anuală a voucherelor

Parlamentul a adoptat Legea nr. 94/01.07.2014, privind voucherele de vacanţă. Ulterior, Executivul a modificat legea prin Ordonanţa nr.8 din 31 iulie 2014, şi a amânat, astfel, emiterea acestor vouchere până la 1 ianuarie 2015. În această situaţie, instituţiile publice centrale şi locale, regiile autonome, companiile şi societăţile comerciale cu capital de stat care au încheiat contracte individuale de muncă ar putea acorda, în condiţiile legii, vouchere de vacanţă. Acestea se acordă în limita sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale, pentru unităţile din domeniul bugetar, şi în limitele sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat potrivit legii, pentru celelalte categorii de angajatori.

În ordonanţă se stipulează că: „Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariaţilor sub formă de vouchere de vacanţă reprezintă contravaloarea a 6 salarii de baza minime brute pe ţară garantate în plată, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal”. Voucherele de vacanţă sunt integral suportate de angajator. Angajatorul care beneficiază de vouchere de vacanţă nu mai are dreptul şi la primă de vacanţă în cursul anului fiscal sau la bilete de odihnă. În prezent, salariul de bază minim brut este de 900 de lei, ceea ce înseamnă că valoarea maximă totală a voucherelor de vacanţă este de 5.400 de lei brut. La sfârşitul anului 2013, România avea 5.548.944 de angajaţi, din care 1.200.000 sunt încadraţi la stat.

Reprezentantii patronatelor din turism, estimează că piaţa anuală a voucherelor de vacanţă este între 300 şi 400 de milioane de euro. De aceste vouchere pot beneficia circa 300.000 de angajaţi de la stat şi încă vreo 200.000 din sectorul privat. Dacă luăm în calcul o valoare medie de 2.500 de lei a unui voucher, rezultă că, anual, piaţa voucherelor se ridică la circa 1,25 miliarde de lei. Aceşti bani ar urma să intre pe piaţa turismului românesc, ceea ce ar însemna destul de mult pentru acest sector economic.

Pagubă de peste 50.000.000 de euro garantată de Simona Man

Reprezentantii patronatelor din turism estimeaza ca prin tergiversarea si neimplementarea sistemului de emitere a voucherelor de catre Simona Man, bugetul de stat a fost vaduvit de circa 50.000.000 de euro. Ca atare, patronatele din turism au anuntat ca vor face plangeri penale împotriva instituţiilor si persoanelor care blochează aplicarea prevederilor legale privind emiterea voucherelor de vacanta.

Totodata, au cerut premirul Victor Ponta sa o demita pe Simona Man pentru ca aceasta a blocat intreaga activitatea a ANT, dar si a turismului romanesc prin blocarea emiterii voucherelor de vacanta. Oare ce jocuri face Simona Man? Oare a celor care vor emite in continuare vouchere de vacanta si bonuri de masa sau a parlamentarilor care se opun implkemntarii acestui sistem sustinut de Victor Ponta?!

 

Sursa: ziuanews.ro

Comentariile sunt închise.