Elena Udrea a fost reținută de procurorii DNA pentru 24 de ore, fiind acuzată de trafic de influență și spălare de bani. Udrea este acuzată ca a primit șpagă 500.000 de euro.



Udrea urmează să fie dusă în fața magistraților de la ÎCCJ cu propunere de arestare preventivă.

Singurele cuvinte pe care le-a spus Elena Udrea la ieșirea de la DNA:

„Poți pune cătușe Elenei Udrea, dar nu poți pune cătușe adevărului!”

Când a plecat de la DNA, Elena Udrea avea cătușe la mâini. Când a ajuns în curtea de la Cercetări Penale, fostul ministru al Dezvoltării nu mai avea cătușele.

 

 

Elena Udrea „a fost retinuta intr-un dosar disjuns din dosarul Microsoft, pentru doua presupuse fapte de trafic de influenta si o fapta de spalare de bani”, a declarat mati seara avocatul acesteia, Marius Sebastian Striblea.

 

 

 

 

 

 

COMUNICATUL DNA

În completarea comunicatelor 162164 din 29 ianuarie 2015 și 230 din 4 februarie 2015, privind suspiciunea săvârșirii unor fapte de corupție în legătură cu încheierea unor contracte de licențiere IT, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe celor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 10 februarie 2015, a inculpatei UDREA ELENA GABRIELA, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni:

– trafic de influență (fapte în legătură cu încheierea și derularea acordului cadru de licențiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente și a actelor adiționale la acestea);
– trafic de influență (fapte în legătură cu derularea contractului e-România); 
– trafic de influență (fapte în legătură cu pretinderea și primirea a 500.000 de euro); 
– spălare de bani. 

Inculpatei UDREA ELENA GABRIELA i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentată, la data de 11 februarie 2015, Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Udrea a petrecut la DNA peste zece ore, dar audierile efective au durat trei ore, iar restul timpului a fost petrecut cu consultarea dosarului si emiterea de acte procedurale, a explicat acesta.

In timpul audierilor, Elena UDrea „a dat declaratii pentru toate cele sapte acuzatii initiale, s-a aparat„, a adaugat el.

Marti „au fost facute acte de cercetare doar in dosarul Microsoft”, a continuat avocatul, mentionand ca ordonanta de retienere a fost emisa cu incepand cu ora 21.40 si expira miercuri la aceeasi ora.

La randul sau, avocatul Alexandru Chiciu, fost procuror DNA, a precizat ca Elena Udrea „n-a avut niciun fel de emotii in privinta retinerii” si ca „procurorii au renuntat la o infractiune de spalare de bani, a ramas una singura”.

La DNA au fost audiati, marti seara, si omul de afaceri Ghoerghe Stelian si Alexandru Faur. Stelian, implicat si in dosarul retrocedarilor ilegale, ar fi denuntator in dosarul Microsoft. Faur a preluat creditul de 3,3 milioane de lei contractat de Elena Udrea la BRD.

Fostului ministru al dezvoltării a sosit marti în jurul orei 11.30 la DNA, însoțită de avocat, pentru a da declarații în dosarul Microsoft. Udrea a stat mai bine de zece ore în fața procurorilor, după ce avocatul ei a afirmat că însăși Elena Udrea a solicitat încă de vineri să dea declarație în dosarul Microsoft.

Parlamentul i-a ridicat ieri imunitatea Elenei Udrea , la solicitarea DNA.

Urmeaza ca Elena Udrea sa fie prezentata unei instante – Inalta Curte de Casatie si Justitie in acest caz, pentru ca Udrea e fost ministru – cu propunerea de arestare preventiva pentru 30 de zile. Decizia judecatorilor nu va fi insa definitiva, putand fi atacata cu recurs in termen de trei zile.

Deputatii au aprobat luni, intr-o sedinta maraton care s-a intins pana dupa miezul noptii, toate solicitarile DNA care o vizeaza pe Elena Udrea – trei de incuviintare a arestarii, doua de incepere a urmaririi penale si una de extindere a urmaririi penale. Deciziile au fost publicate, in aceeasi seara, in Monitorul Oficial.

Comentariile sunt închise.