Vladimir Putin, Angela Merkel, Francois Hollande şi Petro Poroşenko s-au reunit, miercuri, la Minsk, pentru a da o ultimă şansă păcii în estul Ucrainei. Cei patru lideri încearcă să vină cu o soluţie astfel încât să pună capăt conflictului care a făcut deja peste 5.400 de morţi, informează romaniatv.net
La Minsk, atmosfera negocierilor de pace a fost cât se poate de tensionată, iar asta s-a putut deduce şi din felul în care preşedintele rus, Vladimir Putin şi cel ucrainean, Petro Poroşenko, şi-au dat mâna.
Mai mult, de nervi, liderul de la Kremlin a rupt un creion în două, în timpul discuţilor. În acest timp, Angela Merkel şi Francois Hollande încearcau să-i facă să accepte planul franco-german de pace.
Cei patru lideri au desconsiderat protocolul, iar înaintea reuniunii oficiale s-au întâlnit la un ceai. De-a lungul nopţii a fost un adevărat meci al nervilor. La un moment dat, preşedintele ucrainean a plecat din sală, însă a revenit 15 minute mai târziu. După nouă ore de negocieri, din sală au ieşit şi Putin, apoi Merkel, dar s-au întors în cele din urmă.
În timp ce Kievul vrea să-şi păstreze integritatea teritorială, separatiştii proruşi vor să menţină controlul asupra teritoriilor nou-cucerite.
Kremlinul vrea federalizarea Ucrainei, cu o autonomie extinsă pentru zonele controlate de rebeli. Tensiunea din sala de negocieri s-a transmis şi pe holurile palatului prezidenţial de la Minsk, unde un jurnalist ucrainean şi altul rus au fost cât pe ce să se ia la bătaie. Potrivit presei ruse, cei patru lideri trebuia să semneze un document de reconciliere în 13 puncte.
UPDATE 10.55: Separatiștii nu vor să semneze pacea negociată la Minsk
UPDATE 09.45: Poroșenko a declarat că, condițiile impuse de Rusia sunt inacceptabile, conform BBC News. Negocierile liderilor din Ucraina, Germania, Franța și Rusia au fost reluate, precizează France Presse, relatează romanialibera.ro
UPDATE 09.08: Negocierile s-au terminat. S-a încheiat un armistițiu care va intra în vigoare în următoarele 48 de ore.
UPDATE 08.47: Liderii prezenți la negocierile de la Minsk au declarat că nu va exista o conferință de presă comună, ci fiecare se va adresa, separat, jurnaliștilor din țara care aparțin pentru a prezenta concluziile întrevederii.
Liderii din Ucraina, Rusia, Germania și Franța vor semna un document după discuții purtate toată noaptea la Minsk asupra rezolvării conflictului din Ucraina, a declarat o sursă diplomatică joi, informează Reuters, citat de Agerpres.
Sursa nu a oferit detalii cu privire la natura documentului.
Discuțiile în așa-numitul „format Normandia” la summitul de la Minsk asupra Ucrainei între președinții Federației Ruse, Ucrainei și Franței, Vladimir Putin, Petro Poroșenko și Francois Hollande, precum și cancelarul Germaniei Angela Merkel continuă de peste 10 ore.
Începute în seara zilei de miercuri, joi dimineață, la ora 5.30, ele încă nu s-au încheiat, notează agenția TASS.
Aceste discuții au devenit unele dintre cele mai lungi din cariera președintelui rus Vladimir Putin.
Runda de discuții de examinare a căilor de soluționare pașnică a conflictului din Ucraina a depășit deja cele cinci ore ale reuniunii între Vladimir Putin, Francois Hollande și Angela Merkel la Kremlin pe 6 februarie și de asemenea discuțiile ce au precedat-o între președintele francez și cancelarul german cu liderul ucrainean Petro Poroșenko pe 5 februarie la Kiev.
Reuniunea s-a desfășurat tot timpul cu ușile închise. Uneori, liderii au mai ieșit din sală dar după câteva minute s-au întors. Ei au început discuțiile fără membrii delegațiilor, dar pe parcurs, în funcție de necesitate, au început să-i invite pentru a participa la ele.
La etajul al doilea al clădirii unde au loc discuțiile a fost pregătită sala de conferințe de presă, unde au fost afișate steagurile Federației Ruse, Germaniei, Franței, Ucrainei și Belarusului, și instalate o masă și cinci scaune.
Informațiile despre desfășurarea reuniunii au fost tot timpul foarte sărăcăcioase, oficialii au evitat să facă vreun comentariu despre problemele abordate sau rezultatele așteptate ale convorbirilor.
Comentariile sunt închise.