”Nu mă tem să fiu călcat în picioare.

Doar călcată în picioare iarba devine cărare”,

zice Elena Udrea, împreună cu Blaga Dimitrova, în deschiderea celei mai recente cărți a lui Roberto Saviano.

E un fel de a spune. Citatul e din Dimitrova, nu din Udrea, dar fix aceasta pare ideea ieșirilor din ultima săptămînă.

Trei desperado. Saviano e scriitorul hăituit de 10 ani de către oamenii Camorrei. Dimitrova a fost poetul disident al Bulgariei vecine. Iar Udrea se prezintă drept renegatul sistemului justiției independente care mergea bine pînă a decăzut sub asaltul interesului personal al șefului SRI și al șefei DNA.

Apropo de sistem, o sursă a Gazetei susține că ”orice ar explica ea, Udrea rămîne o infiltrată a Mafiei la cel mai înalt nivel al statului român”.

Și completează: ”Ați mai văzut un urmărit penal care să aibă atîtea interviuri zilnice la televizor, chiar și la televiziunea publică?”. La răspunsul ”Voiculescu”, omul spune: ”Nuuu, nici măcar Voiculescu n-a fost pe atîtea canale. Pentru el vorbeau angajații”.

Apoi încheie: ”Udrea este eșecul nostru, al tuturor: justiție, structuri de siguranță națională, politicieni, presă, societate civilă”.

Să vedem. Poate că voi erați plătiți ca să nu se întîmple ce ziceți că s-a întîmplat!

Cine e Elena Udrea? Deschizătoare de drum pentru adevăruri dureroase sau Nașă a mafiei autohtone? Poate ambele. Între cele două ipoteze se înlănțuie cîteva fapte de necontestat. Ele au avantajul de a deranja pe toată lumea.

Textul e lung. Cu nume, cifre și întîmplări. Dar amintiți-vă că dacă nu ați fi parcurs articole lungi, dosarul Bute ar fi fost îngropat.

Pe texte scurte, scăpau toți.

1. BRD a fost complice în Gala Bute

Gala Bute nu s-ar fi organizat și nici infracțiunile nu s-ar fi derulat dacă Elena Udrea nu intervenea la BRD.

Infracțiuni le numește DNA. Judecătorii vor hotărî în final. Cert e că Obreja nu avea în iunie 2011 cele 2 milioane de euro ca să plătească bursele lui Bute și lui Mendy. Plus celelalte angarale.

Ministerul urma să plătească banii abia după eveniment. Așa că Rudel nu avea suma, nu avea garanții, nada!

Udrea a intervenit la vîrful băncii

”Doamna a sunat la etajele superioare din BRD”, mărturisea Obreja, cu candoare, unui prieten. Acolo, în înălțimile cu zăpezi eterne ale turnului BRD din Piața Victoriei, Udrea avea prieteni gata s-o servească.

În primăvara lui 2013, Gazeta publica date despre implicarea Societe Generale printr-un director. Nu știam numele bancherului. Referatele de azi ale DNA detaliază:

”În cauză există date şi probe că Udrea Elena şi-a folosit influenţa derivată din funcţia de ministru şi de vicepreşedinte al partidului aflat la guvernare asupra lui Sorin Popa, la acel moment director general adjunct al BRD – Societe Generale”.

Practic, magistrații anticorupție susțin că Udrea i-a procurat lui Obreja un folos necuvenit în valoare de 2 milioane de euro. Pentru că ”împrumutul a fost acordat în regim de urgenţă şi în condiţii mai avantajoase decât cele prevăzute în normele de creditare ale băncii, avantaje pe care societatea nu le-ar fi obţinut în lipsa intervenţiei ministrului”.

Turnați de subordonați

Ca să comită infracțiunea, fiecare șef a dat indicații unui subordonat.

Udrea l-a pus pe Gheorghe Nastasia, secretarul general al MDRT, să semneze acte de garanție în numele ministerului, iar Popa i-a dat dispoziții ”martorului Groza Liliana Daniela, directorul agenţiei BRD Academiei” să-i acorde împrumutul de 10 milioane de lei lui Obreja.

Și Nastasia și Groza și-au pîrît șefii la Parchet. Groza a afirmat că BRD i-a dat lui Obreja dobîndă și comisioane mai mici, susține DNA.

Practic, gala s-a realizat pe bani publici în fiecare moment al său de vreme ce MDRT a pus garanțiile la BRD în locul lui Obreja. Ce se întîmpla dacă Rudel nu restituia creditul luat în 30 iunie 2011? Plătea ministerul. Și chiar asta s-a întîmplat. Chiar dacă, de ochii lumii, i-a dat bani mai puțini lui Obreja, ministerul a plătit tot creditul, prin intermediari, tot din bani publici!

Pe 2 februarie 2012, Rudel achită doar 8 milioane de lei din cele 10 datorate băncii. Pentru că MDRT îi tăiase suma, Obreja nu dă nici el toți banii către BRD.

8.116.800 RON îi dăduse ministerul, 8.116.800 RON dă și el mai departe. Dinte contra dinte. Este exact stilul frontal al lui Obreja. El se înțelesese cu Udrea pe 10 milioane.

Fusese ”o înțelegere inițială între Udrea și Obreja”, potrivit DNA, nescrisă, dar sacră între oameni de onoare. Amenințată cu o țeapă la bani, BRD țipă la minister.

Muntele merge la Mahomed

Există mărturii la dosar care atestă că Societe Generale a presat, ca să-și ia banii, nu la clientul Obreja, ci la protectorul Udrea. Logic. Doar ea angajase ministerul în garanții!

”Au existat mai multe discuţii la sediul ministerului între reprezentanţii instituţiei de credit, care solicitau achitarea întregii sume prevăzute în contract, şi cei ai instituţiei publice, care susţineau că nu pot achita decât serviciile recepţionate”.

Sîntem în iarna lui 2012. La disperare, cu oamenii protestînd în Piața Universității și guvernul Boc clătinîndu-se, se găsește o soluție ca BRD să nu rămînă cu buza umflată. Ministerul finanțează de urgență primăria Lupeni pentru niște adăugiri fantomatice la domeniul schiabil din Straja.

La rîndu-i, primarul din Lupeni îi dă banii, 30 de milioane de lei, firmei lui Adrian Gărdean, care și el pasează 10% mai departe firmei lui Rudel Obreja, pe un contract fictiv de publicitate.

3 milioane de lei migrează de la Gărdean pentru Obreja, dintre care, pe 8 februarie 2012, 2 milioane merg la BRD și creditul e stins. Toată lumea e mulțumită!

O reputată bancă internațională tocmai presase și încasase 2 milioane de lei care proveneau de la una dintre cele mai sărace comunități din România. De altfel, primăria Lupeni, nu din cauza acestei sume, evident, dar din cauza tuturor mișculațiilor de la domeniul schiabil Straja, avea să intre în insolvență. Ca și firma lui Gărdean. În urmă, rămîn însă cadavrele banilor publici.

BRD nu recuperează banii lui Udrea, dar încasează banii publici

Și nu e normal ca BRD să-și recupereze banii? Desigur că e. Numai că faptele atestă că BRD a lucrat cu două măsuri diferite în materie de credite oferite pe mîna Elenei Udrea.

Cînd a fost vorba de creditul personal al Elenei Udrea și de afacerea ei imobiliară, derulată cu Gheorghe Stelian, BRD a acceptat să rămînă cu buza umflată. ”Uitați, banca a scos terenul la vînzare!”, flutura Udrea sîmbătă seara, o hîrtie în studioul B1 TV. Da, iar asta înseamnă pierdere pentru bancă de vreme ce nu și-a mai încasat banii. BRD a rămas cu un teren pe care nu-și va scoate în veci suma împrumutată Elenei Udrea!

În schimb, cînd a fost vorba de banii publici gestionați de aceeași Elena Udrea, BRD a presat și a căpătat înapoi suma, pînă la ultimul leu.

Afaceristul Udrea nu a dat banii înapoi. A pus băncii în brațe un client insolvabil, pe amicul lui Stelian. În schimb, ministrul Udrea a făcut tot ce a depins de ea ca BRD să-și primească datoria integrală de la Obreja. Misiune îndeplinită.

Prima oară erau banii personali ai lui Udrea, și nu i-a dat, a doua oară erau banii cetățenilor și i-a dat!

Elena Udrea afirmă că n-a fost întrebată la DNA niciodată despre acest caz și că s-a cerut direct arestarea. Numai că, atunci cînd a fost audiată acum 10 zile la DNA în dosarul Galei Bute, a preferat să tacă în fața procurorilor.

2. SRI, DNA și alții au știu de corupția din ministerul Elenei Udrea

Unul dintre argumentele forte ale Elenei Udrea în privința demonstrației sistemului contaminat de SRI și DNA este chiar experiența personală. ”De ce patru ani nu am fost chemată în dosarul Gala Bute?”, atacă ea. Întrebare justă. Răspunsul e simplu: pentru că acest dosar a fost cercetat cu simț de răspundere, o arată rezultatele pe bune, doar de aproximativ un an!

”E grav dacă Coldea și Kovesi ar fi putut să nu aibă curaj să mă cerceteze. Exact asta acuz eu!”, zice Udrea. Ea conturează o justiție preferențială.

Udrea susține că e persectată în prezent cu autoritatea celui care știe că a fost protejat în trecut.

Un dosar întîrziat și rasolit

Din aprilie 2012 și pînă în decembrie 2013, dosarul Gala Bute a fost la procuroarea Alina Stoica. Care a sărit-o de la audieri nu doar pe Udrea, ci și pe destui funcționari din minister! Iar de ocolit la urmări penale i-a ocolit pe toți, găsind un singur vinovat: pe Obreja.

Aceiași oameni care astăzi povestesc cu amănunte ce s-a întîmplat în Gala Bute au tăcut pe vremea Alinei Stoica sau nici măcar n-au fost audiați. După cum, continuat inițial de Mariana Alexandru și apoi de Ana Dana, cazul a ajuns la firma lui Gărdean, la bani, la Lupeni și la BRD, personaje inexistente în cercetarea Alinei Stoica!

Cînd, în decembrie 2013, a plecat cu această tinichea de coadă din DNA, Alina Stoica s-a refugiat la DIICOT sub Alina Bica, prietena Elenei Udrea și, potrivit procurorilor, alt membru de vază al Mafiei. Q.e.d.!

Dacă Udrea vorbește despre presiunile asupra procurorilor sau judecătorilor ar putea începe cu cele două nume care au plecat din dosarul Gala Bute și din DNA: Alina Stoica și Mariana Alexandru.

Cînd Alina Stoica rasolea dosarul Gala Bute, probele legate de bani erau în același loc ca și acum. Udrea este acuzată că a transformat 10% din plăți în mită. Dacă acuza este reală, cine și de ce a protejat-o pînă acum de vreme ce Gazeta vorbea despre traseul banilor de ani de zile?!

Se știa din 2010!

Mai mult. La dosar există înregistrări din 2010 în care Ștefan Lungu, consilierul personal al Elenei Udrea, face șmenuri cu Adrian Gărdean, afaceristul care lua bani de la ministerul dezvoltării.Lungu intervine și la Gheorghe Nastasia, secretarul general, care Nastasia își obținea și el comision de 10% de la Gărdean.

Deci insituțiile care, vorba lui Udrea, dețin secretele, știau că în acel minister se negociază pe sub masă. De ce s-a permis continuarea acestor practici din 2010 și pînă cel puțin în februarie 2012, cînd se dă mita de 10% în Gala Bute?! Și în cîte cazuri s-a luat 10%? În mai toate, așa cum declară acum cei din MDRT?! Gîndiți-vă ce s-ar întîmpla dacă, bazîndu-se pe dezvăluirile din Gala Bute, cei care au pierdut licitații ar da în judecată statul pentru că a viciat, în spirit mafiot, alocarea de miliarde de euro de la ministerul dezvoltării!

”Anticorupție înseamnă, înainte de orice, prevenire, care are un cost mult mai mic decît depistarea vinovaților”, observă Alina Mungiu.

În Gala Bute, anticorupția a acționat postfactum și, mai ales, doar cînd instituțiile au avut curajul să o facă: începînd cu decembrie 2013.

3. I-a deblocat SRI contul lui Niro?

În declarațiile Elenei Udrea apar multe episoade dincolo de limita legii. De pildă, George Maior i-ar fi spus că apare în poze cu Alina Bica, la Paris. Mărturia a făcut-o Udrea sîmbătă, la emisiunea lui Sabin Orcan, pe B1 Tv.

Dacă e adevărat, cum de șeful SRI deconspiră o operațiune de filaj efectuată probabil de SIE în urma unui mandat al DNA, care o viza pe Alina Bica?

Udrea pretinde că Kovesi ascultă comanda lui Coldea

Există și alte acuze. Udrea susține că Pescariu a rugat-o să intervină la generalul Florian Coldea ca să-i deblocheze un cont din străinătate. Cererea venea pe cunoașterea de către Pescariu a unui precedent. Coldea ar fi rezolvat un alt caz de cont blocat.

Asta nu putea face doar SRI, fără DNA, căci serviciile nu au mandat de cercetare penală. Nu SRI, ci DNA blochează conturi. Și, prin urmare, doar DNA le poate debloca. Udrea acuză o relație strînsă între Kovesi și Coldea.

Într-un interviu pentru lumeajustiției.ro, deputatului i se pune întrebarea ”Răspunde Kovesi la ordinele lui Coldea?”. Ea răspunde: ”În opinia mea, da”.

”Cine este omul căruia i s-a deblocat un cont în dosarul Microsoft? Las presa să găsească acest răspuns”, spune Elena Udrea.

Niro și Serviciile

Din informațiile gsp, omul la care se referă Udrea este Nicolae Dumitru. Avantajele reciproce pe care Niro și serviciilor secrete românești și le-au creat nu sînt doar o legendă urbană.

În interceptările Microsoft, Niro vorbește cu un ambasador o chestiune legată de Republica Moldova și amenință că va întrerupe toate finanțările pentru că i s-au blocat conturile. Niro ar fi fost un sponsor important al acțiunilor pe direcția Chișinău.

Supărat pe blocarea conturilor, Niro anulează o întîlnire cu Dan Dungaciu, unul dintre exponenții intereselor românești în Moldova.

I-au deblocat serviciile contul lui Niro pentru că era omul lor? Apoi, cînd n-a mai fost nimic de făcut, căci scandalul Microsoft căpătase proporții, DNA l-a săltat pe Niro, dar va fi judecat în libertate.

Pușculițe pentru SRI?

Elena Udrea sugerează chiar că și fostul său soț, Dorin Cocoș, era tot o pușculiță pentru servicii, ”el spunîndu-mi că se ducea sămbătă și duminică, regulat, la SRI”.

Practic, Udrea acuză voalat SRI că știa de dosarul Microsoft. Asta vine în prelungirea unei nedumeriri publice: timp de 10 ani, cînd Maior și Coldea au condus SRI, bugetul României a fost deposedat continuu de resurse. Nu au știut serviciile?

Incontestabil este progresul justiției din ultimii ani, dar incontestabilă este și întîrzierea!

Chiar la o scară mică, dar cu detalii bine conturate, Gala Bute arată că instituțiile, numite așa în sens larg, au știut. În ministerul dezvoltării și în mediile sportive domnea o asemenea revoltă încît Gazeta a adunat mărturii încă de dinainte de Gala Bute. În aprilie 2011, publicam primele articole despre șmecheria care se pregătea. Evident că unele informații din interiorul MDRT și din Federația de Box au ajuns și la instituțiile care le culeg.

La cîte servicii secrete are România, e greu de precizat cine și ce informații a deținut despre șpăgile din ministerul Elenei Udrea, cui le-a raportat, în ce sertar s-au odihnit și cum, în urmă cu 14 luni, datele corupției au început să fie scoase la iveală și procurorii să se miște. Au știut.

Și multă vreme au tăcut.

 

sursa: tolo.ro