Agenția Națională pentru Restituirea Proprietăților pare să fie instituția care distruge, indirect, toate partidele politice importante din România.

Scena politică din România, după anchetele legate de retrocedările ilegale și/sau supraevaluate, pare să fie lovită din toate parțile de taiful DNA, iar urmările vor lăsa răni adânci la vârful tuturor partidelor politice.

Potrivit estimărilor actualului șef al ANRP, în cadrul acestei instituții s-ar fi comis cel mai mare jaf din istoria România. Vorbim de un potențial prejudiciu de 2 miliarde de euro, sumă vehiculată de directorul ANRP, George Băeșu.

UDMR

Marko Atilla, deputat UDMR, aflat deja de săptămână bune în Ungaria, este inculpat și urmărit penal pentru abuz în serviciu, faptă săvârşită în calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), în dosarul în care a fost reţinută, alături de alte persoane, şi şefa DIICOT, Alina Bica, dar și șeful ANI, Horia Georgescu.  Apoi, fostul ministru Atilla Korodi a fost  și el interceptat în dosarul lui Viorel Hrebenciuc și Paltin Sturdza legat de retrocedarea ilegală a celor 43.000 de hectare de pădure din Bacău. De asemenea, trebuie spus că în rândul UDMR îl regăsim pe cel supranumit ”Drujba lui Dumnezeu”, Verestoy Attila. Acesta este cunoscut drept un adevărat baron al retrocedărilor de pădure. Totuși, pentru UDMR efectele produse de ANRP nu sunt atât de devastatoare, precum în situația altor partide politice.

PSD- Combinatorul șef, Viorel Hrebenciuc, primul vip politic care a căzut în plasa DNA, după un dosar politic legat de retrocedări ilegale

Fostul deputat PSD, Viorel Hrebenciuc, este primul client ”gras” al DNA ca urmare a ”intermedierii” unei retrocedări ilegale a 43.000 de hectare de pădure către Paltin Sturza.  În acest dosar, mai este implicat și fostul parlamentar PSD de Brașov, Ioan Adam, aflat în arest preventiv, dar și liberalul Tudor Chiuariu.

Dosarul în care vor fi judecaţi Hrebenciuc, Adam şi Sturdza vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani. Grupul infracţional ar fi fost constituit în aprilie 2013, de Viorel Hrebenciuc, împreună cu Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza şi Dan Costin Bengescu, care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor. Grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienţa banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Gheorghe Paltin Sturdza a reuşit să obțină retrocedarea a 43.000 de hectare de pădure.

Chiar dacă în dosarul lui Viorel Hrenebiuc nu au existat și alte arestări preventive din zona PSD,  speța a lovit puternic în partidul condus de Victor Ponta, formându-se, în mentalul public, imaginea că social- democrații au fost autorii celui mai mare tun în materie de restituiri, având în vedere că prejudiciul adus statului ar fi unul de 300 de milioane de euro.

Faptul că Ilie Sârbu, șeful senatorilor PSD, dar și socrul premierului Victor Ponta, s-a ales cu o acuzație de trafic de influență, fiind pus sub urmărire penală de către DNA, a creat imaginea că social- democrații au fost părtașii celui mai mare tun dat din bani publici în ultimii 25 de ani. Practic, lovitura dată de Hrebenciuc, chiar dacă acesta a părut că a ”lucrat” cam de unul singur, ricoșeul a fost unul puternic ce a explodat chiar fața PSD.

PNL, aripa PDL. Cum poate ANRP să îi distrugă viitorul politic al lui Cătălin Predoiu. Bica+ Georgescu= prejudiciu de 135  de milioane de euro

Dosarul privind retrocedările ilegale dispuse de comisia ANRP, pe care o conducea Alina Bica, a lovit puternic în PDL. În primul rând, i-a lăsat pe democrat- liberali fără sponsorii din ultimii 10 ani și anume Dorin Cocoș și Gheorghe Stelian. În al doilea rând, Cătălin Predoiu, premier desemnat al PNL, deși a scăpat fără o vizită la DNA, are imaginea și credibilitatea știrbită, având în vedere că s-a ales cu ștampila de personajul care a susținut-o pe Bica în fruntea comisiei de la ANRP.

Apoi, o altă victimă a dosarului Alinei Bica este deputatul PDL de Argeș, Cătălin Teodorescu.  Acestuia i s-a ridicat imunitatea ca urmare a solicitării procurorilor DNA și a fost pus sub control judiciar.

Reamintim că Alina Bica este acuzată că a supraevaluat un teren ce i-a fost restituit lui Gheorghe Stelian ”Stelu”, iar prejudiciul a fost de ”doar” 65 de milioane de euro.

Problemele penale ale unor personaje cunoscute care fie au condus ANRP-ul, fie comisia de restituri din cadrul acestei instituții, ar putea, de asemenea, să îi distrugă, indirect, viitorul și planurile politice ale lui Cătălin Predoiu.

Analizând succint trecutul premierului desemnat al PNL, Cătălin Predoiu, în materie de susțineri a unor persoane în cadrul comisiilor de la ANRP, putem spune că acesta pare să fi avut un ghinion teribil în alegerea colaboratorilor din Ministerul Justiției.

Alina Bica, secretat de stat în ministerul Justiției în mandatului lui Cătălin Predoiu, și susținută de liberal pentru a face parte din celebra comisie de restituire a ANRP, este în prezent în spatele gratiilor, iar premisele sunt extrem de sumbre, aceasta riscând peste 20 de ani de închisoare, după cum a admis însuși avocatul fostei șefe antimafie.

Apoi, Horia Georgescu, cel mai ”proaspăt client” al DNA, a fost și el un colaborator al prim- vicepreședintelui PNL. Georgescu a fost consilierul lui Cătălin Predoiu, în perioada aprilie- noiembrie 2008, iar apoi a fost detașat  din Ministerul Justiției în poziția de secretar general al Agenției Naționale de Integritate, funcție pe care a ocupat-o până în 2012, când a fost ales director al ANI. Georgescu a fost numit în cadrul comsiei de restituire de la ANRP ca reprezentant al Ministerului Justiției condus de Predoiu.

La un scurt calcul, Cătălin Predoiu, prin susținerea Alinei Bica și a lui Horia Georgescu la ANRP, a creat premisele unui potențial prejudiciu de 135 de milioane de euro. Știm că Predoiu nu este în niciun fel responsabil de potențialele ilegalități săvârșite de cei doi, dar din punct de vedere moral premierul desemnat al PNL este cel care i-a propulsat pe Bica și Georgescu în comisia care oferea restituiri de sute de milioane de euro, în multe cazuri în mod ilegal, după cum ne spun procurorii.

Așadar, observând că doi din colaboratorii lui Cătălin Predoiu sunt astăzi în spatele gratiilor putem spune că liberalul nu este tocmai un politician care să aibă noroc în ceea ce privește alegerea colaboratorilor. Doi dintre ei sunt astăzi în închisoare, fapt care ar putea fi o adevărată ghiulea de piciorul lui Predoiu. Cine știe cine ar mai putea urma…

PNL, PLR, UNPR, afectate și ele de jaful de la ANRP

Șeful ANI, Horia Georgescu, a fost luni reținut preventiv într-un dosar disjuns din cel al Alinei Bica. Georgescu este acuzat de abuz în serviciu și prejudicierea statului cu aproape  75 de milioane de euro.

În aceeași speță a fost audiat și deputatul PNL, Theodor Nicolescu, cel care ar fi propunerea liberalilor pentru conducerea Ministerului Justiției, într-un viitorul guvern format în jurul PNL. Acesta s-a ales cu calitatea de urmărit penal de către DNA, fiind acuzat de 3 infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.

Apoi, tot în dosarul lui Georgescu, a fost pusă sub urmărire penală și primul președinte al ANRP, Ingrid Zaarour, cunoscută ca o apropiată a lui Călin Popescu Tăriceanu.

Zaarour a fost primul președinte al ANRP și a ocupat această funcție până în 2009, când a fost înlocuită cu Ancuţa Gianina Oprea, fostă  consilieră a preşedintelui PSD Mircea Geoană. Această situație cu care se confruntă Zaarour nu are cum să nu ricoșeze, încet, dar sigur, și în imaginea lui Călin Popescu Tăriceanu și implicit a PLR, partid pe care îl conduce.

Pornind de la acest nou dosar de corupție de la ANRP, în cadrul căruia Horia Georgescu a fost reținut, într-un mesaj postat pe pagina de Facebook, Elena Udrea susține că  ”urmează Senatul” și ”nu ar fi de mirare să vină și rândul șefului Camerei Deputaților”, având în vedere că nu se reușește să se schimbe actuala majoritate parlamentară prin modalitățile clasice. Astfel, dacă luăm în serios profețiile Elenei Udrea, am putea asista la decapitarea politică a PLR, în perioada următoare, ca urmare a unei solicitări din partea DNA de urmărire penală sau mai grav de arestare pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu.

Nici Gabriel Oprea, liderul UNPR, nu este departe de scandalul de la ANRP. Fosta colaboratoare a lui Oprea, de la ministerul Afacerilor Interne, Popa Ingrid Mocanu a fost și ea reținută în dosarul lui Horia Georgescu, semn că posibilele mecanisme ilicite de la ANRP sunt practici cunoscute de reprezentanții tuturor partidelor politice, indiferent de culoarea sau doctrina lor. În momentul în care un consilier/ colaborator al unui demnitar atât  de important este arestat preventiv, teama că respectivul ar putea intra în hora turnătorilor creează o adevărată situație de panică.

sursa: psnews.ro

Comentariile sunt închise.