Pe 15 februarie, la ora 00:00, intra in vigoare armistitiul semnat joi la Minsk de catre Vladimir Putin si Petro Porosenko. Intre timp insa, in estul Ucrainei continua bombardamentele, iar separatistii si soldatii ucraineni se acuza reciproc, transmit stirileprotv.ro

La sfarsitul acestei zile, ostilitatile din Ucraina ar trebui sa inceteze, potrivit acordului negociat, in cadrul summitului de la Minsk, de catre Vladimir Putin, Petro Porosenko, Angela Merkel si Francois Hollande.

Totusi, SUA si UE sunt sceptice in privinta pacii si anunta ca sunt pregatite sa intervina daca armistitiul nu va fi respectat. Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat ca Uniunea Europeana „va reactiona prompt” si ca „va lua toate masurile necesare”, iar SUA a precizat ca va trimite 600 de militari in Ucraina, pentru antrenarea trupelor ucrainene.

Desfasurarea evenimentelor de sambata, 14 februarie, livetext:

UPDATE 12:05 Marea Britanie a livrat 20 de vehicule blindate Ucrainei si va mai trimite 55.

Un lot de 20 de vehicule blindate britanice de tip Saxon a fost livrat Ucrainei, iar restul de 55 de vehicule urmeaza sa soseasca in tara in curand, a anuntat secretarul Consiliului National ucrainean pentru Securitate si Aparare Oleksandr Turcinov, relateaza Unian.

„Aceste vehicule au fost obtinute fara armament. Ele vor fi echipate cu armament fabricat in Ucraina si vor asigura o acoperire eficienta impotriva focului Garzii Nationale sau altor unitati carora le vor fi livrate”, a declarat Turcinov vineri.

Dupa testare, vehiculele blindate vor „intra imediat in serviciul militarilor” ucraineni, a subliniat el.

Primul adjunct al directorului companiei de stat Ukroboronprom Serghii Pinkas a anuntat la inceputul lui decembrie ca Ministerul ucrainean al Apararii a achizitionat 75 de vehicule blindate usoare de la compania britanica Saxon, in valoare de 3,8 milioane de dolari.

El preciza ca vehiculele britanice Saxon reprezinta o alternativa „accesibila ca pret” la tehnologia depasita aflata in prezent in serviciul armatei ucrainene, adaugand ca ele urmeaza sa fie modernizate pentru a oferi protectia de care au nevoie militarii ucraineni in timpul misiunilor in zona de lupta din estul tarii.

Vehiculele blindate de tip Saxon au fost dezvoltate la inceputul anilor ’70 ca „taxiuri de lupta” ieftine dar eficiente pentru forte de securitate aflate in misiuni. Ele sunt utilizate in prezent in mai multe tari, inclusiv in Oman, Bahrain, Malaysia si Nigeria.

UPDATE 11:30 Porosenko l-a avertizat pe Orban la Kiev ca va conta pe Ungaria in cazul neaplicarii armistitiului.

Kievul conteaza pe sustinerea Ungariei in convocarea unei sesiuni speciale a Consiliului European, in cazul in care armistitiul convenit la Minsk nu va fi pus in aplicare in estul Ucrainei in noaptea de sambata spre duminica, a avertizat Porosenko vineri, dupa o intalnire cu Orban, relateaza MTI.

Porosenko a declarat ca presedintele francez Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel au fost autorizati sa vorbeasca in numele Uniunii Europene (UE) la summitul de joi de la Minsk, precizeaza presedintia ucraineana intr-un comunicat postat pe site, in contextul relatiilor bune promovate de catre liderul populist ungur cu Moscova, care-i sustine pe separatistii prorusi in conflictul din estul tarii
Orban i-a raspuns presedintelui ca este constient de importanta armistitiului si implementarii Acordurilor de la Minsk, se arata in comunicat.
Presedintele ucrainean si premierul ungur au discutat despre cooperarea bilaterala si probleme de securitate energetica, inclusiv despre stadiul diversificarii livrarii de gaze naturale catre Ucraina.

Situatia minoritatii maghiare din Ucraina a fost de asemenea abordata. Presedintele Federatiei Culturale Maghiare din Transcarpatia (KMKSZ) Laszlo Brenzovics, parlamentar ucrainean, a declarat in cadrul intalnirii ca maghiarii ucraineni sustin eforturile de pace ale presedintelui ucrainean si ca minoritatea maghiara nu se simte discriminata in Ucraina, potrivit presedintiei ucrainene.

Orban a declarat ca apreciaza faptul ca drepturile maghiarilor din Ucraina sunt respectate. Insa cele doua parti au discutat si despre oportunitatil de imbunatatire a dezvoltarii sociale si culturale a comunitatii maghiare ucrainene.

De asemenea, Porosenko i-a multumit lui Orban atat pentru sustinerea independentei, integritatii teritoriale si suveranitatii Ucrainei, cat si pentru ajutorul umanitar acordat, inclusiv tratarea in Ungaria a unor militari ucraineni raniti in conflictul din estul tarii, a mai precizat presedintia.

UPDATE 10:00 Petro Porosenko acuza Rusia ca a crescut „in mod semnificativ” actiunile ofensive, desi joi, la Minsk, cei doi lideri au semnat un acord de pace, si declara ca armistitul de la Minsk este in „mare pericol”. De asemenea, Statele Unite anunta ca sunt ingrijorate de faptul ca Moscova continua sa le trimita arme rebelilor separatisti.

In ultimele 24 de ore, peste 12 oameni au murit in estul Ucrainei in urma bombardamentelor. Nu cunoaste cine este in spatele atacurilor, insa armata ucraineana si separatistii se acuza reciporc ca au lovit zone locuite de civili.

Potrivit BBC, sambata, Porosenko, Putin, Merkel si Hollande urmeaza sa discute la telefon despre acordul de incetare a focului, care ar trebui sa intre in vigoare pe 15 februarie, la ora 00:00.

Pesimism in estul Ucrainei

Locuitorii din estul Ucrainei nu-si pun prea mari sperante in acordul negociat de liderii politici la Minsk, iar pe teren temerile lor se dovedesc, deocamdata, justificate.

Andrei Lisenko, purtator de cuvant al armatei ucrainene: „Geografic, conflictul s-a extins. Mai inainte aveam 32 de localitati sub bombardamente, dar de vineri avem 48.
Dupa o scurta vizita in regiune, secretarul general al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa confirma dezastrul de pe teren.
Lambero Zannier, secretar general al OSCE: „Sunt ingrijorat de faptul ca in aceasta dimineata continua ostilitatile. Ne asteptam ca aceste ostilitati sa scada in intensitate si sa inceteze cu totul pana la termenul limita.”

Luptele cele mai puternice se dau in jurul orasului Debaltseve, un nod feroviar de importanta strategica, ce le-ar asigura separatistilor un control mai bun asupra auto-
proclamatelor republici Donetk si Luhansk.

Militarii ucraineni spun ca separatistii au bombardat vineri in mai multe randuri satele din apropierea caii ferate si au facut victime printre civili.
Intre timp, oamenii din regiune fie au fugit, fie se ascund prin pivnite, tresarind la orice zgomot. Proiectilele ucigatoare pot sa vina oricand, de oriunde, intr-un conflict care numara deja peste 5.500 de morti.

Cele 13 PUNCTE ale acordului de la Minsk

1. Incetarea focului in estul Ucrainei va intra in vigoare duminica, 15 februarie 2015, la ora 00.00 (ora Kievului).

2. Retragerea armamentului greu. Partile au convenit asupra unei zone demilitarizate, de-a lungul liniei de front care era in vigoare in septembrie. OSCE va monitoriza aceasta zona care va avea o intindere cuprinsa intre 50 si 150 de kilometri, in functie de raza de actiune a armelor. Retragerea se va incheia la 1 martie 2015.

3. OSCE isi va folosi dronele si observatorii pe teren, precum si imagini din satelit si date radar pentru a se asigura ca ambele parti respecta acordul.

4. Kievul si rebelii vor negocia termenii viitoarelor alegeri locale in zonele rebele, ceea ce ii va readuce in cadrul legal al Ucrainei. Kievul va adopta o legislatie privind autoguvernarea care sa fie acceptabila pentru republicile autoproclamate.

5. Kievul va declara amnistie generala pentru rebeli.

6. Un schimb de prizonieri trebuie sa aiba loc la cinci zile de la retragerea completa, respectiv in 19 zile daca retragerea armamentului se va face in perioada maxima prevazuta de acord.

7. Convoaiele cu ajutor umanitar vor primi acces neingradit in zonele afectate de razboi. Va fi pus in functiune un mecanism international de monitorizare.

8. Kievul va relua legaturile economice, platile sociale si serviciile bancare in zonele separatiste, intrerupte anterior ca raspuns la alegerile organizate in republicile autoproclamate. Aceasta prevedere este subiectul unor negocieri ulterioare.

9. Dupa organizarea alegerilor locale in regiunile Donetk si Lugansk, Kievul va reinstaura controlul asupra granitelor lor cu Rusia. Tranzitia ar putea dura, perioada necesara unei reforme constitutionale cuprinzatoare in Ucraina.

10. Toate trupele straine, armamentul greu si mercenarii vor fi retrasi din Ucraina. Gruparile armate ilegale vor fi dezarmate, dar autoritatile locale din Donetk si Lugansk vor putea avea unitati de militie legale.

11. Kievul va implementa o reforma constitutionala cuprinzatoare pana la sfarsitul anului, care va descentraliza sistemul politic ucrainean si va oferi privilegii regiunilor Donetk si Lugansk. Privilegiile includ autodeterminare in privinta limbii, libertatea de a numi procurori si judecatori si stabilirea unor relatii economice cu Rusia.

12. Observatorii OSCE la alegeri vor verifica daca alegerile locale din republicile autoproclamate corespund standardelor internationale. Procedura exacta pentru alegeri este subiectul unor negocieri ulterioare.

13. Discutiile in cadrul „grupului de contact” (format din liderii autoproclamatelor republici Donetk si Lugansk, un reprezentant al OSCE, fostul presedinte ucrainean Leonid Kucima si ambasadorul rus in Ucraina) se vor intensifica in diverse moduri.

Comentariile sunt închise.