Elena Udrea a ținut să lămurească niște informații apărute în presă conform cărora ar fi comis infracțiunea de „spălare de bani” după începerea anchetei DNA în Dosarul Microsoft.

Clarificările au fost postate pe Facebook de echipa de comunicare a fostului ministru.

„1. Documentul este rezultatul unei cereri DNA către Oficiul Naţional de Combatere a Spălării Banilor care a venit între momentul în care s-a dispus prima arestare şi momentul apelului.
2. Tranzacţia invocată este absolut legală. Elena Udrea a împrumutat propria firmă, lucru perfect legal şi uzual.
3. Nu este vorba de 487.000 de euro, ci de lei.
4. Judecătorii din dosarul Microsoft nu au reţinut această acuzaţie ca fiind reală, dispunându-se arestul la domiciliu. Practic, acuzaţia s-a dovedit neîntemeiată şi ÎCCJ a respins-o.
5. Nu există nicio legătură între presupusul Offshore a lui Pescariu şi vreo tranzacţie către Elena Udrea. Cu atât mai puţin aceasta. Avem de-a face doar cu o juxtapunere stupidă a unor elemente invocate în dosar”, este mesajul transmis de Elena Udrea.

Potrivit stiripesurse.ro care citează România TV, în referatul de arestare al Elenei Udrea procurorii DNA sustin ca aceasta ar fi incercat sa spele bani, aproape 500.000 de euro, dupa inceperea anchetei in dosarul Microsoft in ianuarie 2015. Udrea a incercat sa scoata bani din contul personal si sa ii mute in cel al firmei care administreaza terenul de la Nana, potrivit unei sesizari la Oficiul National de Combatere a Spalarii Banilor.

„Actul provenind de la Oficiul Naţional de Combatere a Spălării Banilor reprezintă o sesizare, datată 13 februarie 2015. Conţinutul faptelor sesizate – ridicarea de bani din contul propriu şi transfer de bani în contul Agro Green Nana SRL, în luna februarie 2015. Suma presupus a fi spălată, aproximativ 487.000 EURO”, se arată în referatul de arestare a Elenei Udrea.

Procurorii ar avea indicii ca banii respectivi proveneau chiar de la unul dintre denutatorii sai, Dinu Pescariu, astfel Udrea este suspectata ca sub control judiciar fiind ea tot a incercat sa acopere urmele unei presupuse mite.

„Dinu Pescariu a depus un înscris în ceea ce priveşte înfiinţarea unei societăţi, Streampoint Management, cu un capital de 100 USD, prin care urma să se deruleze remiterea în tranşe a unor sume de bani (n.r. catre Elena Udrea)”, se mai arată în referatul DNA.

Potrivit referatului DNA din dosarul Microsoft, Elena Udrea și fostul ei soț, omul de afaceri Dorin Cocoș, au disimulat mita pe care au primit-o pentru atribuirea contractului de licențe IT, prin înstrăinarea și cumpărarea mai multor imobile. Astfel ei ar fi încercat să ascundă banii obținuți ilegal.

„S-a stabilit că, în perioada 2009 – 2013, Cocoş Dorin şi Udrea Elena Gabriela au înstrăinat şi respectiv au achiziţionat mai multe imobile, existând indicii în sensul că acestea au constituit una dintre modalităţile de disimulare a provenienţei sumelor de bani şi a circuitului financiar. În concluzie, prin operaţiuni de vânzare – cumpărare de bunuri imobile sau, acordarea unor împrumuturi către SC Clamari Trading Impex SRL, respectiv prin novarea creditului de 3.297.000 euro de la BRD, Udrea Elena Gabriela a efectuat operaţiuni specifice infracţiunii de spălare a banilor”, arată procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în referatul cu propunerea de arestare a Elenei Udrea.