Astăzi, comisia de control SRI îl audiază pe Eduard Hellvig, proaspăt nominalizat de preşedintele ţării să ocupe funcţia de director al Serviciului. Nominalizarea lui Eduard Hellvig pentru funcţia de director SRI nu a fost o surpriză în PNL, numele său fiind vehiculat înaintea propunerii oficiale făcută de preşedintele Klaus Iohannis. Hellvig a fost consilier al candidatului la prezidenţiale Mugur Isărescu în perioada 1999-2000, deputat PUR în perioada 2004 – 2008, fiind un om de bază în timpul mandatelor preşedinţilor PNL Crin Antonescu şi Klaus Iohannis. Hellvig se înscrie pe lista oamenilor din echipa lui Antonescu care a fost promovată şi de Iohannis, printre ei numărându-se: Dan Mihalache, Andrei Muraru, George Scutaru şi Cosmin Marinescu. Toţi sunt astăzi consilieri prezidenţiali, în timp ce Hellvig a primit nominalizarea pentru SRI. După anunţul lui Iohannis, Traian Băsescu şi Elena Udreau au reacţionat dur, spunând că este omul lui Dan Voiculescu. Crin Antonescu a declarat pentru Gândul că, în 2009, când a început să lucreze cu Eduard Hellvig, acesta nu mai avea „de mult nicio legătură cu PC şi Dan Voiculescu”.
Cine este, însă, Eduard Hellvig şi cum a ajuns într-o funcţie-cheie în stat?
Eduard Hellvig a fost un personaj important în timpul mandatului lui Crin Antonescu în fruntea PNL. Relaţia foarte bună avută cu fostul preşedinte al liberalilor l-a propulsat pe Hellvig în zona de decizie a PNL, chiar dacă profilul său public nu a fost unul extrem de pronunţat. Hellvig a participat la toate şedinţele importante ale USL, din funcţia de secretar general al PNL armonizând poziţiile organizaţiilor liberale cu cele social-democrate.
Hellvig este doctor în Ştiinţe Politice al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative şi absolvent al Universităţii Babeş Bolyai – Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administraţie Publică. Liberalul a absolvit Centrul European de Studii de Securitate ”George Marshall” şi a urmat studii post-universitare în domeniul securităţii şi apărării la Colegiul Naţional de Apărare. Numele lui Hellvig se mai intersectează cu Fundaţia Soros (1995), cu Institutul de Studii Sociale – director (2005) şi cu Horia Rusu, al cărui consilier a fost.
După plecarea lui Crin Antonescu din fruntea PNL, întreaga echipă a lui Antonescu rămâne alături de noul preşedinte, Klaus Iohannis. Mihalache, Muraru, Marinescu, Hellvig devin oameni de încredere pentru Iohannis, care îi păstrează în echipa sa pentru campania prezidenţială. Mihalache este recompensat după prezidenţiale, ajungând şeful Cancelariei Administraţiei Prezidenţiale. Muraru şi Marinescu sunt avansaţi şi ei în postura de consilieri prezidenţiali, în timp ce Nicoleta Nicolae şi Iulia Huiu ajung consilieri de stat.
Fostul preşedinte Traian Băsescu şi deputata Elena Udrea au reacţionat după nominalizarea lui Hellvig pentru SRI, susţinând că acesta este omul lui Dan Voiculescu.
Antonescu: „Cred că domnul Traian Băsescu a colaborat mult mai strâns cu Dan Voiculescu decât a făcut-o vreodată Hellvig”
”În momentul în care eu am început colaborarea cu domnul Hellvig, când am pornit împreună la o campanie electorală, cea din 2009, când l-am propus SG al PNL şi apoi ministru, domnul Hellvig nu mai avea de mult nicio legătură cu PC şi Dan Voiculescu. Mi se pare caraghios să discutăm despre aceste lucruri. Nu cred că există vreo interdicţie a unui cetăţean român care a colaborat vreodată cu PC sau cu Dan Voiculescu şi cred că domnul Traian Băsescu a colaborat mult mai strâns cu Dan Voiculescu decât a făcut-o vreodată Hellvig”, a declarat pentru gândul Crin Antonescu.
Fostul preşedinte PNL a dezvăluit că nu a fost surprins de nominalizarea făcută de preşedintele Klaus Iohannis, deoarece ”Iohannis a avut o colaborare strânsă cu Hellvig şi este un om în care are încredere”.
Liberalul a afirmat că vede cu speranţă nominalizarea lui Hellvig pentru şefia SRI.
”Am lucrat ani buni împreună cu domnul Hellvig, am convingerea că este un om cu adevărat de formaţie liberală şi în raportul foarte delicat între necesitatea unor servicii foarte puternice, dar în acelaşi timp limitarea capacităţii de influenţare a acestora a jocului politic sau chiar de afectare a unor drepturi şi garanţii individuale, domnul Hellvig este bine plasat. Împărtăşeşte punctul democratic în această privinţă şi un om care înţelege un rol esenţial: menirea unor servicii speciale într-o democraţie este de a apăra caracterul democratic al regimului politic din ţara respectivă”, a spus Antonescu.
Senatorul PNL a respins teoriile potrivit cărora a fost trădat de Hellvig în vara lui 2014.
”Când Klaus Iohannis a devenit preşedinte PNL şi candidat la prezidenţiale, era normal ca Eduard Hellvig, care colaborase împreună cu mine şi cu Klaus Iohannis, să fie alături de acesta şi să-l susţină. Este un lucru normal pentru că sunt oameni cu care Klaus Iohannis – şi pe când eram preşedinte şi domnia sa prim-vicepreşedinte, apoi în perioada scurtă cât a fost preşedinte PNL- a lucrat. Nu mă poate decât bucura faptul că a considerat aceşti oameni valoroşi să lucreze în continuare cu domnia sa. Oameni ca Dan Mihalache, Andrei Muraru, Cosmin Marinescu, George Scutaru, Nicoleta Nicolae şi Eduard Hellvig sunt oameni în a căror valoare am crezut şi mă bucură că şi preşedintele le acordă încredere şi lucrează în ei”, a adăugat Antonescu.
„O bună parte din presă, societatea civilă şi clasa politică, dacă nu lucrează direct sub acoperire pentru servicii, are serioase motive să se teamă de acestea”
Liberalul a afirmat că, în momentul de faţă, o ”bună parte din presă, societatea civilă şi clasa politică, dacă nu lucrează direct sub acoperire pentru servicii, are serioase motive să se teamă de acestea”.
”Echilibrul e greu de asigurat şi de vină nu sunt serviciile. Mă aştept de la mandatul lui Eduard Hellvig ca împreună cu oamenii de competenţă, de performanţă şi de viziune din interiorul serviciului să facă în continuare un serviciu performant şi un serviciu care să nu fie niciodată un pericol la adresa democraţiei”, a subliniat Antonescu.
Potrivit acestuia, preşedintele Iohannis are misiunea de a reasigura echilibrul, fiind singurul lider politic credibil în acest moment.
PNL şi UNPR au anunţat deja că îl vor vota pe Eduard Hellvig în Parlament, în timp ce PSD va decide luni ce poziţie va adopta faţă de nominalizarea făcută de Klaus Iohannis.
sursa: gandul.info