CONSILIERUL LUI UDREA LUA ȘPAGĂ 10% DIN CONTRACT!

UPDATE 11:10 Ștefan Lungu, consilierul personal al Elenei Udrea în vremea organizării Galei Bute și personaj care potrivit mărturiilor GSP de-a lungul investigațiilor a jucat un rol important în tot procesul, a fost reținut azi-noapte la ora 04:00, pentru 24 de ore de către procurori. DNA îl acuză că o firmă a lui lua 10% din banii pe care ministerul Elenei Udrea îi transfera către Termogaz, firma din Valea Jiului, controlată de Adrian Gărdean.

Firma lui Gărdean a intervenit pe finalul Galei Bute, în momentul în care, la cerera disperată a BRD de a-și recupera creditul, i-a finanțat restul pe care Obreja nu-l mai avea în cont: 2 milioane de lei.

“Practic, firma lui Lungu, care era atunci consilierul lui Udrea, acționa ca un intermediar pe lîngă firma lui Gărdean, Termogaz Company, disimulînd astfel mita primită”, susțin surse ale ziarului.

Implicarea  firmei lui Gărdean  în Gala Bute a fost dezvăluită în paginile Gazetei Sporturilor în aprilie 2014. Detalii aici!

În curînd se vor împlini 4 ani de cînd Gazeta Sporturilor a pornit investigația jurnalistică “Gala Bute”. Ieri, DNA a anunțat că Elena Udrea și Ion Ariton vor fi urmăriți penal, cazul fiind finalizat într-un climat de război civil. Sau, după cum spune un cititor, ”Cred ca cel mai apăsator sentiment, în țara asta, este că și lucrurile petrecute firesc sunt, pînă la urma, condiționate de niște conjuncturi nefirești”.

de Mirela Neag şi Cătălin Tolontan

“Cea mai importantă contribuţie la săvârșirea acestor fapte și la producerea rezultatului aparţine ministrului dezvoltării regionale și turismului de la acea dată, Udrea Elena”.

Așa sună o frază din referatul prin care procurorii anticorupţie cer Parlamentului ridicarea imunităţii pentru urmărirea penală a foștilor miniștri Elena Udrea și Ion Ariton.

Oamenii obișnuiţi rostiseră această frază cu trei ani și 7 luni în urmă. Pe 9 iulie 2011, Elena Udrea fusese huiduită la Romexpo de mii de spectatori ai meciului Bute – Mendy. Nici măcar intervenţia campionului român n-a potolit mulţimea.

Vociferînd, oamenii i-au cerut lui Bute să-i lase în pace, că nu știe el mai bine ce gîndesc ei despre Udrea!

Tribuna a continuat să creeze în jurul ringului o rumoare infernală împotriva politicianului care dădea senzaţia că stăpînește România. Udrea nu mai fusese niciodată înfruntată pe față de o mulțime de asemenea dimensiuni.

Surprins și el de ura care răzbătea din tribune, Bute a coborît de pe ring.

A fost momentul în care cheia s-a răsucit de două ori în ușă pentru Elena Udrea.

Mai țineți minte ieșirea de la TV a lui Traian Băsescu?

Ani la rînd, Udrea n-a crezut că i se va trage de la un rahat de meci de box. Și de la un mărunţiș de 2,4 milioane de euro.

Prin declaraţii de genul “Acest dosar n-are ce căuta la DNA!” ale ministrului și prin presiunile la adresa ziariștilor Gazetei și a justiţiei, caracterizarea aparţine CSM, făcute de președintele Traian Băsescu la televizor, o întreagă lume a părut mobilizată pentru ca Gala Bute să rămînă un dosar mort.

Dar o altă lume, purtată de curiozitate, de meserie și de mînia publicului, a muncit pentru ca să se afle adevărul.

Cum era să se îngroape totul

Anchetatorii DLAF au investigat în toamna – iarna lui 2011 gala de box și au alcătuit un raport minuţios și de o duritate extremă. “S-au comis ilegalităţi”, sună rezumatul sutelor de pagini ale inspectorilor antifraudă ai banilor europeni.

La rîndu-i, DNA a început ancheta în primăvara lui 2012. După un an și jumătate, în noiembrie 2013, procuroarea Alina Stoica alcătuise un rechizitoriu în care îi absolvea pe toţi cei implicaţi, mai puţin pe Obreja.

Fostul boxer și amic loial al lui Bute, Rudel rămînea să spele vasele petrecerii.

Şocul de la Ziua Naţională

Dar, chiar pe 1 decembrie 2013, Gazeta a publicat pe prima pagină ordinul de plată al Galei, explicînd că Obreja n-a avut bani să achite creditul și că cineva l-a ajutat pe ultima sută, operațiunile și banii fiind vizibile în conturi din BRD.

Ziarul i-a șocat pe oficialii aflaţi la parada de Ziua Naţională. Se ajunsese prea departe cu ocultarea adevărului. Sute de pagini de ziar, publicate în ani de investigaţie, nu mai puteau fi ignorate.

Imediat, DNA face un gest în premieră. Se exorcizează în public și recunoaște că procuroarea de caz Alina Stoica a alcătuit un rechizitoriu nelegal. La cîrma dosarului vine Mariana Alexandru, autoarea dosarelor Năstase, Voicu, Ridzi și ale altora.

Alina Stoica își vede în continuare de carieră, poposind la DIICOT, sub aripa prietenei lui Udrea, Alina Bica. De acolo dă în judecată pe ziariștii gsp, folosind exact termenii de la televizor ai președintelui Băsescu.

Îndepărtarea procurorului Mariana Alexandru

Pe parcursul lui 2104, cercetările și mărturiile din dosar merg ferm în direcţia Elenei Udrea. Gazeta scrie ce se preconizează. Sîntem în vara lui 2014.

Pe panoul de control al lui Big Brother se aprind becurile roșii!

În august 2014, în anticamera campaniei electorale, ziariștii Gazetei primesc ameninţări pe mail că, dacă vor continua, vor fi compromiși. Apar și gesturi de timorări fizice la adresa Mirelei Neag. Încep scurgeri de documente.

Se lucrează și pe planul justiţiei. Brusc și fără nici o explicaţie publică, procurorul șef adjunct Mariana Alexandru se pensionează în toamna lui 2014.

Unele surse spun că a fost pensionată politic, altele că a fost retrasă pentru “bube reale din propriul dosar”. Abandonul său a rămas un mister.

Recent, Udrea a acuzat-o pe procuroare, la Hotnews și aseară la gandul, că i-a livrat secrete lui Hrebenciuc.

Dar DNA nu a început urmărirea penală nici împotriva fostei procuroare și nici împotriva vreunuia dintre ofițerii judiciari care lucrau cu Alexandru.

Enigma persistă și pensionarea în sine e un caz de cercetat.

Dosarul e preluat de magistratul Ana Dana

În locul lui Alexandru, munca e continuată de un coleg al său, care cunoștea bine iţele cazului, și de procuroareaAna Dana, cea care are și dosarul Mazăre.

Ieri, totul a detonat. DNA a făcut percheziţii și a audiat 8 suspecţi atît din ministere, cît și din lumea afacerilor. A început să-i rețină unul cîte unul.

În referatul trimis Parlamentului, DNA susţine că:
1. Udrea Elena a luat decizia organizării galei în urma unor discuţii informale cu Obreja Rudel.
2. A determinat adoptarea actelor normative care au creat cadrul finanţării evenimentului.
3. A cerut în mod repetat funcţionarilor din subordine să se întâlnească cu Rudel Obreja pentru a identifica soluţii pentru încheierea contractului.
4. A participat nemijlocit la stabilirea bugetului care urma să fie alocat de către MDRT în afara cadrului reglementat de procedura achiziţiilor publice“.

Iar contractul a fost făcut nu în interesul ministerului, ci ca să primească banii Obreja.

DNA: Udrea a mers înainte împotriva avertismentelor că nu e legal

Magistrații de pe Știrbei Vodă spun că Udrea fusese anunțată de subordonați și de alte ministere că lucrurile nu sînt în regulă.

Este exact ce au susţinut martorii, fostul director Paul Mărășoiu de pildă, care au discutat de-a lungul anilor cu Gazeta sau ale căror mărturii au intrat în posesia ziarului.

Ce scriu procurorii: ”Udrea Elena cunoștea împrejurările esenţiale ale cauzei și a acceptat posibilitatea producerii rezultatului, având în vedere că îi fuseseră aduse la cunoștinţă în mai multe rânduri impedimentele legale și că a participat sau a determinat încălcarea regulilor de încheiere a contractelor de achiziţie publică reglementate de O.U.G. nr. 34/2006“.

O acuză că și-a cumpărat imagine cu bani publici

Magistraţii fac un act de premieră juridică în România. Ei o acuză pe Elena Udrea că a obţinut ”beneficii electorale“ din organizarea galei pe bani publici. Este, practic, exprimarea juridică a huiduielilor din tribuna Romexpo.

”Având în vedere că Lucian Bute era la acel moment una dintre personalităţile române cu cea mai mare cotă de popularitate, Udrea Elena avea un interes direct în organizarea galei, urmărind obţinerea unor beneficii electorale prin asocierea imaginii cu cea a sportivului. Totodată, faptele au produs un folos necuvenit lui Obreja Rudel, care a beneficiat de fonduri publice pentru organizarea unui eveniment ale cărui venituri i-au revenit în mod exclusiv”.

Rămîne de văzut cum va citi instanţa o astfel de acuzare, legată practic de cumpărarea de imagine pentru un om politic.

Mai sînt și alte acuze la adresa lui Udrea.

Urmează!

Faptele se înlănţuie cu viteză.

Într-o apariţie publică, Elena Udrea susţine că totul e un complot al șefului interimar SRI, Florian Coldea, pe care l-a criticat zilele trecute.

Orele curg repede, așa cum n-au curs niciodată în acest dosar. Nu există certitudini. În afară de una singură: fără curiozitatea publicului, Gala Bute era demult istoria falsă pentru care fusese pregătită.

COMPLICITATEA BRD
Nastasia a turnat-o pe Udrea
Udrea și-a folosit influența la BRD pentru a-i facilita lui Rudel Obreja obținerea creditului de 10 milioane de lei. Omul pe lîngă care a intervenit este Sorin Popa, în 2011 director general adjunct la BRD. Tot ea l-a pus peGheorghe Nastasia să alcătuiască documente atipice din partea ministerului, pe care Obreja să le folosească la bancă.

“Adresa a fost semnată de către secretarul general al ministerului, Nastasia Gheorghe, care a arătat că a acționat la cererea ministrului Udrea Elena și că ministerul nu eliberase niciodată asemenea înscrisuri pentru a garanta creditele unor societăți comerciale”, susțin procurorii.

Implicarea unor oameni din BRD în Gala Bute a fost una dintre temele investigației Gazetei încă din urmă cu un an și jumătate.

În acest moment, există confirmarea oficială.

Procurorii susțin că BRD i-a asigurat lui Obreja “derogări” și că “au fost acceptate garanții”, altele decît cele din norme.

Mai mult, cum ministerul lui Udrea plătise doar 8 milioane de lei, iar Obreja luase un credit de 10 milioane, același minister a acoperit diferența. Nu direct, ci ocult și ilegal. Tot cu sume de la buget.

Cum? Plătindu-i firmei lui Adrian Gărdean, o companie care lua contracte pe bandă rulantă, o sumă pe care, mai departe, Gărdean să i-o dea lui Obreja!

Pentru asta, ministerul lui Udrea a livrat ”în regim de urgență”, spun procurorii, niște bani primăriei din Lupeni, care inventează un contract-cadou pentru Gărdean. Iar acesta îi dă suma firmei lui Obreja. Acesta este motivul reținerii pentru 24 de ore a primarului din Lupeni, Cornel Resmeriță.

SURPRIZA CAZULUI
De ce va fi chemat Cătălin Predoiu la DNA

Pe 29 septembrie 2014, Gazeta Sporturilor cerea Ministerului Justiției să explice cine a semnat și cine a refuzat să semneze HG-ul care a stat la baza finanțării Galei Bute.

În acea perioadă, ministrul justiției era Cătălin Predoiu, al cărui nume este vehiculat astăzi ca premier.

Informațiile ziarului susțineau că Predoiu ar fi avizat HG-ul, deși au fost opoziții serioase în interiorul propriei instituții.

Avocatul lui Obreja, Cătălin Dancu a declarat ieri în fața clădirii DNA că Predoiu va fi audiat și el.

Motivul audierii este HG-ul din 5 ianuarie 2011, cînd a început acest caz mic de care se tem politicieni atît de mari.

 

sursa: tolo.ro

Comentariile sunt închise.