Fostul manager al Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi Carmen Dorobăţ şi soţul acesteia, profesori la UMF Iaşi, au fost trimişi în judecată, fiind acuzaţi că ar fi primit 12.400 de euro mită de la 124 de studenţi de la Facultatea de Medicină Dentară, pentru a-i promova la examene.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în lunile iunie – iulie 2014, Carmen Dorobăţ ar fi primit, în mod direct, suma de 5.700 de euro de la 57 de studenţi din anul II de la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Iaşi.
”Această sumă a fost remisă inculpatei în mod direct de către studenţi sau prin intermediul unora dintre ei (în numele lor), pentru a-i promova pe aceştia la probele practică şi teoretică ale examenului respectiv şi a le acorda note de promovare de 8 şi 9, în absenţa unei evaluări obiective a tezelor de examinare şi a acordării calificativelor pe baza evaluării obiective”, se arată în comunicatul DNA.
La rândul său, Gheorghe Dorobăţ, în calitate de şef al Catedrei de anestezie generală de la UMF Iaşi şi şef al secţiei ATI de la Spitalul de Neurochirurgie ”Nicolae Oblu” din Iaşi, ar fi primit, în perioada 6 ianuarie -30 ianuarie, suma de 6.700 de euro de la 67 de studenţi de anul III de la Facultatea de Medicină Dentară.Banii erau primiţi prin intermediul soţiei sale, Carmen Dorobăţ.
”Aceşti bani au fost pretinşi şi primiţi de către inculpat pentru a-i promova pe aceştia la probele practică şi teoretică ale examenului de la materia Anestezie Generală şi a le acorda note de promovare de 8 şi 9 fără a ţine seama de calificativele acordate pe baza evaluării obiective. Suma de bani a fost remisă inculpatei Dorobăţ Carmen, în mod direct, de către studenţi sau prin intermediul unora dintre ei (în numele lor), la cabinetul de lucru al inculpatei aflat la parterul pavilionului 3 din incinta Spitalului de Boli Infecţioase «Sfânta Parascheva» Iaşi. În aceeaşi perioadă, inculpatul Dorobăţ Gheorghe a completat şi asumat prin semnătură date nereale în carnetele a şase studenţi, în sensul că a menţionat nota obţinută de fiecare dintre aceştia la materia Anestezie Generală.Sedare (media finală), deşi, pe de o parte, sus-numiţii nu susţinuseră proba teoretică, iar pe de altă parte, din evaluarea făcută de către inculpat a tezelor olografe a rezultat că persoanele examinate obţinuseră în realitate note mult mai mici”, se mai arată în comunicatul DNA.
Amenințări pentru 100 de euro
Gheorghe Dorobăț este acuzat că a completat şi asumat prin semnătură date nereale în carnetele de student în sensul că a menţionat nota obţinută de fiecare dintre aceştia la materia ,,Anestezie Generală. Sedare” (media finală), deşi, pe de o parte, susnumiţii nu susţinuseră proba teoretică, iar pe de altă parte, din evaluarea făcută de către inculpat a tezelor olografe a rezultat că: Ion Sinigur (promovat cu nota 9) a fost notat în teză cu nota ,,2,, (şi menţiunea inculpatului ,,Habar n-ai de nimic!,,), numita Rebeca Amariei (promovată cu nota 9) a fost notată în teză cu nota ,,2-3,, (şi menţiunea inculpatului ,,Nu ştii!! Numai atât? Nu ştii nimic! Habar n-ai!,,), numita Mihaela Miruna Patilea (promovată cu nota 9) a fost notată în teză cu nota ,,8-9,,, numita Laura Naomi Gavriliță (promovată cu nota 9) a fost notată în teză cu nota ,,2-3,, (şi menţiunea inculpatului ,,Nu ştii nimic!,,), numita Maria Gherghel promovată cu nota 9) a fost notată în teză cu nota ,,1-2,, (si menţiunile inculpatului ,,Nu citeşti nimic? Nu ştii nimic?,,), numita Khawatmi Katherine (promovată cu nota 8) a fost notată în teză iniţial cu nota ,,1,, (corectată în nota ,,8,,) (şi menţiunea inculpatului ,,Nu ştii nimic! Habar n-ai!!,,).
- În cazul lui Apetrei Constantin Răzvan acesta a fost notat cu 1-2 și cu mențiunea “Habar n-ai! Loază!”, dar după ce a dat 100 de euro a primit nota 9. Cazuri similare au fost și pentru studenții Nicolae Siviu Bontaș, care fusese notat inițial cu 3 și cu mențiunea “Omori bolnavul! Nu ştii!”, s-au Ghersaim Anca Simona, care primise -2 și mențiunea “Ce exprimare ceauşistă… Aduce a anonimă! Eşti tare…..bine pregătită!”
DNA: A devenit practică
Procurori arată că practica promovării examenelor la materiile ,,Boli Infecţioase,, şi “Anestezie Generală. Sedare” (şi obţinerea, în acelaşi timp, a unor calificative ridicate – medii de ,,8,, şi ,,9,,) de către studenții anilor II şi, respectiv, III de studiu ai Facultății de Medinică Dentară din cadrul U.M.F. “Gr. T. Popa” Iasi, prin oferirea unor sume de bani (100 EURO/student) celor doi, soţii Carmen-Mihaela și Gheorghe Dorobăț, devenise extrem de cunoscută și uzitată de studenții Facultății de Medicină Dentară, inculpaţii reuşind să obţină sume de bani de la candidații convinși, prin raportare la percepția generală, că acesta este modul cel mai sigur de a promova la disciplinele amintite.
- „Focalizând investigatiile asupra activităților cu caracter infracțional desfășurate de către Carmen-Mihaela și Gheorghe Dorobăț, s-a reușit identificarea unui modus operandi extrem de eficient în direcția protejării acestora de eventuala indentificare a participației penale. Astfel, cei doi inculpaţi au iniţiat şi derulat un mecanism infracţional care să le asigure, pe de o parte, o ,,certitudine,, că vor primi sumele de bani, iar, pe de altă parte, care să creeze aparenţa unei derulări legale, regulamentare, a procesului de examinare şi inducerea ideii faţă de studenţi că primirea sumelor de bani de către inculpaţi reprezintă acceptarea din ,,bunăvoinţă,, a unei situaţii ilicite determinate de lipsa preocupării studenţilor în aprofundarea cunoştinţelor necesare promovării examenelor. Crearea şi întreţinerea acestei aparenţe avea scopul de a-i determina atât pe studenţii care, deşi nu erau de acord cu ,,metoda,, de promovare a examenelor, au acceptat să dea sumele de bani, cât şi pe cei care nu au acceptat să dea sumele de bani, să renunţe la eventuale încercări de a devoala mecanismul infracţional.”
Din cercetările efectuate în cauză s-a constatat că materiile ,,Boli Infecţioase,, şi ,,Anestezie Generală.Sedare,, fac parte din categoria ,,discipline clinice,, din cadrul Facultăţii de Medicină Dentară, având o procedură specifică de examinare, reglementată prin acte emise de conducerea facultăţii, valabile în anul universitar în care a fost studiată şi promovată materia respectivă.
Miza: Locurile cu taxă și cazarea
Procurorii DNA arată că nepromovarea de către studenți a examenelor în discuție ar fi determinat, în unele situații, pierderea de către aceștia a locurilor bugetate și înmatricularea acestora pe locurile cu taxă, taxa ce ar fi trebuit achitată în aceste condiții fiind de 6.000 lei/an, pierderea dreptului a le fi asigurată cazarea într-unul din căminele studențești aparținând U.M.F Iași, iar în alte cazuri, chiar dacă studenții ar fi reușit promovarea examenelor pe baza propriilor cunoștințe, ar fi avut un calificativ scăzut, medii finale mici, cu consecințe în ceea ce privește clasamentul (unii martori denunțători știau că inculpata Carmen-Mihaela Dorobăț îi promova la disciplina ”BOLI INFECȚIOASE” pe unii studenți care nu dăduseră sume de bani, dar în mod aleatoriu, cu scopul de a crea aparența de corectitudine a examinării).
Potrivit rechizitoriului, prin activitatea infracțională desfășurată, Carmen-Mihaela și Gheorghe Dorobăț au transformat practic examenele la disciplinele ”BOLI INFECȚIOASE” și “ANESTEZIE GENERALĂ” într-o simplă formalitate pentru studenții care ajungeau să se bucure de sprijinul acestora, lipsa unor criterii obiective de examinare conducând atât la o inegalitate a șanselor celor care susțineau examenul în condiții firești, fără a plăti pentru promovarea acestuia, dar și la crearea unei premise generatoare de pericol social în condițiile în care promovau examenul persoane ale căror cunoștințe practice și teoretice erau verificate doar formal.
Martorii denunțători au acceptat să remită sumele de bani (câte 100 de euro fiecare), întrucât cunoșteau faptul că această practică era generalizată, o conduită contrară diminuându-le substanțial șansele de promovare a celor două examene, arată DNA.
sursa: evz.ro
Comentariile sunt închise.