Procurorii DNA fac percheziţii, luni, la două firme din Voluntari, judeţul Ilfov, dintre care una aparţine fratelui deputatului Sebastian Ghiţă, într-un dosar privind o licitaţie a Ministerului Educaţiei din 2013, pentru un proiect cu fonduri europene, în valoare de 33 de milioane de euro. Percheziţiile au loc într-un dosar în care se fac cercetări în legătură cu o licitaţie a Ministerului Educaţiei Cercetării şi Tineretului, din 2013, pentru proiectul „Internet în şcoala ta”, finanţat integral din fonduri europene, valoarea proiectului fiind de 33 de milioane de euro.

În decembrie 2013, premierul Victor Ponta a luat parte la semnarea contractului pentru implementarea proiectului „Internet în şcoala ta” şi l-a descris drept „o minune românească”. „Am venit aici cu un scop foarte clar: să mai văd o minune românească. De şapte ani ne chinuim să facem acest proiect, e corect, nu? Sigur, el a fost gândit în 2003,  în 2007 a venit ideea să se facă acest proiect din fonduri europene. Suntem în 2013. De anul trecut, de când am preluat funcţia, am auzit şi despre acest proiect ca despre unul din proiectele despre care toată lumea vorbeşte şi toată lumea spune că nus eva face niciodată, motiv pentru care i-am spus în special domnului ministru Costoiu, sigur, şi ministrului Educaţiei, dar am dat sarcina ministrului delegat să scoată acest proiect la lumină. Şi am vrut astăzi să fiu prezent aici ca să văd că e semnat contractul şi că, într-adevăr, se apucă lumea de treabă”, a spus la acea vreme premierul Ponta.

Întrebat de o jurnalistă de ce se semnează un alt contract cu o companie care „a ajuns la acum la Parchet”, Ponta a replicat: „Doamnă, toţi suntem la Parchet în ţara asta”. „Fiind vorba de fonduri europene, trebuie să urmăm o procedură. Eu habar n-am cine a câştigat şi cine a mai participat la această procedură. Ştiu doar că s-au respectat absolut toate cerinţele solicitate de legislaţia europeană, ştiu că au fost şi contestaţii şi tot, deci semnăm. În rest, cine e la Parchet, v-am zis, toţi suntem la Parchet, mai puţin am văzut că astăzi cei care erau cu Rudel Obreja au scăpat. Poate îi trimite şi pe dânşii să lucreze tot cu cine trebuie. Deci, ăsta e răspunsul: procedurile le facem conform legislaţiei europene şi cine câştigă, cine pierde, îmi pare rău, dar nu mă întreabă nimeni”, a declarat atunci premierul României.

Totodată el a afirmat că nu ştie cine a participat la respectiva licitaţie: „Am încredere totală în organele penale că îi vor sancţiona pe cei răi şi îi vor disculpa pe cei buni. Ideea e următoarea: noi nu putem decide cui vrem să dăm un contract, lui X sau lui Y. Nici nu ştiam până în acest moment, când am ajuns şi am văzut, nici nu ştiam cine a participat la licitaţie, nu e treaba mea. Da? Restul, dacă vreţi să vă certaţi cu vreo firmă privată, e liber, nu e nici o problemă. Dar nu cu noi, că noi nu putem să dăm cui ne dorim noi sau cui nu dorim…”

Luni, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au făcut percheziţii la sediile SC 2K Telecom SRL, care aparţine lui Alexandru Ghiţă, fratele deputatului Sebastian Ghiţă, şi la SC Avitech Co. SRL, ambele din oraşul Voluntari.

Avitech co. SRL este, alături de liderul de asociere Omnilogic SRL, câştigătoarea licitaţiei pentru programul „Internet în şcoala ta” derulată de Ministerul Educaţiei Naţionale în 2013. Având ca obiect conectarea la internet broadband a şcolilor din zona rurală şi urbană, contractul a fost finanţat în cea mai mare parte prin Programul Operaţional Creşterea Competitivităţii Economice şi cofinanţat, în proporţie de 15%, de la bugetul de stat.

Contractul atribuit pe 29 noiembrie 2013 a avut, potrivit anunţului de atribuire publicat în Sistemul Naţional de Achiziţii Publice, o valoare de 119.840.458 de lei fără TVA din care o parte în valoare totală de 20.922.112 plus TVA putea fi subcontractată. În acest sens, asocierea Omnilogic- Avitech Co. a declarat autorităţii contractante doar compania Romtelecom ca subcontractor pentru instalarea de echipamente de infrastructură, numele 2K Telecom nefiind menţionat în niciunul dintre documentele publice aferente achiziţiei.

 

sursa: gandul.info

Comentariile sunt închise.